NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
de_nieuwe_armen
blog.seniorennet.be/de_nieu
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    spetter
    blog.seniorennet.be/spetter
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    etiennewillems
    blog.seniorennet.be/etienne
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    16-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsblanket met witloof en kriekbier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 g kalfsblanket
    400 g witloof, grof gesneden
    1 flesje kriekbier (25cl)
    1 dl water
    1 sjalotje, fijngesneden
    2 eetl olijfolie
    1 laurierblad, peper, zout
    ¼ koffielepel tijm
    sausbinder
    Snijd het vlees nog eventueel in kleinere blokjes. Bak het langs alle kanten goudbruin in de hete olijfolie. Voeg het sjalotje erbij en laat nog even verder bakken. Blus met het flesje kriek en water. Het vlees moet bijna volledig bedekt zijn. Kruid met laurier, tijm, peper en zout. Deksel op de pan en laat op een zacht vuur 1u 15 min stoven. Voeg het witloof toe en het vuur even hoger. Laat nog 20 minuten verder sudderen op zacht vuur. Verwijder laurierblad en bind de saus met sausbinder. Serveer met gekookte aardappelen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:kalfsvlees, blanquette, kriek, witloof, stoofpot, kalfsragout, stoofpotje
    >> Reageer (0)
    12-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everzwijnragout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlees van jong everzwijn of marcassin. De dag voordien klaargemaakt is ideaal. Feestelijk opgediend met appelen met veenbessen en aardappelkroketten.
    Voor 4 personen
    ± 600 g everzwijnragout
    100 g gerookte spekblokjes
    ½ liter rode wijn
    500 g champignons
    2 sjalotjes, fijngesneden
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    bakboter, peper, zout, tijm, laurierblad
    4 appelen, veenbessencompote

    Snijd het vlees eventueel in dobbelstenen. Smelt de boter in een stoofpan. Leg het vlees en de spekblokjes in de pan en kruid met peper en zout. Als het vlees een paar minuten gebakken is, de wijn, knoflook, sjalot, tijm en laurierblad toevoegen. Breng aan de kook en zet vuur lager. Laat ± 1 uur zachtjes stoven. Bak ondertussen de champignons op een hoog vuur met een klontje boter. Na ± 5 minuten zijn ze klaar. Voeg bij de ragout en laat nog een half uur verder stoven. De ragout laten afkoelen en in de koelkast zetten tot ’s anderendaags. Opnieuw opwarmen en de saus binden met sausbinder of maizena. Laat even indikken. Ondertussen 4 appelen schillen en doorboren om het klokhuis te verwijderen. Strooi in een bord 2 eetlepels griessuiker (+ 1 zakje vanillesuiker) en rol de appelen hierin. Schik in een microgolfschaal, onafgedekt, 6 à 8 min (naargelang grootte), 800 Watt. Vul dan de holte op met een lepeltje veenbessencompote. Serveer op ieder bord de ragout met een gevulde appel en geef hierbij aardappelkroketten.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:everzwijn, spek, wijn, champignon, appelen, kroketten
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep met griezelballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    800 g pompoenvlees, geschild, zonder draden en pitten
    2 kippenbouillonblokjes
    1 liter water
    2 uien, grof gesneden
    2 aardappelen, in stukjes
    2 eetl olijfolie of margarine
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd

    Snijd de pompoen in vier en verwijder de pitten en draden. Om de pompoen makkelijk te schillen leg je de grote pompoenstukken met de schil op de zijkant 2 min. in de microgolf ca 700 Watt. Schil dan en snijd de pompoen in blokjes. Stoof op middelmatig vuur de uien, aardappelen, knoflook en pompoenvlees in de olijfolie. Voeg het water en bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat 40 – 45 min zachtjes gaarkoken. Mixen en kruiden met peper en zout. Deze soep kan je invriezen. Serveer of werk af naar keuze. Voor de kleintjes zijn griezelballetjes wel leuk.
    Afwerking: Voor een feestelijke afwerking room of kruidenkaasje. Meng dit eerst met een weinig soep in de pollepel en meng dan onder de soep. Niet meer koken. Of meng één koffielepel curry met 1 dl room en schenk een lepeltje in ieder bord. Versier met een plukje peterselie of kervel.
    Griezelballetjes: Rol van 300 g gemengd gehakt balletjes en steek er kleine stukken cappelini of spagetti in. Telkens 3 dan krijg je een spin. Doe de balletjes in de hete soep, maar laat niet koken, gedurende 8 min. zodat de spagetti gaar wordt.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:pompoen, ui, knoflook, aardappel, kruidenkaasje, room, curry, griezelballetjes, soepspinnetjes, halloween, seizoensgroenten
    >> Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steak met groene pepersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker stukje rundvlees zoals dunne lende, chateaubriand, rumsteak.....
    Voor 2 personen
    2 biefstukken
    2 eetlepels groenepeperbolletjes (blikje, op nat)
    1 dl water
    2 dl room
    2 eetlepels bakboter
    peper, zout

