NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
kruidenboer
blog.seniorennet.be/kruiden
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dreammaeker
    blog.seniorennet.be/dreamma
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    stabos
    blog.seniorennet.be/stabos
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    13-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel met ijs en peperkoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    8 sneetjes peperkoek
    2 eieren
    3 dl melk
    fijne suiker: 150g voor appels + 120g voor peperkoek
    2 appels (jonagold)
    ½ koffielepel kaneelpoeder
    2 eetl echte boter
    karamelsaus
    ijskreem

    Verwarm de oven op 150°. Snij de appels in twee, verwijder het klokhuis en vervang door een klontje boter. Bestrooi ze met de suiker en de kaneel. Zet 10 min in de oven.Klop de melk, eieren, en 120 gr suiker in een diep bord. Week de peperkoek hierin en bak ze aan elke kant met de boter. Hou ze even warm in de oven als je zelf karamelsaus maakt.Leg op ieder bord twee sneetjes peperkoek. Leg er de gepofte appel op en een bolletje ijskreem.Overgiet met de karamelsaus.
    Zelf karamelsaus maken: Verwarm 150 g fijne suiker in een pannetje (zonder vetstof). Laat karameliseren en blus met 1,5 dl vooraf verwarmde room. Meng goed. Voeg 15 g melkchocolade toe en klop alles goed door mekaar.


    Categorie:Desserten
    Tags:appel, roomijs, ijskreem, karamelsaus, peperkoek, boter, suiker, kaneel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bleekselder of witte selder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g witte selder (bleekselder)
    2 eetl boter
    2 eetl bloem
    125 ml koude melk
    125 ml kookvocht
    peper, zout, nootmuskaat

    De witte selderstengels afspoelen, nakijken en eventuele bruine plekken wegsnijden. In stukjes van ± 6 cm snijden. Kook de stengels 30 min in gezouten kokend water, met deksel op de kookpot en op middelmatig vuur. Giet af en vang 125 ml kookvocht op. Laat selder uitlekken. Smelt boter en roer de bloem erdoor. Voeg kookvocht en melk erbij en laat indikken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Schenk de saus over de selder.
    Gegratineerd: Schik de selder in een ovenschotel en giet de saus erover. Bestrooi met een paar eetlepels kaas (parmesan, grana padano of gruyere) en enkele klontjes boter erop. In voorverwarmde oven van 200°C gedurende ± 10 min gratineren zodat je een goudgeel korstje bekomt.
    Weetje: Overschot van de verse selder kan je invriezen. Snijd in stukjes. Gebruik ook de fijngesneden blaadjes bij een soepje. De afgesneden voet van de selderstruik kan je rauw eten. Schil de buitenkant van de stengels met een dunschiller en eet ze rauw met een groente- of tomatensapje.


