NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!  

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
boswachter
blog.seniorennet.be/boswach
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tom
    blog.seniorennet.be/tom
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fotoboek
    blog.seniorennet.be/fotoboe
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    13-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bechamel of witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier twee manieren voor deze saus, voor 2 personen, die je kan opdienen met gekookte groenten zoals bloemkool, broccoli, schorseneren, wittekool, prei, knolselder…Voor 1/4 liter witte saus (voor 2 personen) smelt je 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper en je bekomt een papje. Even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper. De saus zal nu dikker worden. Even kruiden met peper, zout en eventueel nootmuskaat.

    Of

    Je neemt van 1/4 liter melk een weinig melk in een tas en mengt met 1 volle eetlepel maïszetmeel (Maïzena). Breng de rest van de melk aan de kook en meng van het vuur het papje hieronder. Met klopper goed omroeren en opnieuw op het vuur zal de saus dikker worden. Nu kies je zelf hoe dik die wordt, maar een papperige saus is niet ideaal. Dus als je roert en ziet kringetjes in de saus is ze ideaal. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Een paar druppels citroensap geven een frisse toets.


    Categorie:Sauzen
    Tags:witte saus voor groenten, melk, roux, bloem, saus voor lasagne, kaassaus
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met garnalensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als hoofdgerecht voor 4 personen
    6 asperges per persoon
    250 g grijze gepelde garnalen
    ¼ liter melk
    ¼ liter water + 1 visbouillonblokje
    2 eetl dragon, fijngeknipt
    een paar druppels citroensap (naar keuze)
    sausbinder ( ± 5 eetlepels)
    gekookte aardappelen

    Kook de verse asperges volgens basisrecept of indien uit blik, afgedekt verwarmen in microgolf met vocht. Breng de melk, water en visbouillonblokje al roerend aan de kook. Dragon toevoegen en dan sausbinder tot de saus mooi indikt. De garnalen eronder roeren en naar smaak enkele druppels citroensap. De asperges laten uitlekken en op het bord schikken. De saus erover en enkele garnalen als versiering. Geef hierbij gekookte aardappelen.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperge, dragon, grijze noordzeegarnalen, visbouillon, citroensap, melk
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergetaart met ham en broccoli
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 rol bladerdeeg
    1 bokaal fijne asperges of verse gekookt
    150 g broccoliroosjes
    100 g ham in sneetjes
    75 g geraspte kaas
    3 eieren
    0,5 dl room of melk

    Verwarm de oven op 200°. Snijd de asperges in stukken van 5 cm en laat goed uitlekken. Stoom de broccoli in de microgolf afgedekt met folie of deksel 4 min op 750 Watt , of kook even voor.
    Bekleed de bakvorm met de deeg. Prik hier en daar in de bodem met een vork en plooi de randen mooi naar binnen. Snij de ham in fijne reepjes en verdeel over de deegbodem. Daarna de asperges en de broccoli. Strooi de kaas erover. Klop de eieren met de room, kruid met peper en zout, en giet over de vulling. Bak de taart in het midden van de oven gedurende 45 minuten. Dek de vulling de laatste 10 min af met aluminiumfolie als deze te donker wordt.
    Tip
    De sneetjes ham zorgen ervoor dat de deegbodem niet te vochtig wordt.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:bladerdeeg, asperge, broccoli, hesp, groentetaart
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provencaalse groentesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6-8 personen
    2 preiwit
    2 uien, grofgesneden
    400 g aardappelen, geschild en stukgesneden
    4 gepelde tomaten of 1 blik (400 g)
    4 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 venkelknol
    3 eetl olijfolie
    1,5 l water + 3 groentebouillonblokjes
    cayennepeper, zout
    Snijd het wit van de prei in ringen en de tomaten in stukjes. Verwijder het groen van de venkel, hak fijn en zet opzij (garnering). Verwijder eventuele lelijke stukken van de venkelknol en stengels en snijd in stukken. Verhit de olijfolie op middelmatig vuur en voeg de uien, prei, aardappel, tomaten, knoflook en venkel toe. Laat ongeveer 5 min stoven met deksel op de kookpot. Roer om en giet het water en de groentebouillonblokjes erbij. Breng tot kookpunt en laat 30 min gaar koken op zacht vuur. Mix de soep. Kruid naar smaak met cayennepeper en zout. Voeg het venkelgroen toe en dien op.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, ui, aardappel, tomaat, look, venkel, bouillon, soep
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwten en wortelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze groenten zijn een klassieker met rosbief of ander gebraad en kroketten. Maar met een stukje hespenspek of gezouten spek is dit een dagelijkse kost.Voor 2 personen
    200 g wortelen

