Het ligt in de bedoeling om via deze website om de 2 maanden een Cart(t)rysse-figuur wat toe te lichten. Op jaarbasis ziet de planning er als volgt uit: februari, mei, juli, september en december. Het voorstellen van 'n figuur van de maand heeft twee bedoelingen:
- wanneer een stamboom uitsluitend uit namen en data bestaat, heeft men een "dode boom". Elke stamboom kan tot leven en bloei gebracht worden door toevoegen van eenfoto's, krantenartikels, rouwprentjes, verhaaltjes, wetenswaardigheden, enz... - wanneer een naamgenoot zoiets aanschouwt zal die hopelijk geprikkeld zijn om voor zichzelf ook wat anekdotes te verzamelen en op die manier zijn stukje familiegeschiedenis neer te pennen. De eerste die aan bod komt is mijn overgrootvader: xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Cattrysse Theophielxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Hij was de zoon van: Ambrosius Cattrysse en Marie-Louise Clarysse.
Hij oefende volgend beroep uit: timmerman-barbier.
Daar deze zoon van Ambrosius, mijn grootvader was, kan er wat meer aan het papier worden toevertrouwd dan over de andere kinderen van Ambrosius en Marie-Louise.
Hij blijft nochtans ook voor mij de grote onbekende want hij stierf in 1940 toen ik pas anderhalf jaar oud was. Het was op zijn zachtst uitgedrukt een 'komische' figuur; hij was zeer volks maar kon ook zeer koleiriek zijn.
Een algemeen kenmerk van alle Ambrosius-nazaten, in eerste lijn, d.w.z. zonen en schoonzonen, was dat ze bijna allemaal graag een glaasje dronken.
n Geplogenheid die bij de gewone man heel wat navolging kende en bij sommigen zelfs fataal uitdraaide. Gelukkiglijk voor het gezin van Theophiel, bleef alles beperkt tot de joviale faze.
Dit viel ook op bij het allereerste stamboombezoek aan de familie D'Haene in de Asstraat,46 te Koekelare. Daar wist men zeer goed dat hij ooit een molen bezeten had in Koekelare ( zijn eigen zoon, Leon Cattrysse ), wist dit zelfs niet.
Onmiddellijk werd daar aan toegevoegd dat de minder gefortuneerde Theophiel slechts 'molenaar' werd door huwelijk. . . en dat de zaak niet zo rendabel was, want hij dronk graag een pintje.
Hij huwde inderdaad Juliana Vanghillewe, die 10 jaar jonger was dan hem, en dit huwelijk was hoogst waarschijnlijk tegen de zin van de wellicht meer begoede molenaarsfamilie. De dochter die trouwde met een knecht was een situatie die niet zo geliefd was in die tijden.
Toen hij als 38-jarige weduwnaar in het huwelijk trad met een merkelijk jongere Maria Hoornaert was hij reeds een "begoed" figuur. Hij beschikte trouwens over een eigen huis. De vermoedens zijn er dat dit voor een deel aan de welstand van de Vanghillewes te danken was . . . dit is slechts een vermoeden. In 1940 is er ooit een 'heibel' geweest omtrent 500 Bef, die teruggevorderd kort na zijn overlijden.
Naar verluidt zou Theophiel bij het heengaan van zijn eerste echtgenote de bewuste 500 franc, die van haar familie afkomstig was en aan het jonge Cattrysse-koppel geleend werd, aan de familie Vanghilluwe hebben terug betaald. Maar zoals het toen wel meer voorkwam bij gewone mensen werd daarvoor geen briefje of bewijsstuk gevraagd.
Wellicht ter goeder trouwe zullen de nazaten van de Vanghillewes dit ook niet geweten hebben en werd zoals gezegd in de jaren '40 de 500 fr teruggevraagd ... maar dan met de samengestelde interest. .. en er waren heel wat cijfertjes en nulletjes bijgekomen. Hoeveel het bedrag toen uiteindelijk was, is me ontsnapt.
Uit het boek "Stamboom Ambrosius Cattrysse 1838-1920" anno 2002 door Hervé Cattrysse
|