Frans DE NEEF
Inhoud blog
  • Frans De Neef (Wichelen 1865 - Lebbeke 1940)
  • extra
  • uitvindingsbrevetten
  • briefwisseling

    Zoeken in blog



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Periode burgerkrijgsgevangenschap
    18-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans De Neef (Wichelen 1865 - Lebbeke 1940)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Op 5 september 1914 begint voor het gezin van Frans een sombere periode.

    Frans De Neef (toen 49 jaar) wordt als burgerkrijgsgevangene naar Sennelager bei Paderborn (halfweg tussen Dortmund en Kassel) gebracht en Marie Bracke verblijft ondertussen samen met haar 4 kinderen Suzanne (12), Yvonne (10), Emilienne (8) en Joseph (5) in hun huis en winkel aan de Dendermondsesteenweg 112 te Lebbeke.

    Over deze periode van bijna 5 maanden (Frans was zeker nog op 25 januari 1915 in Sennelager aanwezig) werden een aantal brieven en kaarten verzonden in beide richtingen.




    Legenda

    In wat volgt wordt getracht deze briefwisseling te analyseren en systematisch te behandelen.

    De geschreven teksten worden in de toen gangbare taal integraal weergegeven en waar nodig worden ruimten gelaten, leestekens geplaatst en paragrafen gevormd om de leesbaarheid vlotter te maken.

    Belangrijk nieuws in de teksten van brieven en kaarten wordt onderstreept.

    Alle vermelde documenten worden gevolgd door een <nummer> en sommige afbeeldingen ervan vindt men in de zijkolom. Tevens is een tabel met een overzicht van verzonden en ontvangen briefwisseling toegevoegd, volledig onderaan dit blog.

    Op 7 november 1914 schrijft Marie Bracke een brief aan haar echtgenoot gericht naar het "Polizeibureau" te Lippstadt. Op de omslag <1>, gestempeld in "Brüssel" op 8 november 1914, is echter Lippstadt vervangen door Paderborn, wat waarschijnlijk de late ontvangstdatum (30 november 1914) verklaart. Lippstadt ligt ongeveer 30 km ten westen van Paderborn.

    De inhoud van de brief <2> is als volgt:

    Liefste Frans

    Tot hiertoe hebben wij nog geen enkel woord van U ontvangen. Wij stellen het hier allen goed, hetgeen wij van U ook verhopen. Vele groeten van gansch de familie die ook allen verlangen U zohaast mogelijk weder te zien. Er zijn hier op Allerheiligen een en dertig van de eerste gevangenen toegekomen de oudste en gebrekkige De Secretaris Abbeloos en Gustaaf Meert enz. Dit doet ons hopen wij U ook welhaast t'huis mogen ontvangen.

    Uwe liefhebbende vrouw en kinderen

    Marie

    In de linkermarge van dezelfde brief staat dit:

    Frans

    Wanneer ge schrijft vraag aan César het adres zijner nicht van Brussel en schrijf op dit adres en bijzetten voor Lebbeke enz.

    Op de omslag staan interessante gegevens omtrent de bedrijvigheid van het "Huis De Neef-Bracke" te vinden:

    Werkhuis voor: Muziekinstrumenten

    Naaimachienen "Succes"

    Velos

    Horlogiën en Juweelen

    Verzorgde reparatiën

    Bediening ten spoedigst

    Hoofdagent der beroemde afroomers "Gersey"-"Simplex"

    Verscheidene malen gebrevetteerd in Binnen- en Buitenland.

    Tevens is het Staatswapen erop afgebeeld.

    Bij het bekijken van de brief <2> valt op dat DENEEF in één woord werd gedrukt en dat niet van Dendermondsche straat wordt gesproken, wel van Dendermondsche steenweg.

    Als belangrijkste nieuws valt uit deze brief te noteren dat tot op heden (7 november 1914) Marie Bracke nog geen nieuws van haar echtgenoot heeft ontvangen sinds zijn reeds meer dan twee maanden afwezigheid, en dat zij de hoop koestert hem spoedig terug te zien vermits op 1 november 31 gevangenen zijn teruggekomen.

    Ook de kaart <3> geschreven door hun oudste dochter Suzanne, wordt diezelfde 8e november in "Brüssel" afgestempeld en naar Lippstadt verzonden; de kaart komt aan in Sennelager op dezelfde 30e november.

    Het is de eerste van enkele mooie zichtkaarten van Antwerpen die naar het kamp zullen gestuurd worden.

    Een kaart <4> die niet in Sennelager is aangekomen is deze van 9 november gericht aan Fr. De Neef in Solingen, en afgestempeld in "Brüssel" op 11 november 1914 . Waarschijnlijk moet Marie Bracke, wegens het uitblijven van enig nieuws van haar echtgenoot, onzeker geweest zijn van zijn aanwezigheid in Lippstadt en na informatie gedacht hebben Frans te kunnen bereiken in Solingen. De kaart werd "zurück" Lebbeke gericht.

    De inhoud is als volgt:

    Liefste Frans

    Deze om U te laten weten wij ons t'huis in goede gezondheid bevinden hetgeen wij ook van U verhopen. Vele groeten van al de familieleden.

    Uwe vrouw en kinderen

    Maria

    Dezelfde dag schrijft zij een tweede kaart <5>, ditmaal naar Selle-lager (verbeterd tot Sennelager), met ongeveer dezelfde tekst en die bij Frans terchtkomt op 31 december.

    Liefste Frans

    Alles is hier in Lebbeke bijna op den ouden voet. Wij zijn allen in goede gezondheid hetgeen wij ook van U verhopen. Wij denken ook U welhaast weder te zien. Vele groeten van gansch de familie.

    Uwe vrouw en kinderen

    Maria

    Frans De Neef schrijft (steeds in potlood) op 25 september 1914 het volgende <6>:

    Beminde vrouw en kinderen

    Ik laat U weten dat ik God dank in goede gezondheid ben en verhoop voor U allen hetzelve, ik denk binnenkort naar huis te mogen komen, doch weet niet wanneer, ik stuur U van verre allen een dikken kus en houd U kloek. Beste groeten van echtgenoot en vader.

    Frans

    Deze kaart draagt als poststempel: Sennelager, 16-10-14 4-5 N.

    Met als datumstempel 4 november 1914 (8-9 u) op de omslag schrijft Frans voor de eerste maal een brief <7>. Echter niet naar zijn echtgenote, wel naar Leopold Hallet, Boulevard te Lebbeke. Hij drukt hierin zijn grote bezorgdheid uit omdat hij nog geen schrijven van zijn vrouw ontvangen heeft:

    Beste Vrienden

    Ik ben zoo vrij Ued. een brief te schrijven, daar ik niet weet of mijn huisgezin te Lebbeke ofwel te Wichelen zich bevind. Ik heb reeds van 25 September 2 kaarten geschreven, eene naar mijn huisgezin en eene naar Wichelen doch ik heb nog geen nieuws ontvangen.

    Indien mogelijk geef kennis aan mijne vrouw en kinderen.

    Gelief mij iets te laten weten hoe het met allen gaat, geef geen te grooten uitleg anders kan de brief mij niet besteld zijn.

    Ik ben in goede gezondheid en hoop kortelings U allen een warmen handdruk te mogen geven en terug in mijn geliefd huisgezin en vaderland te mogen terugkeeren.

    Dit zijn de wenschen van

    Uw toegenegen vriend

    Beminde vrouw en kinderen. Ik denk dat ge toch ook in volle gezondheid zijt, stuur dagelijks tezamen een vurig gebed tot God hetgeen ik ook doen, opdat Hij ons kortelings wederom in vreugde en vriendschap vereenige en ik met nieuwen moed zoude mogen leven en werken tot vreugde en onderstand van mijn geliefd huisgezin.

    Beminde vrouw en kinderen ik druk U van verre de hand met een vurige kus op de lippen.

    Uw verkleefde echtgenoot

    Frans

    Op 6 november 1914 (op 11 november afgestempeld) schrijft Frans volgende kaart <8> aan Hippoliet De Vleeschouwer in Sas van Gent, bestemd voor J. Moortgat met de vraag ze te bezorgen aan Marie Bracke:

    Ma santé est: goede gezondheid

    Suis prisonnier depuis le 5 sept

    Beminde vrouw en kinderen

    Zooals U hierboven ziet ben ik Goddank in goede gezondheid en ik verhoop dit van U allen.

    Gelief mij een klein antwoord te sturen hoe het met U allen en onze nabestemten is, schep goede moed, Beminde vrouw en kinderen, stuur dagelijks een vurig gebed tot den Goeden God opdat het Hem gelieve ons kortelings wederom te vereenigen om te kunnen werken tot vreugde en ondersteun van ons geliefd huisgezin.

