NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
maurice1949
blog.seniorennet.be/maurice
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pierre2005
    blog.seniorennet.be/pierre2
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    teckeltje
    blog.seniorennet.be/teckelt
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    02-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Cake met gekarameliseerde appelschijfjes en zo klaar !!
    4 eieren
    250 g suiker
    160 g echte boter
    250 g zelfrijzende bloem
    2 pakjes vanillesuiker
    2 appelen (golden), middelgroot
    2 à 3 eetl bruine suiker

    Oven voorverwarmen 165°C. Schil de appelen en snijd ze in dikke schijven. Doe in een grote ronde kom eerst de eieren ( helemaal) + de suiker + vanillesuiker. Mix schuimig en luchtig. Doe er dan de gesmolten boter bij. Opnieuw even mixen. Dan beetje bij beetje de bloem bijvoegen. Beboter een cakevorm en strooi de bruine suiker over de bodem. Schik de appelschijven op de bodem. Giet het deeg hierover. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 1 uur op 165 ° of 4-5. Haal de cake uit de oven, laat ± 5 min staan en draai om, zodat de appelen bovenaan komen te liggen. Kan ook met peren.


    Categorie:Dessert - Cake
    Tags:cake, appelcake, ei, suiker, bloem, vanillesuiker, appel, golden, bruine suiker
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toast Champignon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht of lunch.
    Voor 2 personen
    250 g champignons (in schijfjes gesneden)
    2 eetl boter
    1 kofielepel tijmblaadjes
    nootmuskaat, peper, zout
    1 dl water
    1 dl room
    2 grote of 4 kleine sneetjes brood of toastbrood
    peterselie (versiering)
    citroenpartjes
    Snijd de korsten van het brood (bij toastbrood niet nodig) en steek in toaster. Smelt de boter in een tefalpan en bak de champignons op hoog vuur gedurende 10 min. zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Goed omroeren (champignons maken piepend geluid). Blus met het water en laat even doorkoken. Bestrooi met tijm en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg de room toe en laat al roerend inkoken tot een romige saus. Dit gaat snel. De champignons verdelen over de toast. Versier met verse peterselie en geef hierbij een partje citroen om uit te knijpen.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:champignon, toast, tijm, voorgerecht, lunch
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pudding met frambozen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Vanillepudding met zakje vanillebloem of zoals hier met verse eieren. Lekker dessert  in kleine glaasjes en afgewerkt met frambozen.
    Voor 8 glaasjes naargelang grootte.
    6 dl melk
    1,5 dl room of soyaroom
    6 eierdooiers (eiwit gebruiken we niet)
    100 g fijne suiker
    1 vanillestokje (of vanillesuiker)
    50 g maizena (maïszetmeel)
    poedersuiker (afwerking)
    verse frambozen of ander fruit 
    Snijd het vanillestokje in twee en doe dit samen met de melk en room in een kookpot. Op een middelmatig vuur aan de kook brengen. Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker tot die volledig opgelost is. Voeg de maïzena toe, klop nog goed op en giet een kleine hoeveelheid warme melk bij. Roer goed met de klopper en giet dan alles bij gekookte melk, waar je het vanillestokje uitgehaald hebt. Laat nog indikken op middelmatig vuur en blijf goed roeren. Als er dikke blazen openbarsten is de pudding klaar. Haal van het vuur en schenk in de glaasjes met een kleine pollepel of sauslepel. Laat afkoelen. Spoel de frambozen voorzichtig onder de waterkraan en schik bovenop de pudding. Bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker bij het opdienen.  
    Ter afwisseling kan je (in plaats van fruit) de pudding ook afwerken met een mengeling van verkruimelde speculaas of Petit-beurrekoekjes en wat bruine suiker. Bestrooi de warme pudding hiermee en laat dan afkoelen.
    Chocoladekrullen of een toefje slagroom is ook eenvoudig en lekker.