    Categorie:Groenten
    Tags:bleekselderij, witte selder, bechamelsaus, witte saus, kaassaus, selderstengels, ovenschotel
    >> Reageer (0)
    06-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkelvelouté met scampi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 venkel
    1 ui
    1 preiwit
    1 stengel bleekselder
    12 scampi
    1,5 l water + 3 kippebouillonblokjes
    1 eetlepel bloem
    1 eierdooier
    1 dl room of melk
    bakboter
    Leg de diepvriesscampi even in warm water, zodat je ze makkelijk kan pellen en zet ze fris. Breng het water en de bouillonblokjes aan de kook en voeg de scampischalen toe. Laat 10 min doorkoken op zacht vuur. Giet door een fijne zeef. Maak de venkel schoon, en bewaar de groene pluimpjes als garnering. Snij venkel, ui, selder en preiwit in kleine stukken. Laat de groenten aanstoven in gesmolten boter, op middelmatig vuur, en met deksel op de kookpot. Na 10 minuten omroeren en met bloem bestrooien. Goed omroeren zodat de bloem aan de groenten kleeft. Giet de bouillon erbij en meng al roerend. Breng aan de kook en laat op zacht vuur afgedekt 30 - 45 min gaarkoken. Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout. De soep nu afwerken of koel zetten tot later en dan opnieuw opwarmen. Kruid de scampi met peper en zout en bak in wat hete boter of leg ze op een microgolfschaal, onafgedekt, 1 ½ minuut, ca 750 Watt. Snijd eventueel in rondjes. Meng de eierdooier met de room of melk, giet in een soepkom en meng al roerend met de warme soep. Of schep de soep in borden en voeg een lepeltje roommengsel toe. Schik een paar scampi in het bord en versier met het venkelgroen. Je kan deze soep ook opdienen zonder ei en alleen de room of melk toevoegen.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:scampi, venkel, soep, prei, bleekselder, feestelijk
    >> Reageer (0)
    04-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispannetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    400 gr diepvriesvisfilets (zalm,kabeljauw,pollak,pangasius)
    200 gr grijze garnalen ( eventueel mosselen, of beide )
    4 dl visfond, of bouillon
    75 gr boter
    75 gr bloem
    0,5 dl witte wijn (of water)
    2 dl room
    125 gr champignons of blik (uitgelekt)
    100 gr geraspte kaas
    De visfilets naast mekaar in een microgolfschaal leggen, witte wijn of water toevoegen, gedurende ± 4 minuten afgedekt verwarmen in de microgolf, tot ze halfgaar zijn. Laat even nagaren en verdeel in blokjes. Maak een roux: smelt de boter en voeg al roerend de bloem toe. Laat even inbakken om bloemsmaak te vermijden. De visfond of bouillon toevoegen en mengen. De champignons apart stoven in een beetje boter, of uitgelekte uit blik bij de saus voegen. Blijf goed roeren en vervolgens de witte wijn (uit microgolfschaal) en de room erbij doen. Opnieuw laten inkoken en op smaak brengen met peper en zout. Van het vuur halen en er de garnalen en 2/3 van de geraspte kaas doorroeren. De visblokjes in vuurvaste schoteltjes (of soepborden) schikken en overgieten met de saus. Er de rest van de geraspte kaas over strooien en ± 10 min laten gratineren in een voorverwarmde oven op 200°. Serveren met aardappelpuree of met stokbrood.
    Tip: Neem steeds twee verschillende soorten vis, vb zalm en pollak.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:vis, grijze garnalen, champignon, kaas, visfond, oostends vispannetje
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktbrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit vleesbrood is zowel koud als warm lekker, met groenten of warme kriekjes, met brood of aardappelen. Tegenwoordig is het gehakt reeds klaargemaakt in de handel verkrijgbaar.
    Voor 2 personen
    500 g gehakt (vb.varken + rund)
    1 ei
    50 g paneermeel
    peper, zout, muskaatnoot
    1 eetlepel boter

    Vermeng het gehakt met het ei, paneermeel, peper, zout en muskaatnoot, of naar eigen keuze. Rol het tot een ovaal broodje. Smelt boter in een tefalpan en leg het gehaktbrood in de pan. Deksel op de pan en 30 minuten laten bakken op zacht vuur. Draai het broodje halverwege om.
    In microgolf:
    Smelt 1 eetlepel boter in een microgolfschaal op half vermogen. Rol het gehaktbroodje even rondom in de boter en laat 4 minuten garen onafgedekt, op ± 750 Watt. Draai het gehaktbrood om en nog 4 minuten. Laat afgedekt met aluminiumfolie ± 5 min nagaren. Snijd in sneetjes.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:vleesbrood, fricandeau, kriekjes, gehakt, pain de veau
    >> Reageer (2)
    03-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutpap en koekjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Havermoutpap
    Een gezond en voedzaam ontbijt met havervlokken. 
    In kookpot: 1 kopje havermout in 2 ½ kopje kokende melk roeren. Zet het vuur af en laat 1 minuut doorkoken. Neem van het vuur. Daarna de kookpot 5 min afgedekt laten staan.

    In microgolf: 1 kop havermout met 2 ½ kopje melk of water. Verwarm 3-3 ½ minuut 800 Watt. tot melk pruttelt. Daarna 5 minuten afgedekt laten staan. Honing of suiker bijvoegen zoals bruine, fijne of meelsuiker.
     