    Een vurige kus en handdruk.

    Uw echtgenoot

    Frans

    Dat dit schrijven thuis veel vreugde bracht hoeft nauwelijks gezegd, wat blijkt uit het antwoord van zijn echtgenote <9>:

    Liefste Frans

    Met wat vreugde heb ik uwe kaart ontvangen; hoe verlangden wij allen iets over U te vernemen, nu wij weten dat gij nog altijd in goede gezondheid zijt zullen wij allen wat gerust gesteld zijn. Ik heb wel al 5 kaarten geschreven waar er U waarschijnlijk nog niets is toegekomen.

    Wij zijn hier allen tezamen in goede gezondheid. Ivonne is in Kortrijk. Moest gij geld nodig hebben Frans laat het seffens weten ik zal het U dadelijk sturen. Vele groeten van gansch de familie die allen zooals wij verlangen U zoohaast mogelijk bij ons weder te zien en dat wij allen dagelijks een vurig gebed bidden opdat de goede God ons welhaast weder moge vereenigen.

    Uwe toegenegen vrouw en kinderen

    Als belangrijk detail valt op te merken dat deze kaart via Sas van Gent (Nederland) wordt verzonden wat nog met enkele volgende schrijvens zal herhaald worden. Dit wijst erop dat de briefwisseling via dit kanaal vlugger ofwel gemakkelijker moet verlopen zijn.

    Het is nu ook de eerste maal dat Frans De Neef als "Zivilkriegsgefangener n° 1276" wordt aangeschreven <10>.

    De kaart, afgestempeld in Sas van Gent op 21 november, bereikt Frans reeds de 1ste december. Het is de eerste zichtkaart van "zijn" Lebbeke, dat hij nu bijna 4 maanden verlaten heeft, die hij ontvangt.

    Het heuglijke feit van haar echtgenoot een kaart te hebben ontvangen maakt Marie Bracke zonder twijfel heel gelukkig, wat er haar toe aanzet de volgende twee dagen nog tweemaal te schrijven <11>:

    Lebbeke, 20-11-14 /poststempel Sas van Gent 21-11-14

    Liefste Frans

    Wij hebben uw nieuws goed ontvangen en schrijf U nogmaals opdat er U zeker iets zoude toekomen.

    Alles is hier nu rustig, dat wij U erg missen kunt ge wel denken; maar wij hopen U toch in >t kort weder te zien, er zijn er al eenige van d'eerste compagnie teruggekeerd van meer dan 60 jaar nu klappen ze van die van boven de 50 los te laten. Gij zijt er dan ook bij hé Frans. Gelief ons ook wanneer ge schrijft te zeggen bij wien ge Suzanne haren velo hebt gelaten dan kunnen wij hem halen. Vele groeten van gansch de familie en ontvang ook een wederkerige kus van gansch uw huisgezin.

    Uwe geliefde vrouw en kinderen

    Frans ge kunt ook op dit adres schrijven.

    De Gendt bij Vernaene - Graaf Gansdijk 94 Westdorpe Holland

    Ontvangen op 1-12-14

    Uit dit schrijven blijkt dat bij Marie Bracke de grote hoop is ontstaan Frans zeer spoedig terug te zien. Tegelijkertijd is er de bezorgdheid om de gemiste fiets van Suzanne. In volgende berichten zal daar nog herhaaldelijk en uitvoerig op teruggekomen worden. Belangrijk is ook dat aangeraden wordt naar een adres in Westdorpe (tevens in Zeeuws-Vlaanderen en in de buurt van Sas van Gent) te schrijven.

    Er dient nog vermeld dat de kaart in Sas van Gent werd afgestempeld op 21 november en eveneens op 1 december in Sennelager in het bezit van Frans werd gesteld.

    Te vermelden detail: de Nederlandse postzegels op deze en volgende kaarten werden afgerukt. De keerzijde van de kaart toont terug de Kleine Plaats te Lebbeke.

    En op 21 november volgt dit <12>:

    Lieve Echtgenoot

    Met deze zend ik U eenig ondergoed denkende gij dit wel zult kunnen gebruiken. Ik heb het beste niet genomen moest het verloren gaan anders kan ik van hier bijna voor U niets doen.

    'T Is te hopen dat gij welhaast bij ons zult zijn dan zal ik U goed kunnen verzorgen.

    Beste groeten en een kus van verre

    Uw toegenegen vrouw

    Maria

    De kaart bereikt Frans op 6 december.

    Suzanne schrijft ook een kaartje <13>:

    Lebbeke, 21-11-14

    Liefste Papa

    Wij hebben met genoegen vernomen dat gij nog altijd in goede gezondheid zijt en wij bidden dagelijks samen een goed gebed omdat gij spoedig bij ons moget wederkeren. Dit is de vurige wensch van uwe toegenege kinderen.

    Suzanne, Yvonne, Joseph, Emilienne

    antw. Op adres ivo Willemse

    koetsier glacerie hollandais Sas van Gent Holland

    In een kaart <14>, nu gericht aan Gustave van Cauter te Overslag, blijft Frans op 30 november zijn bezorgdheid uitdrukken nog steeds geen nieuws ontvangen te hebben van zijn gezin. Hij vraagt tevens geld op te sturen en goede zorg te dragen voor de papieren van het huis.

    Ma santé est: bijzonder goed

    Beminde vrouw en kinderen

    Het verwondert mij grootelijks van Ued nog niets ontvangen te hebben. Ik heb ook al vroeger geschreven en misschien is het niet aangekomen. Ik denk dat het met U allen goed gaat en hoop dat het toch niet lang meer zal duren of wij zullen samen weder vereenigd zijn; doet een goed gebed tezamen. Gelief mij wat geld op te sturen.

    Dus, Beminde vrouw en mijne brave kinderen een handdruk en kus van verre en tot in >t kort als >t God belieft.

    Draag goede zorg voor de papieren van het huis.

    Frans De Neef

    Dendermondsche steenweg

    Dezelfde dag schrijft Frans naar H. De Vleeschouwer en bestemd voor J. Moortgat <18>). Hij maakt zich ernstig zorgen.

    Beminde vrouw en kinderen

    Ik ben verwondert nog geen het minste van Ued ontvangen te hebben, ik heb ook al geschreven misschien is het U niet aangekomen. Ik denk dat het met U allen toch goed is, laat mij iets weten over U en onze kinderen, ook over Uwen en mijnen te huis van Wichelen hoe het gaat met de gezondheid. Gelief mij wat geld op te sturen. Ik denk dat wij binnen kort wederom zullen vereenigd zijn, doet tezamen een goed gebed.

    Dus Beminde vrouw en brave kinderen een kus en handdruk van verre. Zorg voor al onze parpieren van huis enz.

    Fr. De Neef

    Dendermondsche steenweg

    Tijdens de eerste helft van november 1914 schrijft Frans tijdens zijn gevangenschap volgend lied. Hij geeft hierin een zeer mooie beschrijving hoe het er daar aan toeging. Tot uiting komt ook de zeer sterke drang zo spoedig mogelijk naar huis te kunnen terugkeren. Bemerk ook de grote vaderlandsliefde en gelovigheid van Frans. Of geeft dit lied met zijn "13" strofen het ongeluk weer?

    De voorstudie hiervan is te vinden in <16> en <17>.

    De Burgerkrijgsgevangene

    1° koepleet

    De dag brak aan de noodkreet was

    't is oorlog in het Vaderland

    En spoedig springt het Belgenras

    Vol vuur en gloed ten allen kant

    Rond zijn vâân en elk soldaat

    Beseft steeds zijnen zwaren plicht

    Al waar hij gaat of waar hij staat

    Steeds wonderwerk met kracht verricht

    Refrein

    O! wreede slag O! droeve tijden

    Beklagenswaardig is ons lot

    Heb steeds berouw; en hoop in God

    Na 't strengste tijden komt verblijden.

    2° koepleet

    Met gansche drommen zag men dan

    Vol heldenmoed naar 't slagveld trekken

    En wij, bedroefd, hen gadeslaän

    Zo ver als onze blikken rekken

    Men ziet, een vrouw, een kind, gehecht

    aan dezen die hen moet verlaten

    Misschien een laatste "vaarwel" zegt

    Ijlend en weenend langs de straten

    3° koepleet

    'T Kanongebulder vangt reeds aan

    Verschrikkelijk zijn de geruchten

    En wij beseft van ons bestaan

    Bezien elkaar met bange zuchten

    De droeve dag, waarop den slag

    Breekt aan en wij als brave lieden

    Nemen ons kinders en men zag

    Ten allen kant de burgers vlieden

    4° koepleet

    Van 's morgends vroeg, het was hoog tijd

    Moesten w'ons have steeds ontvluchten

    Want 's vijands macht én haat én nijd

    Was overigens fel te duchten

    Des anderdaags met droef gemoed

    Gaan wij eens zien naar onze streken

    Maar ach!! bedenk eens? 's vijands groet

    Die is: schliss ann, ik ga mij wreken.

