De Engelse drummer Pete York had in de zestiger jaren succes met nummers als 'Keep On Running' en 'When I Come Home', gevolgd door succesvolle optredens met zijn eigen groep 'Percussion Band'. Op Seabass opgenomen in 1983 vindt Pete York, bassist en gitarist Wolfgang Schmidt en keyboardspeler en fluitist Lenny MacDowell aan zijn zijde. Tenorsaxofonist Charles Rouse is vooral bekend geworden door zijn jarenlange samenwerking met pianist Thelonious Monk. Rouse bleek in al die jaren een fantastische begeleider te zijn die de geniale Monk goed kon volgen in zijn verrassende en eigenzinnige tempowisselingen. Begin jaren tachtig maakte Rouse deel uit van de groep 'Sphere'. Deze groep heeft de herinnering aan de muziek van Monk vele jaren levendig gehouden. Op Little Sherry opgenomen in 1977 horen we Charles Rouse, pianist Hugh Lawson, bassist Bob Cranshaw en drummer Ben Riley. Dynamiek, souplesse en snelle tempowisselingen kenmerken het spel van drummer Dave Weckl, die meerder percussie instrumenten bespeelt. Hij heeft schittrende opnamen gemaakt met onder meer Chick Corea, Arturo Sandoval en Eddy Daniels. Zijn dynamische spel staat ook centraal in de uitvoering van Tomatillo.
Ingrediënten voor vier personen:
4 zeebaarsfilets, elk 125 gram 4 sjalotjes 2 tenen knoflook 400 gram geschilde tomaten uit blik 6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie 2 eetlepels limoen- of citroensap 2 eetlepels droge sherry (fino) 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie peper uit de molen en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Drie eetlepels olie, citroensap en weinig zout over de filets verdelen. Sjalotjes en knoflook schillen en in stukjes snijden. Drie eetlepels olie in een koekenpan verhitten en de stukjes sjalot, knoflook en tomaat om en om bakken. Hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 20 minuten stoven. Na het stoven pureren, eventueel zeven en in de koekenpan terugdoen. Droge sherry toevoegen en al roerende nog 3 minuten goed verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Zeebaarsfilets op een hete grillpan, onder een hete grill of op de barbecue plaatsen en aan beide kanten goudbruin grillen. Over warme borden met de saus verdelen. Met fijngeknipte bladpeterselie garneren. Met saffraanrijst of pasta serveren, vergezeld van een licht gekoeld glaasje droge sherry.
Seabass: Pete York-Wolfgang Schmidt: Once Upon A Time; Bell Records BLR 84028 Little Sherry: Charles Rouse Quartet: Moment's Notice; Storyville STCD 8268 Tomatillo: Dave Weckl Group: Heads Up; GRP 96732
De Creoolse keuken van Louisiana en New Orleans in het bijzonder kent talloze variaties van het gerecht 'red beans and rice'. Verschillende soorten bonen kunnen worden gebruikt, variërend van bruine- tot dieprode bonen, zoals 'red kidney beans' (nierbonen). Trompettist Louis Armstrong was zo verrukt van dit gerecht dat hij veel brieven ondertekende met 'Red Beans And Ricely Yours'. Blueszanger en gitarist Kokomo Arnold, bekend van onder meer 'Milk Cow Blues', geeft in Red Beans And Rice een warme interpretatie van dit traditionele gerecht. Dit nummer werd in 1937 in Chicago op de plaat vastgelegd. Het album 'Way Out' uit 1958 bevat verschillende opnamen die voor deze gelegenheid zijn gecomponeerd door vrienden van tenorsaxofonist Johnny Griffin uit zijn geboortestad Chicago. Hot Sausage is gecomponeerd door pianist Jodie Christian met wie Griffin in het begin van de jaren vijftig regelmatig is opgetreden in jazzclunbs in Chicago. Als 'fast blower' maakt Griffin zijn reputatie volledig waar in de sprankelende uitvoering van dit nummer. Pianist Wally Rose, die sterk beïnvloed is door het spel van 'rag' pianisten als Scott Joplin en James Scott, is goed op dreef in zijn vertolking van Red Pepper Rag, opgenomen in 1958.
