Een vrij België zonder extreme partijen - Goed voor de economie Een voorstel voor de staatshervorming: 1) De regionale parlementen Vlaanderen Wallonië en Brussel opdoeken. 2) Er komt Eén nieuw centraal parlement; doek ook de senaat op. Provincie raden, waar zijn die eigenlijk voor, weg ermee...3) Er komen nieuwe kiesdistricten, zijnde een agglomeratie van gemeenten die 50.000 inwoners benadert, 1 verkozen minister per district, 1 taal per district. 4) elke burger kan beslissen in welk kiesdistrict hij/zij wil stemmen, ongeacht zijn fysieke woonplaats; (dit zal de mobiliteit bevorderen). 5) Alle verkiezingen op internet of via de post. 6) De kiesplicht opdoeken. Waar kom je uit? Het verkiezing systeem dat ze in Nieuw Zeeland reeds gebruiken sinds 1893. Eén van de cleanste "minst corrupte" democratische politieke systemen ter wereld. Lees verder, en droom er maar van! Een droom is het begin van de toekomst.
24-07-2008
Hoe verder vooruit met België
Bevoegdheden moeten zo dicht mogelijk komen bij de bevolking, niet de politici.
Krachtlijnen van dit voorstel:
Iedere Belg wordt geacht tweetalig te zijn of op zijn minst één der landstalen te kennen.
Weg met de deelstaten Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Dat zijn politieke fabricaties van de oude tijd die ons alleen maar geld kosten en macht geven aan nutteloze administrators en middelmans-politici. Weg met provincies, dat is ook iets van de oude tijd.
Er moeten slechts twee verantwoordelijkheids-structuren bestaan: 1.) één centraal parlement met gekozen parlementsleden. (annuleer de senaat ook maar) 2.) De lokale gemeenten met gemeenteraden zoals die reeds bestaan.
Er komt dus gewoon één centrale regering, waar de 3 landstalen aanvaard worden als officiële voertaal voor het debat van de orde van de dag.
Er komen nieuwe kiesdistricten die overeenkomen met een bevolking van ongeveer 50,000 inwoners per kiesdistrict. Dus komen er +/- 220 (of-zo) ministers in het centrale parlement. Elk kiesdistrict bestaat dus uit een agglomeratie van gemeenten, die het dichtst mogelijke de 50,000 inwoners benadert. Dat geeft dus gelijke representatie in het parlement voor elke burger.
Het is aan de bevolking van elke gemeente om de voertaal per gemeente te bepalen. Ook de parlementaire kiesdistricten mogen slechts 1 voertaal hebben. (Bepaald door de simpel numerieke meerderheid) Uitzonderlijk kan dit van tijd tot tijd her-inrichting van kiesdistricten vergen, naargelang de opbouw van burgerschap zich kan wijzigen in de tijd.
Alle burgers stemmen voortaan alleen nog voor gemeente raadsleden en het parlement. In dit model bestaat federalisme niet meer en als-dusdanig stemt men niet meer voor communautaire entiteiten. Politieke partijen worden dus in de toekomst nationaal, en doen zich voor naargelang er representatie is per parlementair kiesdistrict.
Elke burger kan voortaan ook beslissen, ongeacht zijn fysieke woonplaats, in welk kiesdistrict hij/zij wilt ingeschreven staan om te stemmen. Vanwege de mobiliteit van de moderne Belg, is het namelijk mogelijk, dat een persoon moreel verbonden is aan een kiesdistrict, vanwege familie geschiedenis, oorsprong, gevoelsmatige verbintenis, onroerende bezittingen enz.... Dus mag de Belg voortaan kiezen in een kiesdistrict anders dan waar de persoon eigenlijk woont en of werkt. bvb Een woonplaats kan namelijk tijdelijk zijn vanwege werk en levens omstandigheden.
Het zou dus meer geprefereerd zijn dat de Belg zelf kiest in welk kiesdistrict hij/zij wenst te stemmen. Als bijproduct zou het misschien beter zijn dat alle verkiezingen per post en/of internet geschieden, waardoor de administratie van verkiezingen veel goedkoper zouden kunnen worden. Men mag natuurlijk slechts in één kiesdistrict ingeschreven zijn. Zo zou er ook de mogelijkheid moeten bestaan om zich te laten uitschrijven uit een kiesdistrict.
Nog een verbetering zou kunnen gemaakt worden, door de kiesplicht te annuleren. Sommige bevolkingsleden zijn niet geïnteresseerd in politiek, en zorgen dus in de huidige wetgeving, steeds weer voor vervormde resultaten bij elke verkiezing. Zie... het resultaat (was) van de verkiezingen van 2007.
Dit model verzekert tegelijkertijd de toekomst van België en vereenvoudigd de verantwoordelijkheden van politici, en zorgt er voor dat er nooit meer sprake kan zijn van een opsplitsing van het land.
Deze nieuwe structuur zal Belgen meer mobiel maken om te investeren waar ze willen in het land, en economische groei bevorderen in het gehele land. (Weer een contrast met de huidige situatie).
Tegelijk is dit ook een oplossing om het bestaan van negatieve partijen, zoals "het Vlaams belang", praktisch onmogelijk te maken. En mochten ze blijven bestaan zouden het marginale entiteiten zijn.
Tenslotte zou het zorgen voor een veel goedkopere politiek en laat de Belg beter toe om mobiel te zijn binnen eigen land. bvb Die Vlaamse boer die zich in het zuiden van het land vestigt omdat er meer en goedkoper land beschikbaar is, en zoals die jonge pas afgestudeerde Waalse architect uit Verviers die een goede job gevonden heeft in Hasselt. Met andere woorden, niet alleen de politiek zal beter af zijn, Belgen kunnen makkelijker migreren in eigen land om zichzelf beter te ontwikkeling. Het fundament van een open samenleving, en niet het terminaal ziek België van heden.
Ik hoop dat U genoten hebt van mijn ideeën, of beter nog, dat het inspiratie geeft aan zij die positief het land willen leiden.