NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
eliano
blog.seniorennet.be/eliano
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    juzef
    blog.seniorennet.be/juzef
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sir_andro
    blog.seniorennet.be/sir_and
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    02-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schorseneren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Schorseneren zijn ook bekend als winterasperges. Het zijn lange stengels in een zwarte schil. Deze groente bevat veel ijzer en vezelstoffen. Ze zijn volop vers verkrijgbaar in de wintermaanden. Door het vervelende kuiswerk is schorseneren uit diepvries of blik zeer handig.
    Voor 2 personen
    schorseneren,
    vers, diepvries of blik (± 500 g)
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ L melk
    1 ei
    1 koffielepel fijngesneden peterselie
    sap van ½ citroen
    peper, zout, nootmuskaat

    Indien verse schorseneren, goed spoelen onder de kraan. Gebruik plastiek handschoenen, schil ze met dunschiller en snijd de uiteinden weg. Leg ze onmiddellijk in water + citroensap of azijn om verkleuring te voorkomen. Snijd ze dan in stukjes van 4 à 5 cm. Kook verse of diepvriesschorseneren in gezouten kokend water met wat citroensap gedurende ± 20 à 30 min naargelang de dikte. Kontroleer met prikker. In microgolf kort koken, afgedekt met 3 eetlepels water, gedurende ± 6 min, ca 750 Watt. Schorseneren uit blik of bokaal opwarmen met kooknat in microgolf. Groenten afgieten en onmiddellijk opdienen met de eiersaus.
    Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en even laten bakken. De melk toevoegen en goed roeren tot de saus dikker wordt. Laat een paar minuten doorkoken tot gewenste dikte. Neem van het vuur en meng het hele ei onder de saus met klopper. Kruid naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en het citroensap. De peterselie mengen met saus en over de warme schorseneren serveren.
    Variatie: De gekookte groenten in gesmolten boter 2 min bakken en karameliseren met 1 koffielepel griessuiker gedurende 2 min.

    Categorie:Oma's recepten
    Tags:schorseneren, witte saus, bechamelsausmuskaatnoot, citroensap, peterselie, karameliseren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archiducsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    bakje champignons, 500 g

    2,5 dl room of soyaroom

    1 eetlepel citroensap

    ¼ liter water + ½ blokje kippenbouillon

    peper, zout
    S
    melt het bouillonblokje in het warme water. Bak vlees naar keuze en haal het vlees uit de pan. Giet het bakvet weg en blus de pan met een paar lepels bouillon. Op hoog vuur de in blokjes of schijfjes gesneden champignons bakken tot ze beetgaar zijn (niet platkoken). Kruid met weinig zout en meer peper. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de room toe en laat de saus indikken tot de gewenste dikte. 


    Categorie:Sauzen
    Tags:champignon, room, kippenbouillon, citroen, soyaroom, sauzen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel met gehakt en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen

    MET UIEN
    3 grote uien
    300 g gehakt
    400 g aardappelen
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat
    50 g geraspte kaas ( vb gruyere, emmenthal, gratineerkaas….)
    Kook de geschilde aardappelen 20 minuten in kokend water en giet af. Plet met pureestamper (geen mixer) en voeg 25 g boter toe. Meng meteen en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Eventueel kan er ook enkele lepels melk onder gemengd worden. Pel de uien en snijd ze in lengte in schijfjes. Smelt 25 g boter en laat de uien zweten ± 10 min. op een matig vuur (niet bruinbakken). Schep in een beboterde ovenschotel. Bak het gehakt in de pan in de overblijvende boter en prak fijn met een pureestamper of vork tot het korrelig is. Schep bovenop de uien in de ovenschaal. Hierop scheppen we de aardappelpuree en bestrooien met de geraspte kaas. In een voorverwarmde oven 180°C gratineren ± 15 minuten. Serveer met frisse kropsla of krokante ijsbergsla.

    MET TOMATEN
    2 gepelde tomaten of blik
    300 g gehakt
    50 g geraspte kaas
    1 fijngehakte ui
    3 eetlepels bakboter of olijfolie
    tijm, peper en zout
    Laat de ui met de boter of olie zweten op een zacht vuurtje. Voeg gehakt toe en stoof op een middelmatig vuur. Prak het fijn met een vork. Kruid met tijm, peper en zout. Voeg de in stukjes gesneden tomaten erbij. Laat ± 15 min sudderen op zacht vuur. Maak ondertussen aardappelpuree. Beboter een ovenschotel. Vul met het gehakt en tomaten en bedek met de aardappelpuree. Bestrooi met de geraspte kaas en laat ± 15 min. gratineren in een voorverwarmde oven 180°C. Serveer met een fris slaatje.
     