    Categorie:Desserten
    Tags:melk, room, soyaroom, eigelen, eierdooiers, vanillestokje, maiszetmeel, crumble, vanillebloem
    >> Reageer (0)
    01-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen op z'n italiaans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer bij in olijfolie gebakken vlees of vis en bij hamburgers of vleesbrood.
    Voor 2 personen
    6 vastkokende aardappelen (Nicola, Charlotte....)
    1 fijngesnipperde grote ui
    4 eetl olijfolie
    1 fijngesneden teentje knoflook
    ½ bosje gehakte basilicum

    Kook de geschilde aardappelen 12 min (ze moeten nog half hard zijn). Snij ze dan in grote dobbelstenen. Verhit de olijfolie en voeg de stukken aardappel en ui toe en blijf roeren gedurende 4 minuten ( ze moeten glazig worden maar niet bruin). Voeg het knoflook toe en roerbak nog gedurende 1 minuut. Kruid met peper en zout. Neem de pan van het vuur en roer de gehakte basilicum door de aardappelen.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:vastkokend, aardappel, basilicum, knoflook, olijfolie, ui, nicola
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met ham en kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    4 witloofstronken
    4 sneetjes gekookte ham
    100 g geraspte kaas (emmenthal of gruyere)
    1/2 liter kaassaus
    Snijd de onderkant van het witloof kruisvormig in. Kook het ± 15 minuten in kokend gezouten water of 10 min. in microgolf, afgedekt en met een bodempje water. Zeer goed laten uitlekken.(Doe dit door met een vork in de kern te steken en omgekeerd te houden). Bedek de bodem van een ovenschaal met een dun laagje kaassaus. Rol de witloofstronken in een sneetje ham en schik ze naast elkaar bovenop de saus. Overgiet met de resterende kaassaus. Bestrooi met 50 g geraspte kaas. Laat 15 min gratineren in een voorverwarmde oven van 180°C tot een goudbruine korst gevormd wordt. Geef hierbij aardappelpuree.
    Kaassaus:
    50 g boter
    50 g bloem
    1/2 liter koude melk
    50 g geraspte kaas (gruyere, emmenthal of oude kaas)
    peper en zout
    Maak een roux. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Voeg de koude melk erbij en laat onder voortdurend roeren indikken. Kruiden. Neem van het vuur en roer er de gemalen kaas onder.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:kaas, ham, witloofrolletjes, witloof in oven, kaassaus, grondwitloof
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip en paddestoelensalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    250 g paddestoelen of cantherellen
    2 kippefilets, in stukken gesneden
    2 eetl olijfolie
    1 bosje lente-uitjes, fijngesnipperd
    2 eetl room
    3 eetl verse basilicum, fijngesneden
    mayonaise
    veldsla of andere fijne sla
    Bak de kip in de olijfolie rondom bruin. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan een laat afkoelen. Doe de in schijfjes gesneden paddestoelen of cantherellen in de pan en laat ± 5 min stoven op hevig vuur. Haal uit de pan en laat afkoelen. Roer de room en de basilicum door de mayonaise. Leg op ieder bord een beetje veldsla, stukjes kip, paddestoelen en lente-uitjes. Schep de saus hierover. Geef hier stokbrood bij.
    Variatie: Je kan hier ook 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood bijvoegen. Laat ze dan eerst ± 5 min weken in 1,5 dl lauw water.. Voeg ze toe aan de paddestoelen met het weekwater.


    Categorie:Salades
    Tags:kipfilet, paddestoel, mayonaise, lente-ui, basilicum, eekhoorntjesbrood
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstpap
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenvoudig te bereiden in microgolf, zonder kans op aanbranden.
    Voor 4 personen
    1 l melk
    125 g dessertrijst
    1 vanillestokje
    1 capsule saffraan (of kaneelstokje)
    4 eetl suiker
    bruine suiker (naar keuze)
    Neem een microgolfkom van minstens 2,5 liter inhoud, met deksel. Vanillestokje in de lengte doorsnijden, zodat het merg vrijkomt. Melk en vanillestokje in kom doen en op volle kracht ± 5 a 8 min onafgedekt verwarmen. Rijst en saffraan toevoegen en even omroeren. Zet de kom afgedekt (met deksel los opgelegd), 45 min, op ca 300 Watt. Om de 10 min omroeren. Suiker toevoegen en nog 5 min onafgedekt op ca 300 Watt. Goed omroeren en in schaaltjes gieten. Dien warm of koud op en bestrooi met bruine suiker.