    200 g erwtjes (diepvries)

    1 sjalotje, fijngesnipperd

    2 eetl bakboter

    1 laurierblad, takje tijm

    peper, zout

    1 dl water

    Sausbinder

    Schil de wortelen met een dunschiller. Halveer in de lengte en snijd in staafjes van 5 à 6 cm . Smelt boter en voeg sjalotje toe. Laat even glazig stoven op middelmatig vuur. Wortelen, kruiden en water toevoegen. Op middelmatig vuur 15 min laten stoven. Erwtjes bijvoegen en nogmaals 15 min stoven. Saus binden met sausbinder. Dien op met gekookte aardappelen en gebraden vlees naar keuze. Zie ook andere recepten : jonge wortelen in hun geheel gestoofd met stukje groen van het loof of erwtjes gestoofd.


    Categorie:Groenten
    Tags:erwten, wortel, sjalot, larier, tijm, groentenkrans, rosbief
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koop een bloemkool zonder lelijke plekken en frisse groene bladeren.
    Voor 4 personen
    1 bloemkool
    ½ liter koude melk
    50 g bloem
    50 g boter
    peper, zout, muskaatnoot
    1 eierdooier (naar keuze)
    Verwijder de groene bladeren en snijd de roosjes van de harde kern. Spoel in koud water. In een kookpot met kokend gezouten water 13 minuten gaarkoken. Ondertussen maken we een witte- of bechamelsaus. Boter smelten en de bloem toevoegen. Goed roeren met klopper tot een blond papje. Melk toevoegen en op middelmatig vuur de saus laten indikken, regelmatig roeren. Neem van het vuur en kruid met peper, zout, muskaatnoot. Meng de eierdooier door de witte saus. De gekookte bloemkool afgieten en in de kom of schotel overgieten met de saus.
    Variatie: Kaassaus
    Als de saus voldoende ingedikt is van het vuur 50 g geraspte kaas (emmenthal, gruyere...) bij de witte saus voegen. Kruid met peper en zout en laat nog even opwarmen.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:bloemkool, bechamelsaus, kaassaus, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolseldersalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De pittige smaak van knolselder past goed bij slaatjes of als garnituur bij vleesbeleg.
    knolselder
    mayonaise
    citroensap of azijn
    peper, zout
    Knolselder schillen en fijnschaven met grove rasp. Onmiddellijk met citroensap of azijn besprenkelen. Voeg mayonaise toe, kruid met peper en zout en goed mengen. Zet een paar uur of zelfs tot ’s anderendaags afgedekt in de koelkast. Je kan dit een paar dagen bewaren.


    Categorie:Salades
    Tags:knolselder, mayonaise, citroensap, kruiden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenskotelet met zachte currysaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 varkenskoteletten
    1 broccoli (± 400)
    3 sjalotjes, fijngesnipperd
    1 kleine appel (zoet)
    1 dl room
    2 eetl currypoeder
    2 eetl bakboter
    Schil de appel, verwijder klokhuis en snijd in kleine stukjes. Broccoli in roosjes verdelen en 9 min beetgaar koken in kokend water. Afgieten. Hou warm onder deksel. Wrijf de koteletten in met 1 eetl currypoeder, zout en peper. Bak ze rondom bruin en gaar in ± 8 min per kant. Haal ze uit de pan en hou warm onder aluminuimfolie. In het achtergebleven bakvet de sjalotjes, appelstukjes en 1 eetl currypoeder ± 10 min zacht bakken, met deksel op de pan. Regelmatig roeren. De room toevoegen en de saus goed opwarmen. Kruiden met peper en zout. Serveer de kotelet met de saus, broccoli en gekookte aardappelen of gekookte rijst.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:kotelet, broccoli, appel, rijst, varkensvlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slasoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 sla (kropsla)
    1 klontje boter
    4 pijpajuintjes, fijngesneden
    6 dl water
    1 groentenbouillonblokje
    peper, zout
    verse kaas met kruiden (vb philadelphia, boursin....)

