NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
edjeb
blog.seniorennet.be/edjeb
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    floeremutske
    blog.seniorennet.be/floerem
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    janoo
    blog.seniorennet.be/janoo
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    11-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor ½ liter saus of voor 4 personen
    50 g boter
    50 g bloem
    1/2 liter koude melk (volle of halfvolle melk)
    150 g gemalen kaas (vb.emmenthal,gruyere,oude kaas,grana padano)
    1 eetlepel citroensap
    peper en zout
    Maak een roux door de boter te smelten op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Roer om en laat even bakken. Voeg de koude melk er bij en goed omroeren met de klopper. Laat de saus indikken tot je kringetjes in de saus ziet. Neem van het vuur en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Voeg ook 1eetlepel citroensap bij en roer er dan ¾ van de gemalen kaas onder. Gebruik de rest van de kaas om over de saus te strooien voor je het gerecht in de oven een lichtbruin korstje geeft (gratineren).

    Categorie:Sauzen
    Tags:kaas, melk, bloem, boter, citroensap, kruiden, kaassaus, gratineren
    >> Reageer (0)
    08-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visgratin met spinazie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoofdgerecht voor 2 personen
    Als voorgerecht in vier aparte schaaltjes met stokbrood of hotelbroodje
    400 g visfilets, diepgevroren
    250 g spinazie, diepvries
    20 g boter
    20 g bloem
    100 g geraspte kaas
    2,5 dl melk
    peper, zout, nootmuskaat
    Leg de diepgevroren vis in een microgolfschaal, afgedekt, 6 min 800 Watt. Omdraaien in de helft van de kooktijd en kruiden met peper en zout. Laat afgedekt staan. De spinazie 2 min verwarmen, omroeren en nogmaals 2 min. Laat uitlekken in een fijne zeef om het overtollige water weg te nemen. De boter laten smelten in pannetje, bloem bijvoegen en omroeren . De melk toevoegen en goed mengen met klopper. Op zacht vuur laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de helft van de kaas toe. De vis in een ovenschotel of twee individuele schaaltjes leggen. Een laagje spinazie hierover en met de kaassaus overgieten. Bestrooi met de rest van de kaas. Een paar minuten onder de ovengrill laten gratineren om een mooi korstje te bekomen. Serveer met gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, spinazie, kaassaus, geraspte kaas, visgratin
    >> Reageer (3)
    04-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Capellini carbonara
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fijne pasta met spekblokjes

    Voor 2 personen
    200 g capellini (fijne pasta)

    200 g spekblokjes

    50 g grana padano of parmesan

    2 eieren

    1 eetlepel olijfolie

    2 eetlepels peterselie, fijngeknipt

    zout, peper
    Kook de pasta in lichtgezouten water met een scheutje olijfolie. Verwarm de olijfolie en bak de spekblokjes lichtjes bruin. Giet de pasta af, behoud een bodempje kookwater, en breng de pasta onmiddellijk opnieuw in de kookpan. Kluts de eieren en kruid met peper en zout. Giet de geklutste eieren over de pasta en schep goed om. Door de warmte van de pasta zullen de eieren lichtjes stollen. Schep de spekblokjes en gemalen kaas ook onder de pasta. Goed omscheppen en bestrooien met peterselie. Dien onmiddellijk op.


    Categorie:Pasta's
    Tags:capellini, spekblokjes, gemalen kaas, eieren, olijfolie, bladpeterselie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vinken met jagersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 blinde vinken (bij slager)
    1 ui, fijngesneden
    250 g champignons, in schijfjes gesneden
    2 dl tafelwijn
    1 dl water
    1 doosje tomatenpuree (70 g)
    ½ koffielepel tijm, peper, zout
    klont bakboter
    2 eetlepels room (of soyaroom)

