Foto
Breaking News...Fototentoonstelling 75 jaar Albertkanaal...Gemeentehuis Ham...Maart-April-Mei...

Het Land van Ham, jg.35 nr.4
Een kerkklokcontract voor Oostham in 1601, het ambachtelijke bedrijf van een rademaker-kuiper, een zoektocht naar de verdwenen (?) Hamse beken, de gevaarlijke pianobrug van weleer, een jaargetijde van de adellijke heer van Ham,schoolopstellen van lang geleden, heemkundig surfnieuws, jeugdjaren in Genendijk, een nostalgische toespraak van een hoofdonderwijzer, het relaas van een krijgsgevangene en nog veel meer!

 

Genealogische en historische opzoekingen? Iedere 2de zaterdag van 9 tot 12u bent U welkom op de oude pastorie in Oostham (Pastoriestraat 5). Wij beschikken over de kerkregisters en burgerlijke stand van Ham èn het omliggende. Ook de Hamse gichten kunnen ingekeken worden. Voor alle mogelijke weetjes over het Hamse verleden kan U dus hier terecht! Tot binnenkort!

Heemkunde Ham
Koester het verleden!
05-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even voorstellen

Even voorstellen...

Heemkunde Ham is een bloeiende vereniging die het lokale verleden wil onderzoeken en bekendmaken. Archiefdocumenten, kranten- en tijdschriftartikels, oude en recente foto’s, filmpjes, worden ijverig doorzocht om nieuwe gegevens terug te vinden. De vereniging richt ook tentoonstellingen, lezingen en filmavonden in om de vorderingen voor te leggen. Sinds haar ontstaan werden reeds meer dan dertig publicaties uitgegeven over de meest diverse maar altijd Hamse onderwerpen.

Midden 2004 betrok Heemkunde Ham de oude pastorie van Oostham. Dit monumentale gebouw uit 1680 werd omgedoopt tot ‘Studiecentrum Henri Jamar’ en is thans het zenuwcentrum van onze activiteiten. Elke tweede zaterdag van 9 tot 12u bent U er welkom voor heemkundig-historische opzoekingen.

Ook voor de reconstructie van Uw stamboom kan U er terecht, want onze genealogen hebben inmiddels reeds een stevige reputatie opgebouwd. Indien Uw voorouders in Oostham of Kwaadmechelen werkten, leefden, beminden en/of stierven dan kan U hen zeker bij ons terugvinden.

Het driemaandelijks tijdschrift ‘Het Land van Ham’ is het uithangbord van onze vereniging. Hierin bundelen we alle onderzoeksresultaten in vlotte artikels. Voor amper €10 per jaar ontvangt U informatie in woord en beeld aan huis.

Het tijdschrift (A4-formaat) telt gemiddeld 45 bladzijden, is samengesteld uit artikels van de bestuursleden èn gastschrijvers en bevat minimaal een dertigtal oude foto’s. Inhoudelijk is er slechts één beperking: alle bijdragen moeten met Ham te maken hebben. U ontvangt ‘Het Land van Ham’ middels een eenvoudige overschrijving op rekeningnummer BE70 784-5861709-25 (met vermelding van Uw naam en adres). Het eerste nummer van het jaar verschijnt in maart. Van de vorige jaargangen zijn er nog een beperkt aantal beschikbaar. 

Genealogie?

In ons Studiecentrum Henri Jamar, gevestigd in de oude Oosthamse pastorie (Pastoriestraat 5 Oostham), kan U elke tweede zaterdag van de maand van 9 tot 12u terecht voor genealogische opzoekingen. Onze vorsers verzamelen en indexeren reeds jaren de gegevens uit de parochieregisters, burgerlijke stand en notariaten. Iedereen welkom!

Nuttige Informatie

Inhoud tijdschrift 'Het Land van Ham' 1979-2014 - Klik hier:
https://docs.google.com/file/d/0B-GSFKf_b6T7SkhPWndua2VrSU0/edit

Publicatielijst Heemkunde Ham - Klik hier: 
https://docs.google.com/file/d/0B-GSFKf_b6T7ZzhUM004ME10cWM/edit

Beknopte geschiedenis van Ham - Klik hier:
https://docs.google.com/file/d/0B-GSFKf_b6T7SnlGNE9wQmZjOUE/edit

05-02-2008 om 00:00 geschreven door Dirk Bertrands


>> Reageer (0)
21-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open-Straat 2014
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De Hamse Open-Straatdag 2014 gaat door op 21 september. Heemkunde neemt deel en stelt de Hamse kanalen in de kijker. Het Albertkanaal bestaat 75 jaar en dankzij de Dienst van de Scheepvaart èn onze eigen collectie konden we een opmerkelijke fototentoonstelling uitbouwen. Deze beslaat de periode 1937-1947.
Tijdens dit decennium gebeurde er bijzonder veel! Het bestaande kanaalgedeelte Hasselt-Kwaadmechelen werd verbreed, een nieuw kanaalgedeelte (Kwaadmechelen-Herentals) uitgegraven, het Kwaadmechelse sas opgebouwd, de oude bruggen vervangen en er kwam een nieuwe brug bij. Halverwege 1939 waren de werken voltooid. Toen werd de oorlogsdreiging acuut en bouwde men vijf oeverbunkers in Kwaadmechelen.
Eén jaar later volgde de teleurstelling: alle bruggen en het sas werden door het Belgische leger opgeblazen en het kanaal liep zo goed als leeg. De herstellingswerken vorderden echter snel. Tijdelijk moest het kanaal overgestoken worden middels drie geïnmproviseerde vlotten, maar halverwege 1941-eind 1942 waren er houten noodbruggen gebouwd en werd het sas weer in gebruik genomen.
In september 1944 bliezen de Duitsers alle overgangen en het sas weer op... En weer trokken de herstellers hun werkhandschoenen aan. Ditmaal verscheen er zelfs hulp in de vorm van Amerikaanse soldaten met zwaar materieel...
Een visuele impressie van deze opeenvolgende dramatische feiten wacht U op deze Open-Straattentoonstelling.