    MET BLOEMKOOL OF BROCCOLI
    1 broccoli, of een kleine bloemkool of œ bloemkool (gebruik de rest voor
    bloemkoolsoep)
    300 gr gehakt
    paneermeel, peper en zout
    Aardappelpuree klaarmaken. Spoel de bloemkool- of broccoliroosjes en kook ze 12 min in
    lichtgezouten kokend water. Laat uitlekken. Bak het gehakt zoals hierboven. Vul een beboterde ovenschotel met het gehakt. Bedek met de bloemkool of broccoli en daarop een laag puree. Bestrooi met paneermeel en enkele klontjes boter. Gratineren ± 15 min in voorverwarmde oven 180°C zodat zich een goudkleurig korstje vormt.
     
    MET WITLOOF
    300 g gehakt
    2 witloofstronken
    paneermeel, peper en zout
    Aardappelpuree klaarmaken. Stoof ondertussen het gehakt zoals hierboven en schep in een
    beboterde ovenschotel. Verwijder de verlepte blaadjes en de harde kern uit het witloof en snij in grove stukken. Stoof ± 10 min beetgaar in boter. Kruid met peper en zout. Schep op het gehakt. Dek af met de puree. Strooi er een weinig paneermeel over en blokjes boter. Gratineren in voorverwarmde oven 180°C ± 15 min.
    Deze schotels kunnen van tevoren klaargemaakt worden. Laat ze dan afgedekt met alufolie of bakpapier ± 40 min opwarmen. Verwijder alufolie en laat korstje vormen. Gratineren doen we met de bovenwarmte van de klassieke oven of onder de grill, maar zet de schaal niet te dicht onder de grill en blijf wel om toe te zien dat alles niet verbrand.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:uien, witloof, tomaten, bloemkool, broccoli, ovenschotel, gehakt, aardappelen, kaas, gratineren, sla, ijsbergsla
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juliennesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    500 g fijngesneden soepgroenten (zakje in handel)
    2 liter water
    2 bouillonblokjes
    peper, zout, tijm
    tapioca of vermicelli (naar keuze)
    300 g gehakt, gekruid

    De groenten met het water en de bouillonblokjes aan de kook brengen. Tijm toevoegen en kruiden met peper en zout. Laat ± 30 minuten zachtjes koken. Rol ondertussen kleine balletjes van het gehakt. Als de groenten gaar zijn, de soep opnieuw tegen het kookpunt aan brengen (niet koken). Tapioca of vermicelli en gehaktballetjes toevoegen. Een tiental minuten laten verder garen. Voeg naargelang het seizoen andere groenten zoals erwtjes, spruiten, asperges enz... toe.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:seizoengroenten, ballekes, tapioca, vermicelli, soepgroenten, soepballetjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne met zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 porties
    lasagneblaadjes (ongekookt)
    200 g sneetjes gerookte of verse zalm
    500 g spinazie met room (diepvries)
    100 g geraspte kaas
    ½ l witte saus (bechamelsaus)
    peper, zout, nootmuskaat

    Spinazie opwarmen en kruiden naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Maak de witte saus: smelt 50 g boter en voeg 50 g bloem toe. ½ l melk toevoegen en goed omroeren. Laten indikken. In een ovenschaal of schaaltje de bodem bedekken met een dun laagje witte saus. Hierop een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad, sneetje gerookte zalm, een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad en eindigen met een laagje witte saus. Bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel minstens een paar uren in de koelkast (lasagneblaadjes zullen het vocht opnemen). In voorverwarmde oven van 210 ° bakken gedurende 30 – 35 min.
    Tip:
    Individuele aluminiumbakjes van 500 g (in handel) zijn zeer handig. Breek de lasagneblaadjes in stukken van gewenste grootte.