    Smelt bakboter in een stoofpan (tefal) en bak de blinde vinken op middelmatig vuur rondom bruin. Deksel op de pan en 20 min verder laten braden op middelmatig vuur. Halverwege de braadtijd omdraaien. Haal het vlees uit de pan. Voeg de ui toe en laat ± 5 min stoven (niet bruin laten worden). Zet het vuur hoger en blus met de wijn en water. Voeg tomatenpuree toe en roer goed om. Leg het vlees opnieuw in de pan en prik in het vlees zodat de sappen vrijkomen. Kruid met peper, zout en tijm en laat 20 min verder sudderen op een zacht vuur. Draai het vlees halverwege om. In een andere tefalpan een klontje boter smelten en de champignons ongeveer 5 min bakken op middelmatig vuur. Voortdurend omroeren zodat ze romdom mooi bruinbakken. Voeg de champignons bij de saus. Meng de room onder de saus en laat even indikken op middelmatig vuur. Naar keuze kan de saus nog gebonden worden met sausbinder. Geef hierbij gekookte aardappelen of frieten.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:vogels zonder kop, champignon, wijn, tomatenpuree, tijm, soyaroom, room, blinde vinken
    >> Reageer (3)
    03-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselderstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker met gebraden vlees, gegrilde zalm, lam of wild, zoals everzwijn, hazenrug of hinde…..
    Voor 2 personen
    400 g aardappelen, geschild
    400 g knolselderblokjes
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat

    Knolselder schillen en onmiddellijk in blokjes snijden. Verwerk ze direkt of leg ze in water met wat azijn of citroen om verkleuring te voorkomen. Neem een gelijke hoeveelheid aardappel en knolselder en snijd de aardappelen in stukken. Samen in een kookpot met lichtgezouten water aan de kook brengen. Op zacht vuur 20 minuten gaarkoken. Afgieten, even opschudden en laten drogen op het gedoofde vuur. Met stamper pletten en de boter toevoegen. Kruiden met een weinig peper en nootmuskaat. Voor een puree kan je er nog 3 eetlepels melk toevoegen.
    Tip: Maak met de rest van de knolselder een lekker soepje of als groente met een witte saus.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:knolselder, witte saus, feestelijk,everzwijn, hazenrug, hinde, zalm, lam,
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommer Polonaise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 komkommer
    250 g zure room
    een afgestreken koffielepel suiker
    peper, zout





    Verwijder de bittere uiteinden van de komkommer. Snijd in niet te dunne schijfjes.
    Meng met de zure room, suiker, flink wat peper en een weinig zout.
    Zet koel weg. Gebruik dezelfde dag.
    Weetje:
    Geen zure room in huis, neem dan room of koffiemelk met citroensap. Laat een tijdje staan.


    Categorie:Salades
    Tags:komkommer, zure room, suiker
    >> Reageer (1)
    02-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    1 bakje champignons,

    250 g bakboter

    peper, zout

    2 dl room of soyaroom

    1 eetlepel citroensap

    peterselie, fijngeknipt

    1 dl water
    Smelt een klontje boter en voeg de in stukjes of schijfjes gesneden champignons toe. Op hoog vuur enkele minuten bakken (piepend geluid). Roer regelmatig om. Besprenkel met het citroensap en voeg het water toe. Kruid met weinig zout en meer peper. Op middelmatig vuur de room in de pan gieten en de saus laten indikken (dit gaat wel snel). Bestrooi de saus eventueel met wat peterselie.


    Categorie:Sauzen
    Tags:champignon, room, saus, peterselie, soyaroom
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juliennesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    500 g fijngesneden soepgroenten (zakje in handel)
    2 liter water
    2 bouillonblokjes
    peper, zout, tijm
    tapioca of vermicelli (naar keuze)
    300 g gehakt, gekruid

