Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken in blog
Mailinglijst
Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Heemkundige Kring Rijkevorsel
02-09-2019
8 september 2019, Open Monumentendag in Rijkevorsel.
8 september 2019
Open Monumentendag in het Heemkundig Museum van Rijkevorsel van 10.00 uur tot 17.00 uur, Molenstraat 5 te 2310 Rijkevorsel.
Begeleide rondleiding,
Tijdens Open Monumentendag leiden de medewerkers van het Gemeentelijk Heemkundig Museum je rond in het museum om 10.00, 11.00,14.00, 15.00 en 16.00 uur. Doe ook mee aan het zoekspel en maak kans op Veusselse verwennerij of één van de andere 'Veusselse' prijzen. In het museum krijg je enkele vragen voorgeschoteld die je aan de molen kunt oplossen.
Vele gebouwen die te maken hadden met het opwekken van energie zijn verdwenen, ook veel van het bijhorende industrieel erfgoed ging verloren. Dank zij het werk van de heemkundige kring van Rijkevorsel kunnen we toch nog wat ontdekken over de manier van energie opwekken in het verleden. Het Heemkundig Museum steekt vol met boeiende spullen en verhalen over dit verdwenen onroerend erfgoed.
Energie of kracht: was het duwen, trekken, sleuren of liet men liever de wind maar waaien? Gebruikte men handkracht, benenkracht of paardenkracht? Onze voorouders maakten hun wind alvast zelf! Een stationaire ééncilinder die opnieuw werkt, een primitieve elektromotor met beperkte veiligheidsvoorschriften, een draaibank zonder motor, ... Onze voorouders experimenteerden erop los, steeds maar zoekend om zijn beperkte kracht te vergroten, te versterken, te verbeteren. De heemkundige kring vertelt er je alles over in het museum.
De rondleiding om 14 uur is speciaal bedoeld voor ouders met kinderen. Er is nog meer! Op de parking voor het gemeentehuis zullen echte old-timers van tractoren van de Historische Machineclub van de Kempen en BREK opgesteld staan. Ook de Fotoclub werkt mee: je kan je kind of jezelf laten fotograferen in deze speciale setting.Het Heemkundig Museum werkt samen met de Stenen Bergmolen op deze Open Monumentendag. In het museum krijg je enkele vragen voorgeschoteld die je aan de molen kan oplossen en omgekeerd. Op elke locatie krijg je een door Wegé gesigneerde boekenlegger met daarop een toepasselijke tekening. Verzamel ze allebei! Snel zijn is de boodschap want er worden er maar 250 uitgedeeld.
Bezoek het Heemkundig museum en de Stenen Bergmolen en kom alles te weten over het energiegebruik van vroeger!
Tijdens de openingsuren van het Gemeentelijk Heemkundig Museum.
Iedere dinsdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en iedere 3e zondag van de maand van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Tentoonstelling Willy Geets - illustraties uit "De Brug".
Willy Geets (Wegé) verluchtte voor het Rijkevorsels tijdschrift "De Brug" iedere uitgave met zijn tekeningen. Deze zijn te bewonderen in het museum ieder dinsdag, maar ook op de derde zondag van de maand.
Waarom spreken ouderen altijd van vijf frank in de schaal werpen? Welk zijn de belevenissen van Fonske Oris als politiek gevangene in 1944, De brieven van soldaat Jans geven ons een blik achter de Ijzer tijdens de Eerste Wereldoorlog. Pieter Bruegel de Oude was ooit in Rijkevorsel? in 1602 nemen muiters bezit van het kasteel van Hoogstraten. Een grote veldslag dreigt. In 1908 blijkt de parochiekerk van Sint-Jozef voorzien te zijn van zeer dure glasramen, gemaakt door een groot glazenier. Hoe komt Sint-Jozef zo op één lijn te staan met belangrijke kerken en kathedralen in ons land? Je vindt de antwoorden in dit boek met tientallen afbeeldingen en volledig in kleur. Hoe lang bestaat het Parochiecentrum al?
Je boek kan je nu al bestellen, dan ben je zeker van uw exemplaar.
Je kan het bedrag van 25 euro overmaken aan de Heemkundige Kring van Rijkevorsel op het nummer: BE86 9730 8236 4350 vergeet niet uw naam en adres te vermelden bij de betalingsopdracht+"Jaarboek 2018-2019". (mensen van buiten Rijkevorsel betalen 4.20 euro extra voor de verzending. Opgelet: zeer beperkte oplage! Wees er snel bij! Op is op.
Tot en met 7 januari 2018 organiseerd de Heemkundige Kring van Rijkevorsel in samenwerking met het gemeentebestuur van Rijkevorsel, Erfgoed Noorderkempen, het Taxandriamuseum in Turnhout en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel een ongeëvenaarde tentoonstelling in Rijkevorsel
Het Aster Berkhofmuseum te Sint-Jozef-Rijkevorsel zal vanaf dan tot begin januari 2018 omgebouwd worden tot een tijdelijke tentoonstellingsruimte. Sinds meer dan een eeuw werden in Rijkevorsel regelmatig prehistorische vondsen gedaan die dan voor eeuwig verdwenen naar de musea in Brussel en Turnhout. De tentoonstelling "Alles in de kast", stelt zich als doel om al die historische objecten terug naar Rijkevorsel te halen.