    Verhit de boter in een pan en bak de steaks op hoog vuur zodat het vlees kan dichtschroeien en een mooi korstje krijgt. Kruid met peper en zout en draai het vlees na ± 3 minuten om. Bak evenlang aan deze kant. Het vlees is nu lichtroze. Haal uit de pan, dek eventueel af met aluminiumfolie of een omgekeerd bord en laat rusten. Blus de pan met het water en schraap met een spatel de bakresten los. Voeg de room en peperbolletjes toe en een koffielepel vocht van de groenepeper. Laat al roerend inkoken tot de saus mooi gebonden is. Serveer de saus op de biefstuk en geef hierbij frietjes. Werk af met wat tuinkers of ander slaatje.


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:dunne lende, rumsteak, chateaubriand, gezinssteak, saus, biefstuk, groene peper
    >> Reageer (0)
    09-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen - Paprikasoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 - 6 personen
    1 kleine rode pompoen, ± 1 kg
    1 rode, gele en groene paprika
    1 ui, fijngesneden
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    2 tomaten, gepeld en ontpit
    1,5 liter warm water + 3 kippebouillonblokjes
    cayennepeper, zout
    1 klont bakboter
    Snijd de pompoen in vier stukken. Verwijder pitten en draden. Om de pompoen makkelijk te schillen leg je de pompoenstukken met de schil op de zijkant 2 min. in de microgolf ca 700 Watt. Laat even afkoelen, schil dan en snijd de pompoen in blokjes (er blijft ongeveer 1/2 kg over). De drie paprika’s spoelen onder de kraan, in de lengte halveren, de pitten verwijderen en eveneens in stukjes snijden. De boter smelten in de kookpot op middelmatig vuur. Alle groenten toevoegen en 10 minuten stoven met deksel op de kookpot. Tussentijds even omroeren. Het warme water en de bouillonblokjes toevoegen. Kruiden naar smaak met wat cayennepeper en zout. Laat 30 minuten zachtjes garen op laag vuur.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:pompoen, paprika, soep, tomaat, look, halloween
    >> Reageer (0)
    22-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 stronkjes witloof
    50 g geraspte kaas
    200 g gekookte ham, in reepjes
    aardappelpuree van 500 g aardappelen (zie recept)
    1 eetl boter

    Kaas toevoegen aan warme aardappelpuree. Witloof in de lengte halveren, bittere kern uitsnijden, en in fijne reepjes snijden. Boter smelten in een pan en de witloofreepjes ± 5 min stoven op matig vuur en met deksel op de pan. Een paar maal omroeren. Leg de laatste minuut de gekookte ham even bij in de pan, om op te warmen (niet bakken). Roer om en meng met de warme puree.
    Variatie:
    Met Lamkoteletjes: Witloofstoemp zonder ham klaarmaken en geef er gebakken lamskoteletjes bij, gekruid met peper, zout en (verse) tijm.
    Met gerookte zalm: 2 stronkjes witloof stoven zoals hierboven en 100 g gerookte zalm bijvoegen . De aardappelpuree mengen met 2 eetl fijngeknipte bieslook (zonder kaas).
    Met spekblokjes: 200 g spekblokjes even bruinbakken in een tefalpan, zonder vetstof. Voeg bij het gestoofde witloof. 


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:witloof, ham, aardappelpuree, kaas, spek, zalm, bieslook, lamskoteletjes, stoemp, streekprodukten
    >> Reageer (11)
    20-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 tonijnsteaks van ± 125 g (ontdooid)
    250 g groene tagliatelli
    2 courgettes
    2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    5 eetl olijfolie
    1,5 dl room
    geraspte kaas Grana Padano of Parmesan )

    Uiteinden van de courgettes afsnijden en fijnraspen. 3 eetl olie verhitten en courgette en knoflook ± 5 min stoven. Room toevoegen en aan de kook brengen. Laat even inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. Tagliatelli koken. Tonijnsteaks droogdeppen met keukenpapier en in 2 eetl hete olie ± 4 min bakken op middelmatig vuur. Draai regelmatig om. Serveer met de tagliatelli en saus. Bestrooi naar smaak met de geraspte kaas. 