    5° koepleet

    Men vond daar reeds bejaarde menschen

    Die samen stonden zij aan zij

    Naast kinderen, die men zou wenschen

    Ook beter zijn aan moeders zij

    Doch geene klachten kunnen baten

    't Bevel dat klint schijnt barch en kort

    Gestreng de dienst van de soldaten

    Thans menigeen die tranen stort.

    6° koepleet

    Men moent in zang met andere makkers

    Men werdt beticht g'hebt streng misdaan

    "Gechochen" hebt ge, sluwe rakkers

    Men zal met U naar elders gaan

    In zaal en kerk doet men ons sluiten

    Ook streng bewaakt bij dag en nacht

    Men voert ons 't Vaderland te buiten

    In Duitschlands "Sennelager" bracht.

    7° koepleet

    Bij duistren nacht daar aangekomen

    Brengt men ons ras in eene kracht

    Op blooten grond gestrekt: aan 't droomen

    Van voorheen! Nu met achterdocht

    En dan des morgends bij 't ontwaken

    Moest men naar t' bad gaan, ook het haar

    met kant geschoren; doch wij spraken

    elkanders moed in; 't scheen zoo raar.

    8° koepleet

    Het kamp waar men ons henen bracht

    Was niet voorzien van plaats met daken

    Men moest driemaal bij duistren nacht

    Onder den blooten hemel slapen

    In 't nieuw kamp waar w'nu samen zijn

    Met Franschen, Russen, Japaneezen

    Engelschen, Turco's Marrokijn

    Bereidt m'ons spijzen uitgelezen.

    9° koepleet

    Chonerontsoep, erwten en sausize

    Ook wortels, paardeboonen, rijnen

    Pistolets, kaas, Abberdaanrich

    Zwart brood, gerst, rolmops al tat spijzen

    Edoch! de tijd gaat goed vooruit

    Met blij gemoed, wij doen een bede

    tot God; opdat Hij weldra sluit

    Den lang betrachten waren vrede!

    10° koepleet

    Met vurig hart verwachten wij

    Den "chef de camp" met vergenoegen

    Die zeggen zal: "Erraus" gaat vrij

    Uw vrouw en kinders haant vervoegen

    Dan klappen wij in onze hand

    En danken God, de Allergoede

    Omdat Hij ons lief Belgenland

    steeds verder van onheil behoedde.

    11° koepleet

    Met rassen tred springt men uit 't strooi

    Dat ons tot legestede diende

    Men neemt den zak niet al te mooi

    Die men steeds als schappraai beminde

    Naar 't "Bannhoff" vliegt men hand in hand

    Daar staat de trein die wij betrachten

    Hij rent met ons naar 't Vaderland

    Waar vrouw, kind, ook familie wachten.

    12° koepleet

    En 't huis gekomen; Ach! dat zuchten

    Dat vroegre dagen Heimwee was

    Verandert in zoete genuchten

    En ieder vaagt een traan alras

    De vrouw en kinders springen nader

    Tot echtgenoot en vader zoet

    En geven hand en kus tegader

    En danken God vol blij gemoed.

    13° koepleet

    Nu brave lieden al te gader

    Blijft steeds getrouw aan Vorst en land

    Vergeet toch nooit ons aller Vader

    Den God vol wijsheid en verstand

    Die ons beproefde in dit leven

    Op 's Wereldsplein dit tranendal

    Om ons hierna 't geluk te geven

    't Loon! Waar geen eind aan komen zal.

    Gedicht gedurende den eersten helft der maand November 1914 door Fr. De Neef-Bracke, tijdens zijn krijgsgevangenschap in Duitschland.

    Getoonnet door denzelfden schrijver.

    Naar De Gendt (geschrapt en naar Em.Bracke) schrijft Frans op 4-12-14 (<19> en <20>):

    Zeer Beminde vrouw en kinderen

    Ik heb deze week den brief en kaart van Lippstadt, de twee kaarten van 19e en 20e, ook het pakje met klederen en chocolat wel ontvangen waarop ik U zeer bedank, ik maak er reeds gebruik van. Den velo van Suzanne is in Audegem in de Hofstraat in de herberg De Notelaar, dit is als ge van Audegem statie langs dat wegje naar Wichelen gaat, als ge dan boven op de kassijde komt het eerste huis links den kant van Audegem. Vele komplimenten aan U alle en mijn beste groeten aan gansch de famillie. Laat mij eens weten, a.u.b. hoe het is met de papieren en boeken enz.

    Ik verlang vurig weder bij U allen te zijn.

    Uw allen toegenegen en verkleefde Frans

    Terug naar De Gendt (geschrapt en naar Em.Bracke) om te bestellen aan Marie, schrijft Frans op 6-12-14 <21>:

    Beminde vrouw en kinderen

    Ik gebruik reeds de gezonden klederen en ben er goed mede, nu moet ge er geen meer zenden. Men geeft er als men er noodig heeft. Nu zoude ik gaarne weten of ge kolen hebt en petrol om te branden, ik ben er bekommert mede; er is nog karbure en op het huisken is ook nog een ander licht; ziet maar eens en zijt voorzichtig; hoe is dat met de papieren en de boeken. Ik heb in mijne voorige kaart naar geld gevraagd gelief mij wat op te sturen, ook indien mogelijk eenigen tabak en wat cigaren. Schep goeden moed, Beminde vrouw en brave kinderen, de tijd zal eens komen dat wij weder met elkander zullen vereenigd zijn als 't God belieft. Zijt gij daar alleen met de kinderen? Geef mij wat inlichtingen over dit alles.

    Een dikken kus en groet. Uw verkleefde echtgenoot.

    Frans

    Naar G. Meert (La Sauvegarde) en bestellen aan Marie, stuurt Frans op 15-12-14 dit <22>:

    Beminde Vrouw en brave kinderen

    Ik heb 2 kaarten geschreven naar de Gendt om U te bestellen, ik weet niet of ze U toegekoen zijn, het is nu bijna 14 dagen geleden. Ik heb de klederen goed ontvangen en ben er U dankbaar voor; ik heb de 2 kaarten van U en Suzanne goed ontvangen. Gelief mij wat geld op te zenden indien mogelijk; ik heb van mijn aan anderen geleend en daarmee heb ik bijna geen meer; kleederen moet gij niet meer zenden ik kan nu voorts. Liefste, als men er zoude noodig hebben geeft men er; ik heb ook naar wat tabak en eenige cigaren gevraagd doch indien dit niet gemakkelijk gaat doet het niet ik zal mij daar wel alles huuren(?). Suzanne haaren velo heb ik te Audegem gelaten; hij staat als ge van Audegem statie langs dat wegje naar Wichelen gaat, als ge dan op de kalsijde komt het eerste huis links in de herberg De Notelaar; hoe is het nog met mijnen velo; zijt gij daar alleen met de kinderen en kunt ge U goed van alles behelpen. Beminde Vrouw en brave kinderen tot welhaast denk ik. Hand en kus.

    Zeer gansch vanwege Frans

    Frans schrijft een kaart <23> op 19-12-14 naar G. Meert "à La Sauvegarde" om te bestellen aan Marie:

    Liefste Vrouw en lieve Kinderen.

    Ik denk dat U toch wel eene der kaarten ontvangen hebt welke ik geschreven heb; den 30 November heb ik er 2 geschreven, een naar Van Cauter en eene naar Moortgat, dan later heb ik er 2 geschreven naar de Gendt, Westdorpe, Holland, op verschillende datum, dan later heb ik nog eene geschreven naar La Sauvegarde in Brussel om door Gust. Meert te bestellen, dus Liefste ik denk dat U toch wel iets ontvangen hebt. Ik heb naar wat geld gevraagd, gelief wat op te sturen ik heb noodig want ik heb geld geleend aan vier anderen daarmede heb ik zelf geen meer; ik heb de klederen en chocolate goed ontvangen en bedank er U zeer voor, ik heb ook naar wat tabak en eenige cigaren gevraagd doch ge moet mij niets zenden dan wat geld. Den velo van Suzanne in Audegem Hofstraat in de herberg den Notelaar.

