NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
gyovanna
blog.seniorennet.be/gyovann
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kees1943_nisse
    blog.seniorennet.be/kees194
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    opoe1937
    blog.seniorennet.be/opoe193
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    25-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten met eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Eenvoudige ovenschotel als lunch met een stuk brood
    4 grote tomaten (zoals coeur de boeuf)
    4 eieren
    oregano, gedroogd
    geraspte kaas (grana padano, parmesan)
    gerookte ham, in stukjes gesneden
    peper, zout
    Oven voorverwarmen op 180°C. Spoel de tomaten onder de waterkraan en snijd bovenaan een deel weg. Met een lepeltje de pitjes en vruchtvlees uithalen. Bestrooi de binnenkant met zout en laat ze omgekeerd een kwartiertje uitlekken. Een ovenschaal insmeren met bakboter. Bestrooi de tomaten met wat gedroogde oregano en kruid met peper. Wrijf de buitenkant in met wat olijfolie en schik ze in de ovenschaal. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven, breek telkens een ei in een kopje en laat het ei in de tomaat glijden. Bestrooi met de ham. Als het ei wat uitloopt langs de tomaat is dit niet erg. Zet de schaal opnieuw in de oven gedurende 5 minuten, tot de eieren gestold zijn. Haal de schotel uit de oven en bestrooi naar eigen keuze met wat geraspte kaas.

    Categorie:Eiergerechten
    Tags:tomaat, ei, oregano, kaas, ham, hesp, ovenschotel, lunch
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitsmijter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 snede brood
    1 spiegelei
    zachte slablaadjes

    trostomaat of kerstomaatjes

    1 snede rauwe of gekookte ham

    1 sneetje kaas

    augurkjes

    Leg de snede brood op een bord. Bedek met enkele slablaadjes, dan de ham en daarop de kaas en bovenop het spiegelei. Leg rondom de schijfjes of stukjes tomaat en augurkjes.

    Spiegelei

    Smelt op middelmatig vuur wat boter in een anti-kleefpan. Breek het ei op de zijkant van een tas en laat het voorzichtig in de pan glijden. Kruid naar keuze met peper en strooi wat zout op het eiwit (dat stolt dan makkelijker), nooit op de dooier (die wordt dan hard). Laat bakken tot het eiwit volledig gestold is. Laat zachtjes uit de pan op een warm bord glijden.( Warm het bord 30 seconden in de microgolf).


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, brood, sla, tomaat, ham, hesp, kaas, augurk, spiegelei
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 eihapjes
    6 hardgekookte eieren

    1 aardappel

    2 eetlepels mayonaise

    1 koffielepel citroensap

    3 eetlepels lente-uitjes, fijngesneden

    50 gr gerookte zalm, fijngesneden

    zout, peper
    Snijd de aardappel in kleine stukjes en met water aan de kook brengen. 10 à 12 minuten op zacht vuur laten garen. Giet af en zet apart. Halveer de gekookte eieren en haal het eigeel eruit. Zet de halve eiwitten koud. In een kom de aardappelstukjes, eigelen, mayonaise en citroensap goed mengen en kruiden met wat zout en peper. In een andere kom de zalmsnippers en de lente-uitjes mengen. Zet apart koud. Maak de eieren klaar met de vulling. Lepel het aardappelmengsel met het zalmmengsel en vul hiermee de 12 eiwitten. Je kan deze gevulde eieren nog minstens 2 uur tot 24 uur in de koelkast zetten tot bij het opdienen.

    Andere vullingen

    50 g grijze garnalen met wat fijngeknipte dille en het eimengsel. Op ieder ei een garnaaltje.

    50 gr gerookte forel mengen met het eimengsel. Garneer met peterselie.