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, tonijn, courgette, look, room, parmesan, Grana Padano
    >> Reageer (0)
    16-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip op jagerswijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 kippefilets (of bouten)
    4 eetl olijfolie
    2 uien, fijngesneden
    3 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ± 225 g champignons (blik)
    2 dl rode wijn
    450 g gepelde tomaten (blik)
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    1 koffielepel basilicum, laurierblad
    1 eetl sausbinder
    In een brede tefalbraadpan de kip rondom bruin bakken in olijfolie. Schuif de kip naar de kant en voeg in het midden de uien en knoflook toe. Op middelmatig vuur een paar minuten glazig, maar niet bruin, bakken. De tomaten, champignons en wijn toevoegen. Kruid met peper en zout. Basilicum, peterselie en laurierblad bijvoegen. Aan de kook brengen, dan vuur lager zetten en afgedekt ± 45 min laten sudderen tot de kip gaar en mals is. Roer af en toe. Sausbinder toevoegen Serveer met gekookte rijst of pasta (tagliatelli).
    Tip:
    Je kan dit ook met kalkoenfilets of mager varkensvlees.
    Verwijder het vel als u minder vet en calorieen wil.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, wijn, tomaten, peterselie, basilicum, champignon, pasta
    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ajuinstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een echte vlaamse stoemp met gestoofde ajuin, heerlijk met gebakken spek of worst en een glaasje tafelbier
    Voor 2 personen
    3 dikke uien (ajuin)
    bakboter of olijfolie
    4 sneetjes spek(ontbijt- of hespespek)
    of spekreepjes
    400 g aardappelen, geschild
    4 eetl water
    peper, zout
    Doe de geschilde aardappelen in een kookpot en zet onder water. Breng aan de kook en laat dan op matig vuur 20 minuten koken. Pel de uien en snijd in ringen. In een anti -kleefpan boter smelten of olijfolie opwarmen op matig vuur. Voeg de uiringen toe, laat lichtjes bruinbakken en roer regelmatig om. Voeg 4 eetlepels water toe, doe het deksel op de pan en laat ± 10 minuten gaarbakken. Bak de speksneetjes op matig vuur in een weinig bakboter. Snijd ze naar keuze in reepjes voor het bakken, dit bakt makkelijker en sneller. Giet het water van de gekookte
    aardappelen en met een pureestamper grof pletten. Voeg de gestoofde uien erbij en een klont boter en kruid naar smaak met peper en zout. Roer goed om en dien op met het spek.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ajuin, uien, aardappelen, stoemp, spek, vlaams, worst, tafelbier
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccoli - tonijntaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer lauw of koud, als lunch of in kleine porties als hapjes.
    Voor 2 personen
    1 rol bladerdeeg
    droge bonen of rijst (blindbakken)
    200 g broccoliroosjes
    1 blik tonijn, 200 g
    3 eieren
    4 eetl room, soyaroom
    zout, peper
    taartvorm, ca. 26 cm
    Oven voorverwarmen op 200°. Bladerdeeg in taartvorm leggen met het bakpapier langs de bovenkant. Doorprik enkele keren met vork en bodem helemaal bedekken met droge bonen. Laat 20 min blindbakken op 200°. Haal het deeg uit de oven, verwijder het bakpapier en bonen. Broccoli in kleine roosjes verdelen en ± 5 min in kokend water blancheren. Afgieten en laten uitlekken. Tonijn laten uitlekken en in stukjes verdelen. In een kom de tonijn en broccoli mengen. Eieren loskloppen met room, zout en peper. Tonijn-broccolimengsel over de taartvorm verdelen. Eiermengsel erover gieten. In het midden van de oven de groentetaart ± 30 min bakken op 200°. Tip: Bewaar de droge bonen voor een volgende keer. Je kan ook droge rijst gebruiken.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:broccoli, tonijn, eieren, room, soyaroom, bladerdeeg, lunch
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visrolletjes met courgettes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 visfilets (zoals pangasius, tong..)
    2 courgettes
    8 kleine trostomaatjes of kerstomaten
    1 kleine ui, fijngesneden
    2 grote sneetjes gekookte of gerookte ham
    peterselie, fijngeknipt
    3 eetl olijfolie
    zout, peper
    Spoel de courgettes in water. Niet schillen. Snijd de bittere uiteinden af en snijd in staafjes. Verwarm de olijfolie in een diepe tefalpan en bak de ui glazig (niet bruin) op middelmatig vuur. Voeg de courgettes toe. Kruid met peper en zout en laat afgedekt op middelmatig vuur ± 10 minuten sudderen. Af en toe omroeren. Ondertussen de visfilets halveren in de lengte. Verwijder eventueel vet van de ham en snijd deze ongeveer evengroot als de visfilets. Leg op elke visfilet een sneetje ham, rol ze op (van kop naar staart met velzijde naar binnen) en prik vast met een houten stokje. Leg ze bij in de pan , samen met de in twee gesneden trostomaatjes (met kroontje is zeer decoratief). Deksel op de pan. Na 5 min de visrolletjes omdraaien en nogmaals 5 min verder garen. Bestrooi met peterselie en geef hierbij gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:courgette, trostomaat, vis, visfilet, visrolletjes
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chili Con Carne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pittig gerecht van gehakt en bonen.
    Voor 4 à 6 personen
    500 gr rundsgehakt (americain natuur)
    2 blikken rode of bruine bonen (400ml)
    2 blikken gepelde tomaten
    1 rode paprika, fijngesneden
    1 ajuin, fijngesneden
    3 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 bouillonblokje(runds), peper, zout
    1 eetl paprikapoeder en 1 koffiel cayennepeper
    ½ koffielepel pili-pili of tabasco
    3 eetlepels olijfolie

