Inhoud blog
  • Welkom op de blog over het schieten met pijl en boog
  • Type Barebow
  • Type Recurveboog
  • Type Compoundboog
  • Type Traditioneel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Handboogschieten
    een sport voor jong en zeer zeker ook voor oud
    25-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op de blog over het schieten met pijl en boog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Dit is een blog waar van alles over het handboogschieten, het schieten met pijl en boog, te vinden is. Het is sport voor iedereen. Voor jong en oud. Het leuke van deze sport is dat het ook heel goed te beoefenen is voor ouderen.  In tegenstelling tot veel lichamelijk sporten kun je dit tot hoge leeftijd volhouden. Er zijn zelfs nog schutters van 80+ die regelmatig een pijltje schieten en zelfs aan wedstrijden meedoen.
    Ook is dit de enige lichamelijke sport geen verschil tussen valide en minder valide sporters.
    Er zijn verschillende typen bogen. deze worden allemaal beschreven.
    Zelf ben ik een fnatieke beoefenaar van het traditionele boogschieten. Ik schiet zelf met een houten boog en houten pijl. Met een zogenoemde Engelse Longbow.
    Dus kijk even verder. Veel plezier.

    25-11-2005 om 12:03 geschreven door MCA (emceaa)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (205 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    24-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Type Barebow
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Barebow:
    De Engelse term Barebow betekent 'kale boog'. Deze boog heeft meestal een middenstuk (handle) en twee werparmen (limbs) en is meestal demontabel. Op de werparmen wordt een pees gespannen. Op het middenstuk is een pijlsteun bevestigd om de pijl op te leggen. En vaak ook een 'button'. De 'button' zorgt ervoor dat de pijl bij het lossen zo recht mogelijk van de boog komt.
    De schutter heeft geen vizier of iets dergelijks. Hij gebruikt de pijlpunt om te richten door deze op het doel te richten. De hoogte waar de pijl terechtkomt kan de schutter door het plaatsen van de hand onder de pijl op de pees regelen. Hoe lager de schutter de hand op de pees plaatst hoe lager de pijl in het doel zal inslaan. Hoe hoger de schutter zijn hand op de pees zet hoe hoger de pijl terechtkomt. De hand zal echter wel altijd onder de pijl op de pees gezet worden.
    Deze techniek, ook wel "Stringwalking" genoemd, is typerend voor Bare bow schutters.
    Deze techniek is niet echter niet altijd toegestaan.
    Op 3d wedstrijden en veldwedstrijden kom je vaak deze barebow schutters tegen.

    (Voor meer info over wedstrijden zie pagina wedstrijden.)

    24-11-2005 om 00:00 geschreven door MCA (emceaa)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (122 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    23-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Type Recurveboog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Recurve

    Dit wordt ook wel "Freestyle" genoemd.
    Met type boog wordt op de Olympische spelen geschoten.
    Het is eigelijk een Barebow met extra onderdelen/hulpmiddelen erop gemonteerd. Er is een vizier op bevestigd en stabilisatie. Door het verstellen van het vizier, naar links of rechts, hoger of lager, zal de inslag van de pijl bepalen. De schutters verplaatst dus niet de hand op de pees. Deze blijft altijd hetzelfde.
    Bij de Recurve- (of freestyle-) boog plaatst de schutter één vinger boven de pijl en 2 vingers onder de pijl.
    De stabilisatie zorgt ervoor dat de trillingen in de boog gedempt en opgevangen worden op het moment dat de pijl de boog verlaat.
    Met deze boog wordt door het overgrote deel van de schutters geschoten.
    Dit type boog is altijd demontabel. De pees kan van de werparmen afgehaald worden en de werparmen kunnen losgekoppeld worden van het middenstuk. Hierdoor is deze boog in een koffer gemakkelijk mee te nemen.