    Havermoutkoekjes
    Oven voorverwarmen op 160°C of gasstand 3. Meng 100 gr zelfrijzende bloem, 125 gr havermoutvlokken, 125 gr boter of margarine (op kamertemperatuur), 175 gr fijne suiker, 2 zakjes vanillesuiker en 1 ei in een kom en kneed er een deeg van. Rol tot  een worst en laat opstijven in de koelkast. Snijd daarna in schijfjes en leg deze op een ingevette bakplaat. Bak de koekjes mooi bruin in het midden van de oven gedurende 25 minuten. 


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:havervlokken, havermout, pap, bruine suiker, honing, koekjes, bloem, boter, vanillesuiker, ei, ontbijt
    >> Reageer (1)
    02-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene-peperroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    2 eetlepels groene- peperbolletjes (blikje, op nat)
    1 dl water
    2 dl room
    bakboter
    Bak uw vlees in bakboter en haal het dan uit de pan, dek eventueel af met aluminiumfolie of een omgekeerd bord en laat rusten. Blus de pan met het water en schraap met een spatel de bakresten los. Voeg de room en peperbolletjes toe en een koffielepel vocht van de groene-peper. Laat al roerend inkoken tot de saus mooi gebonden is.

    Categorie:Sauzen
    Tags:groene-peperbolletjes, room, water, pepersaus
    >> Reageer (0)
    01-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen-ovenschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pompoen heb je in alle maten en heeft een zachte en eerder zoete smaak. Je kan deze groente een tijdje bewaren in zijn geheel. Een pompoensoepje is heerlijk!
    Voor 2 – 3 personen
    800 g pompoenvlees, in blokjes
    500 g aardappelpuree
    300 g gehakt
    1 ui, fijngesnipperd
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    50 g geraspte kaas ( emmenthal, gruyere)
    olijfolie of boter
    4 eetl water
    Snijd de pompoen in vier en verwijder de pitten en draden. Om de pompoen makkelijk te schillen leg je de grote pompoenstukken met de schil op de zijkant 2 min. in de microgolf ca 700 Watt. Schil dan en snijd de pompoen in blokjes. Stoof de ui en knoflook even in opgewarmde olijfolie of bakboter op middelmatig vuur. Doe de pompoenblokjes erbij en 4 eetlepels water. Laat gedurende een œ uur gaarstoven en roer regelmatig om. Stamp fijn en kruid met peper en zout. Plet het gehakt in een bord en zet 3 min, onafgedekt, ca 700 Watt in microgolf. Halverwege omroeren zodat alles mooi bruin bakt. Vul de bodem van een ovenschotel met het gehakt, verdeel de aardappelpuree erover en als laatste de pompoenpuree. Bestrooi met de geraspte kaas en hier en daar een klontje boter. Laat gratineren in een voorverwarmde oven van 200°C zodat er een mooi korstje op komt.


    Categorie:Groenten
    Tags:pompoen, look, ui, aardappel, puree, kaas, ovenschotel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocomousse met bier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer licht en luchtig. Zonder toevoeging van eieren of suiker.
    Voor 6 grote of 12 kleine glaasjes
    250 g fondantchocolade
    4 dl room
    12,5 cl donker abdijbier
    Verbrokkel de chocolade in stukken. Verwarm het bier tot juist tegen het kookpunt. Van het vuur, al roerend, de chocolade bijvoegen en mengen tot die volledig gesmolten is. Klop de room half schuimig met de mixer. Meng langzaam (niet kloppen) met een spatel (of pannenlikker) onder de chocolade. Giet de chocomousse in schaaltjes en zet minstens een paar uur in de koelkast. Serveer eventueel met chocoladekrullen of slagroom. Deze chocomousse kan een paar dagen bewaard worden in de koelkast.