    Ajuin glazig stoven in de verwarmde olijfolie. Gehakt toevoegen en rul bakken tot het grijs geworden is. Pletten met een vork of pureestamper. Look nu laten meebakken. Rode paprika, gepelde tomaten en bouillonblokje toevoegen. Laat ± 5 min doorkoken. Af en toe omroeren. Uitgelekte bonen en kruiden toevoegen. Laat ± 45 min zachtjes doorkoken. Eventueel naar smaak zoeten met een eetlepel kandijsuiker. Voor liefhebbers een blik uitgelekte mais toevoegen. Geef hierbij stokbrood, gekookte rijst of serveer in tortilla of wrap. Lekker met een glaasje wijn.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:bonen, rundsgehakt, eenpansgerecht, tomaat, paprka, ajuin, tabasco, wijn, stokbrood, tortilla, wrap, mexicaans
    >> Reageer (3)
    10-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitige varkenskotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 varkenskoteletten
    3 appelen
    1 ui, fijngesnipperd
    100 g boter



    Schil de appelen, verwijder klokhuis en snij in niet te dunne schijfjes. Bak de koteletten in de helft van de boter en neem uit de pan. Hou ze warm onder aluminiumfolie.Voeg de ui aan het braadvet toe en laat op middelmatig vuur, met deksel op de pan, ± 5 min stoven. Roer af en toe om.Voeg de rest van de boter en de appelschijfjes toe, roer om en laat ± 10 min verder stoven met deksel op de pan. Roer ondertussen nog eens om. Leg de koteletten een paar minuten bovenop de appeltjes zodat ze opnieuw kunnen opwarmen. Serveer het vlees en het appelmengsel op een bord. Geef hierbij gekookte of gebakken aardappelen.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:appel, kotelet, ui, boter, varkensvlees
    >> Reageer (1)
    09-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met mandarijntjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kippenfilets
    1 klein blik mandarijnen (± 300 g)
    50 g rozijnen
    sap van 2 sinaasappels
    ½ tabletje kippenbouillon
    2 eetl bakboter
    peper, zout
    2 eetl sausbinder
    De rozijnen een paar uur in het verse sinaasappelsap laten wellen. De mandarijntjes laten uitlekken en het sap opvangen. De kippenfilets kruiden met peper en zout. Smelt de boter in een tefal-stoofpan en bak de kippenfilets rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet opzij. De pan blussen met het mandarijnensap. Het sinaasappelsap met rozijnen en het bouillonblokje toevoegen. Breng even aan de kook en leg de kippenfilets opnieuw in de pan. Op een zacht vuur ± 20 minuten laten pruttelen. De kip uit de pan nemen (eventueel afdekken met alufolie om warm te houden). Vuur hoger zetten en sausbinder aan de saus toevoegen. Als de saus gebonden is, de mandarijnen toevoegen aan de saus en op laag vuur even opwarmen. Bak ondertussen de aardappelkroketten naar keuze. Serveer de kip met de saus en de kroketjes.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, mandarijnen, rozijnen
    >> Reageer (1)
    20-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker!
    Voor 4 personen
    ½ kg appelen
    ½ kg tomaten, gepeld
    2 kruidnagels
    8 dl water + 2 kippenbouillonblokjes
    1 appel als versiering, geschild
    boter