De Heemkundige Kring bestaat op 17 oktober 40 jaar. Al die tijd had de Kring nog een urne van de Hoge Heiveldheide in haar bezit. Dit was nog nooit geopend. Bovendien heeft het wetenschappelijk onderzoek enorme vorderingen gemaakt. Om al die redenen besloot de Kring het wetenschappelijk onderzoek enorme vorderingen gemaakt. Om al die redenen besloot de Kring om de unieke urne te laten onderzoeken en te restaureren door echt specialisten. Het verassende resultaat van dat onderzoek zal op de tentoonstelling aan het publiek bekend gemaakt worden. Wie was toch die oudste mens van Rijkevorsel? En ook: wat maken satellietbeelden onverwacht duidelijk? Wat is er gevonden bij recente opgravingen.
Ook de nieuwste technologie liet de Kring toepassen. Daardoor kunnen we nu nooit getoonde reconstructies laten zien in 2D en in 3D van het urneveld op de Helhoekheide en van de onderzochte urn vooraleer ze geopend en gerestaureed werd. Wellicht is de geprinte urn een primeur voor België!
In 1978 en 1979 zocht en vond de Heemkundige Kring sporen van het kasteel dat ooit prominent bij het dorp stond. Al die jaren onderzoek en plakwerk leverden nieuwe inzichten op. Daardoor willen we nu een reconstructie met bewegende beelden laten zien van het geheimzinnige, verdwenen kasteel. Een primeur voor Rijkevorsel.
Wanneer: In de maand december 2017 tot januari 2018
maandag van 10.00-1200 uur en 17.30-19.30 uur / woensdag van 10.00-12.00 uur en 13.00-17.00 uur.
vrijdag van 10.00-12.00 uur
zondag van 10.00-17.00 uur met rondleidingen elk uur vanaf 10.00 uur. Einde tentoonstelling zondag 7 januari 2018.
Ten noorden van het kanaal Dessel-Schoten ontdekte een werkman in december 1902 bij het omspitten van een stuk heide een volledige urn. Men meldde deze vondsen aan Louis Stroobants, de toenmalige directeur van de weldadigheidskolonie te Merksplas. Hij stond bekend om zijn interesse voor archeologie en was betrokken bij verschillende archeologische en historische verenigingen. Zo lag hij mee aan de basis van de oprichting van de Geschied- en Oudheidkundige kring Taxandria in 1903.
Toen Stroobant de site bezocht, was een deel van de urne reeds vernield. De locatie van de graven was enkel herkenbaar aan concentraties van scherven en crematieresten. De opgravingen van de overgebleven grafheuvels beperkte zich tot het uitgraven van het centrale graf. In januari 1903 ondernam Louis Stroobant samen met baron De Loë, conservator van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) gevestigd in Brussel, een meer systematisch onderzoek op enkele percelen ten zuiden van het kanaal, tussen de Brangravenweg en de Oostmalsesteenweg (Brug 7) te Rijkevorsel.
Volgens opgravingsverslagen onderzocht men in totaal 34 grafheuvels, waarvan 17 door de KMKG. Uit de lijst van de graven blijkt dat niet alle overledenen in een urn waren bijgezet, er kwamen ook beenderpakgraven voor. Een deel van de door hem opgraven urnen schonk Stroobant aan het Taxandriamuseum in Turnhout, de rest kwam in de collectie van de KMKG te Brussel terecht. Op basis van deze urnen kunnen we de oorsprong van het grafveld dateren in de vroege ijzertijd. Meer dan de helft van de teruggevonden potten zijn echter te plaatsen in het begin van de midden-ijzertijd tussen 475 en 375 v. Chr. Het gaat hoogdzakelijk om fijn afgewerkte schalen en potten met een hoekig profiel, zonder hals. Meest in het oog springend zijn enkele bekers met een uitbuigende Hals. Eén exemplaar is voorzien van een ingekraste geometrische versiering in meandermotief en kent een stuk van een mantelspeld. Hieruit kunnen we afleiden dat de bewoners goede contacten hadden en mee waren met de Noordfranse mode.
In 1911 vond een werkman nog enkele urnen aan de overkant van de Oostmalse Steenweg. Deze potten stonden decennia lang op zolder van voormalig gemeentesecretaris Jules Sterkens en kwam in 1978 in de collectie van de plaatselijke heemkundige kring terecht. Eén van de urnen is heel interessant, want ze werden met grond en al gelicht. Daardoor is ze nog steeds gevuld met crematieresten, waarboven een bijpotje omgekeerd is geplaatst.
MODERN ONDERZOEK
Meer dan honderd jaar na deze vondst, wordt de urne nu aan een grondig onderzoek onderworpen. In overleg met Erfgoed Noorderkempen heeft de Heemkundige Kring van Rijkevorsel beslist om de geschiedenis van de urne te ontrafelen. Op basis van de crematieresten kunnen we immers veel achterhalen over de overledene zelf en in welke periode hij of zij in Rijkevorsel woonde.
Omdat de urne er nog altijd uitziet zoals hij uit de grond kwam, is er voor gekozen om eerst een 3D-scan te laten maken. Eenmaal geopend en onderzocht zal de urne immers worden gerestaureerd naar zijn oorspronkelende vorm. Die scan is eind 2016 uitgevoerd aan de campus Thomas De Nayer van de Thomas More hogeschool. Vervolgens is in samenwerking met de KULeuven een CT scan gemaakt van de inhoud van de pot, om te kijken of er ook nog metalen vondsen tussen de crematieresten aanwezig zijn. Een volgende stap is de studie van de crematieresten door een fysisch-antropoloog, en een datering. Tegelijk gaat een restaurator aan de slag om de urne en het bijpotje opnieuw in elkaar te zetten.