    Categorie:Desserten
    Tags:chocolademousse, chocoladeschuim, Leffe, dessert
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spek met eieren in microgolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Per persoon
    2 sneetjes gerookt of vers ontbijtspek
    2 eieren
    peper en zout
    Leg de sneetjes spek op een plat bord of schaal geschikt voor microgolf. Dek ze af met keukenpapier. Laat ± 2 min garen op ca 700 Watt. Klop de eieren en kruid naar smaak. Giet de eieren over het spek. Laat enkele minuten stollen in de microgolf. Kijk regelmatig en roer de gestolde eieren enkele keren los. De omelet moet nog wat smeuig zijn. Serveer onmiddellijk in het warme bord (let op voor vingers). Gerookt spek is van nature zout. Pas de hoeveelheid zout aan of laat gewoon weg.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:spek, eieren, ontbijtspek
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte Tatin met groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze taart is heerlijk als lunch – hoofdgerecht.
    Serveer hem warm.
    Voor 2 personen
    4 eetl olijfolie
    1 aubergine, in de lengte gesneden
    1 rode paprika, zonder zaadjes, in reepjes gesneden
    10 tomaten
    2 sjalotjes, fijngesnipperd
    1-2 teentjes knoflook, geperst
    1,5 dl witte wijn
    1 eetl verse basilicum, fijngehakt
    225 g rijst, gekookt
    40 g zwarte olijven zonder pit, fijngehakt
    Bladerdeeg
    Verhit 3 eetl olijfolie en bak de aubergine, eventueel in porties, in 4-5 min aan elke kant goudbruin. Haal uit de pan zodra hij zacht en bruin wordt en leg op keukenpapier. Doe de reepjes paprika in de pan en roer ze goed door. Doe het deksel op de pan en laat de paprika’s op hoog vuur 5-6 min bakken, tot ze zacht en bruingespikkeld zijn. Roer af en toe. Snijd 2 tomaten in plakjes en leg ze apart. Dompel de overgebleven tomaten 30 sec in kokend water,ontvel ze, snij ze in vieren, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees grof. Verhit 1 eetl olijfolie en fruit de sjalot en knoflook in 3-4 min zacht. Voeg de gesneden tomaten toe en bak ze zacht. Roer de wijn en het basilicum door het tomatenmengsel en voeg naar smaak versgemalen peper toe. Breng het geheel aan de kook, haal van het vuur en roer er de gekookte rijst en zwarte olijven erdoorheen. Leg plakjes tomaat, aubergine en paprika in een enkele laag op de bodem van een ovenschaal van ± 25 cm doorsnee. Bedek de groenten gelijkmatig met het rijstmengsel. Leg de bladerdeeg op de rijst. Duw de overlappende rand naar binnen. Bak de taart 25-30 min in de oven tot de deeg goudbruin en gerezen is. Keer de taart om op een schaal en serveer met een groene bladsalade of veldsla.
    Variaties: Gebruik courgettes i.p.v. aubergines. Ook kan je een combinatie van gele en rode paprika gebruiken.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:bladerdeeg, aubergine, paprika, tomaat, wijn, rijst, olijven, look, sjalot,courgette
    >> Reageer (0)
    31-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 stuks
    ½ kg zelfrijzende bloem
    ½ l melk
    ½ l spuitwater
    2 eieren
    150 g olie (zonnebloem,mais...)
    2 pakjes vanillesuiker
    De eiwitten tot sneeuw kloppen met een snuifje fijne suiker. In een kom de vanillesuiker over de bloem strooien. De melk met kleine hoeveelheden eronder mixen (lage snelheid). Dan achtereenvolgens de eierdooiers, het spuitwater en de olie. Even mixen zodat je een gladde deeg bekomt. Dan de opgeklopte eiwitten bijvoegen. Vet de tefalpan in met behulp van keukenpapier en olie. Laat de pan goed heet worden. Giet het beslag met een pollepel in de pan en beweeg de pan zodat de bodem helemaal bedekt is met het beslag. Er komen luchtgaatjes in de deeg en dan omdraaien. Voor de volgende pannenkoeken dient de pan niet ingevet te worden. Dek het bord af met een ander bord, zo blijven de pannenkoeken even warm. Dien op met bruine of fijne suiker, kandijsiroop, stroop, confituur, speculaaspasta, chocoladesaus, stukjes vers fruit zoals aardbei, banaan, meloen (naargelang het seizoen), opgeklopte slagroom of een bolletje ijs. Of fijne appel-,peren-, of banaanschijfjes in de pan leggen vooraleer men dan wat meer deeg in de pan giet. Of bestrooi de warme pannenkoeken met kaneelsuiker : 250 g fijne suiker mengen met 1 theelepel kaneelpoeder. Of bouw een taart door afwisselend een pannenkoek, een laagje chocolade, een pannenkoek en een laagje frambozenconfituur (of andere) te stapelen en te eindigen met een pannenkoek. Laat minstens 1 uur staan op een koele plaats en bestrooi bij het opdienen met bloemsuiker. Snijd zoals een taart in stukken. 
    Weetje: Je kan de pannenkoeken invriezen na afkoeling. Later laat je ze afgedekt ontdooien en kan je ze opwarmen in een tefalpan of op een bord verwarmen in de microgolf, 30 seconden (ongeveer 600 Watt) per pannekoek.
    Voor de chocoladesaus giet je 2 dl kokende room op 200 g fijn verbrokkelde chocolade. Dek af en wacht 2 minuten. Meng dan met een klopper tot een homogeen mengsel en laat even afkoelen op kamertemperatuur.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:bloem, melk, spuitwater, olie, vanillesuiker, kaneelsuiker,crepes, pannekoek, fruit, speculaaspasta, microgolf, bruine suiker, pannekoekentaart, flensjes, poffertjes
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelen met kaneel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dessert voor 4 personen
    4 appelen
    4 eetlepels fijne suiker
    boter
    4 kaneelstokjes