    Categorie:Pasta's
    Tags:lasagne, zalm, spinazie, kaas, bechamelsaus
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pangasius met romige tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als voorgerecht of hoofdgerecht
    Voor 4 personen
    4 pangasiusfilets (of andere visfilets)
    3 gepelde tomaten, in stukjes
    1 sjalot, fijngesnipperd
    70 g tomatenpuree
    1 blaadje laurier
    ½ koffielepel paprikapoeder
    30 gr echte boter
    2 dl visbouillon (2 dl water + ½ blokje)
    2 dl room

    Warm het water met bouillonblokje 2 min in microgolf. De sjalot in weinig boter glazig stoven. Tomaten, tomatenpuree, laurier en paprikapoeder toevoegen en overgieten met de visbouillon. Op middelmatig vuur ongeveer 10 min koken en regelmatig roeren tot de tomaatblokjes uiteenvallen. Laurierblad verwijderen en fijnmixen. Kruiden met peper en zout. De visfilets in de lengte halveren en kruiden met peper en zout. Oprollen van kop naar staart met velzijde naar binnen en houten prikker insteken. In microgolfschaal leggen met 2 eetl water. Gedurende 6 min, afgedekt, pocheren op ca 700 Watt. Laat afgedekt nagaren. Ondertussen de saus opnieuw aan de kook brengen en de boter erdoor kloppen met de garde. Room toevoegen en ongeveer 5 min inkoken. Regelmatig roeren. Op ieder bord een paar lepels saus. Verwijder de prikkers uit de visrolletjes en schik op de saus. Geef hierbij aardappelpuree, gekookte rijst of lintpasta.
    Als voorgerecht de hoeveelheid halveren en serveren met stokbrood.
    Tip:
    De basis van de tomatensaus kan op voorhand klaargemaakt worden.
    Diepvriesvis ontdooien of 5 min op ontdooistand, onafgedekt, in microgolf zetten.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, tomatensaus, voorgerecht, visbouillon, paprikapoeder, tomatenpuree, vis
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeevruchtenspagetti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    750 g zeevruchten
    1 eetl olijfolie
    1 ui, fijngesneden
    1 dl droge witte wijn
    100 g tomatenconcentraat
    2 eetl peterselie, fijngeknipt
    blik gepelde tomaten, 800g
    500 g spagetti
    Stoof de ui in de olijfolie tot hij zacht is. Doe de wijn, tomatenconcentraat en blik gepelde tomaten bij. Breng aan de kook, en laat dan op een laag vuur zonder deksel ± 10 min sudderen, tot de saus indikt. Doe de zeevruchten erbij en laat 5 min doorkoken tot de zeevruchten gaar zijn. Roer af en toe. Peterselie erdoor roeren.
    Kook de pasta en laat uitlekken. Serveer de zeevruchten op de pasta.


    Categorie:Pasta's
    Tags:zeevruchten, spagetti, tomaten, wijn, pasta
    >> Reageer (0)
    01-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispotje met lengfilet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leng is een vaste vis, zoals kabeljauw, en op z’n best van oktober tot maart. Je kan deze vis bakken, stoven en grillen, en is ook ideaal voor brochette op de BBQ. 

    Voor 2 personen
    400 gr lengfilet (of kabeljauw, victoriabaars….)

    2 dikke preistengels, witte gedeelte, fijngesneden

    3 wortelen, in staafjes gesneden

    400 gr aardappelen, in grote stukken gesneden

    2 eetlepels boter

    6dl visbouillon (1 blokje opgelost in heet water)

    1 koffielepel gedroogde tijm + laurierblaadje

    verse kervel ( ½ bosje)

    peper, zout

    sausbinder
    Smelt de boter in een diepe stoofpan (tefal). Voeg de wortelen en prei toe. Op middelmatig vuur even stoven. Roer om en voeg ook de aardappelblokjes, visbouillon, tijm en laurier toe (alles moet juist onderstaan). Laat 10 minuten stoven met deksel op de pan. Snijd de vis in twee stukken en leg die bovenop de groenten. Kruid met peper en zout en laat nog 10 minuten stoven met deksel op de pan. Leg de vis op een warm bord (of even op de zijkant van de pan) en bestrooi de groenten met een eetlepel sausbinder. Laat even indikken en serveer met de vis. Bestrooi met kervelblaadjes.

    Warme borden: zet 1 minuut in microgolf. Pas op bij het uitnemen, warm!