Alhoewel de urne behaart tot de collectie van de Heemkundige Kring van Rijkevorsel zijn de behoud- en beheermedewerkers van Archie & Musea Turnhout en de archeologen van Erfgoed Noorderkempen nauw betrokken bij het project. Via het erkende Onroerend- erfgoeddepot 'Ergoeddepot Noorderkempen' begleiden ze de Heemkundige Kring bij alle stappen van het onderzoek.
Een tentoonstelling 'Alles uit de Kast' waar de urn en alle vroegere opgravingen tentoongesteld worden gaat door in het Aster Berkhof museum, kerkstraat te Sint-Jozef Rijkevorsel. Ieder zondag nog te bezichtigen van 10.00 uur tot 17.00 uur met gidsen elk uur. Einde van deze prachtige tentoonstelling is voorzien op 7 januari 2018.
Informatie: Heemkundige Kring Rijkevorsel: hkrijkevorsel@outlook.be
De Heemkundige Kring van Rijkevorsel, archeologen van erfgoed Noorderkempen, in samenwerking met het gemeentebestuur van Rijkevorsel organiseren samen een tentoonstelling in het Aster Berkhof museum een prachtige tentoonstelling over de archeologische vondsen in Rijkevorsel. Een URN van 2500 jaar oud, vondsen in het jaar 1903 en 1911 in het urneveld te Rijkevorsel. Opgravingen waar ooit een kasteel stond (achter de Sint-Willibroduskerk) door de leden van de kring die in 1978 daar opgravingen deden. Duizenden potscherven werden er gevonden, dus een unieke tentoonstelling in Rijkevorsel. Te bezichtigen in de zalen van het Aster Berkhof museum, kerkdreef 61 te Sint-Jozef-Rijkevorsel. De vondsen komen uit het KMKG Brussel, het Taxandria museum in Turnhout, uit het museum van de Heemkundige Kring Rijkevorsel die dit jaar hun 40 jarig bestaan viert. Er is van de urn die gevonden werd in 1911 werd onderzocht door specialisten, er werd ook een 3D scan van gemaakt. Gratis toegang.
Openingsuren van de tentoonstelling "Alles uit de kast":
Op zondagen vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur: 05/11/2017, 12/11/2017, 19/11/2017, 26/11/2017
Op maandagen vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur en van 17.30 tot 19.30 uur: 06/11/2017, 13/11/2017, 20/11/2017, 27/11/2017.
Op woendagen vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur: 08/11/2017, 15/11/2017, 22/11/2017, 29/11/2017.
Op vrijdagen vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur: 03/11/2017, 10/11/2017, 17/11/2017, 24/11/2017, 01/12/2017.
Deze tentoonstelling is ook nog open in december 2017 tot 08/01/2018, later geven wij de datums van de openings dagen en uren in de maand december tot 8 januari 2018.
Deze unieke archeologische tentoonstelling in Rijkevorsel "ALLES UIT DE KAST" is een meesterwerk van de archeologen erfgoedcel Noorderkempen in samenwerking met de Heemkundige Kring van Rijkevorsel.
De Heemkundige Kring van Rijkevorsel geeft opnieuw een jaarboek uit. Dit is tien jaar geleden. Bij het veertigjarig bestaan van de kring was er weer genoeg boeiend materiaal om aan te sluiten bij de traditie. Hier komt het dertigste jaarboek.
In onze archieven vonden we heel wat smokkelaarsverhalen en, wat je zelden leest: girlpower! Nieuwe technieken en onderzoeken leidden tot verrassende nieuwe inzichten omtrent het kasteel dat ooit imposant achter de kerk stond. Eveneens nieuwe onderzoeksmethoden maakten het mogelijk de akkers van onze voorouders uit de ijzertijd te lokaliseren. Het resultaat van het onderzoek naar de urne die al 100 jaar ongeopend in Rijkevorsel bewaard werd, wordt van naaldje tot draadje beschreven. Tijdens dat onderzoek kwam een prachtig oud plan van het grafveld op de Helhoekheide aan het licht. Je vindt het allemaal, en nog veel meer, in deze jubileumuitgave, volledig in kleur en met meer dan 50 afbeeldingen op 160 bladzijden of meer.
Je kan het boek bestellen door 24 euro over te maken aan de Heemkundige Kring van Rijkevorsel, Molestraat 5, 2310 Rijkevorsel op het nummer: BE86 9730 8236 4350. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden bij de betalingsopdracht. (Mensen van buiten Rijkevorsel betalen 3,70 euro extra voor de verzending.) Opgelet: zeer beperkte oplage! Wees er snel bij! Levering voor de feestdagen. Een cadeautip! Zeker doen!
Het gemeentebestuur was er in 1885 als de kippen bij om goedkeuring te geven voor de aanleg van een buurtspoorweg die onze gemeente zou doorkruisen. "Onze boeren waren niet erg geestdriftig, zij dachten dat hun huizen zouden afbranden, dat het vee zou verschieten en vreesen allerlei ongelukken" zo schreef onderwijzer Felix Heidendal.
Aan de spoorweg, die langs de westkant van de steenweg (Hoogstraatsesteenweg) lag, bewaren we uit onze kinderjaren nog menige herinneringen. Het gaf ons een onnoemelijk gevoel als we onder de brug van de Salmeirloop zaten wanneer de stoomtram over ons heen donderde.
Onvergetelijk was de jaarlijkse schoolreis (bedevaart) naar Meerseldreef met de stoomtram. Tijdens de reis zongen wij uit volle borst "Wij reizen om te leren door het land". Wij voelden ons snelheidsduivels als wij met de fiets naast de tram reden en op minder dan 15 minuten van Hoogstraten naar Rijkevorsel aankwamen.