    50 gr tonijn, krab of zalm (uit blik op eigen nat, uitgelekt en fijngeplet) met eimengsel. Garneer de tonijn met stukjes olijf, de krab met krabstukjes, de zalm met plukje dille of tuinkers.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, aardappel, mayonaise, lente-ui, zalm, garnaal, forel, krab, zalm
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehakt in witloofjasje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    4 witloofstronken (middelgroot)
    250 g gehakt, gekruid
    400 g vastkokende aardappelen
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 dl water
    peterselie, fijngesnipperd

    Rol van het gehakt 4 worstjes. Snij de witloofwortel weg en houd de mooie blaadjes. Verpak elk worstje in meerdere blaadjes witloof. Steek er een houten prikker door om het samen te houden. Schil de aardappelen, spoel ze in water en snij ze in fijne schijfjes van een halve centimenter. Schik ze op de bodem van een microgolfschotel en bestrooi met het knoflook. Leg hierop de witloofpakjes naast elkaar. Kruid met peper en zout. Overgiet met water. Dek af met deksel of microgolffolie. Plaats gedurende 15 min in microgolf op 850 Watt. Laat nog 5 min afgedekt nagaren. Kontroleer met een houten prikker of de aardappelen gaar zijn. Bestrooi met peterselie.
    Tip:
    Hier werden Nicola-aardappelen gebruikt.
    In de handel is het gehakt doorgaans reeds gekruid.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:witloof, gehakt, aardappelen, look, nicola
    >> Reageer (2)
    23-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker hapje of bij een koud buffet.
    10 hardgekookte eieren (large)

    2 eetlepels mayonaise

    1 koffielepel mosterd

    De eieren 8 minuten koken, afkoelen en pellen. Snijd ze doormidden met een scherp mes, haal de eigelen er voorzichtig uit en plet ze fijn met een vork. Meng ze met de mayonaise en mosterd en kruid met versgemalen peper en zout. Doe het mengsel in een spuitzak en vul de eieren met een toefje. Garneer naar keuze met fijne stukjes zwarte olijf, tomaat of plukjes kruiden.

    Variaties

    Gerookte zalm: Snijd de zalm heel fijn en meng door de basisbereiding, vul de eieren en werk af met fijne reepjes zalm en bieslooksnippers

    Tuinkruiden: Meng verse fijngehakte kruiden door de basisbereiding  zoals peterselie, kervel en bieslook.

    Kip: Vul de eieren met tuinkruidenvulling en garneer met fijne reepjes kip, plakjes olijf en schilfers parmezaan

    Tonijn: Mix uitgelekte tonijn (blik, in eigen nat) door de basisbereiding en kruid naar smaak met peper en zout.  


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:eieren, ei, mayonaise, mosterd, tuinkruiden, kip, zalm, tonijn, pasen
    >> Reageer (0)
    17-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne kippesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Snel klaar en toch feestelijk!
    Voor 4 personen
    200 g kipfilet
    200 g gekookte asperges, blik of vers
    150 g fijne erwtjes, diepvries
    1 liter water
    1 groentebouillon- en 1 kippebouillonblokje
    peper, zout
    peterselie en/of bieslook, fijngeknipt

    Breng het water aan de kook. Voeg de kipfilet en de bouillonblokjes toe. Op zacht vuur gedurende ± 30 min gaarkoken. De erwtjes in microgolfschaal, afgedekt, 5 minuten in microgolf zetten. Onmiddellijk afspoelen onder koud water. Haal de kipfilet uit de kookpot, snijd in stukjes en doe opnieuw in de kookpot. Laat de asperges uitlekken en snijd in stukken van ± 3 cm. Voeg aspergestukjes en erwtjes toe aan de soep en laat nog even goed opwarmen. Indien nodig kruiden naar smaak met peper en zout. Bestrooi ieder bord met de verse peterselie en/of bieslook.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kipfilet, asperges, bieslook, peterselie, erwtjes, bouillon
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijvie, gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 andijvie
    1 sjalotje, fijngesneden
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat
    sausbinder

    Verwijder alleen de lelijke buitenste bladeren van de andijvie en spoel als struik in koud water. Laat uitlekken en neem de struik goed samen. Snijd met groot mes, van de top naar de wortel, in stukjes van ± 5 cm. Smelt boter en stoof de sjalot op middelmatig vuur een paar minuten glazig ( niet bruinbakken). Spoel de andijvie nogmaals onder de kraan en voeg met het aanhangende water bij de sjalot. Deksel op de kookpot en ± 5 min op middelmatig vuur laten stoven. Roer om. Laat 15 min stoven op zacht vuur en af en toe omroeren. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bind vocht met sausbinder.
    Tip: Voor 2 personen maak je de helft van de struik klaar en met de andere helft bijvoorbeeld andijviestoemp.