    23-11-2005 om 00:00 geschreven door MCA (emceaa)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (112 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    22-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Type Compoundboog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Compound:
    Dit is een nieuw type boog welke op het eerste gezicht er helemaal niet uitziet als een boog. Deze boog is niet demontabel, hij wordt in zijn geheel vervoerd.
    De boog is een stuk kleiner dan een recurveboog. De werparmen zijn een stuk korter en in het uiteinde van de werparmen zitten katrollen waarover de pees loopt. Wanneer de schutter deze boog uittrekt zal hij merken dat de kracht die hij hiervoor nodig heeft opeens minder is. Dit komt door de katrollen, een systeem van concentrische wielen. Hierdoor kan de trekkracht met wel 75%, bij de nieuwste type compoundboog, verminderd worden.
    Dit type boog kunnen de pijl meer energie mee geven dan de andere types boog die er bestaan.
    Ook dit type boog heeft stabilisatie en een vizier. In het vizier kan een klein vergrootglas zitten en een klein waterpasje. In de pees zit een "peepsight", gaatje waardoor de schutter door het vizier kijkt. De schutter heeft een soort verrekijker op zijn boog die max. 5 keer mag vergroten. Dat is de limiet die toegestaan is op wedstrijden.
    De compoundschutter gebruikt een apparaatje waarmee hij de pees vasthoudt.
    Dit wordt aan de pees geklikt waarna de schutter met het apparaat, "release" genoemd, de pees uittrekt. Door het drukken op een knopje laat de release de pees los en schiet de pij weg.

     

    22-11-2005 om 00:00 geschreven door MCA (emceaa)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (137 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    20-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Type Traditioneel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Traditioneel:
    Tot de traditionele bogen worden verschillende boogtypes gerekend. Het is niet zoals bij de compoundklasse of recurveklasse dat er maar 1 type boog in die klasse thuishoort.
    De naam traditioneel zegt het al: de boog moet traditioneel zijn. Dat kan een Engelse Longbow zijn, of een ruiterboog, een Amerikaanse Long-bow, (hier Flatbow genoemd),Jachtbogen.
    Alle bogen moeten wel van natuurlijk materiaal gemaakt zijn, bijv. van hout, been. etc.
    Er wordt ook allen met houten pijlen met natuurveren geschoten. Moderne hulpmiddelen zoals een vizier, button of stabilisatie zijn verbogen.
    Sommige types van deze bogen, veelal de jachtbogen, hebben wel een pijloplegger. Maar bij veel traditionele bogen ligt de pijl op de hand van de schutters. Ook een hulpmiddel als een release is niet toegestaan.
    Voor veel schutters is het traditionele schieten het meest "echte" vorm van schieten.
    Omdat deze bogen veelal van hout vervaardigd zijn maken veel schutters hun boog zelf. Of proberen het althans. Dat is een leuk maar intensief en moeilijk karwei. Gelukkig zijn er in Nederland een aantal goede bogenbouwer die een houten boog op maat kunnen maken voor de schutter.


    20-11-2005 om 00:00 geschreven door MCA (emceaa)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (268 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    19-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De geschiedenis en ontwikkeling van de pijl en boog

    De geschiedenis en ontwikkeling van de pijl en boog.