    Categorie:Visgerechten
    Tags:vis, leng, kabeljauw, victoriabaars, preiwit, wortel, aardappel, visbouillon, tijm, laurier, kervel, BBQ
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vol-au-vent of koninginnehapje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een voorgerecht van kipfricassee in bladerdeegpasteitjes (vidés) opgediend.
    Voor 4 personen
    200 g kippefilet
    200 g gehakt (varkens-gemengd, kip of kalfs )
    klein blikje Parijse champignons (naar keuze)
    1 laurierblad, 1 takje tijm, enkele peterselietakjes
    2 bouillonblokjes (1 kip + 1 groenten)
    1 Liter water
    1 volle eetlepel boter, 2 eetlepels huishoudbloem
    ½ liter zure eiersaus (zie recept kipfricassee)
    4 bladerdeegpasteitjes (vidés)
    Breng 1 liter water aan de kook en voeg laurier, peterselie, tijm (eventueel samengebonden) en bouillonblokjes toe. Leg de kippefilet in de kookpot en laat op zacht vuur ± 30 minuten gaarkoken. Haal de kip uit de bouillon en snijd in stukken. Maak balletjes van het gehakt en laat een paar minuten garen in de warme(niet kokende) bouillon, tot ze bovendrijven. Schep ze uit de bouillon en zet afgedekt opzij. Verwijder ook de kruiden uit de bouillon of giet de bouillon door een zeef. Maak een zure eiersaus met de bouillon. Voeg stukjes kip, gehaktballetjes en uitgelekte champignons toe aan de saus en roer voorzichtig om. Laat even opwarmen. De bladerdeegpasteitjes 10 minuten in een voorverwarmde oven 180°C opwarmen en ze juist voor het opdienen vullen zodat het bladerdeeg krokant blijft. Je kan dit gerecht vooraf klaarmaken, het zal nog lekkerder zijn. Opwarmen in microgolf is wel handig en gaat snel. Of op zacht vuur en voorzichtig regelmatig roeren (vooral op de bodem) of in de voorverwarmde oven, afgedekt, 45 minuten op 100°C. Even voorzichtig omroeren. Zet de bladerdeegjes het laatste kwartier bij in de oven.
    Lees ook het gerecht: Kipfricassee voor vol au vent


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:vol-au-vent, koninginnehapje, videeke, eiersaus
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hutsepot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit gerecht zit boordevol vitaminen.
    Voor 2 personen
    stuk hutsepotvlees, hammetje of 500 g vleesribben.
    2 preiwit, grof gesneden
    200 g wortelen, in staafjes gesneden
    200 g spruitjes
    2 kleine raapjes, geschild en in blokjes gesneden
    400 g kookvaste aardappelen, in blokjes gesneden
    1,2 l water
    ½ koffiel tijm, 1 laurierblad
    peper, zout
    Het vlees in de kookpot leggen en overgieten met het water. Tijm, laurier, zout en peper toevoegen. Breng aan de kook en laat dan minstens 1 uur zachtjes sudderen. Alle groenten toevoegen en opnieuw tot kookpunt brengen. Laat 30 min verder koken op zacht vuur. Verwijder laurier. Haal het hammetje of hutsepotvlees uit de kookpot. Snijd in stukken en verwijder het vet van het vlees ( bij vleesribben is dit niet nodig). Leg opnieuw in de kookpot en laat nog even opwarmen. Serveer in ieder bord vlees en groenten. De bouillon kan ieder naar believen zelf inscheppen. Geef hierbij mosterd.
    Tip: Naargelang het seizoen kan wittekool, witte selder, pastinaak, groenekool, knolselder, uien en witte geweekte bonen gebruikt worden. Eventueel diepvries-erwtjes, maar deze toevoegen 10 min. voor het einde van de kooktijd. Als vlees kan ook vers spek, schenkel of braadworst ( die je eerst even aanbakt in de pan) toegevoegd worden.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:hammetje, hutsepotvlees, vleesribben, prei, wortel, aardappel, spruitjes, rapen, pastinaak, knolselder, kool, bonen, spek, schenkel, worst, mosterd, eenpansgerecht
    >> Reageer (11)
    28-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleesballekes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem naar keuze varkens-, kalfs-, kippen-, of gemengd gehakt vlees voor deze ballekes of frikadellen. Meestal is het reeds gekruid. Lekker met gekookte aardappelen en appel- of abrikozenmoes. Met brood en warme krieken. Ook koud in sneetjes tussen je boterham (eventueel met wat mosterd). Voor 2 personen
    400 g gehakt
    klont bakboter (of vloeibaar)