    Categorie:Groenten
    Tags:andijvie, sjalot, boter, seizoensgroenten
    >> Reageer (1)
    15-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispotje met lengfilet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leng is een vaste vis, zoals kabeljauw, en op z’n best van oktober tot maart. Je kan deze vis bakken, stoven en grillen, en is ook ideaal voor brochette op de BBQ. 

    Voor 2 personen
    400 gr lengfilet (of kabeljauw, victoriabaars….)

    2 dikke preistengels, witte gedeelte, fijngesneden

    3 wortelen, in staafjes gesneden

    400 gr aardappelen, in grote stukken gesneden

    2 eetlepels boter

    6dl visbouillon (1 blokje opgelost in heet water)

    1 koffielepel gedroogde tijm + laurierblaadje

    verse kervel ( ½ bosje)

    peper, zout

    sausbinder
    Smelt de boter in een diepe stoofpan (tefal). Voeg de wortelen en prei toe. Op middelmatig vuur even stoven. Roer om en voeg ook de aardappelblokjes, visbouillon, tijm en laurier toe (alles moet juist onderstaan). Laat 10 minuten stoven met deksel op de pan. Snijd de vis in twee stukken en leg die bovenop de groenten. Kruid met peper en zout en laat nog 10 minuten stoven met deksel op de pan. Leg de vis op een warm bord (of even op de zijkant van de pan) en bestrooi de groenten met een eetlepel sausbinder. Laat even indikken en serveer met de vis. Bestrooi met kervelblaadjes.

    Warme borden: zet 1 minuut in microgolf. Pas op bij het uitnemen, warm!


    Categorie:Visgerechten
    Tags:vis, leng, kabeljauw, victoriabaars, preiwit, wortel, aardappel, visbouillon, tijm, laurier, kervel, BBQ
    >> Reageer (0)
    08-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visgratin met spinazie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoofdgerecht voor 2 personen
    Als voorgerecht in vier aparte schaaltjes met stokbrood of hotelbroodje
    400 g visfilets, diepgevroren
    250 g spinazie, diepvries
    20 g boter
    20 g bloem
    100 g geraspte kaas
    2,5 dl melk
    peper, zout, nootmuskaat
    Leg de diepgevroren vis in een microgolfschaal, afgedekt, 6 min 800 Watt. Omdraaien in de helft van de kooktijd en kruiden met peper en zout. Laat afgedekt staan. De spinazie 2 min verwarmen, omroeren en nogmaals 2 min. Laat uitlekken in een fijne zeef om het overtollige water weg te nemen. De boter laten smelten in pannetje, bloem bijvoegen en omroeren . De melk toevoegen en goed mengen met klopper. Op zacht vuur laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de helft van de kaas toe. De vis in een ovenschotel of twee individuele schaaltjes leggen. Een laagje spinazie hierover en met de kaassaus overgieten. Bestrooi met de rest van de kaas. Een paar minuten onder de ovengrill laten gratineren om een mooi korstje te bekomen. Serveer met gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, spinazie, kaassaus, geraspte kaas, visgratin
    >> Reageer (3)
    04-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Capellini carbonara
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fijne pasta met spekblokjes

    Voor 2 personen
    200 g capellini (fijne pasta)

    200 g spekblokjes

    50 g grana padano of parmesan

    2 eieren

    1 eetlepel olijfolie

    2 eetlepels peterselie, fijngeknipt

    zout, peper
    Kook de pasta in lichtgezouten water met een scheutje olijfolie. Verwarm de olijfolie en bak de spekblokjes lichtjes bruin. Giet de pasta af, behoud een bodempje kookwater, en breng de pasta onmiddellijk opnieuw in de kookpan. Kluts de eieren en kruid met peper en zout. Giet de geklutste eieren over de pasta en schep goed om. Door de warmte van de pasta zullen de eieren lichtjes stollen. Schep de spekblokjes en gemalen kaas ook onder de pasta. Goed omscheppen en bestrooien met peterselie. Dien onmiddellijk op.