Omstreeks 1934 werd de reizigerstram vervangen door een autorail aangedreven door een dieselmotor. Wanneer de spoorauto van Hoogstraten kwam gereden en onze dorpskom naderde, claxonneerde hij steeds op dezelfde plaats, namelijk recht tegenover de woning van secretaris Juul Sterkens. Door het eigenaardig geluid van de claxon kreeg het voertuig de naam van 'poephaan'.
In 1949 reed deze reizigerstram voor de laatste maal doorhenn onze gemeente. De autobus nam zijn plaats in. Het goederenvervoer kon met de stoomtram nog een tijdje standhouden.
Halve Torenfeesten (Sint-willibrorduskerk Rijkevorsel) 5 juli 2015
Geachte,
Jij bent bevoorrecht. Jij mag dit het eerst weten.
De Heemkundige Kring heeft een geweldige verjaardag ontdekt. Vijfhonderd jaar geleden gaf het dorpsbestuur van Rijkevorsel de opdracht om betalingen aan de metsers en timmerlui uit te voeren en de geschiedsschrijvers oordeelden dat de kerktoren af was in 1915. Dit is een geweldige reden om nu te feesten.
De Heemkundige Kring zal daarom de Halve Torenfeesten organiseren op zondag 5 juli 2015, het eerste weekend van het groot verlof, voor een beperkt publiek.
Wat mag je verwachten?
We zullen de toren beklimmen onder begeleiding van een gids. We gaan tot de klokken en kunnen daar uitkijken over ons dorp. Op een unieke locatie, boven in de toren, gaan we straffe verhalen vertellen, straffe verhalen die te maken hebben met de toren en de onmiddelijke omgeving. Je komt tevens nieuwe feiten te weten die nog nooit gepubliceerd werden.
Terug beneden word je opgevangen door een tweede gids met nog een lading feitjes. Je kan ook een blik werpen in het pop-up-museum van de 22 jonge Rijkevorselse soldaten die gesneuveld zijn in 1914-1918, met een uitgebreid dossier van elke gesneuvelde soldaat.
Beneden zal de OSKAAR staan, een wagen van de VVV Rijkevorsel. Daar krijg je een heerlijk mini metsershapje.
Een metsershapje is een unieke nieuwe creartie van de Heemkundige Kring. Het is gebaseerd op een vondst in onze archieven. Na het bouwen van een huis werden de werklieden in getrakteerd door de bouwheer. Het is op basis van die traktatie dat we nu het metsershapje gecreëerd hebben en aangepast aan onze moderne smaak. Je krijgt daarbij een stevig drankje om dat lekkers weg te spoelen. En om al dit spannends thuis te kunnen voortvertellen krijg je nog een vouwblaadje met allerlei nieuwtjes en feiten over onze jarige toren. De prijs is slechts 5.00 €.
De toren is niet gemaakt om veel volk te herbergen, dus wil je dit uniek moment meemaken, wees er dan tijdig bij.
We richten enkele momenten (uren) in, die van 10.00 uur is reeds volzet (7/05/2015).
Voor inschrijvingen en inlichtingen over de uren kan men terecht aan de balie VVV op het gemeentehuis van Rijkevorsel, Molenstraat 5 te Rijkevorsel.
Rijckevorsel, 10 leven met de Groote Oorlog 1914-1924
NSB, Nationale Strijdersbond van België, afdeling Rijkevorsel
Weldra unieke tentoonstelling!
Rijckevorsel, leven met de Groote Oorlog
Ook in Rijkevorsel moest zijn tol betalen in de Groote Oorlog 1914-1918
Tweeëntwintig van onze inwoners lieten het leven. Velen moesten dienen als soldaat. Velen leden honger.
Van 8 Augustus tot 15 november 2014 zal een boeiende tentoonstelling opgezet worden in het Aster Berkhofmuseum in Sint-Jozef Rijkevorsel.
Met nieuwe informatie in de archieven van het leger.
Kom en lees zelf in het persoonlijk dossier van de soldaten.
Kom kijken met uw kinderen, kleinkinderen en vertel over de zinloosheid van de oorlog.
Programma: 8 augustus 2014om 18.00 uur:
Plechtige herdenkingsviering in de kerk van Sint-Jozef met talrijke vlaggen van verschillende verenigingen, muzikaal opgeluisterd door doedelzakspeler, en Brassband Condor.
Daarna toespraken en opening tentoonstelling
Verder is de tentoonstelling open:
Zaterdag 9 augustus 2014 tussen 10u en 17u
Zondag 10 augustus 2014 tussen 10u en 17u
Woensdag 13 augustus 2014 tussen 13u en 17u
Zondagf 31 augustus 2014 tussen 13u en 17u
Woensdag 10 september, woensdag 8 oktober 2014 tussen 13u en 17u
Zondag 28 september, zondag 26 oktober tussen 13u en 17u
Maandag 11 november 2014 tussen 13u en 17u
Extra: Zaterdag 15 en zondag 16 november (hobbytentoonstelling KWB)
OP afspraak: via Cultuurdienst Rijkevorsel (Kenneth Kerckhofs)
NSB Rijkevorsel (theo.debeer@telenet.be)
Als gevolg van de samenwerking tussen de gemeente Rijkevorsel, de VVV, NSB Oud-Strijdersbond en de Heemkundige Kring Rijkevorsel.
Opening museum Rijkevorsel 2013+ documentatiecentrum genealogie
Opening museum Rijkevorsel 2013: LAATSTE ZONDAG VAN DE MAAND (14.00 tot 17.00 uur) Toegang gratis Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel
27 januari 2013 24 februari 2013 31 maart 2013 30 april 2013 26 mei 2013 30 juni 2013 28 juli 2013 25 augustus 2013 29 september 2013 27 oktober 2013 24 november 2013 29 december 2013
Iedere dinsdag namiddag documentatiecentrum + genealogie opening van 14.00 uur tot 16.00 uur.