    Zijt Gij daar alleen met de kinderen, hoe is het met mijne velo, hebt ge kolen olie en genoeg eten, ik bekommer mij met dit alles. Laat mij zoo van het een en ander iets weten, sedert de kaarte van 21-11-14 heb ik nog niets ontvangen. Dus, Liefste, schrijf eens en ontvang een groet en kus voor U en onze lieve kinderen.

    Uw liefhebbende echtgenoot

    Frans

    Op 21 december 1914 schrijft Marie <24> haar echtgenoot waarbij ze zegt verwonderd te zijn dat hij nog geen bericht van haar ontvangen heeft. Zij heeft tevens een pakje met wat kledingsstukken verzonden op 17 november. Dit schrijven ontvangt Frans op 6 januari 1915: :

    Zeer Beminde Echtgenoot & Vader

    Ik ben ook verwondert Gij nog niets van ons schrijven ontvangen hebt. Nu vandaag heb ik uwe kaart geschreven van den 30 november ontvangen den 17 november heb ik ? maal eene kaart ontvangen. Nu den 17 dezer maand is uwen brief voor Hallet en de kaart van 25 september toegekomen. Den 17 November heb ik U een pakje langs Holland gezonden met eene broek eenen lijfrok 2 paar kousen 2 hemdens en wat chocolat Indien U dit toegekomen is laat het mij weten daar ik U ook uwen grijzen pardessus zou willen opsturen en wat geld maar als er U niets toekomt wat avans iets te zenden niet waar Lieven. Met onze gezondheid is het allen goed alsook met uwe en mijne ouders is het nog altijd hetzelfde als van lang om ouder allemaal. Charles is hier ook eens komen zien hoe het met ons allen hier nog was en had bij Gonzales vernomen dat Gij in Deutschland waart en Hubert van Beyghem zit al langer gevangen dan Gij. Nu leven wij hier in de zoete hoop wij U met Kerstdag allemaal gaan t=huis krijgen. Zal indien het een waarheid was hoe gelukkig zouden wij zijn.

    Dagelijks Lieven bidden wij een goed gebed tezamen ter uwer verlossing en Joseph zou U willen komen halen naar Deutschland. Hij kan wel te voet naar Wichelen gaan en keere en dan nog niets moede zou hij dan zijn Papa niet kunnen hale zegt hij?

    Ontvang intusschen Liefsten Frans, de beste groete van gansch de familie en van al uwe vrienden en kennissen die allen vurig verlangen U ten spoedigste weder te zien.

    Ontvang ook een vurige kus van uwe verkleefde vrouw en kinderen.

    Schrijf op ons adres naar Lebbeke.

    Op 2 januari 1915 ontvangt Frans een kaartje <25> geschreven door J. De Bruycker-Smets op Kerstdag 1914:

    Frans,

    Hebben vernomen dat gij civielkrijgsgevangen zijt. Hopen dat gij goed gezond zijt en weldra zult mogen terugkomen.

    Uwe vrouw en kinderen, en heel de familie hier, zijn welvarend.

    Hubert, de vroegere onderwijzer van Wichelen, is ook civielkrijgsgevangen.

    Tot weerziens

    Op te merken is dat de poststempel nu Brussel-Bruxelles draagt en niet meer Brüssel.

    Lebbeke, 27-12-14 <26>

    Zeer Beminde Echtgenoot & Vader

    Met de vernieuwing des jaars kom ik U van verre mijne beste heilwenschen toe te sturen. Moge de Goede God welhaast de gezegende dag laten aanbreken waarop wij ons wederom in liefde en geluk mogen vereenigen om samen met nieuwen moed te werken tot welzijn van ons allen en hopen wij dat de Goede God onze gebeden welhaast zal verhooren.

    Met de familie is het allerbest. Ik ben deze week naar Wichelen geweest en met ons is het ook allemaal goed en wij hebben hier alles zoo veel mogelijk in orde gesteld.

    Wij wonen hier des namiddags in den winkel. Ik heb uw stoofken hier doen plaseeren want de kolen zijn hier raar om te krijgen en duur gelijk het met alles is en als wij ergens willen zijn te voet, de treins rollen voor ons niet. Emile is ook terug in zijne keuken van achter en bakt daar. Charles is ook ons komen bezoeken per tram tot Brussel. Alles is ginder goed. Wij mankeeren niemand meer dan U Liefsten. Z'hadden ons hier beloofd Gij allen zoudet t'huis zijn met Kerstdag maar de dag is voorbij en w'hebben niemand gezien. Wanneer Ge schrijft zend op ons adres ofwel naar een gekend huis in Brussel. Vraag aan Cesar Bomhals ofwel aan den broeder van G. Meert want langs H. gaat het nu moeilijk. Ik zal U ook trachten wat geld te sturen langs Brussel want ze klagen hier dat het ze bijna niet bestelt.

    De compl. aan Cesar B. van zijne vrouw dat U nog maar eene kaart versonden heeft. Ontvang intusschen nog een welgemeende liefdekus van uwe meer dan ooit verkleefde vrouw en kinderen.

    Maria

    Lebbeke, 29-12-14 <27>:

    Lieve Papa

    Wij wenschen U allen een zaligen gelukkig nieuwjaar en bidden dagelijks den Goeden God opdat Gij welhaast bij ons zoudt mogen wederkeeren.

    Uwe toegenegen kinderen

    Suzanne, Yvonne, Emilienne, Joseph

    Niet gedateerde brief / poststempel Brussel 2-1-15 <28>:

    Zeer Beminde Echtgenoot en vader

    Met de vernieuwing des jaars kom ik U mijne beste heilwenschen te sturen. Moge de Goede God welhaast de gezegende dag laten aanbreken, waarop wij ons wederom in ware liefde en geluk zouden mogen vereenigen om samen met nieuwen moed te werken tot welzijn van ons allen; en hopen wij dat de Goede God, welhaast onze gezamentlijke gebeden zal verhooren.

    Ik ben zondag naar Wichelen geweest, alles is ginder goed alsook met aller gezondheid en de menschen vragen ook niet beter dan U welhaast weder te zien.

    Wanneer Ge schrijft, Liefste Frans, schrijf op ons adres want langs H. Gaat het niet goed meer en wij hebben die kaart van 25 september alsook dien brief hier t'huis ontvangen. Ik zal U ook trachten wat geld op te sturen langs Brussel als ik gelegenheid heb het mede te geven alsook uwen grijzen pardessus want t'is allemaal te voet te doen waar ge wilt naartoe gaan en t'zijn hier overal nog nieuwe meesters die wij hebben.

    Doet ook de complimenten aan Cesar Bomhals van zijne vrouw dat ze nog maar eene kaart van hem heeft ontvangen.

    Schrijf ons zooveel mogelijk daar het toch zoo aangenaam is iets te ontvangen van U.

    Ontvang, Liefste Frans onze welgemeende wenschen en beste groeten alsook wel duizend liefdekussen van uwe meer dan ooit verkleefde vrouw en kinderen.

    Marie

    aan de linkerboord van de brief staat dit nog:

    of op een adres van Brussel vraag aan de broeder van G. Meert

    Lebbeke, 4-1-15 <29>:

    Liefste Frans

    Ik zend U een pak met uwen grijzen pardessus, eenen lijfrok, een paar kousen, zakneusdoeken, eene pijp en tabak (geschenk van uwen kleinen Joseph) wat chocolat, eenen saucies en andere kleine benodigdheden die U denk ik aangenaam en wel van pas zullen komen alsook tien mark in geld. Ik zou U al vroeger wat geld hebben gestuurd, maar ze zegden ons hier dat Ge met Kerstdag of Nieuwjaar allen zoudet t'huis zijn (dat het niet meer noodig was; doch helaas wij hebben hier niemand gezien). Ik zou U meer geld kunnen zenden, doch weet niet of het U zal gegeven worden. Ik heb U ook al een pakje met wat kleederen, kousen, hemdens, lijfrok en broek langs Holland van den 20 novemb. gezonden waar ik tot hiertoe nog niets van ontvangen heb of het U goed is toegekomen. Wanneer Ge schrijft, Liefste Frans, (en schrijf zooveel mogelijk) ge kunt niet gelooven hoe aangenaam het is iets van U te ontvangen en zend naar Brussel het adres dat G. Meert aan zijnen broeder geschreven heeft en al eens op ons adres want langs Hol. Is het nu moeilijk. Alles is hier goed en ontvang intusschen een heten kus van uwe teergeliefde vrouw en kinderen.

    Marie

    In beide bovenhoeken van de kaart staat nog dit:

    De papieren die t'huis waren zijn hier bij mij.

    Beste groeten van gansch de familie die het ook allen wel stellen.