Ingrediënten voor vier personen:
6 merguez worstjes of 4 gekruide rundersaucijzen 400 gram nierbonen (red kidney beans), uit pot of blik 1 teen knoflook, uit de knijper 1 rode paprika 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie 2,5 dl gevogelte- of groentenbouillon 2 theelepels cajunkruiden peper uit de molen en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Rode paprika in een schaaltje in het midden van een hete oven plaatsen tot het vel geblakerd is. Af laten koelen, de schil verwijderen en in dunne reepjes snijden. Bonen afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Bouillon goed verwarmen en de uitgelekte bonen, cajunkruiden en knoflook uit de knijper erdoor roeren en 20 minuten op de laagste hittebron laten pruttelen. Op smaak brengen met peper en zout. Drie eetlepels olie in en koekenpan verwarmen en de worstjes om en om bakken tot ze goudbruin van kleur zijn geworden. Eventueel onder een hete grill plaatsen. De worstjes iets laten afkoelen en in plakjes snijden. Samen met de bonen en het stoofvocht over voorverwarmde borden verdelen en met reepjes rode paprika garneren. Met witte rijst of saffraanrijst serveren.
Red Beans And Rice: Kokomo Arnold: King Of The Bottleneck Guitar; Black & Blue BLE 59.250 2 Hot Sausage: Johnny Griffin Quintet: Way Out; Original Jazz Classics OJCCD 1855 2 Red Pepper Rag: Wally Rose Trio: Ragtime Classics; Good Time Jazz GTJ 10034 2
Apricots On Their Wings, Orange Sherbet, Carambola
Een dynamische opening van trompettist en kornettist Olu Daru gaat vooraf aan het gepolijste en subtiele stemgeluid van zangeres Cassandra Wilson op Apricots On Their Wings uit 1987. Cassandra Wilson maakte haar debuut als muzikaal leider in 1986 met het album 'Point Of View'. In 1993 sloot ze een contract met Blue Note en inmiddels zijn 6 albums en een dvd op dit merk verschenen, waaronder 'New Moon Daughter', 'Glamoured' en 'Thunderbird'. Wilson is sterk beïnvloed door zangeressen als Abbey Lincoln en Betty Cartyer en niet te vergeten trompettist Miles Davis. Het in 1999 uitgebrachte album 'Travelling Miles' is een eerbetoon aan de onovertroffen Miles Davis. Count Basie kondigt gesteund door de stuwende begeleiding van bassist John Duke en gitarist Freddie Green het thema van Orange Sherbet uit 1975 aan, gevolgd door het rustige tempo van de blazers. Een aangename 'mellow mood' is kenmerkend voor de sfeer van dit nummer, dat ook te horen is op de albums 'The Golden Years' en 'Basie In Europe'. Orkestleider, componist en trompettist Chico O'Farrill werd vooral bekend door zijn 'The Afro-Cuban Jazz Suite' uit 1950, die door musici als onder meer Charlie Parker, Machito en Buddy Rich is uitgevoerd. De uitbundig spelende trompettisten zorgen voor een zwierig begin op het door de mambo geïnspireerde nummer Carambola, opgenmen in New York in 2000. Oorspronkelijk had O'Farrill dit nummer voor trompettist Dizzy Gillespie geschreven, die dit nummer samen met de legendarische tenorsaxofonist John Coltrane heeft opgenomen.
Sinaasappelen persen en het sap opvangen. Abrikozen schillen, pitten verwijderen en in een blender of met een staafmixer tot moes pureren. Moes over kelkglazen of coupes verdelen, sinaasappel sorbetijs hierop plaatsen en met sinaasappelsap opvullen. Met flinterdun gesneden verse munt of citroenmelisse en plakjes carambola garneren.
Apricots On Their Wings: Cassandra Wilson: Days Aweigh; JMT 834412 2 IMS Orange Sherbet: Count Basie And His Orchestra: Basie Big Band; Pablo 2310756 Carambola: Chico O'Farrill Afro-Cuban Jazz Big Band: Carambola; Milestone MCD 9308 2