    Categorie:Pasta's
    Tags:capellini, spekblokjes, gemalen kaas, eieren, olijfolie, bladpeterselie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vinken met jagersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 blinde vinken (bij slager)
    1 ui, fijngesneden
    250 g champignons, in schijfjes gesneden
    2 dl tafelwijn
    1 dl water
    1 doosje tomatenpuree (70 g)
    ½ koffielepel tijm, peper, zout
    klont bakboter
    2 eetlepels room (of soyaroom)

    Smelt bakboter in een stoofpan (tefal) en bak de blinde vinken op middelmatig vuur rondom bruin. Deksel op de pan en 20 min verder laten braden op middelmatig vuur. Halverwege de braadtijd omdraaien. Haal het vlees uit de pan. Voeg de ui toe en laat ± 5 min stoven (niet bruin laten worden). Zet het vuur hoger en blus met de wijn en water. Voeg tomatenpuree toe en roer goed om. Leg het vlees opnieuw in de pan en prik in het vlees zodat de sappen vrijkomen. Kruid met peper, zout en tijm en laat 20 min verder sudderen op een zacht vuur. Draai het vlees halverwege om. In een andere tefalpan een klontje boter smelten en de champignons ongeveer 5 min bakken op middelmatig vuur. Voortdurend omroeren zodat ze romdom mooi bruinbakken. Voeg de champignons bij de saus. Meng de room onder de saus en laat even indikken op middelmatig vuur. Naar keuze kan de saus nog gebonden worden met sausbinder. Geef hierbij gekookte aardappelen of frieten.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:vogels zonder kop, champignon, wijn, tomatenpuree, tijm, soyaroom, room, blinde vinken
    >> Reageer (3)
    02-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juliennesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    500 g fijngesneden soepgroenten (zakje in handel)
    2 liter water
    2 bouillonblokjes
    peper, zout, tijm
    tapioca of vermicelli (naar keuze)
    300 g gehakt, gekruid

    De groenten met het water en de bouillonblokjes aan de kook brengen. Tijm toevoegen en kruiden met peper en zout. Laat ± 30 minuten zachtjes koken. Rol ondertussen kleine balletjes van het gehakt. Als de groenten gaar zijn, de soep opnieuw tegen het kookpunt aan brengen (niet koken). Tapioca of vermicelli en gehaktballetjes toevoegen. Een tiental minuten laten verder garen. Voeg naargelang het seizoen andere groenten zoals erwtjes, spruiten, asperges enz... toe.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:seizoengroenten, ballekes, tapioca, vermicelli, soepgroenten, soepballetjes
    >> Reageer (0)
    01-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vol-au-vent of koninginnehapje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een voorgerecht van kipfricassee in bladerdeegpasteitjes (vidés) opgediend.
    Voor 4 personen
    200 g kippefilet
    200 g gehakt (varkens-gemengd, kip of kalfs )
    klein blikje Parijse champignons (naar keuze)
    1 laurierblad, 1 takje tijm, enkele peterselietakjes
    2 bouillonblokjes (1 kip + 1 groenten)
    1 Liter water
    1 volle eetlepel boter, 2 eetlepels huishoudbloem
    ½ liter zure eiersaus (zie recept kipfricassee)
    4 bladerdeegpasteitjes (vidés)
    Breng 1 liter water aan de kook en voeg laurier, peterselie, tijm (eventueel samengebonden) en bouillonblokjes toe. Leg de kippefilet in de kookpot en laat op zacht vuur ± 30 minuten gaarkoken. Haal de kip uit de bouillon en snijd in stukken. Maak balletjes van het gehakt en laat een paar minuten garen in de warme(niet kokende) bouillon, tot ze bovendrijven. Schep ze uit de bouillon en zet afgedekt opzij. Verwijder ook de kruiden uit de bouillon of giet de bouillon door een zeef. Maak een zure eiersaus met de bouillon. Voeg stukjes kip, gehaktballetjes en uitgelekte champignons toe aan de saus en roer voorzichtig om. Laat even opwarmen. De bladerdeegpasteitjes 10 minuten in een voorverwarmde oven 180°C opwarmen en ze juist voor het opdienen vullen zodat het bladerdeeg krokant blijft. Je kan dit gerecht vooraf klaarmaken, het zal nog lekkerder zijn. Opwarmen in microgolf is wel handig en gaat snel. Of op zacht vuur en voorzichtig regelmatig roeren (vooral op de bodem) of in de voorverwarmde oven, afgedekt, 45 minuten op 100°C. Even voorzichtig omroeren. Zet de bladerdeegjes het laatste kwartier bij in de oven.
    Lees ook het gerecht: Kipfricassee voor vol au vent