    De groenten met het water en de bouillonblokjes aan de kook brengen. Tijm toevoegen en kruiden met peper en zout. Laat ± 30 minuten zachtjes koken. Rol ondertussen kleine balletjes van het gehakt. Als de groenten gaar zijn, de soep opnieuw tegen het kookpunt aan brengen (niet koken). Tapioca of vermicelli en gehaktballetjes toevoegen. Een tiental minuten laten verder garen. Voeg naargelang het seizoen andere groenten zoals erwtjes, spruiten, asperges enz... toe.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:seizoengroenten, ballekes, tapioca, vermicelli, soepgroenten, soepballetjes
    >> Reageer (0)
    01-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vol-au-vent of koninginnehapje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een voorgerecht van kipfricassee in bladerdeegpasteitjes (vidés) opgediend.
    Voor 4 personen
    200 g kippefilet
    200 g gehakt (varkens-gemengd, kip of kalfs )
    klein blikje Parijse champignons (naar keuze)
    1 laurierblad, 1 takje tijm, enkele peterselietakjes
    2 bouillonblokjes (1 kip + 1 groenten)
    1 Liter water
    1 volle eetlepel boter, 2 eetlepels huishoudbloem
    ½ liter zure eiersaus (zie recept kipfricassee)
    4 bladerdeegpasteitjes (vidés)
    Breng 1 liter water aan de kook en voeg laurier, peterselie, tijm (eventueel samengebonden) en bouillonblokjes toe. Leg de kippefilet in de kookpot en laat op zacht vuur ± 30 minuten gaarkoken. Haal de kip uit de bouillon en snijd in stukken. Maak balletjes van het gehakt en laat een paar minuten garen in de warme(niet kokende) bouillon, tot ze bovendrijven. Schep ze uit de bouillon en zet afgedekt opzij. Verwijder ook de kruiden uit de bouillon of giet de bouillon door een zeef. Maak een zure eiersaus met de bouillon. Voeg stukjes kip, gehaktballetjes en uitgelekte champignons toe aan de saus en roer voorzichtig om. Laat even opwarmen. De bladerdeegpasteitjes 10 minuten in een voorverwarmde oven 180°C opwarmen en ze juist voor het opdienen vullen zodat het bladerdeeg krokant blijft. Je kan dit gerecht vooraf klaarmaken, het zal nog lekkerder zijn. Opwarmen in microgolf is wel handig en gaat snel. Of op zacht vuur en voorzichtig regelmatig roeren (vooral op de bodem) of in de voorverwarmde oven, afgedekt, 45 minuten op 100°C. Even voorzichtig omroeren. Zet de bladerdeegjes het laatste kwartier bij in de oven.
    Lees ook het gerecht: Kipfricassee voor vol au vent


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:vol-au-vent, koninginnehapje, videeke, eiersaus
    >> Reageer (0)
    27-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met provencaalse saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kabeljauwfilets (of pangasius)
    2 uien, grofgesneden
    400 g gepelde en ontpitte tomaten (of blik)
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ½ rode en ½ groene paprika
    100 g boter
    provençaalse kruiden
    peper, zout

    De paprika halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Smelt 50 g boter op middelmatig vuur en doe de uien, paprika’s en knoflook in de pan. Laat 10 minuten stoven (niet bruinbakken) en roer regelmatig om. Voeg dan de tomaten en kruiden aan toe. Omroeren en met deksel op de stoofpan 15 min. op zacht vuur laten pruttelen. Bestrooi de kabeljauwfilets met peper en zout. Verhit 50 g boter en bak de kabeljauwfilets 5 min goudbruin langs iedere kant. Serveer met gekookte aardappelen of rijst.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:kabeljauw, visfilets, paprika, tomaat, ui, look,rijst, aardappel, visgerecht, pangasius
    >> Reageer (0)
    26-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goelash
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 – 3 personen
    500 g rundstoofvlees
    2 grote uien, fijngesneden
    2 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 groene en 1 rode paprika
    1 blikje tomatenpuree (70g)
    4 aardappelen
    2 eetl paprikapoeder
    1 eetl kummel of karwijzaad (facultatief)
    1/2 liter water + 1 rundbouillonblokje
    zout
    Het vlees in gesmolten boter of olie een korstje geven. De uien en knoflook toevoegen en ± 5 min mee stoven. Pan van het vuur nemen, paprikapoeder en kummel over het mengsel strooien en goed omroeren. Overgieten met het water (het vlees moet net onder staan) en het verkruimeld bouillonblokje en tomatenpuree toevoegen. Geheel aan de kook brengen, zachtjes ± 1 uur laten sudderen met deksel op de pan. Zaadjes uit paprika’s halen en in reepjes snijden. De geschilde aardappelen in stukjes snijden. Door het vlees scheppen, kruiden met zout en nog 45 min gaar sudderen tot het vlees mals is. Eventueel sausbinder toevoegen.
    Voor de liefhebbers:
    Eventueel 100 ml volle yoghurt op kamertemperatuur laten komen en bijvoegen. Of verkruimelde fetakaas.
    Tip:Je kan dit gerecht ook met 2 rode paprika’s maken. Of met 3 verschillende voorverpakte paprika’s.
    Voor goelashsoep: 1,5 liter water toevoegen en 2 bouillonblokjes.