    Categorie:Desserten
    Tags:rijst, pap, magnetron, microgolf, saffraan,vanille, bruine suiker
    >> Reageer (1)
    30-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleessaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlees kruiden met peper en zout en bakken in een klont bakboter. Vlees uit de pan nemen en de pan blussen met een half glas water. Omroeren en even inkoken tot de aanbaksels loskomen van de pan. Zo bekom je een vleessaus. Je kan eventueel een weinig sausbinder toevoegen en even indikken.
    OF
    Vlees uit de pan nemen en een eetlepel griessuiker in de pan strooien. Laat ± 1 min bruin kleuren. Blussen met een half glas water. Omroeren en even inkoken.


    Categorie:Sauzen
    Tags:vleesjus, saus, vleessaus
    >> Reageer (0)
    29-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preirolletjes met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    4 stengels prei
    ½ l water
    4 sneetjes gekookte ham
    Kaassaus: ½ liter
    50 g boter
    50 g bloem
    25 dl melk en 25 dl kookvocht
    100 g geraspte kaas (emmenthal of gruyere)
    Neem alleen het wit van de prei en in kokend water gaarkoken ± 10 min. Laat uitlekken. Rol ze in de ham en leg in een beboterde ovenschaal.
    Maak de kaassaus: smelt boter op matig vuur en roer er de bloem ineens onder. Voeg melk en kookvocht van de prei toe onder voortdurend roeren. Voeg 50 g geraspte kaas toe. Laat even aandikken. Kruiden naar smaak met peper en zout.
    Giet de kaassaus over de prei. Bestrooien met overgebleven kaas, enkele klontjes boter en ± 15 min laten gratineren in een oven van 200° C zodat de korst licht kleurt.


    Categorie:Groenten
    Tags:prei, gekookte hesp, ham, kaassaus, emmenthal, gruyere, gratineren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preisoep met aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 8 personen
    1 kg prei
    1/2 kg aardappelen
    2 eetl boter
    1 L water
    verse tijmtakjes
    3 dl melk
    zout, peper

    Snijd de geschilde aardappelen in stukjes. De schoongemaakte preistengels in stukken snijden. Boter smelten en prei toevoegen. Laat ± 5 min stoven met deksel op de pot. Roer af en toe. Aardappelblokjes, water en takje tijm toevoegen. Alles moet net onderstaan. Breng aan de kook en 30 min op zacht vuur laten koken. Melk toevoegen en kruiden met peper en zout. Nog 30 min laten verder koken. De uiteengevallen aardappelen zullen de soep binden. Schep de soep in borden en strooi er eventueel wat verse afgeritste tijmblaadjes over.
    Tip:
    Bij dikke winterprei gebruik ik het donker- en lichtgroene deel van de prei voor de soep. Het witgedeelte gestoofd als groente of in ham gerold.
    Je kan deze soep ook fijnmixen. Verwijder dan eerst de tijmtakjes.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, aardappel, tijm, melk, soep, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    28-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijst met tonijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenpansgerecht zo klaar
    Voor 3 - 4 personen
    250 g rijst
    5 dl warm water + 1 groentenbouillonblokje
    1 blik uitgelekte erwtjes (400 g)
    3 gepelde ontpitte tomaten, in stukjes gesneden
    1 blik uitgelekte tonijn in olie (200 g)
    1 fijngesneden sjalot
    2 eetl boter

    Smelt boter in tefalpan en laat de sjalot samen met de rijst glazig stoven. Bouillonblokje in warm water oplossen. De pan blussen met de warme bouillon. Kruiden met peper en zout. Deksel op de pan en op een matig vuur laten pruttelen. Na 10-15 min (naargelang rijstsoort) stukjes tomaat en erwtjes toevoegen. Omroeren en nog 5 min verder afgedekt laten pruttelen. Tonijn uitlekken, losmaken met vork en met de rijst mengen. Laat nog een paar minuten verder doorwarmen.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:rijst, tonijn, erwtjes, tomaten, eenpansgerecht
    >> Reageer (0)
    26-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees met bruine Leffe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ½ kg stoofkarbonaden (rundsvlees)
    3 uien, stukgesneden
    2 eetl bloem
    1 flesje Leffe Bruin
    1 eetl azijn
    1 eetl bruine suiker
    laurierblad, tijm, peper, zout
    1 snee brood met dikke laag mosterd