    Snijd de pijpajuintjes fijn en hou twee eetlepels opzij voor de afwerking. Snijd een stukje van de verkleurde slastronk en was de sla in ruim water. Smelt de boter en voeg pijpajuintjes en slablaren toe. Deksel op de kookpot en ± 1 min. stoven zodat de sla kan slinken. Roer even om. Voeg water, bouillonblokje, peper en zout toe. Zachtjes 20 à 30 minuten verder garen. Fijnmixen. Voeg 2 à 3 eetlepels verse kaas toe en mix nog even om alles egaal te mengen. Nog even opwarmen (niet koken) en opdienen. Werk af met wat fijngesneden pijpajuintjes.
    Variatie
    Een teentje knoflook toevoegen aan de soep.
    Broodkorstjes in boter gebakken als afwerking.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kropsla, sla, kaas, lenteuitjes, soep
    >> Reageer (4)
    11-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor ½ liter saus of voor 4 personen
    50 g boter
    50 g bloem
    1/2 liter koude melk (volle of halfvolle melk)
    150 g gemalen kaas (vb.emmenthal,gruyere,oude kaas,grana padano)
    1 eetlepel citroensap
    peper en zout
    Maak een roux door de boter te smelten op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Roer om en laat even bakken. Voeg de koude melk er bij en goed omroeren met de klopper. Laat de saus indikken tot je kringetjes in de saus ziet. Neem van het vuur en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Voeg ook 1eetlepel citroensap bij en roer er dan ¾ van de gemalen kaas onder. Gebruik de rest van de kaas om over de saus te strooien voor je het gerecht in de oven een lichtbruin korstje geeft (gratineren).

    Categorie:Sauzen
    Tags:kaas, melk, bloem, boter, citroensap, kruiden, kaassaus, gratineren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met spekblokjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    300 g gezouten spekblokjes
    3 sjalotten, fijngesnipperd
    1 dl water
    2 eetl citroensap
    2 eieren, losgeklopt
    250 g pasta ( tagliatelli, spagetti...)
    Grana Padano of Parmesankaas
    Rucola

    Op een hoog vuur de spekblokjes knapperig bakken in een tefalpan, zonder vetstof. Haal uit de pan en laat de sjalotten glazig stoven in het spekvet (niet bruinbakken). Overgiet met het water en citroensap. Laat inkoken tot de helft en zet het vuur uit. Voeg de spekblokjes opnieuw toe en laat afgedekt staan. Kook ondertussen de pasta. Giet af en doe onmiddellijk terug in de kookpot. De losgeklopte eieren onder de pasta roeren (door de warmte van de pasta zullen deze stollen). De speksaus eveneens onder de pasta mengen. Schik onmiddellijk op een bord en bestrooi met de geraspte kaas. Serveer hierbij eventueel een fris rucolaslaatje.

    Categorie:Pasta's
    Tags:rucola, spek, sjalot, pasta, lintpasta, gemalen kaas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselder met witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Knolselder bevat veel vezels en ijzer. Neem stevige en niet te grote exemplaren. Als je erop tikt en ze klinken hol is het vruchtvlees binnenin soms houterig. Je kan de groente in staafjes snijden en rauw eten. Geraspt als salade, gekookt als groente, in puree met aardappelen of voor een lekkere soep. Voor 2 personen

    ½ knolselder (400 g)
    25 g bakboter
    25 g huishoudbloem
    ¼ liter volle of halfvolle melk
    peper, zout, nootmuskaat
    fijngeknipte peterselie
    Snijd de knolselder in tweeën en schil alleen het deel dat je gebruikt. Eventueel het andere deel besprenkelen met citroensap, afdekken met plastiekfolie en bewaren in de koelkast. Gebruik het voor een lekker soepje. Schil de knolselder tot op het witte vruchtvlees en snijd in blokjes van ± 4 cm. De blokjes in gezouten kokend water gaarkoken gedurende 25 à 30 minuten. Prik erin om te kontroleren of ze mals, maar niet platgekookt zijn. Giet af in een vergiet en maak een bechamelsaus- of witte saus (zie ook recept). Smelt 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper. Het papje even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper en de saus laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Giet de saus over de gekookte knolselderblokjes en bestrooi eventueel met wat fijngeknipte peterselie. Lekker met gebakken vlees.