    Schil de appelen en snijd in stukjes. De pitten uit de gepelde tomaten verwijderen en opvangen in een zeef. Laat uitlekken boven de kookpot. Het tomatenvruchtvlees in stukken snijden en samen met de appelstukjes in de kookpot. Overgiet met het water en voeg bouillonblokjes en kruidnagels toe. Breng aan de kook en laat 30 min op zacht vuur gaarkoken. Verwijder kruidnagels en mix de soep. Doorboor het klokhuis van de geschilde appel en snijd in stukjes of schijfjes. Zet afgedekt 3 minuten in microgolf, 750 Watt (kontroleer gaarheid met prikker) of laat een paar minuten bakken in een pannetje met een beetje boter. Serveer de soep met de appelstukjes.
    Tip:
    Doe de kruidnagels in een thee-eitje, zo kan je ze makkelijk uit de soep halen.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:appel, tomaat, kruidnagels, bouillon, soep
    >> Reageer (4)
    19-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaat tonijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    1 blik tonijn in eigen nat, uitgelekt
    2 grote of 4 trostomaten
    2 eetlepels mayonaise
    malse kropsla
    bieslook of peterselie, fijngesneden
    Spoel de tomaten onder de kraan en snijd een kapje van de tomaten aan de ronde kant (niet steelkant). Met een lepeltje de tomaten uithollen. Kruiden met peper en zout. Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla. Trek de blaadjes van de stronk en scheur de grote in stukken. Spoel ze in ruim, koud water en dan droogzwieren in slamandje of laten uitlekken. De uitgelekte tonijn mengen met mayonaise. Vul de uitgeholde tomaten met het tonijnmengsel en zet het kapje terug op de tomaat. Schik op een bord de slablaadjes en de gevulde tomaten. Bestrooi met bieslook of peterselie. Geef hierbij frietjes of brood.
    Tip: Je kan de tonijn vervangen door krabvlees (blik).


    Categorie:Salades
    Tags:tomaat, tonijn, kropsla, mayonaise, krabvlees, koude schotel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 400 g aardappelen ( zachtkokend )
    50 g boter
    1 ei
    peper, zout, nootmuskaat
    Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Spoel ze in koud water en leg ze in een kookpot. Overgiet met koud water en naar smaak wat zout toevoegen. Breng aan de kook met deksel op de pot en dan op een zacht vuur ± 20 min laten garen (naargelang soort). Aardappelen afgieten en wat opschudden. Pureer met een stamper. Maak in het midden een kuiltje en voeg de boter en het volledige ei toe. Kruid naar smaak met peper en nootmuskaat. Goed omroeren tot een smeuige puree. Variatie: Het ei kan je vervangen worden door 1 dl melk. Bij een feestelijke schotel nemen we puree met een lepel en leggen die in de vorm van een ei op het bord.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:aardappel, zachtkokend, ei, boter, peper, nootmuskaat, puree
    >> Reageer (0)
    18-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Messinaroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 à 8 kleine glaasjes
    250 g platte kaas
    0,5 dl melk
    2 eieren
    75 g bloemsuiker
    1 pakje vanillesuiker
    1 klein blikje gemengd fruit, uitgelekt
    of vers fruit ± 250 gr zoals ananas, aardbeien, banaan...

    Platte kaas en melk romig roeren. Vanillesuiker, bloemsuiker en eierdooiers toevoegen. Klop het eiwit stijf met een snuifje suiker en roer dit er voorzichtig onder. Vul de bodem van ieder glaasje met het uitgelekte fruit. Giet de room erover en versier eventueel met een kers (uit het blikje) of een ander stukje fruit. Zet een paar uur in de koelkast alvorens op te dienen.


