Historiek Heemkundige kring
Huizingouw
Dat er in Zingem ooit een heemkundige kring zou tot stand komen was een nuchtere vaststelling, omzeggens een feit : alle puzzelstukken waren voorhanden; iemand moest nog de puzzel in elkaar steken of de olielamp was er; iemand moest de vlam aan de wiek steken . Dat kan toch geen toeval meer zijn want ook die iemand werd gevonden : eentje met een rijke, gevarieerde ervaring in dergelijke stichtingszaken gaande van de jeugd-, de sport-, de cultuur- tot de zorgsector en die ook niets aan het toeval overlaat. Kennis verzamelen uit contacten met andere heemkundige kringen, de overkoepelende organen, verhelderende gesprekken voeren met de consulente van Heemkunde Vlaanderen en plaatselijke actoren waren de eerste stappen.
Langs het maandelijks door de gemeente uitgegeven informatieblad de Zingemnaar werden belangstellenden uitgenodigd om over de oprichting van een heemkundige kring van gedachten te wisselen in een zaaltje rechtover de als monument erkende en beschermde Sint- Bavokerk in het dorp Zingem. Het was de bedoeling de drie gefuseerde gemeenten Huise, Ouwegen en Zingem in het project te betrekken met een lonk naar de vroegere, oude en oorspronkelijke heerlijkheid Asper -Zingem.
Een kennismakende en een ervaringsgerichte vergadering met getuigenissen uit de kringen Eine en Maarkedal leidden tot een stichtingsvergadering op 9 juni 2005. Onder de kandidaat bestuursleden werden de bestuursfuncties bij voorkeurstemming toegewezen. Er is telkens bestuursvergadering de tweede donderdag van de maand. Een brochure met alle nuttige informatie werd huis aan huis bedeeld in de drie deelgemeenten, waarnaar de puzzelnaam van de vereniging HUIZINGOUW (Huise, Zingem, Ouwegem) verwijst. Ook de symbolen van deze samengesmolten dorpen vormen het embleem, het uithangbord van de heemkundige kring, namelijk Adelardus van Huise, Meuleken t Dal van Zingem en Het Fluitje van Ouwegem en werden in de kennismakingsbrochure uitvoerig beschreven.
In augustus werd beslist een tijdschrift uit te geven dat eerst tweemaal per jaar, thans vier maal die meer dan tweehonderd leden bereikt onder de naam Chronyken van Huizingouw en werd ook een ruimte in Huize Adelgoed ter beschikking gesteld.
Sindsdien is er heel wat gebeurd. Een waaier van activiteiten kwam tot stand meestal ter gelegenheid van monumentendag het tweede weekend van september, de kerst of kermissen, in de monumentale vierkanthoeve ter Beemt, in Huize Adelgoed of in andere locaties., ook in samenwerking met andere culturele verenigingen ; de riante triangelroete,van akkerland tot ovenbrood, van wan tot rotan,van wiel tot automobiel,kerstevocaties, tentoonstellingen,bouw en inhuldiging van reus Wannes Laps, een meer dan 4,50 m. hoge gestalte, een authentieke wannenlapper van wilgentenen (wissen of wijmen) uit de streek en aanverwante materialen gevlochten als symbool voor het eeuwenoude, plaatselijke ambacht en de nijverheid, waarvan al notities werden gevonden in de zesde eeuw. Bij die gelegenheid creëerde meester-bakker Redgy Taerwe een nieuw brood, door de Heemkundige Kring tot wannenlappersbrood gedoopt, een klein broodje voor de echte fijnproever, blond of donker en het is nog steeds doorlopend verkrijgbaar in de bakkerij Taerwe.
In 2009 werd in de schoot van de vereniging een geschiedkundig boek gepubliceerd van de hand van Huisenaar Fernand Bauters over het leven en het werk van de gerenommeerde musicus Frans-August Gevaert, eveneens Huisenaar, ter gelegenheid van de herdenking van zijn honderdste sterfdag, Ook een prachtig geïllustreerde en geprezen tentoonstelling ter zake vond plaats in de bovenzaal van het gemeentecomplex Huise. In het najaar werd ook een kleine novelle gepubliceerd De zwerftocht van een wannelapper van de gekende auteur Jacques Hoste bij de geboorte van reus Wannes Laps en de hergeboorte van de Wannenlapperskermis of Bamis, de oktoberkermis Sint Bavo is de patroonheilige van Zingemse parochie -, telkens het eerste weekeinde van oktober.
Sinds 1 juli 2007 werd Huize Adelgoed, het hoevetje in de Ommegangstraat, zo oud als de Franse Revolutie, door de eigenaar volledig ter beschikking gesteld en werd als Erfgoedhuis, archief en museum ingericht. De deuren staan tweemaal in de maand wagenwijd open : de tweede zondag van 10.00 tot 13.00 u en de vierde dinsdag van 19.00 tot 21.00 u. Iedereen is er welkom.
Op 9 juni 2010 was Heemkundige kring Huizingouw al 5 jaar positief actief in de regio.