    Categorie:Groenten
    Tags:knolselder, bloem, boter, melk, bechamelsaus, witte saus, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    10-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets (diepvries)
    250 g tagliatelli
    2 doosjes tuinkers
    2 eetl water
    2 dl room
    peper, zout
    Water aan de kook brengen met een beetje olijfolie en zout. De diepgevroren zalmfilets in een microgolfschaal leggen. Afgedekt 6 à 8 min (naargelang grootte) in microgolf 800 Watt. Laat afgedekt nagaren. Tuinkers afknippen juist boven de bodem. Afgedekt in microgolfpotje, met water, 30 sec op 800 Watt. In mixerkom room en tuinkers een paar seconden mixen. Kruiden met peper en zout en opwarmen. Kook de tagliatelli en giet af. Schik de zalm op een bord met de pasta en overgiet met de saus.
    Tip:
    Naar keuze kan je nog andere kruiden toevoegen aan de room zoals peterselie, kervel, waterkers en spinazie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, zalmfilet, tuinkers, pasta
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bloemige aardappelen zoals bintjes zijn ideaal voor kroketten. Als de nieuwe patatjes op komst waren, maakte ik met de overblijvende voorraad oude aardappelen kroketten, die dan ingevroren werden.
    Voor 4 personen
    1 kg bintjes - aardappelen
    2 eieren
    1 eetlepel boter (± 30 gr) op kamertemperatuur
    peper, zout, nootmuskaat
    paneermeel
    1 eetlepel maizena – zetmeel
    Schil de aardappelen en spoel ze in water. Snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een kookpot en vul met water zodat ze juist onder staan. Breng aan de kook met deksel op de kookpot. Als het water bijna kookt, zet je het vuur lager op middelmatig en laat de aardappelen 20 minuten zachtjes koken. Giet ze af en laat ze in de kookpot nog even verdampen en schud de aardappelen zodat ze bloemig worden en opdrogen. De gekookte aardappelen nu, als ze nog warm zijn, door een roerzeef of “passe – vite” draaien. Meng de puree met de boter, de eierdooiers (eiwit apart in koelkast zetten), peper, zout, nootmuskaat en het zetmeel. Proef even of de kruiding goed is. Nu doen we de massa in een kroketmachine (millecroquettes, met 3 ronde gaten), of we rollen ze zelf eerst rond en dan in langwerpige kroketten van ± 7 cm. Allen op een schaal of plank schikken en onafgedekt of met een keukenhanddoek in de koelkast of op een koele plaats zetten. Liefst tot de volgende dag, zo kunnen ze opdrogen en afkoelen. ’s Anderdaags het eiwit lichtjes opkloppen in een diep bord. In een ander bord strooien we paneermeel. We rollen eerst de kroketten door het eiwit en daarna in het paneermeel. Nu zetten we ze in de koelkast tot ze gebakken worden. Warm het frituurvet of olie tot 180°C. Bak de kroketten met zo’n 6 à 8 tegelijk gedurende ± 3 minuten. Laat het mandje in de frietketel tijdens het bakken, zonder te schudden. Na het bakken laten uitlekken op huishoudrol (witte kant).
    Deze kroketten kan je invriezen. Leg ze naast mekaar indien mogelijk. Het is best om nadien het aantal kroketten een half uurtje te laten ontvriezen op een bord, zo zijn de ijskristallen verdwenen en barsten ze niet open bij het bakken.
    Warmhouden van een grotere hoeveelheid kan in een oven van ± 80°C.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:kroketten, croquettes, bintje, paneermeel, eieren, frituren, millecroquettes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkelsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 venkelknol + veel groen
    1,5 l water + 2 visbouillonblokjes
    2 aardappelen, geschild, in stukjes
    1 eetlepel verse kaas (zoals philadelphia)
    of lightroom
    Extra afwerking:
    Gepelde garnalen
    pastis of sherry

    De venkel schoonmaken en in grove stukken snijden. Een gedeelte van de groene pluimpjes opzij zetten voor versiering en de rest fijnknippen. In een kookpot de venkel, aardappelen en bouillon aan de kook brengen. Op zacht vuur 30 min gaarkoken. Soep mixen. Neem in een pollepel soep, roer er de verse kaas onder, en voeg bij de rest van de soep. Het fijngeknipte venkelgroen toevoegen en de soep nog even opwarmen (niet koken). Opdienen met een paar pluimjes groen.
    Ter afwisseling kan je in ieder bord een eetlepel gepelde garnalen strooien en/of een koffielepel pastis of sherry toevoegen.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:venkel, garnalen, sherry, philadelphia, soep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verrukkelijk spekslaatje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Krulsla ! Knapperig en fris. Als lunch.
    Voor 2 personen
    1 krulsla of zakje gemengde sla
    200 g fijngesneden spekjes
    1 sjalotje, fijngesnipperd
    2 eetlepels azijn
    1 dl room
    1 eetl fijngeknipte peterselie
    2 hardgekookte eieren
    2 tomaten
    een handvol broodkorstjes of toast
    Verdeel de sla over grote diepe borden. Bak de broodkorstjes in wat olijfolie. Bak de spekjes krokant in een pan, gooi er de sjalot bij, giet er de azijn over en laat tot de helft inkoken. Voeg de room toe zodat je een bouillonachtige vloeistof verkrijgt. Giet de warme vinaigrette over de salade en versier met kwartjes ei en tomaat. Werk af met de peterselie en korstjes of geef er een toast bij.
    Variaties: - Combineer de spekjes met heel dun gesneden reepjes gerookte zalm en enkele reepjes gemarineerde, zongedroogde tomaten.
    - De stukjes ei kan je vervangen door een of twee gepocheerde eieren. Je legt ze bovenop de salade en bestrooi ze met verse kruiden.


