Iedereen weet dat zwerfvuil een ernstig probleem vormt dat aan de gemeenschap heel veel geld kost. Daar een oplossing voor vinden is geen sinecure.
Wie om zich heen kijkt kan zien dat onze leefwereld ernstig vervuild worden. De toestand in de "beschaafde" wereld evolueert geleidelijk naar toestanden die men enkel in ontwikkelingslanden aantreft. Hoog tijd om aktie te ondernemen.
Eerst dient men zich af te vragen hoe het komt dat mensen hun afval zomaar ergens dumpen. Is het een domme gewoonte zoals bij de rokers die hun sigarettenpeuken laten vallen waar ze staan? Ziijn het chauffeurs die hun afval uit gemakzucht uit het raam van hun voertuig smijten om er van af te zijn? Zijn het gewone mensen die geen geld hebben om de officiële afvalzakken te kopen of die het gewicht van hun vuilbakken willen verminderen om zo minder te hoeven betalen? Ik vind dat er eens een ernstige studie moet worden gemaakt waarom mensen sluikstorten.
Motivatie is naar mijn mening een belangrijk aspect. Hier ligt een uitdaging voor de overheid die niet eens gek veel geld kost. Op TV regelmatig spotjes uitzenden die het verschil laten zien tussen vervuilde en opgeruimde plaatsen. Ik denk hier vooral aan haltes van trams en bussen die heel dikwijls bezaaid zijn met sigarettenpeuken. Ik denk ook aan de bakken om hondenpoep op te ruimen. Dergelijke bakken treft men dikwijls aan bij haltes. Dat lijkt mij geen goed idee omdat het plaatsen zijn waar men heel onopvallend ander vuil kan lozen.
Het innen van de kosten van vervuiling moet ook eens bekeken worden. Het princiepe dat de vervuiler betaalt is een mooi princiepe, wie veel vervuilt betaalt meer dan wie minder vervuilt of dan wie meer sluikstort. In bepaalde gemeenten dient men officiële vuilzakken te kopen, in andere wordt men afgerekend per gewicht. Zou het niet beter zijn om jaarlijks een standaardbedrag aan iedereen aan te rekenen?
Ten slotte is er repressie. Naar mijn mening is eronvoldoende controle. Ik weet dat het zeer moeilijk is maar heel wat klassieke sluikstortplaatsen zijn voldoende gekend. Spits daar de controle op toe. Als een milieuambtenaar bijvoorbeeld met tram of bus rijdt, kan hij/zij heel wat overtredingen verbaliseren.