Op 5 augustus 2011 is ons bestuurslid, Staf Van Den Looverbosch, plotseling thuis overleden. Staf was gehuwd met Maria Smits. Hij werd geboren te Rijkevorsel op 8 oktober 1923. Bestuurslid van de Heemkundige Kring Rijkevorsel, Weggevoerde 1940-1945, lid van OKRA en lid van N.S.B. Oud-Strijders Bond afdeling Rijkevorsel. De plechtige uitvaartliturgie is op donderdag 11 augustus 2011 in de Sint-Willibrorduskerk te Rijkevorsel om 10.00 uur. Rouwadres: Molenstraat 29, 2310 Rijkevorsel
Overlijden bestruurslid Heemkundige Kring Rijkevorsel
Gisteren 5 oktober 2009 overleed ons bestuurslid na een slepende ziekte.
COR VERSCHUEREN echtgenoot van Emma Bogaerts
Cor werd geboren te Meerle op 27 juni 1941, en is gisteren thuis overleden. Wij zullen hem missen, hij was een goede kracht die vele mensen heeft wegwijs gemaakt op onze open-deur namiddagen de laatste zondag van elke maand in ons museum in verband met genealogie.
Personeelslid CM op rust. Bestuurslid CM-ziekenzorg. Medewerker van de Heemkundige Kring Rijkevorsel. Lid van "Wij Ook" en "Epcel-Ne" zelfhulpgroepen kankerpatiënten
De plechtige uitvaartliturgie is op zaterdag 10 oktober 2009 om 10.00 uur in de Sint-Willibrorduskerk te Rijkevorsel, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats aldaar. Gebedswake vrijdagavond 9 oktober 2009 om 19.30 uur in de vernoemde kerk.
Onze innige deelneming gaat uit voor de echtgenoot Emma Bogaerts, zijn kinderen: Bart en Karolien Royens-Verschueren, Jan Verschueren en Pieter Verschueren. En zijn kleinkinderen Willem, Lander, Jeroen en Ward Royens.
De Heemkundige Kring van Rijkevorsel bestaat 30 jaar. Open deur op zondag 28 september van 10.00 uur tot 17.00 uur. Men kan het museum bezoeken en opzoekingen doen voor genealogie. De inkom is gratis Het museum is gelegen in de kelders van het gemeentehuis, Molenstraat 5, te Rijkevorsel.
1. De voorstelling van Simeon. 2. De vlucht naar Egypte. 3. Het verlies van de twaalfjarige Jezus. 4. De ontmoeting met Jezus op de Kruisweg. 5. De kruiseging en de dood van Jezus. 6. De kruisafneming. 7. De graflegging van Jezus.
Vooraan in de reeks van zeven kapelletjes staat een kolom met een nis waarin de beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw prijkt. Eveneens is er een arduinen steen ingemetseld waarin de naam van Edward Wouters, burgemeester van Beerse van 1912-1921 werd gebeiteld. Onderaan vijf van de zeven kapelletjes staan nog steeds gedenkstenen ingemetseld. Bij de andere twee ontbreken ze. Op twee van de voornoemde stenen staat gebeiteld: "Uit dankbaarheid", in de drie overige stenen staan de volgende namen: F. Hermans-Loomans, P. Laurysen-Mertens en L. Bastijns-Mertens vermeld. De reeks kapelletjes staat langs de vroegere ingang van het kerkhof. De renovatie gebeurde in 2007 en zal weldra klaar zijn.
Op het kerkhof zelf bevindt zich, juist op de plaats waar de eerste twee pastoors der parochie, J.B. Lambrechts en C.J.G. Van Oostveldt begraven liggen een vrij groot beeld van Onze-Lieve-Vrouw van smarten. Deze beeltenis is afkomstig uit de eerste noodkapel der parochie, die langs de Stevennekens, in een schuur ingericht was.
Onze huidige, mooie parochiekerk heeft reeds een hele geschiedenis achter de rug. De eerste akte dateert van 3 november 1504: "De Kerckmeesters ter tyde wesende ten tyde als men aende kercke beginnen sal te metsen en te tymmeren".
Op 20 juni 1883 werd de kerk ingewijd, zoals velen van ons haar nog gekend hebben, dus vĂ³Ă³r de verwoesting van 26 september 1944.
Na de rampzalige dag van 1944 werden de vieringen gehouden in de meisjesschool en de parochiezaal, het langst in de 'noodkerk'.
Deze noodkerk was de oude rijschool welke tijdens de oorlog werd gebouwd door de bezetter. Deze noodkerk stond op het terrein waar nu het gemeentehuis staat.
DE HUIDIGE KERK
Op 26 september 1944 werd de toren in brand geschoten, brandde uit en zo werd verder bijna de ganse kerk verwoest.
De toren werd terug opgebouwd en verhoogd in de spits, zodat hij nu 72,30 meter hoogte heeft. In de oude toren hingen 2 klokken: - de Maria-klok: 1400 kgr en 1,10 meter hoog - de Lucia-klok: 518 kgr en 0,85 meter hoog.
In de nieuwe toren hangen 3 klokken: - de Maria-klok: 1382 kgr en 1,18 meter hoog. - de Jozef-klok: 821 kgr en een doormeter van 1,08 meter. - de Lucia-klok heeft een gewicht van 593 kgr en een doormeter van 0,95 meter.