    Het moet langs "H." of "Hol." zoals Marie dit schrijft, moeilijk gaan.

    Op 4 januari 1915 stuurt ook Frans zijn beste wensen voor "een zalig en gelukkig nieuwjaar"!!! De kaart <30> is pas op 8-1-15 afgestempeld en draagt ook voor het eerst een stempel van het Rode Kruis.

    Teergeliefde vrouw en kinderen.

    Eerst en vooral wensch ik U allen een zalig en gelukkig nieuwjaar. Ik heb de kaarten van 19 November en van 21 December goed ontvangen. Ik heb ook eene ontvangen van Gonzales, ik denk ook dat U mijne kaarten ook allen reeds zult ontvangen hebben. Ik heb naar wat tabak gevraagd en ook naar wat geld. Indien het kan gelief mij haast wat geld op te zenden want ik heb niets meer. Wat het overige betreft dat moet ge niet doen, doet U die moeite niet Liefste ik zal wel voortdoen, ik dank U duizendmaal voor Uwe goedheid en zal U dat weten te vergelden als de tijd zal gekomen zijn dat wij weder met elkander zullen verenigd zijn. Nu, Beste vrouw, laat mij iets weten van hetgene ik vroeger gevraagd heb; van mijn velo en het overige. Nu denk ik toch, Allerliefste, dat de tijd zal gaan korten.

    Doet mijne wenschen en komplimenten aan gansch de familie en vrienden. Vele groeten en vurige kussen van Uw liefhebbende echtgenoot.

    Frans

    Zeg aan Jozef dat zijne papa haast zal terugkomen.

    Deze brief <31> draagt geen datumstempel maar wel een Rode Kruis-cachet. Frans ontvangt hem op 16-1-15.

    Lebbeke, 7 januari 1915

    Zeer Beminde Echtgenoot & Vader

    Ik heb gisterenmorgend uwe kaart n°2 van 30 nov ontvangen en des avonds die van 15-19 Dec. van Brussel die de zoon van G. Smedt van Berlaere medebracht en die in Duitschland maar den 2-1-15 gestempeld is; dus ge ziet Liefste hoe lang wij somtijds moeten wachten naar uw schrijven.

    Ik heb U nu ook uwen pardessus en wat tabak, pijp, wat om te smullen en nog wat andere benoodigdheden die U hoop ik toch wel van pas zullen komen alsook tien mark in geld; ik kon meer sturen maar wist nog niet dat Gij al iets ontvangen hadt, en nu zie ik in uw schrijven dat Gij al geld aan anderen geleend hebt; Pierre Dubois heeft het nu ook geschreven dat hij 15 fr van U geleend heeft; tracht nu uwe geleend geld weder te hebben want iedereen heeft nu geld naar zijn volk gestuurd.

    Ik zou U al vroeger gezonden hebben; wij waren hier allen in afwachting U met Kerstdag t=huis te zien doch zijn nogmaals in onze verwachting bedrogen.

    Wees niet al te zeer bekommerd met ons Lieven Frans, wij bekommeren ons hier alleen meer over uw aller lot.

    Hier is nu God dank alles te krijgen alles wel duur het brood vroeger 0.50 nu 1.00; de petrol 0.80 en heeft 1.00 geweest; de kolen 5.00 fr den domst 0.75 het tarwemeel 0.55. We leven nu ook wat zuiniger; t'is oorlogstijd zegt onzen Joseph.

    Gij vraagt mij ook Lieven of ik hier alleen ben met de kinderen; Emeline is hier bij mij van den 8 sept en Ivonne is bij Leo en Emilienne is in Wichelen geweest maar nu is ze t'huis en Suzanne haren velo is al lang t'huis; vader hadt er naar geinformeerd en hem gevonden; en uwen velo die heeft vader en Louis Sanders uit den brand moeten redden; z'hadden hem verstoken bij den bont in die huizekens achter ons en die werden in brand geschoten; hij is nu nog bij ons t'huis in Wichelen.

    Wanneer Ge nog schrijft Lieven en schrijf zooveel mogelijk zend langs Brussel. Dit gaat rapper en ik heb hier ook nog een adres die des maandags naar Brussel en des zondags naar huis komen en als ge daar naar schrijft dan is het altijd t'huis.

    Monsieur Jean Baeyens

    rue tête mouton 74

    Bruxelles

    Cureghem Anderlecht

    Dus Beste Frans ontvang nogmaals de beste groeten van gansch uw gezin alsook van vrienden en kennissen en familie die allen wenschen U welhaast weder te zien, en ontvang intusschen een warme kus van ons allen.

    Uwe teergeliefde vrouw en kinderen

    Marie

    De complimenten aan Alphons Meskens van zijne vrouw Leontine en hare kinderen dat zij het wel stellen alsook aan Cesar van zijne Emerence en Itiene Bisschop aan haren Louis.

    Op dezelfde dag schrijft Marie haast hetzelfde <32> aan haar echtgenoot. Op de kleine enveloppe staat vermeld: "zur Beförderung zugelassen" (11-1-15). Frans ontvangt dit op 21-1-15.

    Allerliefste Frans,

    Ik heb uwe kaart van 30 nov. en die van 15-19-12-14 den 6 januari des avonds ontvangen en de twee laatsten waren maar den 2-1-15 gestempeld. Ik heb ook al dikwijls geschreven, Lieven, t'is mijnen eenigsten troost U schrijven en van U iets ontvangen dan ben ik overgelukkig in dezen droeven tijd.

    Ik heb U ook uwen grijzen pardessus tabak eene pijp tien mark in geld zakneusdoeken chocolat enz naar Brussel medegegeven om U te zenden. Ik zie nu ook in uw schrijven Gij geld aan anderen geleend hebt tracht het dan terug te bekomen want iedereen heeft nu bijna geld gezonden en behoudt toch altijd voor U want wij weten niet hoelang Gij nog zult moeten wegblijven. Wees niet te zeer om ons bekommerd Liefsten Frans wij hebben hier al wat wij noodig hebben en kunnen hier nu alles krijgen alles nog zoo duur dan vroeger bijzonder het brood. Maar leven nu wat zuiniger teer naar neer. 'T Is oorlogstijd zegt onzen Joseph.

    Zij hebben te Wichelen nu ook eene kaart van U ontvangen en vader had naar den velo van Suzanne geinformeerd en is al lang 't huis, en den uwen die is ook nog in Wichelen, z'hadden in die huizekens achter ons verstoken bij den bont en die zijn in brand geschoten en hebben er hem moeten uit redden.

    Ik ben hier in ons huis gebleven en Emeline is bij mij dan den dinsdag 8sten sept. gekomen en is hier nog bij ons. Om de kleine zijn wij den Zondag daaropvolgend gegaan en dan hebben ze nog om twee geweest omdat er dan bijna niets eten te krijgen was hier.

    Emilienne is te Wichelen geweest en Ivonne is mede naar Kortrijk gegaan en die is daar nog daar het moeilijk is ergens te gaan want t'is allemaal te voet dus zijn wij hier met ons viif en Joseph is altijd onzen besten vertrooster geweest die heeft mij niet verlaten; hij zal aan zijnen Papa kunnen vertellen t'zal van t'beestje(?) meer zijn zegt hij.

    En voor hetgeen ons huis en de papieren aangaat wees daar allemaal gerust in Lieven alles is in goede handen.

    Ontvang intusschen Liefste Frans onze beste groeten en wenschen vurig U welhaast weder te zien.

    Een kus van ons allen.

    Uw meer dan ooit verkleefde huisgezin

    Marie

    Ik ben hier in Dendermonde en ontvang de kaarten van de Gendt.

    De complimenten aan Alphons Meskens van zijne vrouw Leontine en hare kinderen dat zij het allen wel stellen en aan Cesar van zijne Emerence en Stiene Bisschop aan haren Louis en ziehier ook een adres waarnaar Ge moogt schrijven, die jongens komen wekelijks naar huis: Mr Jean Baeyens

    rue tête mouton 74

    Bruxelles

    Cureghem

    langs Holland moogt ge (niet) meer schrijven

    de kaarten van de Gendt heb ik nog niet en naar hier moogt ge ook al eens zenden

    Marie

    Drie dagen later volgt deze brief <33> (afgestempeld in Brussel op 11-1-15) die Frans op 16-1-15 ontvangt. Er komen nogal wat herhalingen voor uit voorgaande brief, wat erop wijst dat Marie er niet er gerust in is dat haar schrijfsels en zendingen op de juiste plek terechtkomen.