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:vol-au-vent, koninginnehapje, videeke, eiersaus
    >> Reageer (0)
    27-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met provencaalse saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kabeljauwfilets (of pangasius)
    2 uien, grofgesneden
    400 g gepelde en ontpitte tomaten (of blik)
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ½ rode en ½ groene paprika
    100 g boter
    provençaalse kruiden
    peper, zout

    De paprika halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Smelt 50 g boter op middelmatig vuur en doe de uien, paprika’s en knoflook in de pan. Laat 10 minuten stoven (niet bruinbakken) en roer regelmatig om. Voeg dan de tomaten en kruiden aan toe. Omroeren en met deksel op de stoofpan 15 min. op zacht vuur laten pruttelen. Bestrooi de kabeljauwfilets met peper en zout. Verhit 50 g boter en bak de kabeljauwfilets 5 min goudbruin langs iedere kant. Serveer met gekookte aardappelen of rijst.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:kabeljauw, visfilets, paprika, tomaat, ui, look,rijst, aardappel, visgerecht, pangasius
    >> Reageer (0)
    26-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goelash
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 – 3 personen
    500 g rundstoofvlees
    2 grote uien, fijngesneden
    2 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 groene en 1 rode paprika
    1 blikje tomatenpuree (70g)
    4 aardappelen
    2 eetl paprikapoeder
    1 eetl kummel of karwijzaad (facultatief)
    1/2 liter water + 1 rundbouillonblokje
    zout
    Het vlees in gesmolten boter of olie een korstje geven. De uien en knoflook toevoegen en ± 5 min mee stoven. Pan van het vuur nemen, paprikapoeder en kummel over het mengsel strooien en goed omroeren. Overgieten met het water (het vlees moet net onder staan) en het verkruimeld bouillonblokje en tomatenpuree toevoegen. Geheel aan de kook brengen, zachtjes ± 1 uur laten sudderen met deksel op de pan. Zaadjes uit paprika’s halen en in reepjes snijden. De geschilde aardappelen in stukjes snijden. Door het vlees scheppen, kruiden met zout en nog 45 min gaar sudderen tot het vlees mals is. Eventueel sausbinder toevoegen.
    Voor de liefhebbers:
    Eventueel 100 ml volle yoghurt op kamertemperatuur laten komen en bijvoegen. Of verkruimelde fetakaas.
    Tip:Je kan dit gerecht ook met 2 rode paprika’s maken. Of met 3 verschillende voorverpakte paprika’s.
    Voor goelashsoep: 1,5 liter water toevoegen en 2 bouillonblokjes.