    Rol balletjes van middelmatige grootte. Smelt boter op middelmatig vuur in tefalpan. Leg de balletjes in de pan en laat op laag vuur zachtjes bakken. Na ± 10 minuten omdraaien en met deksel op de pan zachtjes verder laten bakken. Wordt de boter te bruin, voeg er dan een klein klontje bij zodat het vlees niet aanbakt. Serveer warm naar keuze of laat ze afkoelen in afgedekt bord en zet koel.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:gehakt, frikadellen, bouletten, ballekes, appelmoes, compote
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wafels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor ± 35 stuks zeer lichte en zachte bewaarwafels.
    ½ kg zelfrijzende bloem
    ½ kg fijne suiker
    ½ kg margarine ( solo, fama, planta...)
    10 eieren
    2 zakjes vanillesuiker
    Boter smelten zonder heet te laten worden. In een grote kom de suiker en vanillesuiker mengen met de boter. De eieren (ei + eiwit) toevoegen en met mixer krachtig kloppen. Bloem beetje bij beetje toevoegen onder voortdurend kloppen. Het wafelijzer inwrijven met wat boter en voorverwarmen. Met een kleine pollepel (of sauslepel) een laagje beslag (deeg) in het warme wafelijzer gieten, sluiten en de wafels goudbruin bakken. Dit zal ± 1 minuut zijn, naargelang het wafelijzer. Haal de wafels uit de vorm. Steek horizontaal onder de wafel door middel van een lange vork, een breinaald of satépen. Leg ze op een rooster om af te koelen. Je kan deze wafels enige tijd bewaren in een gesloten doos.

    Categorie:Oma's recepten
    Tags:bloem, suiker, boter, eieren, vanillesuiker, wafels
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zure eiersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor ½ liter saus. Voor lekkere vol au vent of kipfricassee.
    50gr huishoudbloem

    50gr bakboter

    ½ l bouillon

    1 eierdooier

    sap van ½ citroen

    zout, peper, muskaatnoot

    ½ dl room (light,soyaroom,koffieroom)
    Smelt boter op matig vuur. Roer de bloem er ineens onder. Voeg er, onder flink roeren met de klopper, de bouillon bij en laat doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Naar keuze kan er ook room toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en citroensap.


    Categorie:Sauzen
    Tags:bloem, boter, bouillon, eierdooier, citroen, nootmuskaat, peper, zout, saus
    >> Reageer (0)
    27-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren gefrituurd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eieren in de frietketel met lekkere frietjes.
    Warm  de frituurolie tot 180°C. Bak eerst frietjes en haal dan het mandje uit de frietketel. Breek een ei in een kopje en laat het voorzichtig glijden in de frituurolie. Met een vork of schuimspaan het ei wat ronddraaien zodat het ei samen blijft. Laat enkele minuten goudbruin frituren(dit gaat snel). Schep het ei eruit met het schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak het volgende ei. Serveer de eieren onmiddellijk in een bord bovenop de frietjes , zo kan het eigeel smeuig uitlopen op de frietjes. Bestrooi met wat zout.  


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, frituren, frietjes
    >> Reageer (1)
    16-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel gegratineerd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 venkelknollen
    50 g boter
    50 g geraspte kaas (Grana Padano, Parmesan..)
    zout

    Verwijder eventuele lelijke stukken van de venkelknollen en snijd ze in twee. Hak het venkelgroen fijn en zet opzij. Kook de venkelknollen in ruim (gezouten) kokend water gedurende 20 min. Laat uitlekken en schik in ovenschotel met de platte kant naar boven. Bestrooi met het venkelgroen en geraspte kaas. Leg hierop kleine klontjes boter. Gratineer onder de ovengrill gedurende ± 5 min, zodat je een mooi korstje krijgt.