    Stoof de ui glazig in olijfolie of bakboter en voeg het in kleine stukjes gesneden vlees toe. Laat langs alle kanten aanbraden. Strooi de bloem hierover en roer goed om. Overgiet met het bier tot het vlees juist onder staat. Voeg azijn, bruine suiker, laurier, tijm, peper en zout toe. Laat een uurtje op zacht vuur stoven. Leg nu een snee brood, zonder korst, met mosterd bovenop het vlees. Deksel op de pot. Roer af en toe en laat nog een ½ uurtje verder stoven.
    Tip
    Paardenvlees voor een zoetere smaak.
    Maak het de dag voordien klaar, dan smaakt het nog beter. Bij het opwarmen regelmatig omroeren, of in microgolf.
    Sausbinder gebruiken i.p.v. brood met mosterd.
    In plaats van Leffe kan je ook donker tafelbier gebruiken.

    Zie ook recept Oma's stoofkarbonaden


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:stoofkarbonaden, ui, bloem, azijn, tijm, laurierblad, Leffe, suiker, frieten, stoofschotel, stoofvlees
    >> Reageer (4)
    25-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipolata met champignons en kerstomaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 chipolata (± 400 g)
    250 g champignons, in vieren gesneden
    8 kerstomaatjes, in twee gesneden
    2 eetl bakboter
    peper, zout
    Prik gaatjes in de chipolata en bak ze rondom bruin in de boter gedurende ± 10 min. op middelmatig vuur. Haal ze uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie. Bak de champignons ± 5 min in de achtergebleven bakboter. Roer voortdurend om zodat ze mooi bruin worden. Voeg de tomaatjes toe en kruid met peper en zout. Laat nog ± 5 min verder sudderen met deksel op de pan. Roer af en toe. Leg de laatste minuten de chipolata nog even bij in de pan. Serveer de chipolata met het champignon-tomaatmengsel en gekookte aardappelen of gekookte rijst.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:chipolata, worst, kerstomaat, champignons, paddestoelen,
    >> Reageer (0)
    24-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peren in koffie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een oud recept van grootmoeder. Het werd met stoofperen uit de boomgaard gemaakt, overgoten met warme koffie en op de Leuvense stoof een paar uren zachtjes gestoofd. Het werd lauw of koud opgediend met een stevige boterham gesopt in de koffie. Dit is een modernere versie.
    Voor 2 personen
    2 peren (Conference..)
    warme koffie
    4 eetl fijne suiker

    Schil de peren en halveer in de lengte. Verwijder het klokhuis en schik ze in een microgolfschaal. Overgiet met de warme koffie tot de peren half onderstaan. Bestrooi met de suiker. Afgedekt in microgolf, 8 min, 850 Watt. Laat afkoelen en zet eventueel koel weg voor de volgende dag. Laat de peren even uitlekken en dien op als dessert of met een boterham.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:peren, koffie, suiker, boterham, brood, microgolf, fruit
    >> Reageer (4)
    23-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met kalfsragout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker en feestelijk gerecht met groene pasta.
    Voor 4 personen
    ± 600 g kalfsblanket (fricassee)
    1 eetlepel bloem
    ± 6 dl heet water
    blikje champignons (± 280 g)
    takje tijm, 1 laurierblad
    1 ui, fijngesneden
    tagliatelle verdi (groen)
    sausbinder
    1 dl room (naar keuze)
    Geraspte kaas (Parmesan, Grana Padano...)

    Snijd het vlees in kleine blokjes. Boter smelten en het vlees met kleine hoeveelheden in de pan rondom dichtschroeien. Bestrooi het vlees met de bloem en roer om. Overgiet met het hete water zodat het vlees juist bedekt is. Laurier, tijm, ui, peper en zout toevoegen. Deksel op de pan en 1u 15 min op zacht vuur garen. Voeg champignons toe en nog 15 min. laten verder pruttelen. Voeg sausbinder toe zodat de saus mooi gebonden is. Eventueel room toevoegen, maar dan niet meer koken. Kook de pasta (volgens verpakking) in gezouten kokend water met een beetje olijfolie. Roer regelmatig om. Afgieten en onmiddellijk op bord schikken. De kalfsragout in het midden op de pasta schikken. Bestrooi de pasta met een weinig geraspte kaas en serveer in een schaaltje op tafel.