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:rundsvlees, stoofvlees, goulash, goelasj
    >> Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hutsepot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit gerecht zit boordevol vitaminen.
    Voor 2 personen
    stuk hutsepotvlees, hammetje of 500 g vleesribben.
    2 preiwit, grof gesneden
    200 g wortelen, in staafjes gesneden
    200 g spruitjes
    2 kleine raapjes, geschild en in blokjes gesneden
    400 g kookvaste aardappelen, in blokjes gesneden
    1,2 l water
    ½ koffiel tijm, 1 laurierblad
    peper, zout
    Het vlees in de kookpot leggen en overgieten met het water. Tijm, laurier, zout en peper toevoegen. Breng aan de kook en laat dan minstens 1 uur zachtjes sudderen. Alle groenten toevoegen en opnieuw tot kookpunt brengen. Laat 30 min verder koken op zacht vuur. Verwijder laurier. Haal het hammetje of hutsepotvlees uit de kookpot. Snijd in stukken en verwijder het vet van het vlees ( bij vleesribben is dit niet nodig). Leg opnieuw in de kookpot en laat nog even opwarmen. Serveer in ieder bord vlees en groenten. De bouillon kan ieder naar believen zelf inscheppen. Geef hierbij mosterd.
    Tip: Naargelang het seizoen kan wittekool, witte selder, pastinaak, groenekool, knolselder, uien en witte geweekte bonen gebruikt worden. Eventueel diepvries-erwtjes, maar deze toevoegen 10 min. voor het einde van de kooktijd. Als vlees kan ook vers spek, schenkel of braadworst ( die je eerst even aanbakt in de pan) toegevoegd worden.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:hammetje, hutsepotvlees, vleesribben, prei, wortel, aardappel, spruitjes, rapen, pastinaak, knolselder, kool, bonen, spek, schenkel, worst, mosterd, eenpansgerecht
    >> Reageer (11)
    21-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel met gehakt en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    MET UIEN
    3 grote uien
    300 g gehakt
    400 g aardappelen
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat
    50 g geraspte kaas ( vb gruyere, emmenthal, gratineerkaas….)
    Kook de geschilde aardappelen 20 minuten in kokend water en giet af. Plet met pureestamper (geen mixer) en voeg 25 g boter toe. Meng meteen en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Eventueel kan er ook enkele lepels melk onder gemengd worden. Pel de uien en snijd ze in lengte in schijfjes. Smelt 25 g boter en laat de uien zweten ± 10 min. op een matig vuur (niet bruinbakken). Schep in een beboterde ovenschotel. Bak het gehakt in de pan in de overblijvende boter en prak fijn met een pureestamper of vork tot het korrelig is. Schep bovenop de uien in de ovenschaal. Hierop scheppen we de aardappelpuree en bestrooien met de geraspte kaas. In een voorverwarmde oven 180°C gratineren ± 15 minuten. Serveer met frisse kropsla of krokante ijsbergsla.

    MET TOMATEN
    2 gepelde tomaten of blik
    300 g gehakt
    50 g geraspte kaas
    1 fijngehakte ui
    3 eetlepels bakboter of olijfolie
    tijm, peper en zout
    Laat de ui met de boter of olie zweten op een zacht vuurtje. Voeg gehakt toe en stoof op een middelmatig vuur. Prak het fijn met een vork. Kruid met tijm, peper en zout. Voeg de in stukjes gesneden tomaten erbij. Laat ± 15 min sudderen op zacht vuur. Maak ondertussen aardappelpuree. Beboter een ovenschotel. Vul met het gehakt en tomaten en bedek met de aardappelpuree. Bestrooi met de geraspte kaas en laat ± 15 min. gratineren in een voorverwarmde oven 180°C. Serveer met een fris slaatje.
     
