Inhoud blog
  • lesherhalingen iPad
  • Lesherhaling 1 Kennismaking met de iPad
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
        Roland Groenvynck
    SNT les -herhalingen iPad

    28-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lesherhalingen iPad

    Beste lezer,

    Alle aan iOS 7 aangepaste lesherhalingen voor iPad deel 1 zijn nu ook aanwezig op http://itouchnederlands.blogspot.be/ 

    28-11-2013 om 00:00 geschreven door ipad

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lesherhaling 1 Kennismaking met de iPad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lesherhaling 1 Kennismaking met de iPad

    1.      Een iPad bevindt zich principieel in één van deze toestanden:

    a.       Uitgeschakeld: In deze toestand is er geen verbruik van energie. Zo kunnen we de batterij het langst gebruiken zonder die opnieuw op te laden . Indien we de ipad niet gebruiken hoeven we die enkel één  maal in de maand op te laden .

    b.      In sluimertoestand of vergrendeld: In deze toestand staat er niets op het scherm en gebeurt er ook niets wanneer je (onbedoeld) het scherm aanraakt. Het afspelen van muziek gaat gewoon door. Ook kunt u de volumeknoppen nog gebruiken. De iPad schakelt het beeldscherm uit, maar bepaalde activiteiten  lopen door, zoals muziekweergave,spraakopname of het ontvangen  van mail en berichten .  In deze toestand is er een beperkt gebruik van batterij doordat o.a. het scherm niet gebruikt wordt. Doordat de ipad vergrendeld is kan men hem opbergen en transporteren zonder het gevaar te lopen dat een bepaalde functie door het onbedoeld aanraken wordt geactiveerd.

    c.       Fotolijst : hier doet de ipad dienst als een apparaat die een reeks uitgekozen foto’s voortdurend toont . In deze toestand is de ipad ook vergrendeld.

    d.      Ontgrendeld : hier kan men alle functies van de iPad gebruiken .

    2.      We herhalen de volgende handelingen  enkele keren  en eindigen met de iPad uit te schakelen:

    a.       De iPad inschakelen: Houd de knop voor de sluimerstand ingedrukt totdat het Apple logo verschijnt. De ipad wordt opgestart("geboot"). Na een zekere tijd verschijnt het toegangsscherm.  In deze toestand is de iPad nog vergrendeld en kunnen we  de iPad enkel  ontgrendelen of   als fotolijst opstarten . Wensen we toegang te hebben tot de iPad als een tablet-pc dan moeten we de iPad nog ontgrendelen (Zie volgend punt). Als we  in het toegangsscherm onderaan  tikken  op de knop "fotolijst" zal de iPad als fotolijst functioneren. Indien we de iPad niet tijdig ontgrendelen of als fotolijst gaan gebruiken gaat de iPad na enkele seconden terug in sluimertoestand..

    b.      De iPad ontgrendelen :  
    Meestal moeten we de ipad eerst uit de sluimertoestand halen. Dit kan door de thuisknop of de sluimerknop te gebruiken. Het ontgrendelen kan enkel en alleen door de schuifknop te gebruiken. Nu pas verschijnt er een beginscherm. Het is het beginscherm dat voordien het laatst werd gebruikt.  In deze toestand kunnen we de  iPad als een tablet-pc gebruiken. . De batterij van de iPad houdt het gemiddeld  tien uur uit.
    Als we de iPad zo laten staan zonder te gebruiken zal de iPad in standaardinstelling automatisch na 2 minuten vergrendeld worden (en in sluimertoestand gaan).

    c.       De iPad vergrendelen:  Druk kort op de knop “sluimerknop” om de iPad te vergrendelen en in sluimertoestand te brengen.

    d.      Fotolijst opstarten :   dit  kunnen we enkel opstarten vanuit de vergrendelde toestand. In deze toestand klikken we op de knop fotolijst.

    e.       Fotolijst beëindigen:  Als we  tikken  op het scherm ofwel de thuiskop indrukken  krijgen we  de knoppen van het toegangscherm te zien en kunnen we ontgrendelen. Ofwel gebruiken we de sluimerknop om te vergrendelen ofwel om de iPad uit te schakelen.

    f.       De iPad uitschakelen:           Houd de knop voor de sluimerstand enkele seconden ingedrukt totdat u een rode schuifknop op het scherm ziet. Versleep deze schuifknop. De iPad wordt uitgeschakeld.

    3.      De iPad wordt het gemakkelijkst opgeladen met de meegeleverde oplader en het  bijhorende connectorkabeltje. Er wordt aangeraden om ten minste één keer de batterij door gebruik volledig te ontladen en dan deze volledig op te laden .  Het volledig opladen duurt ongeveer 4 uur. Het opladen gebeurt het snelst als de ipad in sluimertoestand of uitgeschakeld staat.

    Men kan een iPad ook opladen via de usb-poort van een opgestarte computer. Maar opgelet! De iPad vraagt voor het opladen namelijk een grote stroom  terwijl een standaard USB-poort meestal slechts een gedeelte hiervan levert. Het kan zelfs gebeuren dat de iPad zelf ontlaadt!