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:rundsvlees, stoofvlees, goulash, goelasj
    >> Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hutsepot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit gerecht zit boordevol vitaminen.
    Voor 2 personen
    stuk hutsepotvlees, hammetje of 500 g vleesribben.
    2 preiwit, grof gesneden
    200 g wortelen, in staafjes gesneden
    200 g spruitjes
    2 kleine raapjes, geschild en in blokjes gesneden
    400 g kookvaste aardappelen, in blokjes gesneden
    1,2 l water
    ½ koffiel tijm, 1 laurierblad
    peper, zout
    Het vlees in de kookpot leggen en overgieten met het water. Tijm, laurier, zout en peper toevoegen. Breng aan de kook en laat dan minstens 1 uur zachtjes sudderen. Alle groenten toevoegen en opnieuw tot kookpunt brengen. Laat 30 min verder koken op zacht vuur. Verwijder laurier. Haal het hammetje of hutsepotvlees uit de kookpot. Snijd in stukken en verwijder het vet van het vlees ( bij vleesribben is dit niet nodig). Leg opnieuw in de kookpot en laat nog even opwarmen. Serveer in ieder bord vlees en groenten. De bouillon kan ieder naar believen zelf inscheppen. Geef hierbij mosterd.
    Tip: Naargelang het seizoen kan wittekool, witte selder, pastinaak, groenekool, knolselder, uien en witte geweekte bonen gebruikt worden. Eventueel diepvries-erwtjes, maar deze toevoegen 10 min. voor het einde van de kooktijd. Als vlees kan ook vers spek, schenkel of braadworst ( die je eerst even aanbakt in de pan) toegevoegd worden.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:hammetje, hutsepotvlees, vleesribben, prei, wortel, aardappel, spruitjes, rapen, pastinaak, knolselder, kool, bonen, spek, schenkel, worst, mosterd, eenpansgerecht
    >> Reageer (11)
    21-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel met gehakt en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    MET UIEN
    3 grote uien
    300 g gehakt
    400 g aardappelen
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat
    50 g geraspte kaas ( vb gruyere, emmenthal, gratineerkaas….)
    Kook de geschilde aardappelen 20 minuten in kokend water en giet af. Plet met pureestamper (geen mixer) en voeg 25 g boter toe. Meng meteen en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Eventueel kan er ook enkele lepels melk onder gemengd worden. Pel de uien en snijd ze in lengte in schijfjes. Smelt 25 g boter en laat de uien zweten ± 10 min. op een matig vuur (niet bruinbakken). Schep in een beboterde ovenschotel. Bak het gehakt in de pan in de overblijvende boter en prak fijn met een pureestamper of vork tot het korrelig is. Schep bovenop de uien in de ovenschaal. Hierop scheppen we de aardappelpuree en bestrooien met de geraspte kaas. In een voorverwarmde oven 180°C gratineren ± 15 minuten. Serveer met frisse kropsla of krokante ijsbergsla.

    MET TOMATEN
    2 gepelde tomaten of blik
    300 g gehakt
    50 g geraspte kaas
    1 fijngehakte ui
    3 eetlepels bakboter of olijfolie
    tijm, peper en zout
    Laat de ui met de boter of olie zweten op een zacht vuurtje. Voeg gehakt toe en stoof op een middelmatig vuur. Prak het fijn met een vork. Kruid met tijm, peper en zout. Voeg de in stukjes gesneden tomaten erbij. Laat ± 15 min sudderen op zacht vuur. Maak ondertussen aardappelpuree. Beboter een ovenschotel. Vul met het gehakt en tomaten en bedek met de aardappelpuree. Bestrooi met de geraspte kaas en laat ± 15 min. gratineren in een voorverwarmde oven 180°C. Serveer met een fris slaatje.
     
    MET BLOEMKOOL OF BROCCOLI
    1 broccoli, of een kleine bloemkool of œ bloemkool (gebruik de rest voor
    bloemkoolsoep)
    300 gr gehakt
    paneermeel, peper en zout
    Aardappelpuree klaarmaken. Spoel de bloemkool- of broccoliroosjes en kook ze 12 min in
    lichtgezouten kokend water. Laat uitlekken. Bak het gehakt zoals hierboven. Vul een beboterde ovenschotel met het gehakt. Bedek met de bloemkool of broccoli en daarop een laag puree. Bestrooi met paneermeel en enkele klontjes boter. Gratineren ± 15 min in voorverwarmde oven 180°C zodat zich een goudkleurig korstje vormt.
     