    MET BLOEMKOOL OF BROCCOLI
    1 broccoli, of een kleine bloemkool of œ bloemkool (gebruik de rest voor
    bloemkoolsoep)
    300 gr gehakt
    paneermeel, peper en zout
    Aardappelpuree klaarmaken. Spoel de bloemkool- of broccoliroosjes en kook ze 12 min in
    lichtgezouten kokend water. Laat uitlekken. Bak het gehakt zoals hierboven. Vul een beboterde ovenschotel met het gehakt. Bedek met de bloemkool of broccoli en daarop een laag puree. Bestrooi met paneermeel en enkele klontjes boter. Gratineren ± 15 min in voorverwarmde oven 180°C zodat zich een goudkleurig korstje vormt.
     
    MET WITLOOF
    300 g gehakt
    2 witloofstronken
    paneermeel, peper en zout
    Aardappelpuree klaarmaken. Stoof ondertussen het gehakt zoals hierboven en schep in een
    beboterde ovenschotel. Verwijder de verlepte blaadjes en de harde kern uit het witloof en snij in grove stukken. Stoof ± 10 min beetgaar in boter. Kruid met peper en zout. Schep op het gehakt. Dek af met de puree. Strooi er een weinig paneermeel over en blokjes boter. Gratineren in voorverwarmde oven 180°C ± 15 min.
    Deze schotels kunnen van tevoren klaargemaakt worden. Laat ze dan afgedekt met alufolie of bakpapier ± 40 min opwarmen. Verwijder alufolie en laat korstje vormen. Gratineren doen we met de bovenwarmte van de klassieke oven of onder de grill, maar zet de schaal niet te dicht onder de grill en blijf wel om toe te zien dat alles niet verbrand.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:uien, witloof, tomaten, bloemkool, broccoli, ovenschotel, gehakt, aardappelen, kaas, gratineren, sla, ijsbergsla
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schorseneren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Schorseneren zijn ook bekend als winterasperges. Het zijn lange stengels in een zwarte schil. Deze groente bevat veel ijzer en vezelstoffen. Ze zijn volop vers verkrijgbaar in de wintermaanden. Door het vervelende kuiswerk is schorseneren uit diepvries of blik zeer handig.
    Voor 2 personen
    schorseneren,
    vers, diepvries of blik (± 500 g)
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ L melk
    1 ei
    1 koffielepel fijngesneden peterselie
    sap van ½ citroen
    peper, zout, nootmuskaat

    Indien verse schorseneren, goed spoelen onder de kraan. Gebruik plastiek handschoenen, schil ze met dunschiller en snijd de uiteinden weg. Leg ze onmiddellijk in water + citroensap of azijn om verkleuring te voorkomen. Snijd ze dan in stukjes van 4 à 5 cm. Kook verse of diepvriesschorseneren in gezouten kokend water met wat citroensap gedurende ± 20 à 30 min naargelang de dikte. Kontroleer met prikker. In microgolf kort koken, afgedekt met 3 eetlepels water, gedurende ± 6 min, ca 750 Watt. Schorseneren uit blik of bokaal opwarmen met kooknat in microgolf. Groenten afgieten en onmiddellijk opdienen met de eiersaus.
    Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en even laten bakken. De melk toevoegen en goed roeren tot de saus dikker wordt. Laat een paar minuten doorkoken tot gewenste dikte. Neem van het vuur en meng het hele ei onder de saus met klopper. Kruid naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en het citroensap. De peterselie mengen met saus en over de warme schorseneren serveren.
    Variatie: De gekookte groenten in gesmolten boter 2 min bakken en karameliseren met 1 koffielepel griessuiker gedurende 2 min.

    Categorie:Oma's recepten
    Tags:schorseneren, witte saus, bechamelsausmuskaatnoot, citroensap, peterselie, karameliseren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g tagliatelli
    2 eieren
    ± 150 g gerookte zalm
    ± 15 blaadjes verse basilicum
    peper, zout
    olijfolie
    Parmesan of Grana Padano
    tomatensla ( naar keuze)

    Leg de gerookte zalm ½ u op kamertemperatuur en snijd in reepjes. Knip de basilicum in stukjes. Kluts de eieren en meng de basilicum hieronder. Kruid met peper en zout. Kook de tagliatelli in lichtgezouten water met een scheutje olijfolie. Giet af, behoud een bodempje kookwater, en breng de pasta onmiddellijk opnieuw in de kookpan. Giet er de geklutste eieren over en schep goed om. Door de warmte van de pasta zullen de eieren lichtjes stollen. Schep er de reepjes gerookte zalm door. Laat even opwarmen en voeg een beetje olijfolie toe. Goed omscheppen. Dien onmiddellijk op. Naar keuze bestrooien met Parmesan of Grana Padano. Geef hierbij tomaten, in schijfjes gesneden, gekruid met peper en zout. 


