Sint-Jacobsvruchten met basmatirijst en saffraansaus.
Ingrediënten :
Bereiding :
-
Breng water met zout aan de kook en kook hierin de rijst tot het water is opgeslorpt.
-
Stoom de spinazie en snijd het tomatenvlees in blokjes, laat even opwarmen en breng op smaak met basilicum, peper en zout.
-
Fruit voor de saus de gehakte sjalot, overgiet met wijn en visbouillon en laat inkoken.
-
Zeef de bouillon.
-
Week een plukje saffraandraadjes in een lepel water en voeg samen met de room aan de saus toe. Laat opnieuw inkoken en breng op smaak met peper en zout.
-
Schep eerst de rijst in een vormpje en stort op het bord.
-
Schik daarlangs de tomaat en spinazie.
-
Bak de Sint-Jacobsvruchten in dunne plakjes gesneden en de scampi’s en kruid ze.
-
Versier met de rivierkreeftjes.
*Saffraan spreekt tot de verbeelding. Al is het maar omdat het zo moeilijk te oogsten is. Deze specerij komt namelijk uit de stempel van de saffraankrokus, een zeldzame bloem die slechts een achttal dagen per jaar bloeit. Gedurende die korte periode moet men de 3 rode stemples uit de bloem trekkenen dan in de zon te drogen leggen. De noodgedwongen ambachtelijke manier van oogsten maakt dat dit een dure specerij is. Niet voor niets wordt saffraan het 'rode goud' genoemd.
*De sint-jacobsschelp van de Atlantische Oceaan is te vinden in de wateren van de Noord-Oost Atlantische Oceaan, van het Noorden van Noorwegen tot het Noorden van Marokko, de Noordzee en het Kanaal. De St.-jakobsschelp komt vooral voor aan de kusten van Portugal, Spanje en Frankrijk. Ook in het noorden van Bretagne - in de Côtes d’Armor - wordt veel gevist op de ‘Coquilles Saint-Jacques’.
Wat drinken we erbij ?
Chardonay : De herkomst van de chardonnay ligt in de Bourgogne en heeft zijn naam te danken aan het gelijknamige dorp. Alle grote witte wijnen uit deze steek, zoals Chablis en Meursault, zijn dan ook van deze druif gemaakt. Door de kalksteen bodem heeft hebben deze wijnen vaak een mineraal karakter. Ook heeft de wijn rijp fruit en is vaak heel droog van smaak.
|