DE KERK
Onze kerk is 51 meter lang, de kruisbeuk is 27,50 meter lang, 17,50 meter breed en de hoogte bedraagt 24,65 meter. Als patroonheiligen vereren wij de H. Willibrordus, de H. Lucia en Onze Lieve Vrouw. Als waardevolle beelden hebben wij Willibrordus, de gekroonde Lieve Vrouw, de H. Familie, de Kristus op het vernieuwde kruis boven het koor, verder de doopvont, de biechtstoeln (1899) Buiten aan de kerk-Noordkant-staat ook nog het beeld van Willibrordus, in witte steen van Larochette, gemaakt aan de Koninklijke academie van Antwerpen. Los van de kerk staan nog: het H.Hartbeeld bij het monument der oorlogsslachtoffers, ingehuldigd in 1924, en het Gevelfragment, gebouwd met materialen van de oude kerk en als herinnering aan de vroeger bouwtrant: gothiek. De kerk is dus gebouwd op de plaats van de vorige. De architecten waren P. Berger en J.L. Stynen, de bouwheer de Firma VAN ROEY. De eerste steen werd gelegd op 16 juli 1953, door Kardinaal Van Roey. De plechtige inwijding gebeurde op 27 september 1954 door Mgr. Schoenmaekers. Glasramen: de zingende engelen en de kruisweg, gemaakt door Jan Huet, het orgel werd gebouwd in 1960 door de firma d'Hondt.
Zondag 29 oktober 2006 is het Museum van Rijkevorsel open van 14.00 uur tot 18.00 uur. Wilt U inlichtingen over genealogie en is U op zoek naar familiegegevens, kom dan eens langs, er staan mensen die U kunnen helpen. Het nieuwe jaarboek 2006 is ook verschenen en kan men kopen aan 15.00 € in het museum. Voorlopig is dit het laatste jaarboek, er zijn reeds 29 jaarboeken verschenen en dat is een 4.500 bladzijden over het wel en wee over de eeuwen heen over Rijkevorsel.
Volgende opening van ons museum is op zondag 29 oktober van 14.00 uur tot 18.00 uur. Ook voor opzoekingen genealogie. Aanvraag voor groepen voor bezoek aan het museum met gids kan het hele jaar door, voor afspraak kunt U bellen naar het nummer: 03/314.61.36
- In het jaarboek 2005 staan 80 gouden-diamanten-briljanten bruiloften - De namen van de familie's staan vermeld in een apart bericht op onze blog van 07/12/2005.
- Raad van Bestuur. p 5 - Bruggenhoofd Sint-Jozef Rijkevorsel 1944. p 7 - De spitfire van de Lacijns. p 110 - De familie Adriaensen uit Rijkevorsel. p 118 - Bezoek op de dag der bevalling. p 177 - De foempot. p 183 - De burgerbescherming in Rijkevorsel. p 191 - Hoelekaarten te Rijkevorsel. p 215 - Schenkerslijst. p 234 - Voorintekenaars. p 235 - Inhoud. p 240
- 25 jaar Heemkundige Kring Rijkevorsel. p 5 - Raad van bestuur. p 11 - Bezoek Salm-Salm museum. p 12 - De milac te Rijkevorsel. p 15 - Verkoop van de stede op Kerschot. p 44 - Had de koster van Rijkevorsel een uurwerk? p 50 - De Beificiën van Rijkevorsel. p 56 - De handgraanmolens in ons museum. p 61 - De familie Lombaerts. p 65 - Kroniek van de Post te Rijkevorsel. p 70 - Burgelijk Rijkevorsel in de 2de helft van de 19e eeuw. p 176 - De renovatie van de kerktoren, 150 jaar geleden. p 250 - Errata. p 250 - Voorintekenaars. p 251
- Bijdrage tot de geschiedenis van het ACV. p 8 - Rol van verdeling der plaetselycke Belastingen over dienstjaer 1849 in Rijckevorsel. p 16 - Rijkevorselnaren in Kongo 1954-1964. p 21 - De familie Speecx 1469-1632. p 38 - De gaslantarens. p 43 - Hongaarse kinderen in Rijkevorsel 1923-1926. p 50 - Geen gemeenteschool langs de Sint-Lenaarstesteenweg 1946-1948. p 72 - Verkoop van gewassen, dieren, landbouwwerktuigen van de Keirschothoeve 1716. p 79 - Tabel van overlijdens in de gemeente Rijkevorsel 1861-1862-1863. p 85 - Patenthouders in 1850. p 87 - Verpachting der stoelplaatsen in de St.Willibrorduskerk op 3 januari 1884. p 90 - Ondergrondse parochiejeugd? . p 91 - Reglement van Politie 06/03/1818. p 122 - Familie Van Geel te Rijkevorsel. p 134 - Peter Ringouts en de windmolens van Rijkevorsel. p 141 -Inhoudstafels van de gepubliceefe jaarboeken Heemkundige Kring Rijkevorsel. p 146 - Lijst van parochieregisters en Burgelijke stand op 15/07/2001. - Schenkerslijst.
