Inhoud blog
  • Welkom op de blog over het schieten met pijl en boog
  • Type Barebow
  • Type Recurveboog
  • Type Compoundboog
  • Type Traditioneel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Handboogschieten
    een sport voor jong en zeer zeker ook voor oud
    19-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De geschiedenis en ontwikkeling van de pijl en boog

    De geschiedenis en ontwikkeling van de pijl en boog.

    Het is moeilijk om precies bij het begin te beginnen want het is nog steeds niet duidelijk uit welke tijd de 1ste pijl en boog precies stammen. Ook is niet duidelijk waar het gebruik van de pijl en boog begonnen is.
    Wel is duidelijk dat de 1ste vondsten die duiden op het gebruik van pijl en boog dateren uit de tijd ver voor onze jaar telling.
    Voor zover aan mij bekend is de eerst pijlpunt gevonden in Afrika ong. 50.000 jaar voor Chr. Waarschijnlijk is dit een pijl punt van een pijl die zijn oorsprong vind in de pijlen die bij een speerwerper hoorde.
    Over het algemeen is men er van overtuigd dat de pijl en boog zijn ontstaan uit de speerwerper. Dit laatste was een stok die men op de schouder legde met daarop een speer. Deze stok hield men vast door een touw aan het uiteinde van de stok, ws. een stuk pees. Door deze stok met kracht naar voren te werpen vloog de speer weg, veel verder dan men een speer kon gooien. Wat wel zo veilig was tijdens de jacht.
    Het lijkt ook logisch dat daaruit de boog is ontstaan.
    De pijl en boog zijn over de gehele wereld in zwang geraakt. Behalve in Australië. Daar had men de boemerang.
    Er zijn restanten van pijl en boog gevonden in Scandinavië, Wales (Engeland), Mongolië,
    Egypte, het huidige Turkije. En ws. heeft iedereen wel gehoord van "Oetzi" een 45-jarige man gevonden in de Alpen. Goed geconserveerd door de lage temperatuur werd Oetzi in 1991 gevonden met naast hem een pijl en boog.
    Vaak werd er alleen maar een pijlpunt gevonden omdat de boog, die van organisch materiaal gemaakt werd vergaan, was. Uit latere tijd werden ook overblijfselen van bogen gevonden. In Denemarken werden bogen gevonden uit het 6.000 tot 8.000 voor Chr. Deze bogen waren gemaakt van taxushout, bij uitstek geschikt hout voor het maken van een houten boog.
    De bogen waren niet groot, getuige afbeeldingen gevonden op wanden in grotten. Dat was ook wel logisch want de pijl en boog moesten mee genomen worden op de jacht. Grote bogen waren dus erg onhandig in de bossen.
    Door de jaren heen zijn de pijl en boog natuurlijk veranderd. Het werd niet alleen een wapen voor de jacht maar ook om oorlog te voeren.
    Net als in deze tijd worden tijdens de oorlog veel dingen verbeterd of verder ontwikkeld.
    Ws. is dat ook zo met de pijl en boog gebeurt. Tijdens een oorlog, of een "meningsverschil" tussen stammen was het natuurlijk wel zo prettig als de pijlen van jou verder kwamen dan de pijlen van je vijand.
    Ten tijde van de Farao’s, plm. 2.500 jr. voor Chr., waren er al bogen die uit verschillend lagen, op elkaar gelijmd, hout bestonden. Door verschillende houtsoorten te gebruiken en gebruik te maken van hun specifieke eigenschap werd er een krachtig wapen gemaakt. De Epytenaren hadden pijlen waarvan het voorstuk, waar de punt in/aan bevestigd is, van hard hout gemaakt. Dus ook de pijl bestond uit 2 houtsoorten. Het is bekend dat Ramses een uitstekende boogschutter was.
    Maar ook in de tijd van Djengis Kahn wist men wat bogen bouwen was. Deze bogen werden gemaakt van hout, pees en hoorn, inlagen op elkaar gelijmd. Wanneer de boog klaar was werd hij door 2 mannen opgespannen. Om daarna nooit meer afgespannen te worden.
    Het waren zeer krachtige bogen. Een schutter met zo’n boog kon een man op 300 meter doden met zijn boog, galoperend op zijn paard. Tijdens zijn rooftochten hadden zij een extra zware boog bij zich. Deze werd tussen 2 paarden bevestigd. Enkele mannen samen moesten de boog uit trekken. De pijl bereikte een afstand van wel 1000 meter. De punt van de pijl was een fluitpunt, een pijlpunt waar gaten in waren die een fluitend geluid maakten door de wind die door de gaten stroomde. Wanneer de dorpelingen zo’n pijl aan hoorden komen maakten zij zich rap uit de voeten want een bezoekje van Djengis Kahn was nooit gezellig. De meesten van hen konden het niet na vertellen.
    Tegenwoordig worden in Mongolië nog steeds bogen gemaakt zoals in de tijd van Djengis Kahn. Er zijn nog 4 echte traditionele bogen bouwers in Mongolië vandaag de dag.
    Een Traditionele Mongoolse boog is gebouwd uit bamboe en steenbokhoorn, gelijmd met visslijm. Deze lijm moet 6 maanden drogen. Daarna wordt de boog omwikkeld met visdraad om extra kracht te kunnen geven. Aangezien een steenbok een beschermd dier is kan er alleen hoorn gemachtigd worden wanneer een bok op natuurlijk wijze sterft.
    In Turkije zijn bogen gemaakt uit staal. Deze vormden een bijna gesloten cirkel welke de andere kant op uit getrokken moest worden, dus tegen de cirkel in. In de Tower of London zijn enkele van deze bogen nog te bewonderen.
    In China is nog steeds een keizerlijke bogenbouwer. Die om de zoveel jaar een boog voor de keizer moet bouwen. Deze staat in het Paleis om de Keizer te beschermen tegen boze geesten. Het verhaal gaat dat een Chinese Keizer last had van geesten in zijn paleis. Er kwamen allerlei mensen die zeiden deze geesten te kunnen verjagen. Maar de geesten bleven. Toen kwam er een boogschutter met zijn pijl en boog en deze heeft de geesten verdreven. Vanaf die tijd staat er altijd een pijl en boog in het Keizerlijk paleis, tot op de dag van dag.
    Ik kan nog veel meer vertellen, of uitweiden op sommige onderdelen, maar dan begint het een langdradig verhaal te worden. Dus ik laat het hierbij en zal ongetwijfeld dit verhaal eens aanpassen.

    Weet iemand nog iets over de geschiedenis of ontwikkeling van de pijl en boog laat het mij dan aub even weten.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    30-01-2011
    Atlatl/speerwerper
    Hallo, In het bericht wat u geschreven heeft staat een stukje over de speerwerper in de prehistorie. U praat dan over een voorwerp met een pees wat op de schouder gelegd kan worden. U bedoelt dan zeker iets heel anders dan de atlatl? Is er een andere naam voor dit voorwerp want met de term speerwerper kan ik er geen andere informatie over vinden. Als u een site of boek weet waar meer word uitgelegd over de speerwerper, de atlatl en de verschillen/overeenkomsten tussen die twee zou ik dat erg fijn vinden! Groetjes, Marretje

    30-01-2011 om 01:22 geschreven door Marretje




    Archief per week
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!