    Categorie:Pasta's
    Tags:carbonara, pasta, ei, zalm, tagliatelli, basilicum
    >> Reageer (3)
    20-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselder met witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Knolselder bevat veel vezels en ijzer. Neem stevige en niet te grote exemplaren. Als je erop tikt en ze klinken hol is het vruchtvlees binnenin soms houterig. Je kan de groente in staafjes snijden en rauw eten. Geraspt als salade, gekookt als groente, in puree met aardappelen of voor een lekkere soep. Voor 2 personen

    ½ knolselder (400 g)
    25 g bakboter
    25 g huishoudbloem
    ¼ liter volle of halfvolle melk
    peper, zout, nootmuskaat
    fijngeknipte peterselie
    Snijd de knolselder in tweeën en schil alleen het deel dat je gebruikt. Eventueel het andere deel besprenkelen met citroensap, afdekken met plastiekfolie en bewaren in de koelkast. Gebruik het voor een lekker soepje. Schil de knolselder tot op het witte vruchtvlees en snijd in blokjes van ± 4 cm. De blokjes in gezouten kokend water gaarkoken gedurende 25 à 30 minuten. Prik erin om te kontroleren of ze mals, maar niet platgekookt zijn. Giet af in een vergiet en maak een bechamelsaus- of witte saus (zie ook recept). Smelt 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper. Het papje even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper en de saus laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Giet de saus over de gekookte knolselderblokjes en bestrooi eventueel met wat fijngeknipte peterselie. Lekker met gebakken vlees.

    Categorie:Groenten
    Tags:knolselder, bloem, boter, melk, bechamelsaus, witte saus, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archiducsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    bakje champignons, 500 g

    2,5 dl room of soyaroom

    1 eetlepel citroensap

    ¼ liter water + ½ blokje kippenbouillon

    peper, zout
    S
    melt het bouillonblokje in het warme water. Bak vlees naar keuze en haal het vlees uit de pan. Giet het bakvet weg en blus de pan met een paar lepels bouillon. Op hoog vuur de in blokjes of schijfjes gesneden champignons bakken tot ze beetgaar zijn (niet platkoken). Kruid met weinig zout en meer peper. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de room toe en laat de saus indikken tot de gewenste dikte. 


    Categorie:Sauzen
    Tags:champignon, room, kippenbouillon, citroen, soyaroom, sauzen
    >> Reageer (0)
    18-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode bietensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    500 g gekookte rode bieten
    3 uien, middelmatige grootte, grofgesneden
    2 grote aardappelen, stukgesneden
    2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    2 eetl olijfolie of boter
    sap van 1 citroen, peper
    1 l water + 2 groentenbouillonblokjes
    room of koffiemelk
    Snijd de rode biet in kleine blokjes en vang het sap op. Stoof de uien en aardappelblokjes een paar minuten in de olijfolie. Voeg rode biet met sap en knoflook toe. Laat nog even verder stoven met deksel op de kookpot. Giet het water met de bouillonblokjes erbij. Kruid flink met peper. Breng tot kookpot en laat 30 minuten zachtjes gaarkoken. Mix de soep fijn en voeg citroensap toe. Serveer met een beetje room of koffiemelk.
    Variatie:
    Neem een fles wortelsap in plaats van water.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:rode biet, ui, aardappel, look, citroen, soep
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wafels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor ± 35 stuks zeer lichte en zachte bewaarwafels.
    ½ kg zelfrijzende bloem
    ½ kg fijne suiker
    ½ kg margarine ( solo, fama, planta...)
    10 eieren
    2 zakjes vanillesuiker
    Boter smelten zonder heet te laten worden. In een grote kom de suiker en vanillesuiker mengen met de boter. De eieren (ei + eiwit) toevoegen en met mixer krachtig kloppen. Bloem beetje bij beetje toevoegen onder voortdurend kloppen. Het wafelijzer inwrijven met wat boter en voorverwarmen. Met een kleine pollepel (of sauslepel) een laagje beslag (deeg) in het warme wafelijzer gieten, sluiten en de wafels goudbruin bakken. Dit zal ± 1 minuut zijn, naargelang het wafelijzer. Haal de wafels uit de vorm. Steek horizontaal onder de wafel door middel van een lange vork, een breinaald of satépen. Leg ze op een rooster om af te koelen. Je kan deze wafels enige tijd bewaren in een gesloten doos.

