Israel
Inhoud blog
  • Dagelijks brood?
  • Check this out
  • Tiroler hotel: '˜Joden zijn hier niet gewenst'
  • Webcam van de Westernwall Jeruzalem
  • Cursus Hebreeuws Online?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    09-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obama wil Jeruzalem onder VN beheer.

    Obama wil Jeruzalem onder VN-beheer

    copyright 2008© Manna-Vandaag
    De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Jeruzalem onder beheer van de Verenigde Naties komt. Hij heeft twee weken geleden de Jordaanse koning Abdullah gevraagd voor dat idee te lobbyen bij Arabische staatshoofden.

    Dat heeft de in Londen gevestigde Arabischtalige krant Al-Quds al-Arabi gisteren gemeld. Volgens de krant is Obama bereid een voorstel van Saoedie Arabië uit 2002, om tot vrede in het Midden-Oosten te komen, te accepteren, als Saoedi-Arabië bereid is een wijziging in het plan door te voeren. Het Saoedische voorstel voorzag niet in een VN-beheer over Jeruzalem.

    Washington heeft gisteren niet gereageerd op het bericht. Wel herhaalde eerder deze week de Amerikaanse vice-president Joe Biden dat Washington streeft naar een ‘twee staten oplossing’. Dat wil in de praktijk zeggen dat de Palestijnen een volledig zelfstandige staat op de Westelijke Jordaanoever en in Gazastrook moeten krijgen, met op z’n minst een corridor tussen die twee gebieden. Obama had eerder ook al iets dergelijks gezegd, maar in minder harde bewoordingen.

    Waarnemers zeggen dat het Obama ernst is om het conflict in het Midden-Oosten zo spoedig mogelijk aan te pakken. Daarbij voelt de Amerikaanse president veel voor het Saoedische plan, al was het alleen maar omdat het plan vanuit de regio zelf komt en dus niet van bovenaf wordt opgedrongen door de Amerikanen.

    Tegelijk wil Obama wel enkele wijzigingen in de Saoedische voorstellen. Volgens Al-Quds al-Arabi zou Obama onder meer willen dat de Arabische landen zich akkoord verklaren met het opnemen van vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen in hun landen. Die zouden het staatsburgerschap moeten krijgen van een van de Arabische landen. Daarna echter moet hun wel toegestaan worden om zich te vestigen in een onafhankelijke Palestijnse staat, als ze dat wensen.

    Het heetste hangijzer in de kwestie is de status van Jeruzalem. Israel ziet de stad als de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de Joodse staat, terwijl de Palestijnen Oost-Jeruzalem opeisen als hoofdstad van hun natie. Obama zou de Jordaanse koning Abudallah, die hij twee weken geleden ontmoette, hebben gevraagd om bij Arabische staatshoofden de mogelijkheid aan te kaarten om de “heilige plaatsen” (van Jodendom, islam en christendom) onder het beheer van de VN te plaatsen. Obama zou verwachten dat Israel in dat geval minder moeite zal hebben met het opdelen van Jeruzalem, omdat onder de VN een vrije toegang van die heilige plaatsen voor iedereen is gegarandeerd.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 09/02-15/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto

    We zijn de 17de week van 2024

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!