    MET WITLOOF
    300 g gehakt
    2 witloofstronken
    paneermeel, peper en zout
    Aardappelpuree klaarmaken. Stoof ondertussen het gehakt zoals hierboven en schep in een
    beboterde ovenschotel. Verwijder de verlepte blaadjes en de harde kern uit het witloof en snij in grove stukken. Stoof ± 10 min beetgaar in boter. Kruid met peper en zout. Schep op het gehakt. Dek af met de puree. Strooi er een weinig paneermeel over en blokjes boter. Gratineren in voorverwarmde oven 180°C ± 15 min.
    Deze schotels kunnen van tevoren klaargemaakt worden. Laat ze dan afgedekt met alufolie of bakpapier ± 40 min opwarmen. Verwijder alufolie en laat korstje vormen. Gratineren doen we met de bovenwarmte van de klassieke oven of onder de grill, maar zet de schaal niet te dicht onder de grill en blijf wel om toe te zien dat alles niet verbrand.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:uien, witloof, tomaten, bloemkool, broccoli, ovenschotel, gehakt, aardappelen, kaas, gratineren, sla, ijsbergsla
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schorseneren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Schorseneren zijn ook bekend als winterasperges. Het zijn lange stengels in een zwarte schil. Deze groente bevat veel ijzer en vezelstoffen. Ze zijn volop vers verkrijgbaar in de wintermaanden. Door het vervelende kuiswerk is schorseneren uit diepvries of blik zeer handig.
    Voor 2 personen
    schorseneren,
    vers, diepvries of blik (± 500 g)
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ L melk
    1 ei
    1 koffielepel fijngesneden peterselie
    sap van ½ citroen
    peper, zout, nootmuskaat

    Indien verse schorseneren, goed spoelen onder de kraan. Gebruik plastiek handschoenen, schil ze met dunschiller en snijd de uiteinden weg. Leg ze onmiddellijk in water + citroensap of azijn om verkleuring te voorkomen. Snijd ze dan in stukjes van 4 à 5 cm. Kook verse of diepvriesschorseneren in gezouten kokend water met wat citroensap gedurende ± 20 à 30 min naargelang de dikte. Kontroleer met prikker. In microgolf kort koken, afgedekt met 3 eetlepels water, gedurende ± 6 min, ca 750 Watt. Schorseneren uit blik of bokaal opwarmen met kooknat in microgolf. Groenten afgieten en onmiddellijk opdienen met de eiersaus.
    Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en even laten bakken. De melk toevoegen en goed roeren tot de saus dikker wordt. Laat een paar minuten doorkoken tot gewenste dikte. Neem van het vuur en meng het hele ei onder de saus met klopper. Kruid naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en het citroensap. De peterselie mengen met saus en over de warme schorseneren serveren.
    Variatie: De gekookte groenten in gesmolten boter 2 min bakken en karameliseren met 1 koffielepel griessuiker gedurende 2 min.

    Categorie:Oma's recepten
    Tags:schorseneren, witte saus, bechamelsausmuskaatnoot, citroensap, peterselie, karameliseren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g tagliatelli
    2 eieren
    ± 150 g gerookte zalm
    ± 15 blaadjes verse basilicum
    peper, zout
    olijfolie
    Parmesan of Grana Padano
    tomatensla ( naar keuze)

    Leg de gerookte zalm ½ u op kamertemperatuur en snijd in reepjes. Knip de basilicum in stukjes. Kluts de eieren en meng de basilicum hieronder. Kruid met peper en zout. Kook de tagliatelli in lichtgezouten water met een scheutje olijfolie. Giet af, behoud een bodempje kookwater, en breng de pasta onmiddellijk opnieuw in de kookpan. Giet er de geklutste eieren over en schep goed om. Door de warmte van de pasta zullen de eieren lichtjes stollen. Schep er de reepjes gerookte zalm door. Laat even opwarmen en voeg een beetje olijfolie toe. Goed omscheppen. Dien onmiddellijk op. Naar keuze bestrooien met Parmesan of Grana Padano. Geef hierbij tomaten, in schijfjes gesneden, gekruid met peper en zout. 


    Categorie:Pasta's
    Tags:carbonara, pasta, ei, zalm, tagliatelli, basilicum
    >> Reageer (3)
    20-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselder met witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Knolselder bevat veel vezels en ijzer. Neem stevige en niet te grote exemplaren. Als je erop tikt en ze klinken hol is het vruchtvlees binnenin soms houterig. Je kan de groente in staafjes snijden en rauw eten. Geraspt als salade, gekookt als groente, in puree met aardappelen of voor een lekkere soep. Voor 2 personen

