Een vrij België zonder extreme partijen - Goed voor de economie Een voorstel voor de staatshervorming: 1) De regionale parlementen Vlaanderen Wallonië en Brussel opdoeken. 2) Er komt Eén nieuw centraal parlement; doek ook de senaat op. Provincie raden, waar zijn die eigenlijk voor, weg ermee...3) Er komen nieuwe kiesdistricten, zijnde een agglomeratie van gemeenten die 50.000 inwoners benadert, 1 verkozen minister per district, 1 taal per district. 4) elke burger kan beslissen in welk kiesdistrict hij/zij wil stemmen, ongeacht zijn fysieke woonplaats; (dit zal de mobiliteit bevorderen). 5) Alle verkiezingen op internet of via de post. 6) De kiesplicht opdoeken. Waar kom je uit? Het verkiezing systeem dat ze in Nieuw Zeeland reeds gebruiken sinds 1893. Eén van de cleanste "minst corrupte" democratische politieke systemen ter wereld. Lees verder, en droom er maar van! Een droom is het begin van de toekomst.
19-07-2008
Introductie
De diepgaande dysfunctie van onze hedendaagse nationale politiek ligt in het separatisme en ons deelstaten systeem. Andere federale landen zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, hebben staten gebaseerd op tijdzones, afstand van mekaar of klimaat zones, maar hebben taal en cultuur als gemeen goed. Dit is niet zo in de verenigde staten van België, waar culturele verschillen geaccentueerd worden, en zelfs tegen mekaar opgezet worden door politici met eigen winstbejach.
In de 70-ger en 80-ger jaren hebben onze politici gedurende een periode van economische crisis het misleid concept van federale deelstaten geïntroduceerd in ons kleine landje België. Het was een recept voor mislukking. Dit was het fundament waarop separatisme is gegroeid vanwege de sterk verschillende economische posities van de deelstaten Vlaanderen en Wallonië. Politici hebben niet de macht om efficiënt de verschillende economien te beheren, en de federale gelden te besteden. Het deelstaten systeem is inflexibel en wurgend op alle vlak.
Reacties op bericht (5)
10-08-2008
Reactie op reactie van ribbedebie van 29-07-2008 om 02:21
De gewesten (met uitzondering van het Brusselse), ter grootte van half het federale niveau, staan nauwelijks dichter bij de burger; naast de overbodige kosten, zijn ze ook nog eens kweekvijvers voor centen-nationalismen en volksdemagogen, door hun geografische enting op de gemeenschappen.
Als het onderwijs onder federaal toezicht zou staan, dan zou men in het Franstalige middelbaar waarschijnlijk niet de keuze tussen Engels en Nederlands opdringen; tweetalig onderwijs zou dan uiteindelijk ook terug bespreekbaar zijn.
10-08-2008 om 22:50
geschreven door Bazompora
29-07-2008
een beetje eenvoudig niet?
Dat er hier politieke spelletjes gespeeld worden: akkoord ... maar de gewesten opheffen??? Waarom zouden wij in Vlaanderen niet zelf voor onze zaken mogen zorgen? Waarom moeten de walen inspraak hebben in ons onderwijs? Waarom mag Vlaanderen geen economische verbeteringen invoeren? Tijd dat de puntjes op de i worden gezet maar 'k zou het ook graag zien gebeuren zonder die postjes pakkerij. En ja, ik ken veel expats die het gemaakt hebben in het buitenland en die niet meer naar hier willen terugkeren.... ook een groot deel omdat we hier op mekaars lip leven... 11 000 000 mensen op een voorschoot groot en dan hebben we dar bovenop nog de EU in Brussel als vergiftigd geschenk gekregen. Maar ik ben er gerust in dat Vlaanderen er sterk uitkomt in een land dat nog steeds België zal noemen. Groetjes uit Vlaanderen
29-07-2008 om 02:21
geschreven door ribbedebie
28-07-2008
Succes
Veel plezier en succes met je nieuwe blog, mocht je vragen hebben over het invullen hiervan, stem eens af op het blog Vraagjes, klik op het plaatje van Katrien en uw vragen worden beantwoord. Groetjes, Katrien