    Categorie:Oma's recepten
    Tags:eieren, zelfrijzende bloem, suiker, margarine, vanillesuiker, wafel, bewaarwafels
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doperwtensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    500 g doperwten, diepvries of vers
    1 ui of 3 sjalotjes, fijngesnipperd
    7 dl water
    1 groenten- of kippenbouillonblokje
    peper, zout
    bakboter
    broodcroutons (korstjes) of spekblokjes
    Smelt boter op middelmatig vuur en stoof de ui of sjalot glazig (niet bruin). Voeg de diepgevroren  of verse erwtjes toe, goed omroeren en even laten stoven met deksel op de kookpot. Giet het water erbij en het bouillonblokje. Goed omroeren en kruid met een weinig peper en zout. Breng tot kookpunt en laat op zacht vuur verder garen. Diepvriesdoperwtjes 20 minuten, verse doperwten 30 minuten. Bak ondertussen de croutons of spekblokjes en zet opzij. Mix de soep fijn, proef en naar keuze wat bijkruiden. Serveer met de croutons of spekblokjes. Enkele blaadjes munt is ook zeer lekker en fris. Voor een feestelijke afwerking enkele gerookte zalmsnippers bijvoegen na het mixen en nog even opwarmen. OF: Geitenkaas verkruimelen boven het bord als afwerking ofwel voor het mixen toevoegen.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:doperwten, peulerwten, soep, croutons, feestelijk, geitenkaas, zalmsnippers, munt, spekblokjes, broodkorstjes
    >> Reageer (2)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Tomaat Garnaal
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Ratatouille
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Aspergerolletje
  • Komkommersoep
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Meloen met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Tomatensla
  • Aardbeien met roomijs
  • Citroendrankje
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Gazpacho
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Bloemkoolsalade
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Paella
  • Ijsbergsla met fruit
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Salade Niçoise
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Prei - witloofsoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Witloof met champignonsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Koolrabi
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Erwten en wortelen
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Witloof gestoofd
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Kip met preiroomsaus
  • Vijgenconfituur
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Appeltjes in de oven
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Zalmrolletje
  • Kalfsfricassee
  • Soepvleesfricassee
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Spaanse omelet
  • Omelet met champignons en kaas
  • Tomaten met eieren
  • Uitsmijter
  • Gevulde eieren
  • Gehakt in witloofjasje
  • Gevulde eitjes
  • Fijne kippesoep
  • Andijvie, gestoofd
  • Vispotje met lengfilet
  • Kaassaus
  • Visgratin met spinazie
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Knolselderstoemp
  • Komkommer Polonaise
  • Champignonsaus
  • Juliennesoep
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Goelash
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Schorseneren
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Knolselder met witte saus
  • Archiducsaus
  • Rode bietensoep
  • Wafels
  • Doperwtensoep
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Stoofvleespotje met appel
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Bleekselder of witte selder
  • Venkelvelouté met scampi
  • Vispannetje
  • Gehaktbrood
  • Havermoutpap en koekjes
  • Groene-peperroomsaus
  • Pompoen-ovenschotel
  • Chocomousse met bier
  • Spek met eieren in microgolf
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Appelen met kaneel
  • Osso Bucco met pasta
  • Aardappeltjes in de oven
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Vogelnestjes
  • Zure eiersaus
  • Kwartels met druiven
  • Vleesballekes
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Witloof met ham en kaas
  • Scampi pikant
  • Preistoemp
  • Lasagne met zalm
  • Eieren gefrituurd
  • Groenekoolsoep
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Hespengebraad met bloemkool

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    alfons
    blog.seniorennet.be/alfons

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!