    Categorie:Pasta's
    Tags:fricassee, kalfsblanquette, champignon, tagliatelle verdi, geraspte kaas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijviestoemp met spekjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g aardappelen, geschild
    150 g verse andijvie
    150 g spekblokjes
    50 g boter
    1 koffielepel mosterd
    peper

    Breng geschilde aardappelen met water aan de kook. Op zacht vuur 20 minuten gaarkoken. De andijviebladeren spoelen en in fijne reepjes snijden van ± 5 cm. Bak ondertussen de spekblokjes krokant in tefalpan zonder boter. Giet de aardappelen af en stamp fijn. Maak een putje in het midden en voeg de boter, mosterd en peper naar smaak toe. Meng alles goed en roer er de rauwe andijvie onder. Serveer de stamppot onmiddellijk met de spekblokjes bovenop.
    Tip: Maak met de rest van de struik de volgende dag gestoofde andijvie als groentenschotel met worst of ander vlees.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:spekblokjes, spek, andijvie, aardappelen, mosterd, stoemp
    >> Reageer (3)
    17-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolrabi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze knollen zijn zacht van smaak, supergezond en bevatten weinig calorieën. Ze smaken rauw naar radijs en gekookt naar een pittige bloemkool. Vooral de wit, lichtgroene koolrabi vind je meer dan de paarse van kleur, maar binnenin zijn ze beiden wit. De lange fijne bladeren kan je fijngesneden voor de soep gebruiken. Per persoon neem je één gekookte koolrabi en je kan ze enkele dagen bewaren in de koelkast. Je kan deze groente stoven, stomen of koken en serveren met witte saus.

    Voor 2 personen
    2 kleine koolrabi
    1 klont bakboter of olijfolie
    peper, zout, nootmuskaat
    weinig water, melk

    Verwijder eventueel de groene bladeren. Spoel de koolrabi in water, schil en snijd in kleine blokjes. Smelt de boter of olijfolie op middelmatig vuur. Voeg de blokjes toe en laat even stoven. Blus met een weinig water en voeg daarna melk toe, zodat de groente bijna onder staan. Kruid met wat zout en peper. Zet het vuur wat zachter en laat ± 20 minuten gaarstoven. De koolrabi moet nog wat krokant blijven. Roer tussenin even om en kruid met een weinig nootmuskaat. Geef hierbij gekookte aardappelen en gebraden vlees zoals chipolata, worst…..


    Categorie:Groenten
    Tags:vergeten groenten, knollen, koolrabi
    >> Reageer (0)
    15-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocadosalade met grijze garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker fris als voorgerecht of lunchmaaltijd.
    Voorgerecht voor 2 personen
    100 g grijze garnalen
    1 avocado
    50 g krulsla
    1 gekookt ei in stukjes
    citroensap
    olijfolie, azijn, mosterd
    tuinkruidendressing
    Snijd het vruchtvlees van een geschilde avocado in stukken. Besprenkel met citroensap. Meng 2 eetl olijfolie met 1 eetl azijn en 1 koffielepel mosterd en schep in een kom door de krulsla. Verdeel de avocado, stukjes ei en garnalen over de krulsla. Serveer de dressing er apart bij.
    Tuinkruidendressing: 2 eetlepels zure room mengen met 2 eetlepels mayonaise (of yoghurt) en 2 eetlepels versgehakte tuinkruiden (bieslook, peterselie) Kruid met peper.
    Als lunchmaaltijd de hoeveelheden verdubbelen. Geef er stokbrood bij.


    Categorie:Salades
    Tags:avocado, garnaal, krulsla, dressing, ei, yoghurt, mayonaise, tuinkruiden, lunch
    >> Reageer (0)
    10-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grondwitloof is in de handel verkrijgbaar van oktober tot april en bewaart een paar weken in de groentelade, in papier verpakt. Witloof op watercultuur is het ganse jaar verkrijgbaar. Gebruik voor het stoven kleine stronkjes die minder duur zijn.
    Voor 2 personen
    6 witloofstronkjes
    50 g boter
    1 dl water
    peper, zout
    sausbinder