    Categorie:Groenten
    Tags:venkel, kaas, boter
    >> Reageer (0)
    15-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde uien met tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Microgolfgerecht
    Mijn voorkeur gaat uit naar varkensgehakt of varkens-kalfsgehakt. Meestal is het gehakt gekruid bij aankoop.
    Voor 2 personen
    4 uien, middelmatige grootte
    400 g gepelde tomaten, of blik
    200 g gehakt, gekruid
    peper, zout
    klontje boter
    sausbinder
    aardappelpuree
    Pel de uien en snijd een klein kapje van elke ui. Zet de uien in een microgolfschaal met 3 eetlepels water, afgedekt, 5 min, op volle vermogen. Laat afkoelen. Hol ze uit met een klein lepeltje en zorg dat er 2 à 3 ringen overblijven. Zet de schaal met het uienvocht opzij. Hak het hart van de uien fijn en stoof even in een beetje boter. Voeg de tomaten + sap en vocht van de uien toe. Kruid naar smaak met peper en zout en laat 10 min sudderen op een middelmatig vuur. Roer regelmatig om. Fijnpletten of mixen, wat sausbinder toevoegen en even laten indikken op een laag vuur. De uitgeholde uien vullen met het gehakt en opnieuw in de microgolfschaal schikken. Afgedekt 5 min, ca 800 Watt in microgolf, en nog 1 min onafgedekt. Serveer de uien op een bord. Schenk de saus op het bord of over de uien. Geef hierbij aardappelpuree.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:uien, gehakt, tomaten, aardappelpuree, magnetron
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Microgolf: Ei in potje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor studenten op kot. Een snel eitje.
    Een kopje of glazen potje voor 1 ½ dl inhoud (zie foto). Een klein klontje smelten gedurende een paar seconden en over de bodem laten rondlopen in het potje. Het ei in het kopje breken en de dooier met vork of houten stokje tweemaal inprikken. Kruid een weinig met zout. Leg een klein bordje omgekeerd op het potje en zet in microgolf, 1 – 2 min op half vermogen. Laat het ei nog een minuutje nagaren.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:eitje, magnetron, microgolf
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doperwtensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    500 g doperwten, diepvries of vers
    1 ui of 3 sjalotjes, fijngesnipperd
    7 dl water
    1 groenten- of kippenbouillonblokje
    peper, zout
    bakboter
    broodcroutons (korstjes) of spekblokjes
    Smelt boter op middelmatig vuur en stoof de ui of sjalot glazig (niet bruin). Voeg de diepgevroren  of verse erwtjes toe, goed omroeren en even laten stoven met deksel op de kookpot. Giet het water erbij en het bouillonblokje. Goed omroeren en kruid met een weinig peper en zout. Breng tot kookpunt en laat op zacht vuur verder garen. Diepvriesdoperwtjes 20 minuten, verse doperwten 30 minuten. Bak ondertussen de croutons of spekblokjes en zet opzij. Mix de soep fijn, proef en naar keuze wat bijkruiden. Serveer met de croutons of spekblokjes. Enkele blaadjes munt is ook zeer lekker en fris. Voor een feestelijke afwerking enkele gerookte zalmsnippers bijvoegen na het mixen en nog even opwarmen. OF: Geitenkaas verkruimelen boven het bord als afwerking ofwel voor het mixen toevoegen.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:doperwten, peulerwten, soep, croutons, feestelijk, geitenkaas, zalmsnippers, munt, spekblokjes, broodkorstjes
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen in microgolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g geschilde aardappelen
    een schaal waarin de aardappelen naast elkaar
    kunnen gelegd worden

    Aardappelen schillen en in twee, of heel grote in drie stukken snijden, zodat ze allemaal een gelijke grootte hebben. Wassen en even in koud water laten staan. In een microgolfschaal naast elkaar leggen en met 2 eetlepels water in de microgolf zetten, afgedekt, 6-8 min, ca 750 Watt. Laat 2 – 4 min afgedekt na-garen. Eventueel kan je na de aankookperiode op 750 Watt nog een paar minuten laten doorkoken op ca 350 Watt. Controleer met houten prikker of ze bijna gaar zijn. Aardappelen zullen nog enige tijd nagaren. Het vocht uit de schaal gieten, de aardappelen wat opschudden en naar smaak bestrooien met een weinig zout. Ter afwisseling kan je er wat fijngeknipte tuinkruiden, zoals peterselie of bieslook overstrooien. Hebben de aardappelen een taai velletje of zijn ze binnenin te plat, dan hebben ze te lang in de microgolf gelegen. Volgende keer beter..... dat wil zeggen: korter!!!!
    Variatie:
    Kleingesneden stukjes aardappelen (250 g) met kleingesneden wortelen (200 g) of andere groente samen gaarkoken. In een schaal schikken met 1 eetlepel boter bovenop en 1 dl water. Afgedekt ± 10 min op 750 Watt. Kruiden naar smaak met peper en een weinig zout. Eventueel pletten tot puree met naar keuze wat melk bijgevoegd.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:aardappelen,puree, magnetron
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met ham en kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Snel klaar. Voor 2 personen
    4 witloofstronkjes
    4 sneetjes gekookte ham
    100 g geraspte kaas
    nootmuskaat

