Weerstand verhogenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een natte herfst en daarnaast een steeds jachtiger leven; ingrediënten die een constante aanslag betekenen op ons afweersysteem, het gevolg: verkoudheden, terugkerende infecties en een algehele verhoogde vatbaarheid voor ziekte. Hoe kunnen we op een simpele en gezonde manier hiermee omgaan?
Weerstand stimuleren
Onze afweer kunnen we op diverse manieren prikkelen. Allereerst via een gezonde slaap: met name de eerste vijf uren (liefst ongestoorde) slaap zijn belangrijk, omdat hierin een groot deel van onze diepe slaap plaatsvindt en juist in deze diepe slaap vinden de herstelprocessen plaats van het menselijk afweersysteem.
Verder is een goede voeding natuurlijk van groot belang: veel verse groente, vers fruit, noten, granen, zaden en volkorenprodukten, alles het liefst zo kort mogelijk bewerkt, leveren een schat aan onmisbare vitamines, mineralen en ziekteremmende stoffen.
Als het lichaam extra belast wordt (bijv. tijdens een chronische ziekte of bij intensieve sportbeoefening) kan het tijdelijk gebruik van extra vitamines of een plantaardig produkt zoals de smalle purperhoed (Echinaplant, Echinaforce) worden overwogen.
Vermijden van weerstandsverlagende factoren
Dagelijks komen we in aanraking met talloze ziektebevorderende stoffen die soms moeilijk en soms gemakkelijk te vermijden zijn. Zo vormen de duizenden schadelijke stoffen die bij het roken van tabak vrijkomen een directe aanslag op ons afweersysteem.
Vlees bevat vaak sporen van antibiotica en hormonen, alsmede een weerstandremmende stof, arachidonzuur, die overigens ook in pinda's voorkomt. Het eten van met name vette vis (zalm, makreel) is in dat opzicht beter, het bevat minder arachidonzuur en heeft bovendien een gunstige invloed op onze bloedvaten. Onze afweer wordt verder negatief beïnvloed door voedingsmiddelen die teveel bewerkingen hebben ondergaan (bijv. witte suiker).
Ook stress-situaties die gepaard gaan met heftige spanningsgevoelens hebben een direct effect op onze lymfocyten, de cellen die in ons bloed paraat staan om vijandige stoffen en de veroorzakers van infectieziekten (virussen en bacterën) aan te vallen.
Homeopathische aanpak van infecties
Bij acute infecties is een goed gekozen homeopathisch middel vaak snel in staat om genezing te brengen, waardoor andere therapie (bijv. een antibioticakuur) voorkomen kan worden. Bij mensen die te maken hebben met steeds weer terugkerende infecties, is een homeopathisch constitutiemiddel nodig, een natuurlijk geneesmiddel dat niet alleen past bij de klachten maar ook bij alle andere kenmerken van de patiënt.
Een verkoudheid is niet altijd te vermijden maar regelmatig de handen afspoelen helpt zeker, net als het slikken van vitamine C, zink(zuig)tabletten en plantaardige middelen als Echinacea (purperhoed).