    Oven voorverwarmen op 200° C. Verwijder met een appelboor het klokhuis. Snijd eventueel onderaan een stukje weg zodat de appel blijft rechtstaan. Schik de appelen in een ovenschaal. In iedere appel een eetlepel suiker strooien en een klontje boter. Steek er dan een kaneelstokje in zoals steeltjes. In het midden van de schaal nog een klont boter leggen. Zet in de voorverwarmde oven gedurende ± 30 min. Serveer warm of lauw en overgiet met een lepeltje saus.


    Categorie:Desserten
    Tags:appel, suiker, kaneel, boter, dessert
    >> Reageer (1)
    30-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Osso Bucco met pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer deze lekkernij met tagliatelli of andere lintpasta.
    Voor 2 personen
    2 kalfsschenkel
    bloem, peper, zout
    2 wortelen, fijngesneden
    3 eetl olijfolie
    1 ui, fijngesneden
    2 knoflook, fijngesnipperd
    tijm, laurierblad, rozemarijn
    1 blik gepelde tomaten
    2,5 dl water + ½ tabletje kippebouillon
    gremolata: citroen, peterselie, look
    De kalfsschenkel kruiden met peper en zout en in bloem wentelen. Even afkloppen. In de hete olijfolie het vlees dichtschroeien, vuur iets lager en aan alle kanten bruin bakken. Uit de pan nemen. De ui, wortelen en look 5 min stoven met deksel op de pan. Tomaten, water, tijm, laurier, bouillonblokje en eventueel rozemarijn toevoegen. Het vlees op de saus leggen en 1 ½ uur laten gaar stoven.in de pan. Draai halverwege om. Maak ondertussen de gremolata: Was de citroen zeer goed af en schil zeer fijn, zonder het witvlees van de citroen. Meng 1 fijngehakt knoflookteentje en 1 eetl fijngeknipte peterselie. Haal het vlees uit de pan en houd warm. Voeg de gremolata toe aan de saus en laat indikken op hoog vuur. Eventueel sausbinder toevoegen. Kook ondertussen de pasta en giet af. Serveer met geraspte kaas (parmesan of grana padano). Haal op het bord het merg uit de pijp. Zeer lekker.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:kalfsschenkel, wortel, look, tijm, rozemarijn, tomaat, bouillon, gremolata
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappeltjes in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgekookte krieltjes of nieuwe aardappeltjes.
    Voor 2 personen
    ± 400 gr krieltjes, voorgekookt,
    of kleine aardappeltjes ongeschild
    4 eetlepels olijfolie
    peper, zout (eventueel zeezout)
    tijm of rozemarijn (naar keuze)

    Kleine aardappeltjes ongeschild 10 minuten koken en afgieten. Oven voorverwarmen 180° C. Krieltjes of aardappeltjes in ovenschaal schikken en besprenkelen met olijfolie. Even omroeren en kruiden naar smaak met peper en zout. Naar keuze kan er ook fijngeknipte rozemarijn of tijm toegevoegd worden. In oven 15 à 20 min opwarmen.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:krieltjes, aardappel, rozemarijn, tijm
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde zalm met witloofstronkjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets, elk 125g (diepvries)
    4 witloofstronkjes
    rozemarijn
    mosterdsaus ( of eigen keuze)
    aardappelpuree