    Maak het witloof schoon. Onderaan een gedeelte van de harde kern verwijderen. Leg ze naast elkaar in een microgolfschaal. Voeg 3 eetlepels water toe. Zet afgedekt gedurende 6 min op ± 850 Watt. Keer de stronkjes om en nogmaals 6 min laten garen. Kontroleer op gaarheid met houten prikker. Prik met vork en laat uitlekken. Rol elke stronk in een sneetje ham. Schik in de schaal en bestrooi met een laag geraspte kaas. Laat afgedekt nog 3 min warmen zodat de kaas kan smelten. Het bruine korstje van de klassieke oven is hier niet mogelijk. Strooi er nootmuskaat over. Serveer met aardappelpuree of stokbrood. Desgewenst kan de kaas vervangen worden door kaassaus.
    Variaties
    Maak op dezelfde manier preiwit met ham.
    Witte voetselder (bokaal of blik) kan ook: snij de selder in de helft en rol in ham. Verwarm eerst 5-6 min, kaas erover strooien en nogmaals 3 min.
    Kaassaus: microgolftijd: 4-5 min
    In een schaal 2 afgestreken eetlepels boter smelten (1/2 -1 min). Vervolgens 3 afgestreken eetl bloem erdoor roeren met garde, daarna 2 dl melk en 1 dl water bijvoegen. Nogmaals goed roeren. Het mengsel onafgedekt , 3-4 min, ca 750 Watt, aan de kook brengen. Roer daarbij twee tot driemaal tijdens die periode. Tenslotte 100 g geraspte kaas beetje bij beetje door de saus roeren. Op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat. Giet deze saus over de stronken en warm nog een paar minuten .


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:witloof, kaas, ham, hesp, selder, voetselder, preiwit, kaassaus, microgolf, magnetron
    >> Reageer (1)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (8)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekool
  • Knolseldersoep
  • Savooikool met kotelet
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Groenekoolstoemp
  • Rode kool
  • Hete bliksem
  • Spruitjessoep
  • Chocomousse
  • Garnaalkroketten
  • Pannenkoeken
  • Wittekoolsoep
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Prei
  • Witloofsoep
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bonensoep
  • Witloof - Hamtaart
  • Vis met mosterdsaus
  • Omelet met uien
  • Zeetong
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Everzwijnragout
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Witloofstoemp
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Kip op jagerswijze
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visrolletjes met courgettes
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Kip met mandarijntjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree
  • Messinaroom
  • Witloof met ballekes
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Waterkerssoep
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Osso Bucco met pasta
  • Croque-Monsieur
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Peer met ham
  • Courgettesoep
  • Appelcompote
  • Grissinistokjes met ham
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Courgettes gestoofd
  • Tortilla
  • Broodpudding of bodding
  • Slasoep
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham
  • Kaassoep met balletjes
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Paella
  • Komkommersoep
  • Tortilla met courgette
  • Bloemkoolsalade
  • Sperzieboontjes met spek
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Visfilet met pizzaiola
  • Martini - Zalm
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Komkommerschuitje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Rode bietensoep
  • Tomatensla
  • Verse tomatensoep
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Provencaalse saus
  • Snijbonen
  • Gerookte zalm met toast
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Salade Niçoise
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Soepvleesfricassee
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Aardbeien met sabayon
  • Knolseldersalade
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Tonijn met kruidenboter
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Seldersoep
  • Aardbeibloesem
  • Doperwten
  • Avocado met krab
  • Trostomaatjes gegrild
  • Spagetti Bolognese
  • Paprikasoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Meloen met gerookte zalm
  • Steak met champignonsaus
  • Gehaktballen met krieken
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Prei - witloofsoep
  • Wortelen
  • Kippenbouillon met asperges
  • Bolognesesaus
  • Witloof - appelsalade
  • Witloof met veldsla
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelstoemp
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Rosbief met groentenkrans
  • Ratatouille
  • Wortelsoep
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Witloof met champignonsaus
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Witloofroomsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Kaassaus
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wetenswaardigheden
    blog.seniorennet.be/wetensw

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!