    Categorie:Salades
    Tags:spek, gerookte zalm, ei, krulsla, broodkorstjes, toast, vinaigrette, kruiden, spekjes
    >> Reageer (0)
    09-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spagetti met scampi en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    24 scampi, gepeld
    2 eetl olijfolie, œ tabletje visbouillon
    2 teentjes knoflook en 1 sjalotje, fijngesneden
    2 eetl fijngesneden peterselie
    1 blik gepelde tomaten (± 400 g)
    ½ koffiel pili-pili, peper, zout
    2 dl room
    100 g grijze garnalen
    250 g fijne spagetti
    Grana Padano of Parmesankaas
    sausbinder (± 1 eetl)

    Fruit de sjalot en scampi in de verwarmde olijfolie op middelmatig vuur. Wanneer de scampi verstijfd zijn de pili-pili en knoflook toevoegen. Nog 1 min stoven. Het blik tomaten, visbouillontabletje, peper, zout en room toevoegen en alles goed omroeren. Breng even aan de kook en laat op zacht vuur nog 10 min pruttelen. Af en toe omroeren. Kook ondertussen de pasta. Sausbinder toevoegen zodat je een mooie gebonden saus bekomt. Peterselie en garnalen onder de saus roeren en nog 1 min laten opwarmen (niet langer anders worden de garnalen taai).Verdeel de pasta over de borden en giet er de saus over. Onmiddellijk opdienen. Bestrooi met de kaas.
    Tip:
    Met verse gepelde tomaten i.p.v. blik, 5 eetl water toevoegen.
    Leg de diepgevroren scampi een paar minuten in warm water zo kan je ze makkelijk pellen.


    Categorie:Pasta's
    Tags:scampi, grijze garnalen, pasta, pili-pili, spagetti, tomaten
    >> Reageer (0)
    08-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelen gevuld met prei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groenten en fruit als bijgerecht.
    Voor 4 personen
    400 g preiwit
    4 appelen (jonagold,....)
    4 eetlepels griessuiker
    bakboter

    Het preiwit fijnsnijden. In een pan ½ eetlepel boter smelten, prei toevoegen en ± 5 minuten stoven op middelmatig vuur. De appelen schillen en doorboren om het klokhuis te verwijderen. Schik ze op een microgolfschaal en bestrooi iedere appel met een lepel suiker. Vul de gaatjes met een klontje boter en de gestoofde prei. De overige prei in de schaal schikken. Zet onafgedekt 6 à 8 minuten in microgolf, ± 850 Watt. Kontroleer of ze zacht zijn met een houten prikker. Of in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 25 à 30 min. Geef hierbij gebraden kip, varkensvlees, worsten of pensen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:prei, suiker, appel, magnetron, bijgerecht
    >> Reageer (1)
    05-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergeslaatje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rauwe asperge met heerlijke kruiden zijn een lekkernij bij gebakken vlees.
    4 tot 6 verse asperges (naargelang dikte)
    2 eetlepels fijngehakte peterselie
    1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes
    50 ml azijn
    100 ml olijfolie
    ½ koffielepel suiker of vloeibare honing
    2 koffielepels mosterd
    peper, zout
    Maak een vinaigrette. Meng mosterd met azijn en kruid met peper, zout en suiker of honing. Olijfolie al kloppend toevoegen. Je kan alle ingrediënten, in de juiste volgorde, in een glazen potje of shaker doen en dan schudden. Schil de asperges en breek de uiteinden af (zie basisrecept). Met een dunschiller dunne linten snijden van de asperges. Meng de peterselie en munt met de aspergeslierten. Serveer de vinaigrette apart in een schaaltje en meng niet op voorhand met de aspergesla zodat deze knapperig blijft. Geef er gebakken vlees bij.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, vinaigrette, slasaus, munt, peterselie
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse gamba's met knoflook en ui
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    24 gamba’s
    4 teentjes knoflook
    2 kleine uien
    4 eetl olijfolie
    4 eetl sherry medium
    1 eetl citroensap
    2 eetl peterselie, fijngeknipt
    zout, peper
    Was de gamba’s en dep ze droog. Snijd de gepelde knoflook in zeer dunne plakjes. Snijd de gepelde uien in dunne ringen. Bak knoflook lichtbruin in de helft van de olie. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak nu de uienringen in de pan ± 4 min op hoog vuur. Schep ze uit de pan. Verhit de rest van de olie en bak de gamba’s omscheppend 3-4 min. Voeg sherry, citroensap, knoflook en uien toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Laat nog even doorwarmen en strooi de peterselie erover. Lekker met gekookte rijst met stukjes rode paprika erdoor.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:gamba, scampi, look, uien, olijfolie, sherry, peterselie
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (30)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (31)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (14)
  • Voorgerechten (15)