    Snijd de harde kern van het witloof kegelvormig weg. Schik in microgolfschaal met 1 eetl water en afgedekt, 9- 10 min op max vermogen. Zet de diepgevroren zalmfilets in microgolf, afgedekt, 6 min. Schik de zalm en witloof in aparte ovenvaste schaaltjes. Bestrooi het witloof met de rozemarijn. Zet 8-10 min onder de ovengrill. Neem het witloof op met een vork en laat het overtollige water eruit lopen. Serveer met aardappelpuree en mosterdsaus.
    Tip:
    Mosterdsaus: ¼ l melk en ¼ l water met 1 visbouillonblokje al roerend aan de kook brengen. 2 eetl mosterd bijvoegen en 4 eetl sausbinder, zodat de saus mooi gebonden is. Kruiden met zout en peper.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalmfilet, witloof, mosterdsaus, aardappelpuree, rozemarijn
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelnestjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gekookt eitje omringd met een laagje gehakt.
    Voor 2 personen
    300 g gehakt, klaargemaakt
    2 grote eieren
    bakboter
    tomatensaus
    aardappelpuree
    bloem, paneermeel, eiwit, opgeklopt
    Kook de eieren 10 minuten, laat even afkoelen en pel ze. Kook de aardappelen voor de puree. Bekleed de gepelde eieren met het gehakt. Bak in een anti-kleefpan met wat gesmolten boter, met deksel op de pan, op een middelmatig vuur en gedurende ± 20 min. Draai regelmatig om.
    In de oven voor grote hoeveelheden: Na het aanbakken in de pan in een ovenschotel leggen. In een voorverwarmde oven van 180°C bakken gedurende 25 à 30 min.
    In de frituurpan: Draai de gekookte eieren even door wat bloem en bekleed ze met een gehaktlaag. Wentel ze dan in opgeklopt eiwit en door paneermeel en bak ze in de frituur op 170°C gedurende ± 8 minuten.
    Maak ondertussen de tomatensaus en aardappelpuree. Snijd de gehaktbal middendoor en nu lijken ze op een vogelnestje. Serveer met de puree en tomatensaus.
    Tomatensaus: 2 fijngesnipperde sjalotjes, 3 dl gezeefde tomaten, peper, ½ blokje groentebouillon of ¼ koffielepel spagettikruiden, sausbinder
    Stoof de sjalot. Voeg hierbij de gezeefde tomaten, verkruimeld bouillonblokje of kruiden, en peper. Laat ± 10 min pruttelen. Bind met sausbinder.
    Aardappelpuree: ½ kg gekookte aardappelen, 0,5 dl melk, 1 eetl boter, peper, zout en nootmuskaat. Meng de geplette aardappelen met de melk, boter en kruiden.
    Voor roze aardappelpuree voeg je er 2 eetlepels ketchup bij.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:gehakt, gekookt ei, tomatensaus, aardappelpuree, eiergerecht
    >> Reageer (4)
    28-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zure eiersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor ½ liter saus. Voor lekkere vol au vent of kipfricassee.
    50gr huishoudbloem

    50gr bakboter

    ½ l bouillon

    1 eierdooier

    sap van ½ citroen

    zout, peper, muskaatnoot

    ½ dl room (light,soyaroom,koffieroom)
    Smelt boter op matig vuur. Roer de bloem er ineens onder. Voeg er, onder flink roeren met de klopper, de bouillon bij en laat doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Naar keuze kan er ook room toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en citroensap.