- Woelige tijden in Rijkevorsel 1568-1609. p 6 - Rijkevorsels dialect. p 43 - Rijkevorselse zusters die zijn ingetreden in de Orde van Vorselaar. p 87 - De laatste boswachter van 't Breebos. p 133
- In Memoriam Pol Ooms. p 6 - In Memoriam Felix Heidendal. p 9 - Don Loys Carillo de Castella Gouverneur 1569-1576. p 27 - De pastoors der Sint-Willibrorduskerk. p 33 - Rijkevorsel in de 15de eeuw. p 58 - De veldtocht van Sooi Smits in 1914. p 119
- Bijdragen tot het onderwijs. p 6 - 60 jaar boerenleven. p 60 - Getuigenissen uit de 16de en 17de eeuw. p 97 - Het veelbelovende leven van Pater Frans Mertens 1916-1943. p 105 - De hongersnood van 1845 in Rijkevorsel. p 139 - Rijckevorsel in 1830. p 151 - Prenten met geschiedenis. p 159
- Twintig jaar Heemkundige Kring, tien jaar Heemkundig museum. p 6 - De windmolens van Rijkevorsel. p 31 - De 5 laatste pastoors van de vorige kerk der Sint-Willibrordusparochie. p 79 - De verkoop van de Oude Baan in 1840. p 114 - Rijkevorsel halfweg in de 20ste eeuw. p 129
- Langs kapellen en kapellekens. p 11 - Het strooien dak en de strodekker. p 51 - Ik zijn den Hinsen van Vorsel. p 71 - Het kasttel of hof van Rijkevorsel. p 80 - Jan Eelen en zijn villa. p 83 - Een kijkje in de vorige parochiekerk. p 89 - De schepenen aanhoorden de klachten. p 104 - Overlijdens- en begrafenisgebruiken. p 112 - Klim in je stamboom. p 125
- Koninklijke fanfare-Brassband Condor. p 11 - Willem De Haze, pastoor te Rijkevorsel, 1611-1658. p 37 - De Hees. p 49 - Maatschappij "De Ware Vrienden der Armen". p 78 - Vondelingen en hun afstammelingen te Rijkevorsel. p 92 - De Kruisdagen. p 132
- Christiaen Janssen betaalde zoengeld. p 10 - Familie Van De Mierop. p 12 - Onderpastoor Gerardi vals beschuldigd. p 46 - Oorlogskroniek 1914-1918. p 47
- Een schenking aan de kerk van Rijkevorsel. p 11 - Rijkevorselse jongens onder het vaandel. p 43 - Een begin met een zeer lang vervolg. p 43 - De Spaanse furie. p 46 - Naar de verkeerde wereld. p 51 - De pottenhoop te Sint-Jozef. p 127 - Het ware verhaal van Keith Roderick. p 132 - Tekens in de toren. p 134
- Op zoek naar een schepenbrief. p 10 - De Parre en zijn Varenvelden. p 14 - Een nieuw kerkkoor in 1699. p 20 - Uit het dagboek van een herdershond. p 28 - Wit zand. p 30 - Kroniek van een boerengeslacht. p 40 - Boerenverhuis. p 45 - Een uitvaart in 1709. p 51 - Uit mijn jeugd 70 jaar geleden. p 55 - Een vrome afstammelinge. p 61 - In naam der wet. p 69
- Rijkevorselse Verenigingen. p 10 - De Kempense geit. p 86 - Haard en baard. p 102 - Van Meiboom tot Poortje-Pik. p 106 - Loten. p 111 - O.C.M.W. in vroegere eeuwen. p 115 - Edward Eelen met pensioen. p 121 - Opening nieuw Gemeentehuis. p 125
- Zusters der Christelijke Scholen te Sint-Jozef. p 10 - Boerendanskruik uit Raeren. p 84 - Tussen twee kampen (1621-1648). p 93 - Oorsprong en betekenis van de naam Rijkevorsel. p 118 - Martinus Lamberti, molenaar anno 1622. p 123 - De Van Roey's van 1642 tot 1977. p 134
- In memoriam Dr. Remi Sterkens. p 10 - Een laat-Middeleeuws drindschaaltje. p 14 - Rijkevorsel bouwt een toren. p 19 - Peer van Aert, soldaat van Napoleon. p 36 - De stenen bergmolen te Rijkevorsel. p 55 - De kleermaker van Bolk. p 71 - De Mestpacht te Sint-Jozef. p 71 - Schepenbrieven een bron van familiegeschiedenis. p 79 - De wrede dood van een kluizenaar. p 99 - Hoe speelden de kinderen vroeger te Rijkevorsel. p 103
- De brandweer van Rijkevorsel. p 8 - Bond van het H.Hart te Sint-Jozef. p 48 - Rijkevorsel in de eerste helft van de zestiende eeuw. p 66 - Minnelijke schikking. p 111 - Alsof het gisteren was. p 113
- Opmaken der wegen in de 17e en de 18e eeuw. p 11 - Herinneringen (2). p 19 - De Vaart, bakermat van de Sint-Jozefparochie. p 24 - Twee merkwaardige schepenakten. p 35 - Huisraad van onze voorouders. p 42 - Lager onderwijs te Rijkevorsel, 19 e en 20 ste eeuw. p 65
-Het geheim van Toontje Ten. p11 -Emiel Janssen. p 14 -Herinneringen. p 15 -De Cementfabriek. p 21 -'t Sas. p 23 -De Meir. p26 -De Heren van Rijkevorsel. p 27 -Losse gemeenteberichten uit de vorige eeuw. p 39 -Het onderwijs te Rijkevorsel voor 1800. p 109
-'t Bolks Heike. p 12 -Schepenbrieven. p 15 -Mijn vader, een Kempens onderwijzer. p 41 -Rijkevorsel in de Brabantse Omwenteling. p 41 -De kracht van de schapulier. p 57 -Nogmaals de schapulier. p 58 -Het baksteentje. p 60
-De opgravingen in 1978 achter de kerk in Rijkevorsel. p 10 -Onze nationale driekleur. p 14 -Ruimte voor Louis Doms. p 18 -1830... of 150 jaar geleden. p 36 -Bijdragen tot de geschiedenis van de Sint-Jozefparochie. p 49 -Vader Taeymans die kon vertellen. p 67 -Bijdragen tot de geschiedenis van de Sint-Willibrordusparochie. p 82
-Onlangs verschenen. p 10 -De opgravingen in augustus 1978 achter de kerk in Rijkevorsel. p 13 -Het kasteel. p 27 -De begraafplaats met lijkverbranding van Rijkevorsel. p 28 -Heilluizen. p 55 -Van hooivreters en cementzakken. p 67 -Historiek van de Zusters der Christelijke scholen 1879-1979. p 69 Senator August Cools. p 123 -Rijkevorsel in 1830. p 127
In deze lijst komen alleen die bruiloften voor, waarvan we verslagen hebben teruggevonden in vroegere kranten, week en maandbladen. Deze lijst is dus zeer onvolledig.