  • Inhoud blog
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Komkommersoep
  • Aardbeien met sabayon
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • BBQ: Aardappelspies
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Seldersoep
  • Doperwten
  • Avocado met krab
  • Trostomaatjes gegrild
  • Paprikasoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Gehaktballen met krieken
  • Prei - witloofsoep
  • Wortelen
  • Meloen met gerookte zalm
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Salade Niçoise
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Courgettes gestoofd
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Ratatouille
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Spagetti Bolognese
  • Aardbeien met roomijs
  • Gazpacho
  • Tomatensla
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Aardbeibloesem
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomaat tonijn
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Tomatensaus
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Chocomousse
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Visfilet met pizzaiola
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Broccoli
  • Zeetong
  • Kippenbouillon met asperges
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Peer met ham
  • Witloof - appelsalade
  • Gevulde avocado
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Broodpudding of bodding
  • Pangasius met asperges en garnalen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Bechamel of witte saus
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Knolseldersalade
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Slasoep
  • Kaassaus
  • Pasta met spekblokjes
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Venkelsoep
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Appelen gevuld met prei
  • Aspergeslaatje
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Warme appelen
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Chili Con Carne
  • Kip met preiroomsaus
  • Cake met appelen
  • Gele-Paprikasoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Knolselderstoemp
  • Witloofsoep
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Kip en paddestoelensalade
  • Komkommer Polonaise
  • Peren met vijgenpuree
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Appelsoep
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Rijstpap
  • Tarte Tatin met groenten
  • Asperges: Basisrecept
  • Vleessaus
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Finettes met champignonsaus
  • Vogelnestjes
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Gerookte zalm met toast
  • Peren in koffie
  • Appeltjes in de oven
  • Gevulde eieren
  • Asperges met beenham
  • Zalmrolletje
  • Varkensruggebraad
  • Asperges met een korstje
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Pasta met zalm en garnalen
  • Risotto met zeevruchten
  • Preirolletjes met ham
  • Rijst met tonijn
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Tomaten met eieren
  • Omelet met champignons en kaas
  • Gevulde eitjes
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Andijvie, gestoofd
  • Fijne kippesoep
  • Champignonsoep
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Uitsmijter
  • Spaanse omelet
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Visgratin met spinazie
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vispotje met lengfilet
  • Vleesballekes
  • Wafels
  • Zure eiersaus
  • Witloofstoemp
  • Eieren gefrituurd
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Macaroni met tonijn
  • Gevulde uien met tomatensaus
  • Microgolf: Ei in potje
  • Aardappelen in microgolf
  • Witloof met ham en kaas
  • Cordon blue
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Farfalle met krabvlees
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Bleekselder of witte selder
  • Lasagne
  • Stoofvleespotje met appel
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • 2 februari: Met Lichtmis eten we pannenkoeken
  • Tortelloni
  • Steak met groene pepersaus
  • Uiensoep
  • Preisoep
  • Snijbonen
  • Doperwten in microgolf
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Venkel met kaaskorstje
  • Prei op vlaamse wijze
  • Uientaart
  • Tomatentaart
  • Vis met mosterdsaus
  • Croque-Monsieur

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mary
    blog.seniorennet.be/mary
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!