    Zeer Beminde Echtgenoot en Vader,

    Ik heb uwe kaart van 30 nov. 4-6-5-19 December bijna allen gelijk ontvangen. Ik heb U ook van den 3 januari 10 mark uwen grijzen pardessus en het een en ander naar Brussel medegegeven om U te zenden en heb sedert al 4 maal geschreven.

    Gij vraagt ook, Lieven, hoe wij het hier stellen. Weest niet bekommerd met ons wij stellen het allen goed en hebben hier al wat wij noodig hebben en verbetert nog altijd aan; alles wel duurder maar stellen teer naar neer.

    Wat de boeken en al hetgeen ons huis betreft en waar wat belang aan is is allemaal in mijne handen. De carbure heb ik allemaal verkocht maar zal misschien deze week anderen hebben die ik heb doen medebrengen van Brussel. Ik heb hier geen enkele lantaarn die marcheert; de enige die hier nog is is die voituurlantaarn van Rijke Pierre, maar ze brandt niet goed, ze verliest langs den draad waar ze opeenvijst. Ik heb er al eenen caoutchouc ingedaan maar het helpt niet en het ander is allemaal al verbrand. En ik heb uw stoofken uit t=werkhuis in de winkel doen plaseeren en wij wonen daar des namiddags.

    Van uwen velo die is in goede handen. Ik heb U ook niet veel geld gezonden omdat ik nog niet wist dat Gij al iets ontvangen hadt, doch sedert heb ik nu ook vernomendat Gij uw geld hadt uitgeleend aan anderen; tracht nu uw geleend geld terug te hebben. Pierre Dubois hadt ook geschreven dat hij van U geleend hadt; z'hebben hem ook gestuurd die zal het U ook wel teruggeven, en zorg dat Ge U nu niet meer blootdeeld daar ge dan zelf zonder valt en iedereen zal nu wat ontvangen hebben.

    En wanneer Ge nog eens schrijft Lieven vertel dan ook eens wat Gij daar zooal doet voor uw tijdverdrijf en of ge wel kleederen hebt om u te verschoonen en te verwarmen en eten genoeg; t'is dat hetgeen mij altijd meest bekommerde dat Ge toch wel honger en koude moest hebben.

    Ik geef U hier nu ook wat sigaren mede om in een gezamenlijk pak te zenden met de geburen en terzelfdertijd een adres waar Ge kunt naar schrijven waar de beestenstaars allemaal komen en het altijd rap kunnen medebrengen. Ge moogt ook op ons adres schrijven maar weet nog niet of het ons rap zal besteld zijn; probeer ook eens. Schrijf zooveel mogelijk. Ge kunt niet gelooven Lieven hoe aangenaam het is iets te ontvangen.

    Langs Holland moogt ge niet meer schrijven; er mag bijna niemand meer in. Ge vraagt ook of ik hier alleen ben; neen Liefsten, Emeline is hier bij mij van den 8ste sept en heeft mij nog niet verlaten Suzanne, Emilienne en Joseph. Ivonne is bij Leo die is daar goed; ze gaat daar naar de school en de scholen zijn hier nu van nieuwjaar ook begonnen; en Joseph die speelt bijtijd eens Papa met de pillemuts in t'bed (wij slapen allen op eene kamer) en hij heeft besproken wanneer Papa t'huis komt hij den eersten bij U moet slapen.

    Ik hoop Liefste Papa de sigaren U wel zullen smaken en indien Ge nog lang moest wegblijven, zal ik toch altijd trachten voor zooveel het in mijne macht is uw lot wat te verzachten, en verwacht zoohaast mogelijk een antwoord.

    Beste groeten van ons allen en kus voor onzen lieven Papa.

    Uw toegenegen huisgezin

    Marie & kinderen

    Adres Au Mouton Noir

    Mr Th. Tibbaut

    rue d'Allemagne 165

    Abatoir Cureghem Bruxelles.

    Kaart <34> gericht aan Raymond Meert (afgestempeld te Brussel op 22-1-15 en ontvangen op 24-1-15):

    Lebbeke den 22-1

    Lieve broeder

    Ik denk wel dat Gij mijn schrijven geld en een klein pakje reeds zult ontvangen hebben. In geval van ja laat het mij seffens weten. Wij allen zijn in goede gezondheid. Tracht van U ook zoo te houden. Doet de complimenten aan De Neef en zeg dat zijne vrouw en kinderen in volle gezondheid zijn; dan ook aan dikken Ed-rd dammen. Smater en Uwe gezellen want ik kan ze toch allen niet noemen. Schrijft ook altijd op hetzelfde adres. Vele complimenten van ons allen. Tracht ook dat U wekelijks te verschoonen, dus goeden moed en tot binnen enkele dagen.

    Uwen broeder

    Gustave

    Gust Meert

    Langestraat

    Lebbeke bei Dendermonde

    Ook stuurt Gustave Meert dezelfde dag een kaart <35> naar Frans.

    Vriend Franz

    Ik ben verwonderd van U nog niets te hebben ontvangen. Ik hoop dat Gij nog in volle gezondheid zijt. Uwe vrouw en kinderen stellen het ook goed. Ik ben tevreden dat ik wederom t'huis ben. Hebt dus goeden moed en denkt dat Uwen dag ook zal komen dat Gij dat geluk zult hebben.

    Vele complimenten van Uwe vrouw en kinderen. Ge moogt altijd schrijven aan het adres van de Sauvegarde want alle kaarten komen op weinige dagen op bestemming. Vergeet niet van vele complimenten te doen aan mijn broeder die bij U is.

    Hopende van U allen binnen enkele dagen weder te zien groet ik U van verre.

    G. Meert

    Vraag ook aan mijn broeder of hij het geld al heeft ontvangen.

    Frans moet de kaart van G. Meert vlug ontvangen hebben (op 24-1-15) want de dag nadien schrijft hij naar Gustave <36>. Ze is wel pas dagen later (4-2-15) in Sennelager afgestempeld. Hij schrijft ze wel naar het adres door Gustave opgegeven:

    Monsieur Gustave Meert

    "La Sauvegarde"

    Boulevard du Nord 101

    Bruxelles.

    Om te bestellen aan Mad. Fr. De Neef Lebbeke

    Sennelager 25-1-15

    Teergeliefde Echtgenoote en kinderen. Emiliene.

    Ik ontvang nu juist het mandaat van 10 mark, het pak heb ik nog niet. Morgen veranderen wij met een zevenhonderdtal van kamp doch weet nog niet waar naartoe, ik zal seffens schrijven. Tot mijn tijdverdrijf doe ik zooal, een pijpje rooken, wat vertellen aan elkander, eens wandelen op den koer, nog meest ons vervelen. De kameraden stellen het allen goed, zijn vol moed op een spoedige verlossing. Doet de kom-en aan Gust. Meert en zeg hem mijn dank.

    Ik heb naar Silberberg geschreven en hij zal mij geld enz. zenden wat ik wil hebben.

    Mijn beste groeten aan allen.

    Uwen verkleefden echtgenoot

    Frans

    18-10-2007, 00:00 geschreven door Jan DE NEEF

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    06-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.extra

    extra

    Een mooie zichtkaart <A> met een tafereel tijdens de Jubelfeesten, op 28 mei 1908 te Lebbeke gehouden, werd gericht aan Frans Putteman (krijgsgevangene nr 1424) en afgestempeld in Sas van Gent (datum onleesbaar).

    Lebbeke, 18 November 1914

    Teergeliefden Vader Frans Ost.

    Met Groote blijdschap hebben wij van U een klein antwoord ontvangen hetwelke ons groot plezier doet. Dat Ge nog in volle gezondheid zijt. Met Moeder en gansch het huisgezin is het ook nog zeer goed. Met onze beesten ook. En onze velden zijn ook al gezaaid en alles tegen de vorst voorzien. Dis Vader moet Ge er niet mee bekommer zijn. Indien Ge iet noodig heb van wegens geld laat het ons dan eens weten. We zullen het dan seffens opzenden. Dis Vader groeten wij U van verre en hopen U in kort te zien als God beliefde.

    Beste Groeten van Gansch het huisgezin.

    Op 30-11-14 noteerde Frans op een kleine omslag <B> enkele namen en nummers van medegevangenen:

    Theoph. V.Nuffel 1294 Dauwe 1344


    Vinck 1312 Dierickx 1328

    H. Jacops 1431 D. Meersman 1329

    T. V.Assche 1350 S. V.Nuffel 1359

    <C> Dieu et l'Eglise

    <D> potlood

    Met dit soort potlood moet Frans zijn kaarten en weinige brieven geschreven hebben. Het is mij vrijwillig afgestaan door mijn neef Jan Brandt, ook een der kleinkinderen van Frans.