    Snijd het verkleurde gedeelte van de stronk en verwijder de lelijke buitenste blaadjes. Snijd de stronk kruisgewijs in. De boter smelten en het witloof rondom lichtjes laten kleuren (niet bruinbakken). Blussen met 1 dl water en kruiden met peper en zout naar smaak. Op zacht vuur ± 15 min stoven met deksel op de pan. Draai het witloof halverwege om. De laatste minuten het vocht zoveel mogelijk laten verdampen. De saus eventueel met sausbinder binden.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:witloof, grondwitloof, groenten, seizoensgroenten
    >> Reageer (5)
    03-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met preiroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kippefilets
    2 preiwit ( 300 g), fijngesneden
    100 g boter
    2 eetl olijfolie
    1 dl water + 1 eetl citroensap (of witte wijn)
    1 dl room

    Smelt 50 g boter en 2 eetl olijfolie en laat de kip rondom bruinbakken. Zet vuur lager, kruid naar smaak met peper en zout en laat nog 15 min zachtjes verder bakken. Ondertussen in een andere kookpot 50 g boter smelten. Prei afspoelen en met aanhangend water bijvoegen. Zet vuur lager en ± 15 min laten stoven met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Voeg water, citroensap en room toe. Kruid met peper (molen) en zout en breng aan de kook. Laat nog ± 5 – 8 min koken op hoog vuur, zonder deksel, zodat de saus kan indikken. Goed roeren. De saus is nu mooi romig. Serveer de saus met de warme kip. Dien op met gekookte aardappelen of kroketten.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, kippefilet, prei, room, kroketten, aardappelen
    >> Reageer (1)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Asperges met beenham
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Asperges met garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Paella
  • Salade Niçoise
  • Witte of rode koolsalade
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Tomatensla
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Preirolletjes met ham
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Koolrabi
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Witloof gestoofd
  • Kip met preiroomsaus
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Appeltjes in de oven
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Zalmrolletje
  • Kalfsfricassee
  • Soepvleesfricassee
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Spaanse omelet
  • Omelet met champignons en kaas
  • Tomaten met eieren
  • Uitsmijter
  • Gevulde eieren
  • Gehakt in witloofjasje
  • Gevulde eitjes
  • Fijne kippesoep
  • Andijvie, gestoofd
  • Vispotje met lengfilet
  • Visgratin met spinazie
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Knolselderstoemp
  • Komkommer Polonaise
  • Champignonsaus
  • Juliennesoep
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Goelash
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Schorseneren
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Knolselder met witte saus
  • Archiducsaus
  • Rode bietensoep
  • Wafels
  • Doperwtensoep
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Stoofvleespotje met appel
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Bleekselder of witte selder
  • Venkelvelouté met scampi
  • Vispannetje
  • Gehaktbrood
  • Havermoutpap en koekjes
  • Groene-peperroomsaus
  • Pompoen-ovenschotel
  • Chocomousse met bier
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Appelen met kaneel
  • Osso Bucco met pasta
  • Aardappeltjes in de oven
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Vogelnestjes
  • Zure eiersaus
  • Kwartels met druiven
  • Vleesballekes
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Witloof met ham en kaas
  • Scampi pikant
  • Preistoemp
  • Lasagne met zalm
  • Eieren gefrituurd
  • Groenekoolsoep
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Champignonsoep
  • Visfilets gegratineerd
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Spruiten
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloofsoep
  • Scampi in lookboter
  • Gevulde paprika's
  • Cordon blue
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Kip op jagerswijze
  • Wittekoolsoep
  • Witloofstoemp
  • Visfilet met pizzaiola
  • Wittekool
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2018
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Ajuinsoep
  • Aspergerolletje
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Hemelse peer
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Waterkerssoep
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Peren met vijgenpuree
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Oesters met kruidenboter
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Garnalensoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Pastinaaksoep
  • Preiroomsoep
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Creme brulee
  • Krabgratin
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Kip met mandarijntjes
  • Aperitiefglaasjes
  • Martini - Zalm
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Vissoep
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Grissinistokjes met ham
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Sint-Jakobsschelp
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Minibroodjes
  • Visrolletjes met courgettes
  • Wortelstoemp
  • Appelcompote
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Marmercake
  • Hazenrug
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Garnaalkroketten
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Rozijnenbrood
  • Rundtong met champignonsaus
  • Preisoep
  • Kalfslapje Napolitaine met pasta

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    arnouts
    blog.seniorennet.be/arnouts

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!