    ½ knolselder (400 g)
    25 g bakboter
    25 g huishoudbloem
    ¼ liter volle of halfvolle melk
    peper, zout, nootmuskaat
    fijngeknipte peterselie
    Snijd de knolselder in tweeën en schil alleen het deel dat je gebruikt. Eventueel het andere deel besprenkelen met citroensap, afdekken met plastiekfolie en bewaren in de koelkast. Gebruik het voor een lekker soepje. Schil de knolselder tot op het witte vruchtvlees en snijd in blokjes van ± 4 cm. De blokjes in gezouten kokend water gaarkoken gedurende 25 à 30 minuten. Prik erin om te kontroleren of ze mals, maar niet platgekookt zijn. Giet af in een vergiet en maak een bechamelsaus- of witte saus (zie ook recept). Smelt 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper. Het papje even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper en de saus laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Giet de saus over de gekookte knolselderblokjes en bestrooi eventueel met wat fijngeknipte peterselie. Lekker met gebakken vlees.

    Categorie:Groenten
    Tags:knolselder, bloem, boter, melk, bechamelsaus, witte saus, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Kalfsfricassee
  • Soepvleesfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Spaanse omelet
  • Omelet met champignons en kaas
  • Tomaten met eieren
  • Uitsmijter
  • Gevulde eieren
  • Gehakt in witloofjasje
  • Gevulde eitjes
  • Fijne kippesoep
  • Andijvie, gestoofd
  • Vispotje met lengfilet
  • Visgratin met spinazie
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Juliennesoep
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Goelash
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Schorseneren
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Knolselder met witte saus
  • Archiducsaus
  • Rode bietensoep
  • Wafels
  • Doperwtensoep
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Stoofvleespotje met appel
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Bleekselder of witte selder
  • Venkelvelouté met scampi
  • Pudding met frambozen
  • Vispannetje
  • Gehaktbrood
  • Havermoutpap en koekjes
  • Groene-peperroomsaus
  • Pompoen-ovenschotel
  • Chocomousse met bier
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Appelen met kaneel
  • Osso Bucco met pasta
  • Aardappeltjes in de oven
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Zure eiersaus
  • Kwartels met druiven
  • Vleesballekes
  • Witloof met ham en kaas
  • Scampi pikant
  • Preistoemp
  • Lasagne met zalm
  • Eieren gefrituurd
  • Groenekoolsoep
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Champignonsoep
  • Visfilets gegratineerd
  • Spruiten
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloofsoep
  • Scampi in lookboter
  • Gevulde paprika's
  • Cordon blue
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Kip op jagerswijze
  • Wittekoolsoep
  • Witloofstoemp
  • Visfilet met pizzaiola
  • Wittekool
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2018
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Ajuinsoep
  • Aspergerolletje
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Hemelse peer
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Waterkerssoep
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Peren met vijgenpuree
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Oesters met kruidenboter
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Garnalensoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Pastinaaksoep
  • Preiroomsoep
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Creme brulee
  • Krabgratin
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Kip met mandarijntjes
  • Aperitiefglaasjes
  • Martini - Zalm
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Vissoep
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Grissinistokjes met ham
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Sint-Jakobsschelp
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Minibroodjes
  • Visrolletjes met courgettes
  • Wortelstoemp
  • Appelcompote
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Marmercake
  • Hazenrug
  • Gele-Paprikasoep
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Garnaalkroketten
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Rozijnenbrood
  • Rundtong met champignonsaus
  • Preisoep
  • Kalfslapje Napolitaine met pasta
  • Geroosterde kwartels
  • Pladijs
  • Sabayon
  • Uientaart
  • Gehaktballen in microgolf
  • Tortelloni
  • Knolseldersoep
  • Savooikool met kotelet
  • Venkel met kaaskorstje
  • Prei op vlaamse wijze
  • Macaroni met tonijn
  • Zuurkoolschotel
  • Gevulde uien met tomatensaus
  • Groenekoolstoemp
  • Rode kool
  • Hete bliksem
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Spruitjessoep
  • Farfalle met krabvlees
  • Chocomousse
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Doperwten in microgolf
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Prei
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bonensoep
  • Witloof - Hamtaart
  • Vis met mosterdsaus
  • Omelet met uien
  • Zeetong
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Gebraden kip
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Tomatentaart
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Wortelen in microgolf
  • Champignonsoep in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rocky
    blog.seniorennet.be/rocky

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!