    Met de iPad-hoesvergrendeling (zie later instellingen) wordt de iPad automatisch ver- en ontgrendeld met sluiten en openen van de hoes.

    4.       Als we de iPad draaien wordt het scherm automatisch juist geplaatst. Het beeldscherm van de iPad is op dit moment de best presterende en het meest consequent werkende implementatie van het aanraakscherm (touch screen). De iPad bezit zowel een sensor voor beweging(accelerometer) als voor de positie(gyroscoop, kompas). Daarmee kan de iPad bewegingen en positieveranderingen herkennen en de scherminhoud automatisch aanpassen aan de nieuwe positie. Draait u de iPad een kwartslag,dan draait ook de scherminhoud. Er is dus geen onder of boven, geen goede of verkeerde manier om de iPad vast te houden. Ongeacht hoe u de iPad vasthoudt,u krijgt de inhoud altijd correct te zien. Nou ja, bijna altijd, want er zijn een paar programma’s die de sensoren negeren.
    De iPad heeft een capacitief aanraakscherm dat reageert op de aanraking met een elektrische geleider (zoals een vinger) en geen resistief aanraakscherm dat op druk reageert. Wél met je vingers aanzitten!  Gebruik geen stift of pen op uw iPad, die werken alleen op een resistief (drukgevoelig) scherm. Op uw iPad kunt u met een stift – of een ander scherp voorwerp – echter wel het scherm beschadigen. De iPad is bedoeld voor bediening met uw vingers en daarmee werkt u veel beter! Bij de iPad gebruikt u uw vingertoppen als elektrische geleider en de iPad kan de gelijktijdige aanraking van verschillende vingers verwerken, vandaar dat Apple spreekt van een Multi-Touch-scherm. Deze technologie maakt een volledig nieuw bedieningsconcept mogelijk. Een voorbeeld daarvan bent u al tegengekomen bij het uitschakelen van de iPad, namelijk dat u de op het beeldscherm afgebeelde schuifknop net als een echte schuifknop met uw vinger kunt verschuiven. Dat kunstje werkt alleen met een capacitief aanraakscherm.

    5.      Startend van uit  een beginscherm kunnen we de iPad als een volwaardige pc , een tablet-pc gebruiken. Als we vegen naar links of rechts bereiken we de volgende of vorige beginschermen . Op een beginscherm staan de "apps" (applicaties) die we kunnen gebruiken . Er is plaats voor max 20 apps op één beginscherm.
    Onderaan op de  “dock”  staan de 4 meest gebruikte applicaties. Daar is plaats voor max 6 apps.  

    6.      We oefenen met een spelletje om te wennen aan het touchsceen   . We tikken  op Solitaire om het spelletje te starten. Tik vervolgens op "play" onderaan en vervolgens op "new game" om een nieuw spel te beginnen. Indien het spelletje de eerste keer wordt gespeeld,  eerst tikken op "cancel" of “skip”. We verplaatsen  een kaart door deze te slepen met één vinger . We kunnen geen kaart naar  een verkeerde plaats verslepen. Indien we tikken op een kaart zal de ipad zelf een mogelijke verplaatsing doen.

    Als alle mogelijke verplaatsingen zijn uitgeprobeerd n nemen we een nieuwe kaart van de boek (bovenaan rechts) door op deze te tikken.De balk onderaan verdwijnt indien we deze niet gebruiken . Door te tikken onderaan wordt de balk terug zichtbaar .

     

     

    7.      Op een tablet starten we  gewoonlijk een andere app zonder de vorige  app te stoppen . We wensen de foto’s te bekijken . We tikken daarvoor op de thuisknop en tikken we op de app foto’s onderaan op het dock . We tikken op Foto’s bovenaan om alle foto’s te bekijken .We tikken op een foto om deze te bekijken. We slepen naar links of rechts om de vorige of volgende foto te bekijken
    Tikken we onderaan dan verschijnt een balk met kleine fototootjes waarmee we vlugger kunnen verplaatsen naar een andere foto

    8.      Als we het vorige spel willen voortdoen dubbelklikken   we op de thuisknop. Dan verschijnt de multitaskingbalk . Deze bevat alle reeds opgestarte apps. We  tikken vervolgens op de pictogram van het eerste spel. We kunnen een app slechts eenmaal starten.

    Indien een reeds gestarte app opnieuw starten wordt de vorige voortgezet.

     

    9.      In de gebruikershandleiding op pag 9 vinden we een overzicht van de onderdelen.

    10.  Op de site van Apple vinden kunnen we de volledige documentatie met o.a. gebruikershandleiding en de (technische ) specificaties: Surf naar www.apple.be  , kies Nederlands,  klik bovenaan op iPad.  Scroll volledig naar beneden.

     

     

     

    Deze lessen gaan door bij SNT brugge :  www.snt.be

    10-01-2013 om 14:14 geschreven door ipad

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!