    Categorie:Sauzen
    Tags:bloem, boter, bouillon, eierdooier, citroen, nootmuskaat, peper, zout, saus
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartels met druiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij een feestelijk menu volstaat één kwartel per persoon. Als hoofdschotel neem je twee kwartels per persoon.
    Voor 2 personen
    2 kwartels
    2 sneetjes ontbijtspek of ham
    1 blik gepelde druiven
    1 sinaasappel
    klont bakboter
    peper, zout
    sausbinder
    aardappelkroketten naar keuze
    Was de sinaasappel grondig. Snijd een dunne schil (met een dunschiller) van de sinaasappel. Snijd in fijne reepjes en leg ze 10 minuten in kokend water of 5 min., afgedekt met water, in microgolf. Laat afkoelen. Giet het water weg en verfris met koud water. Zet opzij. Pers de sinaasappel en zet het sap opzij. Kruid de kwartels van binnen en buiten met peper en zout. Wikkel iedere kwartel in een sneetje spek en steek vast (zijkant) met een prikker. Smelt bakboter in een stoofpan en bak de kwartels op middelmatig vuur rondom mooi bruin. Met deksel op de pan 15 à 20 minuten laten verder sudderen. Haal de kwartels uit de pan en houd warm onder alufolie. Blus de pan met het sinaasappelsap. Voeg de uitgelekte schilreepjes en het sap van de druiven toe. Laat ± 5 min inkoken. Bak ondertussen de aardappelkroketjes. Bind de saus met sausbinder en zodra de saus gebonden is de druiven toevoegen. Laat ± 2 minuten opwarmen (niet langer anders zijn de druiven platgekookt). Serveer de druivensaus rond de kwartel en geef hierbij aardappelkroketten naar keuze.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kwartel, sinaasappel, druiven, kroketten
    >> Reageer (1)
    27-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleesballekes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem naar keuze varkens-, kalfs-, kippen-, of gemengd gehakt vlees voor deze ballekes of frikadellen. Meestal is het reeds gekruid. Lekker met gekookte aardappelen en appel- of abrikozenmoes. Met brood en warme krieken. Ook koud in sneetjes tussen je boterham (eventueel met wat mosterd). Voor 2 personen
    400 g gehakt
    klont bakboter (of vloeibaar)

    Rol balletjes van middelmatige grootte. Smelt boter op middelmatig vuur in tefalpan. Leg de balletjes in de pan en laat op laag vuur zachtjes bakken. Na ± 10 minuten omdraaien en met deksel op de pan zachtjes verder laten bakken. Wordt de boter te bruin, voeg er dan een klein klontje bij zodat het vlees niet aanbakt. Serveer warm naar keuze of laat ze afkoelen in afgedekt bord en zet koel.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ballekes, boulet, frikadellen, warme krieken, gehakt
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Paella
  • Gazpacho
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tonijn met kruidenboter
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Avocado met krab
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Doperwten
  • Mosselen natuur
  • Aardbeien met roomijs
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Tomaat Garnaal
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Komkommersoep
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Tomatensla
  • Citroendrankje
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Ijsbergsla met fruit
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Salade Niçoise
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Seldersoep
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Prei - witloofsoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Witloof met champignonsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Koolrabi
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Erwten en wortelen
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Witloof gestoofd
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Kip met preiroomsaus
  • Vijgenconfituur
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Appeltjes in de oven
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Zalmrolletje
  • Kalfsfricassee
  • Soepvleesfricassee
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Spaanse omelet
  • Omelet met champignons en kaas
  • Tomaten met eieren
  • Uitsmijter
  • Gevulde eieren
  • Gehakt in witloofjasje
  • Gevulde eitjes
  • Fijne kippesoep
  • Andijvie, gestoofd
  • Vispotje met lengfilet
  • Kaassaus
  • Visgratin met spinazie
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Knolselderstoemp
  • Komkommer Polonaise
  • Champignonsaus
  • Juliennesoep
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Goelash
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Schorseneren
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Knolselder met witte saus
  • Archiducsaus
  • Rode bietensoep
  • Wafels
  • Doperwtensoep
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Stoofvleespotje met appel
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Bleekselder of witte selder
  • Venkelvelouté met scampi
  • Vispannetje
  • Gehaktbrood
  • Havermoutpap en koekjes
  • Groene-peperroomsaus
  • Pompoen-ovenschotel
  • Chocomousse met bier
  • Spek met eieren in microgolf
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Appelen met kaneel
  • Osso Bucco met pasta

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    krookraanvogels
    blog.seniorennet.be/krookra
    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!