    Het is moeilijk om precies bij het begin te beginnen want het is nog steeds niet duidelijk uit welke tijd de 1ste pijl en boog precies stammen. Ook is niet duidelijk waar het gebruik van de pijl en boog begonnen is.
    Wel is duidelijk dat de 1ste vondsten die duiden op het gebruik van pijl en boog dateren uit de tijd ver voor onze jaar telling.
    Voor zover aan mij bekend is de eerst pijlpunt gevonden in Afrika ong. 50.000 jaar voor Chr. Waarschijnlijk is dit een pijl punt van een pijl die zijn oorsprong vind in de pijlen die bij een speerwerper hoorde.
    Over het algemeen is men er van overtuigd dat de pijl en boog zijn ontstaan uit de speerwerper. Dit laatste was een stok die men op de schouder legde met daarop een speer. Deze stok hield men vast door een touw aan het uiteinde van de stok, ws. een stuk pees. Door deze stok met kracht naar voren te werpen vloog de speer weg, veel verder dan men een speer kon gooien. Wat wel zo veilig was tijdens de jacht.
    Het lijkt ook logisch dat daaruit de boog is ontstaan.
    De pijl en boog zijn over de gehele wereld in zwang geraakt. Behalve in Australië. Daar had men de boemerang.
    Er zijn restanten van pijl en boog gevonden in Scandinavië, Wales (Engeland), Mongolië,
    Egypte, het huidige Turkije. En ws. heeft iedereen wel gehoord van "Oetzi" een 45-jarige man gevonden in de Alpen. Goed geconserveerd door de lage temperatuur werd Oetzi in 1991 gevonden met naast hem een pijl en boog.
    Vaak werd er alleen maar een pijlpunt gevonden omdat de boog, die van organisch materiaal gemaakt werd vergaan, was. Uit latere tijd werden ook overblijfselen van bogen gevonden. In Denemarken werden bogen gevonden uit het 6.000 tot 8.000 voor Chr. Deze bogen waren gemaakt van taxushout, bij uitstek geschikt hout voor het maken van een houten boog.
    De bogen waren niet groot, getuige afbeeldingen gevonden op wanden in grotten. Dat was ook wel logisch want de pijl en boog moesten mee genomen worden op de jacht. Grote bogen waren dus erg onhandig in de bossen.
    Door de jaren heen zijn de pijl en boog natuurlijk veranderd. Het werd niet alleen een wapen voor de jacht maar ook om oorlog te voeren.
    Net als in deze tijd worden tijdens de oorlog veel dingen verbeterd of verder ontwikkeld.
    Ws. is dat ook zo met de pijl en boog gebeurt. Tijdens een oorlog, of een "meningsverschil" tussen stammen was het natuurlijk wel zo prettig als de pijlen van jou verder kwamen dan de pijlen van je vijand.
    Ten tijde van de Farao’s, plm. 2.500 jr. voor Chr., waren er al bogen die uit verschillend lagen, op elkaar gelijmd, hout bestonden. Door verschillende houtsoorten te gebruiken en gebruik te maken van hun specifieke eigenschap werd er een krachtig wapen gemaakt. De Epytenaren hadden pijlen waarvan het voorstuk, waar de punt in/aan bevestigd is, van hard hout gemaakt. Dus ook de pijl bestond uit 2 houtsoorten. Het is bekend dat Ramses een uitstekende boogschutter was.
    Maar ook in de tijd van Djengis Kahn wist men wat bogen bouwen was. Deze bogen werden gemaakt van hout, pees en hoorn, inlagen op elkaar gelijmd. Wanneer de boog klaar was werd hij door 2 mannen opgespannen. Om daarna nooit meer afgespannen te worden.
    Het waren zeer krachtige bogen. Een schutter met zo’n boog kon een man op 300 meter doden met zijn boog, galoperend op zijn paard. Tijdens zijn rooftochten hadden zij een extra zware boog bij zich. Deze werd tussen 2 paarden bevestigd. Enkele mannen samen moesten de boog uit trekken. De pijl bereikte een afstand van wel 1000 meter. De punt van de pijl was een fluitpunt, een pijlpunt waar gaten in waren die een fluitend geluid maakten door de wind die door de gaten stroomde. Wanneer de dorpelingen zo’n pijl aan hoorden komen maakten zij zich rap uit de voeten want een bezoekje van Djengis Kahn was nooit gezellig. De meesten van hen konden het niet na vertellen.
    Tegenwoordig worden in Mongolië nog steeds bogen gemaakt zoals in de tijd van Djengis Kahn. Er zijn nog 4 echte traditionele bogen bouwers in Mongolië vandaag de dag.
    Een Traditionele Mongoolse boog is gebouwd uit bamboe en steenbokhoorn, gelijmd met visslijm. Deze lijm moet 6 maanden drogen. Daarna wordt de boog omwikkeld met visdraad om extra kracht te kunnen geven. Aangezien een steenbok een beschermd dier is kan er alleen hoorn gemachtigd worden wanneer een bok op natuurlijk wijze sterft.
    In Turkije zijn bogen gemaakt uit staal. Deze vormden een bijna gesloten cirkel welke de andere kant op uit getrokken moest worden, dus tegen de cirkel in. In de Tower of London zijn enkele van deze bogen nog te bewonderen.
    In China is nog steeds een keizerlijke bogenbouwer. Die om de zoveel jaar een boog voor de keizer moet bouwen. Deze staat in het Paleis om de Keizer te beschermen tegen boze geesten. Het verhaal gaat dat een Chinese Keizer last had van geesten in zijn paleis. Er kwamen allerlei mensen die zeiden deze geesten te kunnen verjagen. Maar de geesten bleven. Toen kwam er een boogschutter met zijn pijl en boog en deze heeft de geesten verdreven. Vanaf die tijd staat er altijd een pijl en boog in het Keizerlijk paleis, tot op de dag van dag.
    Ik kan nog veel meer vertellen, of uitweiden op sommige onderdelen, maar dan begint het een langdradig verhaal te worden. Dus ik laat het hierbij en zal ongetwijfeld dit verhaal eens aanpassen.

    Weet iemand nog iets over de geschiedenis of ontwikkeling van de pijl en boog laat het mij dan aub even weten.

    19-11-2005 om 00:00 geschreven door MCA (emceaa)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (254 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!