    Enkele van de genoemde personen in de schrijfsels kunnen de volgende geweest zijn:

    ABBELOOS Franciscus °6-6-1854 - +9-4-1934

    HALET Leopoldus °15-3-1833

    MOORTGAT Jan °25-9-1864 - +29-3-1931

    ________________________________

    Een niet gedateerde brief (met hoofding Fr.DENEEF-BRACKE) <E> en van een veel latere datum, bevat volgende tekst:

    Belgen

    Het einde nadert

    Voor Verdun heeft de prachtige en heldhaftige ? van het Fransche leger het reusachtige Duitsche offensief verbrijzeld.

    Aan de Somme maken de zegepralende Fransche en Engelsche legers steeds vooruitgang.

    In Volhynie(?) en Galicië worden de Oostenrijksche troepen overrompeld door de Russen en hunne overblijfsels, door Duitsche en Turksche korpsen ondersteund, blijven onmachtig de onafgebroken drukking onzer bondgenoten den weg versperren.

    De Italianen hebben den overweldiger uit Trentino teruggedreven en na prachtige pogingen de onneembare stellingen van Goritzia bestormd. Eindelijk heeft Roemenië zich aan de zijde van het recht gesteld.

    Belgen, niet lang meer zult gij het juk van de overweldiger moeten dragen. Uw onversaagde moed, uwe fiere waardigheid en uwe ontembare trotscheid verwekken de bewondering der gansche wereld.

    Het oogenblik der verlossing nadert.

    Ons dapper leger zal weldra bij u terugkomen met hulp der troepen onzer machtige bondgenoten zal het den vijand uit het geboorteland verjagen.

    Leve de bondgenoten! Leve België

    Leve de koning

    Dit is echter niet het handschrift van Frans.

    06-10-2007, 00:00 geschreven door Jan DE NEEF

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitvindingsbrevetten

    ZIJN UITVINDINGSBREVETTEN

    Dat Frans een bijzonder maar tevens koppig man was zal ook blijken uit zijn uitvindingen die hij meteen liet brevetteren. Hij had echter de koppigheid deze niet ten gelde te maken, wat hem later zuur zou opbreken.

    Belangrijke passages worden in de tekst onderstreept.

    Voor de duidelijkheid worden in de tekst aanpassingen gemaakt om de leesbaarheid te vergemakkelijken.

    Introductie op 11 maart 1913 van WASMACHINE PRATICA (nr 254923)

    Een eerste uitvindingsbrevet vermeldt niet de naam van Frans De Neef, maar hij zal wel aan de basis gelegen hebben van deze uitvinding die op naam van Achille Van Roy, brouwer, werd ingeschreven. Deze werd in het Frans opgesteld.

    MEMOIRE DESCRIPTIF

    déposé à l'appui d'une demande de

    BREVET D'INVENTION

    formée par

    Monsieur Achille VAN ROY, brasseur, demeurant à Denderbelle, pour:

    "Laveuse dénommée "Pratica"

    La présente invention a spécialement pour objet une laveuse d'une construction simple et d'un maniment pratique tout en donnant les meilleurs résultats.

    La machine à laver consiste en une cage quadrangulaire tournant dans un autre récipient pouvent être fermé hermétiquement, le lavage s'opérant suivant le principe de la séparation de la lessive du linge.

    Au dessin annexé est représenté à titre d'exemple, une forme d'exécution de l'invention, dont:

    Fig.1 vue en perspective du quadrilatère devant contenir le linge.

    Fig.2 vue en perspective du récipient ou bassin dans lequel tourne la cage.

    Fig.3 vue en perspective du couvercle s'adaptant hermétiquement sur le récipient.

    La laveuse comprend une cage quadrangulaire dont les 2 faces latérales 2 peuvent être pleines et construites en bois, tôle galvanisée ou toute autre matière quelconque. Au milieu de ces faces latérales sont prévus les pivots autour desquels la cage se tourne, dont un des pivots se termine par une manivelle 3. Les pivots reposent dans des échancrures 4 pratiquées dans les parois latérales du récipient concave 5, la manivelle 3 dépassant ce récipient. La cage est placée horizontalement afin de produire son plus grand effet.

    Un couvercle approprié 6 peut être placé sur le récipient ou bassin 5 et fermé celui-ci hermétiquement. Le bassin 5 est porté par des pieds 7 et peut en outre être pourvu d'un robinet pour le vidange du bassin.

    Les différents côtés de la cage 1 formant son conteur peuvent être à jour ou à claire voie. On peut employer du treillis, des fils métalliques galvanisés, du zinc, du bois ou toute autre substance pouvant être employée dans le m^me but. Cette cage peut être pourvue d'une porte pour l'introduction du linge.

    Il suffit de tourner la manivelle 3 pour produire l'agitation nécessaire pour opérer le lavage qui comme dit ci-dessus repose sur le principe de la séparation de la lessive et du linge.


    Introductie op 9 oktober 1919 van VRIJWIEL

    Beschrijving van dit toestel ontbreekt.

    Introductie op 30 juni 1924 van FREIN VOOR VELO EN MOTO (nr 318561)

    Aan den Heer Minister van Nijverheid en Arbeid te Brussel

    Waarde Heer Minister

    Ik verzoek eerbiediglijk den Heer Minister van Nijverheid en Arbeid te Brussel mij, ondergetekende, een uitvindingsbrevet te willen verleenen voor een toestel waarvan beschrijving en teekening in dubbel hierbijgevoegd.

    Zijnde: frein voor vélo en moto.

    Met alle hoogachting en dank gegroet

    De neerlegger

    Fr. De Neef

    Beschrijving van het toestel

    Bijgevoegde teekening stelt voor: Frein voor Vélo en Moto.

    De frein is gemaakt uit de volgende onderdeelen:

    Bovenstuk, twee gaten in voor den freinregelaar in te bevestigen, eene gleuf welke dient om de werking van den frein in goede richting te houden; aan dit bovenstuk zijn twee andere stukken, beweegbaar, vastgemaakt, hebbende aan den onderkant een strop dienende voor het toestel op de rechtstaande buizen van achtertrein vast te maken, ook een klein uitspringend deel voor een kleinen ressort aan vast te maken welke den frein, na in werking te zijn geweest, terug op het doode punt brengt.Dit is dus het achter of onderdeel van den frein.

    Nu het boven of voorzichtdeel welke bestaat uit:

    Twee gelijke deelen (een linker en rechterkant) met schuinsche gleuf, ligature van onder aan het stuk, dienende voor regeling aan de stukken waarin de blokjes in caoutchouc zitten tot wrijving op velge; aan dit stukje en bovenvermeld uitspringend deel wordt den kleinen ressort vastgemaakt. Door de gleuf in schuinsche richting wordt het werkende deel van frein naar binnen en terzelvertijd naar boven gebracht, zoodat de blokjes in caoutchouc op binnenkant der velge wrijving komen uitoefenen, dus: met zachte drukking groote aankleefkracht.

    De goede richting der gleuven wordt gewaarborgd door eene vijs welke door de gleuf in achter of onderdeel van frein geschroefd wordt.

    Aan den bovenkant der stukken is een boutje bevestigd welke de stukken koppelt; terzelvertijd is er een haakje aangebracht waarin den spandraad is aangehaakt voor den frein in werking te brengen. Dit boutje dient als regelaar in gleuf van bovengenoemd bovenstuk.

    De bijzondere voordeelen welke aan zulken frein zijn verbonden zijn deze:

    Men plaatst den frein op rijwiel of moto, voor geene enkele bewerking aan de wielen is het noodig den frein los te maken.

    Met zachte drukking op het handvat verkrijgt men eene groote kleefkracht op den binnenkant der velge.

    Gansch onmogelijk met zulk een frein de buitenbanden te beschadigen, in tegenstelling met de freins welke op den boord der velge werken, daar het blokje ten deele afslijt; het overige deel wat blijft staan en hetwelk boven den boord der velge uitsteekt, doet dan door de wrijving den band onvermijdelijk scheuren.

    De drukking welke men met de handvat uitoefend werkt regelrecht op de freinblokjes, daar er in het werkend deel van den frein niet een enkel buigzaam deel aanwezig is, dus een allergrootste voordeel.

    Men mag met reden zeggen: den beste der reeds bestaande freins.

    Hier kan men moeilijk van enige bescheidenheid spreken!

    Deze aanvraag tot brevet werd op het ministerie op 17 oktober 1924 gevalideerd.

    Introductie op 20 oktober 1924 van VERSTELBARE LICHTWERPER OF LICHTSCHIJNREGELAAR NAAR KEUZE (nr 321105)

    Dezelfde vorm van verzoekbrief als vorige wordt naar de minister gezonden.