Maar er is meer: we hebben ook de hele kanalengeschiedenis vanaf 1854 tot heden gebundeld in een nieuwe publicatie! 'De Hamse Kanalen' telt 164blz, zes afbeeldingen en 119 foto's waarvan 34 in kleur! Dit boek, de 49ste publicatie van Heemkunde Ham, wordt op 21 september voorgesteld.
Prijs: €15,00, verzending: €4,00
Rekeningnummer: BE70 7845 8617 0925

21-08-2014 om 11:13 geschreven door Dirk Bertrands


>> Reageer (0)
06-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ham tijdens Wereldoorlog I
Klik op de afbeelding om de link te volgen

'Ham tijdens Wereldoorlog I' is mogelijk geen erg originele titel maar het gaat 'm natuurlijk over de inhoud. Heemkunde Ham werkte vier jaar aan een publicatie over de Eerste Wereldbrand en kreeg uiteindelijk meer dan 280 bladzijden ingekaft. Het boek verhaalt de grote oorlogsgebeurtenissen en de lokale ervaringen met de Duitse bezetter, biedt een beeld van het dorpsleven tijdens de krijgsjaren en vervolgens van de korte maar dramatische periode waarin de Spaanse Griep woedde en verhaalt ten slotte de personalia en militaire carrière van de Hamse gesneuvelden, oud-strijders en weggevoerden.

'Ham tijdens Wereldoorlog I' telt 280 bladzijden op A4-formaat en bevat een bijna ontelbaar aantal foto's. Kostprijs: €20,00, verzending (buiten Ham): €5,00 te storten op het rekeningnummer van Heemkunde Ham: BE70 7845 8617 0925 met vermelding 'Boek WOI in Ham'.

Heemkunde Ham werkte ook mee aan het gemeentelijke initiatief van de plaatsing van oorlogskruisjes op het Monumentenpark in Oostham. Wij verschaften de namen van ongeveer 300 gesneuvelden, oud-strijders en weggevoerden en maakten de naamplaatjes met de QR-code aan. Middels een smartphone kan U terplaatse de gegevens van elk van deze Hammenaren oproepen...



06-09-2014 om 00:00 geschreven door Dirk Bertrands


>> Reageer (0)
21-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WOI-tentoonstelling

Beklim de trappen van ons gemeentehuis of neem de lift! Op de bovenverdieping treft U een WOI-tentoonstelling aan. Het gaat om de eigenhandig genomen frontfoto's van oorlogsvrijwilliger Victor Leynen uit Olmen. En Victor KON fotograferen!   
Victor had toegang tot de hoogste militaire kringen en legde dus de militaire top op de gevoelige plaat vast. Hij deed dat echter ook met de gewone infanterist.
Foto's van de Britse of Franse loopgraven kan U overal bekijken. Deze tentoonstelling toont de Belgische frontlijn en dat is vrij uniek! U bent er steeds welkom (gratis uiteraard) van oktober tot en met november tijdens de openingsuren.
Met onze oprechte dank aan onze heemkundige collega's uit Olmen!!!

21-10-2014 om 17:40 geschreven door Dirk Bertrands


>> Reageer (0)


Foto

RECENTE PUBLICATIES

Op 9 maart bracht Heemkunde Ham 'Wereldoorlog I in Ham' uit. Hierin werd de grote oorlog besproken maar ook de lokale gebeurtenissen. De meeste inspanningen werden echter geleverd voor de oplijsting van alle gesneuvelden, oud-strijders en weggevoerden die een band met onze gemeente hadden. We vonden ongeveer 320 betrokkenen terug, zochten naar foto's van deze personen en doken hun militair dossier op. Dat kostte meerdere jaren maar het resultaat mocht er wezen: een kanjer van 270 bladzijden in A4-formaat.

Kostprijs: €20,00, verzending €5,00
Rekeningnummer Heemkunde Ham: BE70 7845 8617 0925

Op zondag 21 september, tijdens Open-Straatdag, wordt het boek 'De Hamse Kanalen' voorgesteld. Het betreft een fotografische historiek van onze grote waterwegen die begon in 1854 en geactualiseerd werd tot en met 2014! Voor het eerst publiceren we in kleur!

Prijs: €15,00, verzending: €4,00
Rekeningnummer: BE70 7845 8617 0925


Foto

Foto

Archief per week
  • 20/10-26/10 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/02-10/02 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!