    Categorie:Desserten
    Tags:platte kaas,melk,ei,bloemsuiker,vanillesuiker,seizoensfruit, fruit, cocktailfruit
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met ballekes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker stoofpangerecht. Doe er ook eens appelsnippers bij.
    Voor 2 personen
    4 witloofstronken
    400 g gehakt
    1 klontje bakboter
    1 dl water
    peper, zout
    Variatie: met appelstukjes
    Verwijder verkleurde blaadjes en stukje van de stronk. Spoel het witloof even onder de kraan en snijd het in de lengte door. Rol 6 gehaktballekes van middelmatige grootte. Smelt de boter in een tefalpan. Voeg het witloof met aanhangend water toe en laat even kleuren in de boter. Kruid met peper en zout. Voeg 1 dl water toe en leg de gehaktballekes in het midden van de pan. Dek af met deksel en laat 30 min stoven op matig vuur. Draai de ballekes halverwege de stooftijd om. Serveer met gekookte aardappelen.
    Tip:
    Om te stoven kan je kleine witloofkropjes kopen van ongelijke grootte. Ze zijn voordeliger. Wij noemden dat vroeger uitsteek.
    Variatie: Snijd een zoete ongeschilde appel (vb Jonagold, Kanzi, Pink Lady….)in stukjes en laat meegaren in de pan.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:gehakt, witloof, appelen, gekookte aardappel, stoofpangerecht, eenpansgerecht
    >> Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccolispagetti met mignonette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g spagetti (of pasta naar keuze)
    1 broccoli
    200 g verse roomkaas of philadelphia
    2 à 3 eetl kookvocht
    2 mignonette of kalfsneetjes
    bakboter
    peper, zout
    De stam van de broccoli verwijderen en roosjes afsnijden. In een ruime kookpot water aan kookpunt brengen. Voeg zout en een scheutje olijfolie toe en broccoliroosjes. Na 2 min. de spagetti toevoegen en regelmatig omroeren. Ondertussen het vlees bakken in boter. Na 8 min spagetti en broccoli afgieten en een paar eetlepels kookvocht opvangen. Opnieuw in kookpot brengen en de roomkaas en kookvocht toevoegen. Goed omroeren op laag vuur (resterende warmte kookplaat) tot de kaas volledig gesmolten is en kruiden met peper en zout. Serveer met het vlees.
    Tip:
    De broccoli heeft 10 min kooktijd nodig. De kooktijd van de spagetti kan varieren en daarom de pasta toevoegen naargelang kooktijd.


    Categorie:Pasta's
    Tags:broccoli, kaas, mignonette, kalfsvlees, spagetti,
    >> Reageer (1)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (30)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (8)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (32)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (21)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (15)

  • Inhoud blog
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Everzwijnragout
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Witloofstoemp
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Kip op jagerswijze
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visrolletjes met courgettes
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Kip met mandarijntjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree
  • Messinaroom
  • Witloof met ballekes
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Waterkerssoep
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Osso Bucco met pasta
  • Croque-Monsieur
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Peer met ham
  • Courgettesoep
  • Appelcompote
  • Grissinistokjes met ham
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Courgettes gestoofd
  • Tortilla
  • Broodpudding of bodding
  • Slasoep
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham
  • Kaassoep met balletjes
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Paella
  • Komkommersoep
  • Tortilla met courgette
  • Bloemkoolsalade
  • Sperzieboontjes met spek
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Visfilet met pizzaiola
  • Martini - Zalm
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Komkommerschuitje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Rode bietensoep
  • Tomatensla
  • Verse tomatensoep
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Provencaalse saus
  • Snijbonen
  • Gerookte zalm met toast
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Salade Niçoise
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Soepvleesfricassee
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Aardbeien met sabayon
  • Knolseldersalade
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Tonijn met kruidenboter
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Seldersoep
  • Aardbeibloesem
  • Doperwten
  • Avocado met krab
  • Trostomaatjes gegrild
  • Spagetti Bolognese
  • Paprikasoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Meloen met gerookte zalm
  • Steak met champignonsaus
  • Gehaktballen met krieken
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Prei - witloofsoep
  • Wortelen
  • Bolognesesaus
  • Witloof - appelsalade
  • Witloof met veldsla
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelstoemp
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Rosbief met groentenkrans
  • Ratatouille
  • Wortelsoep
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Chocomousse
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Witloof met champignonsaus
  • Bonensoep
  • Zeetong
  • Kippenbouillon met asperges
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Gevulde avocado
  • Pangasius met asperges en garnalen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Witloofroomsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Kaassaus
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Vissoep
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Aspergeslaatje
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Kip met preiroomsaus
  • Gele-Paprikasoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Knolselderstoemp
  • Witloofsoep
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Kip en paddestoelensalade

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    zeewind
    blog.seniorennet.be/zeewind

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!