    Beschrijving van het toestel

    Dit toestel kan gebruikt worden op Automobielen en alle andere voertuigen welke moeten voorzien zijn van licht als dezelve bij donkeren gebruikt worden.

    Het heeft dit groot voordeel dat de groote lantaarnen, bijzonder op automobielen, kunnen blijven branden, daar men den lichtschijn kan regelen.

    Bij kruising van twee voertuigen, bij voorbeeld, kan men zoo het licht regelen dat deszelfs schijn juist voor het voertuig is, zoodat men elkanders voertuig goed kan bemerken en zonder ongeval elkander kruisen.

    Ook bij mistig weder zal het toestel met zeer goed gevolg kunnen gebruikt worden, daar den lichtschijn naar de grond kan gericht worden.

    Het toestel kan op het voertuig geplaatst worden naar gelang der noodwendigheden.

    Bezijden het handvat is een plaatje bevestigd met vier gaten in, zoodat men den lichtschijn op vijf verschillende punten kan zetten.

    Normale richting zonder in gaatje te haken, de andere richtingen met in te haken.

    Men haakt in en uit, bij middel van een stangje toegevoegd aan handvat, door er op te drukkenmet den duim der hand.

    Afgestempeld op het ministerie op 17 februari 1925.

    De Franse autoconstructeur Citroën heeft gedurende een bepaalde periode zijn befaamde DS/ID-reeks met een variante van dit systeem uitgerust.

    Slot

    Zoals in het begin van dit deel vermeld heeft de koppigheid van Frans hem veel geld gekost. Uit de in bezit zijnde documenten blijkt volgende rekening:

    Uitvinding                   Xste annuiteit              Datum              Bedrag (in fr)

    lichtwerper (321105)   tweede                       7-10-25              25

    frein (318561)              tweede                       29-5-25              25

    idem                            ?                                 12-8-26             150

    idem                            boete                          11-4-27               50

    idem                            vierde                         30-6-27              200

    idem                            boete                          idem                     50

    idem                            vijfde                          21-6-28             250

    Als men de optelling maakt komt men aan een bedrag van 750 fr., toch niet weinig in de twintigerjaren!

    In bijlage zijn nog enkele brieven gevoegd met verschillende hoofdingen van het huis De Neef-Bracke.

    _____________________

    NA ZIJN DOOD

    Aangifte der nalatenschap van

    M. De Neef Franciscus, velomaker,

    geboren te Wichelen den 11 februari 1865 en gehuisvest te Lebbeke Dendermondsche st. 114, overleden te Lebbeke den 19-3-1940.

    De ondergeteekenden:

    1:) De Neef Suzanne Maria, geboren te Lebbeke den 29.6.1902, huisvrouw, Dendermondsche steenweg 114, Lebbeke, gehuwd met Langbeen Theofiel, veegeleider

    2:) De Neef Yvonne Wivina Augusta, geboren te Lebbeke, den 1-4-1904, huisvrouw, wonende Lebbeke, Albert I straat n.h., gehuwd met Brandt Louis, deurwarder der belastingen

    3:) De Neef Maria Emiliana Gilberta, geboren te Lebbeke den 29.6.1905, z/B wonende Dendermondsche st. 114 Lebbeke

    4:) De Neef Jozef Camiel Jan, geboren te Lebbeke, den 24 Juni 1909, mekanieker, wonende Dendermondsche st. 114 Lebbeke

    5:) De Neef Jules Eugeen Albert, geboren te Lebbeke, den 7.2.1916, mekanieker, wonende Dendermondsche st. 114, Lebbeke.

    Ten einde dezer woonst verkiezende ten huize van den overledene

    Verklaren

    Dat hunnen vader, De Neef Franciscus, de overledene voornoemd, nalatende voor eenige wettige erfgenamen zijne vijf kinderen voornoemd geen testament heeft nagelaten.

    Dat voornoemde overledene geene giften of rekeningen heeft gedaan binnen de 3 jaar voorafgaande aan zijn overlijden.

    Dat bijgevolg de erfenis toekomt aan zijne vijf kinderen voornoemd in n: 1:) tot 5:) elk voor 1/5 paart.

    Dat hij heeft nagelaten: de 5/8 deelen in alle de hieronder omschreven goederen zoo roerende als onroerende, afhangende der gemeenschap De Neef-Bracke.

    1:) meubelen, huisraad, beddegoed, levensbehoeften 10.000

    2:) kleederen 1.000

    3:) juweelen 250

    4:) rijwielen, naaimachienen, instrumenten en toebehoorten, 5.600

    winkelgerief

    5:) alle soort gereedschappen, benoodigdheden 4.500

    6:) liggende gelden 600

    7:) een woonhuis met stalling en hof gelegen te Lebbeke, 60.000

    aan den Dendermondsche steenweg

    s. A n. 327w groot 04a geschat ______

    Samen Fr. 81.950

    Waarvan de 5/8 aan de nalatenschap: Fr. 51.218,75

    Waarvan af te trekken:

    1:) rekening Tirez Kerkdienst: 450

    2:) rekening De Corte, doodsbrieven: 153,40

    3:) rekening De Corte, bedankingen: 98,20

    4:) rekening Pisane, doodsbeeldekens 120

    5:) rekening Brandt C., doodskist 285

    6:) allerlei kleinere onkosten als lijkwagen, 180

    draagers, putdelver

    7:) rekening De Neef E., doodenmaal 120

    1.406,60

    ________________________

    Blijft zuiver: 49.812,15

    Dat de roerende goederen verzekerd waren bij De MJ der Vereenigde eigenaars, N.V. Brussel, Marhionstraat n°3 door tusschenkomst van den verzekeraar: Van Heule Louis te Dendermonde, waarvan afschrift der eenig van kracht zijnden polisn° hierbij.

    04-10-2007, 00:00 geschreven door Jan DE NEEF

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    02-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.briefwisseling

    OVERZICHT VAN VERZONDEN EN ONTVANGEN BRIEFWISSELING

    Nr. Document

    Heen of terug

    Verzending

    Afstempeling

    Ontvangst

    Verlopen tijd (in dagen)

    1

    heen

    7-11-14

    Brüssel 8-11

    30-11-14

    22

    3

    heen

    idem

    idem

    idem

    idem

    4

    heen

    9-11-14

    Brüssel 11-11

    "zurück"

    5

    heen

    idem

    idem

    31-12-14

    52

    6

    terug

    25-9-14

    16-10-14

    7

    terug

    4-11-14

    8

    terug

    6-11-14

    11-11-14

    9

    heen

    19-11-14

    Sas van Gent 21-11-14

    1-12-14

    11

    11

    heen

    20-11-14

    Sas van Gent 21-11-14

    idem

    idem

    12

    heen

    21-11-14

    Sas van Gent

    6-12-14

    15

    13

    heen

    idem

    Sas van Gent 24-11-14

    31-12-14

    37

    14

    terug

    30-11-14

    5-12-14

    18

    terug

    idem

    idem

    Nr. Document

    Heen of terug

    Verzending

    Afstempeling

    Ontvangst

    Verlopen tijd (in dagen)

    19

    terug

    4-12-14

    17-12-14

    21

    terug

    6-12-14

    idem

    22

    terug

    15-12-14

    2-1-15

    23

    terug

    19-12-14

    idem

    24

    heen

    21-12-14

    Brussel 22-12

    6-1-15

    15

    25

    heen

    25-12-14

    Brussel 26-12

    2-1-15

    7

    26

    heen

    27-12-14

    Brussel 31-12

    11-1-15

    14

    27

    heen

    29-12-14

    idem

    idem

    28

    heen

    Brussel 2-1

    idem

    29

    heen

    4-1-15

    Brussel 7-1

    14-1-15

    9

    30

    terug

    idem

    8-1-15

    31

    heen

    7-1-15

    Rode Kruis

    16-1-15

    8

    32

    heen

    idem

    11-1-15

    21-1-15

    13

    33

    heen

    10-1-15

    Brussel 11-1

    16-1-15

    5


    Nr. Document

    Heen of terug

    Verzending

    Afstempeling

    Ontvangst

    Verlopen tijd (in dagen)

    34

    heen

    22-1-15

    Brussel 22-1

    24-1-15

    2

    35

    heen

    idem

    idem

    idem

    36

    terug

    25-1-15

    4-2-15

    A

    Putteman

    18-11-14

    Sas van Gent

     

     

     

     

     

     

    02-10-2007, 00:00 geschreven door Jan DE NEEF

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/10-21/10 2007
  • 01/10-07/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!