1
Backs Josephus x Boeckx Sophia
27-07-1905
2
Verhoeven Josephus x Hendrickx Maria Cornelia
30-01-1911
3
Storms Emmanuel x Scheepers Anna Maria
23-11-1911
4
Van den Langenbergh Alex x Appels Elisabeth
06-02-1924
5
Bartholomeeusen Jan x Aertsen
04-10-1924
6
Lauryssen Frans x Mertens Lucia
13-11-1927
7
De Prins Josephus x Bolckmans Catharina
22-01-1928
8
De Vos Jan x Van Breen Maria Amelia
06-05-1928
9
Berckvens Pieter x Lambrechts Maria Paulina
08-11-1938
10
Wouters Pieter x Krols Dymphna
23-09-1945
11
Van Bergen Jacob x De Bie Anna
23-09-1945
12
Langers Theodorus x Oerlemans Maria
12-08-1946
13
De Beuckelaer Alfons x Rutten Maria Theresia
09-05-1948
14
Vermonden Cornelius Jozef x Willems Ludovica
14-08-1949
15
Van Geel Karel x Schoofs Elisabeth
23-10-1949
16
Van Looy Jozef Modest x Wouters Maria Virginia
12-11-1950
17
Jochems Pieter Leonard x Knaepkens Isabelle
12-11-1950
18
Scheyltjens Jan Baptist x Gyles Amelia Angelina
31-12-1950
19
Oltenfreiter Gustaaf x Geeraarts Melania
31-12-1950
20
Wouters Pieter x Krols Dyphna
25-091955
21
Michiels Henri x Reunis Maria Theresia
31-05-1956
22
Langers Theodorus Modestus x Oerlemans Catharina
12-08-1956
23
Snels Jozef Karel x Schrijvers Maria Elisabeth
21-10-1956
24
Van den KieboomKarel x Schrijvers Maria Elisabeth
21-10-1956
25
De Rijdt Jan Baptist x Stymans Maria Josephina
19-08-1956
26
Van Leuven Hendrik x Diels Maria Theresia
23-10-1955
27
Bervoets Adriaanx Somers Joanna Antonia
23-10-1955
28
Van de Looverbosch Lodewijk x Nuyts Catharina Philomena
16-05-1956
29
Verdonck Jozef Leopold x Sterkens Maria Theresia
10-02-1957
30
Jansen Pieter x Van den Langenbergh Mathildis
13-10-1957
31
Goetschalckx Antoon Frans x Jansen Maria Barbara
11-01-1960
32
Beckx Jan Pieter x Bens Maria Elisabeth
09-10-1960
33
Van der Linden Franciscus x Vervloet Maria Theresia
Rijkevorsel telde in het verleden verschillende
molens. De oudste vermelding van een windmolen dateert uit het begin
van de vijftiende eeuw. Bij de aanvang van de twintigste eeuw maalden
er in ons dorp nog twee standaartmolens en twee stenen bovenkruiers. Er
waren toen nog enkele rosmolens in werking. Van dat hele molenbestand
blijft alleen de stenen bergmolen, gebouwd in 1861, over.
In 1945 werd de molen verkocht aan Jan Van Opstal-De Koninck die er mee
maalde tot ongeveer 1960. De beltmolen werd in 1993 als monument
beschermd en in 1996 door de gemeente Rijkevorsel aangekocht. Na een
periode van 40 jaar stilstand en verval werd hij onder leiding van
architect Paul Gevers opnieuw tot maalvaardige graanwindmolen
gerestaureerd door de Nederlandse molenbouwfirma Adriaens in 2000-2001.
De voet van de molenbelt of berg is gelegen op 28 meter boven de
zeespiegel, ter streke "de Potbergen", niet ver van de
waterscheidingslijn tussen Maas en Schelde.
De molen wordt beheerd door de VVV-Toerisme Rijkevorsel en is geopend
elke tweede en laatste zondag van de maand van 13 uur tot 17 uur.
Groepsbezoeken tijdens de weekdagen kunnen gereserveerd worden bij
VVV-Toerisme Rijkevorsel.
e-mail: vvv.toerisme@rijkevorsel.be
Genezing van een blinde. p 3
Iets over de bevolking der kempen in vroegere eeuwen. p5
Het ontstaan van de parochie Sint-Jozef. p8
Uit de registers der patentaanvragers anno 1948. p17
Het kasteel van Rijkevorsel. p21
Het slot van Rijkevorsel. p57
De Melhovens en de Van Merloe's. p60
Otterdaal. p65
Pest en lazerij. p69
Het folklorisch kinderlied te Rijkevorsel. p74
Het lager onderwijs in de dekenij Hoogstraten (1842-1872). p82
Achtel in de folklore. p86
Baarle en Rijkevorsel, wonderbare verschijning op de heide. p105
De ambachtfolklore te Rijkevorsel. p114