NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
akira
blog.seniorennet.be/akira
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    senga1
    blog.seniorennet.be/senga1
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    met_hart_en_ziel
    blog.seniorennet.be/met_har
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    20-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccoli - tonijntaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer lauw of koud, als lunch of in kleine porties als hapjes.
    Voor 2 personen
    1 rol bladerdeeg
    droge bonen of rijst (blindbakken)
    200 g broccoliroosjes
    1 blik tonijn, 200 g
    3 eieren
    4 eetl room, soyaroom
    zout, peper
    taartvorm, ca. 26 cm
    Oven voorverwarmen op 200°. Bladerdeeg in taartvorm leggen met het bakpapier langs de bovenkant. Doorprik enkele keren met vork en bodem helemaal bedekken met droge bonen. Laat 20 min blindbakken op 200°. Haal het deeg uit de oven, verwijder het bakpapier en bonen. Broccoli in kleine roosjes verdelen en ± 5 min in kokend water blancheren. Afgieten en laten uitlekken. Tonijn laten uitlekken en in stukjes verdelen. In een kom de tonijn en broccoli mengen. Eieren loskloppen met room, zout en peper. Tonijn-broccolimengsel over de taartvorm verdelen. Eiermengsel erover gieten. In het midden van de oven de groentetaart ± 30 min bakken op 200°. Tip: Bewaar de droge bonen voor een volgende keer. Je kan ook droge rijst gebruiken.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:broccoli, tonijn, eieren, room, soyaroom, bladerdeeg, lunch
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensstoofvlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lekkere versgezette koffie geeft een aparte smaak aan het vlees.
    Voor 4 personen
    1 kg stoofkarbonaden (varkensvlees)
    2 uien, stukgesneden
    olijfolie of bakboter
    laurierblad, tijm, rozemarijn, peper, zout
    4 dl water
    4 dl warme koffie
    sausbinder
    Stoof de ui glazig in olijfolie of bakboter. Voeg het vlees met kleine hoeveelheden toe en laat langs alle kanten aanbraden. Als al het vlees een korstje heeft gehad overgiet het dan met het water en de koffie tot het vlees juist onder staat. Voeg laurier, tijm, rozemarijn, peper en zout toe. Deksel op de pot en laat een uurtje stoven op zacht vuur. Bind de saus met sausbinder en serveer met gekookte aardappelen en groenten.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:varkensvlees, koffie, stoofvlees, laurie, tijm, rozemarijn, stoofschotel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gebakken in een kookpot is de kip sappiger en in de oven krijgt de kip een krokant velletje en dat is zeer lekker. Lekker met sla of fruit.
    1 braadkip

    peper, zout,

    bakboter

    kippenkruiden

    knoflookteen, niet gepeld

    2 sjalot, gepeld en grof gesneden

    tijm of dragon
    In de oven:

    Oven voorverwarmen 200°C. Droog de kip met huishoudrol. Kruid de binnenkant met peper en zout en steek er een klont boter in. Wrijf de buitenkant in met  olijfolie en naar keuze met kippenkruiden. Leg de kip in een ovenschotel, of een “ultra plus” ovenschaal met deksel van Tupperware. Zet de ovenschaal in de oven en bak de kip bruin in ± 10 minuten. Verminder de oven tot 175°C en bak 1 uur per kilo (kip 1,5 kg = 1u30 min). Bedruip de kip regelmatig ( om de 20 minuten) met de saus. Na de baktijd de oven afzetten en de kip nog een kwartier laten rusten vooraleer uit de oven te halen.

    In de kookpot:

    Droog de kip met huishoudrol. Kruid de binnenkant van de kip met zout en peper, steek er een takje tijm of dragon (zeer lekker) in. Kies een passende hoge kookpot (naargelang grootte van de kip). Smelt op middelmatig vuur een klont bakboter en bak de kip rondom bruin in ± 5 à 10 minuten. Als de boter te donker kleurt voeg dan een klontje boter toe, zodat de boter (en de kip) niet verbrandt. Leg de ongepelde look en sjalotten naast de kip. Voeg 1 dl water toe of flesje bier. Zet deksel op de kookpot en laat de kip op middelmatig vuur verder garen gedurende 45 minuten. Neem de kip uit de pot en bind de saus eventueel met sausbinder. 
    Snijd de gebraden kip in stukken. Met een kippenschaar is dit makkelijk. Eerst de billen afsnijden, dan vleugeltjes en dan de borst in het midden(naast het kraakbeen) halveren. Het onderste deel bevat twee kleine stukjes vlees, en de rest gebruiken we niet. De kip kan ook helemaal in tweeën doorgesneden worden, zodat je een ½ kip bekomt. Serveer de kip met koude of warme appelmoes, warme kriekjes of perziken, malse kropsla of fijngesneden witloof met mayonaise. En natuurlijk frietjes, kroketten of stokbrood.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, kruiden, sjalot, look, tijm, dragon
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 tonijnsteaks van ± 125 g (ontdooid)
    250 g groene tagliatelli
    2 courgettes
    2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    5 eetl olijfolie
    1,5 dl room
    geraspte kaas Grana Padano of Parmesan )

    Uiteinden van de courgettes afsnijden en fijnraspen. 3 eetl olie verhitten en courgette en knoflook ± 5 min stoven. Room toevoegen en aan de kook brengen. Laat even inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. Tagliatelli koken. Tonijnsteaks droogdeppen met keukenpapier en in 2 eetl hete olie ± 4 min bakken op middelmatig vuur. Draai regelmatig om. Serveer met de tagliatelli en saus. Bestrooi naar smaak met de geraspte kaas. 


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, tonijn, courgette, look, room, parmesan, Grana Padano
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met champignons en Leffe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 450 gr varkenshaasje
    250 g champignons
    2 fijngesneden sjalotjes
    ½ flesje bruine Leffe
    kruidnagel, rozemarijn, marjolein(naar keuze)
    1 klontje suiker
    1 dl room
    tijm, laurier, paprikapoeder, peper

    Stoof de sjalotjes even in een klont gesmolten boter (niet bruinbakken)en voeg de in schijfjes gesneden champignons toe. Op middelmatig vuur ± 5 minuten bakken, onder voortdurend roeren. Neem uit de pan en zet apart. Doe nu 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in de pan (dit geeft een mooi goudkleurig korstje aan het vlees) en braad het varkenshaasje rondom bruin. Voeg de Leffe toe, de kruidnagel, en het klontje suiker. Kruiden naar keuze met tijm, laurier, paprikapoeder, rozemarijn, marjolein en peper. Laat ± 25 min stoven op middelmatig vuur met deksel op de pan. Doe de champignons en sjalot opnieuw bij het vlees ± 10 minuten voor het einde. Haal het vlees uit de pan, versnijd het in sneetjes en schik op bord of schotel. Voeg room toe aan de saus en laat even inkoken. Serveer met aardappelkroketten en eventueel groenten naar keuze zoals gestoofd witloof of groene boontjes omwikkeld met gerookt spek. Je koopt ze in diepvries of je maakt ze zelf: 250 g fijne groene boontjes koken gedurende 12 min. Verfrissen en in gerookt spek rollen. Een paar minuten opbakken in gesmolten boter.
    Geen liefhebber van Leffe, gebruik dan wijn of water, of ½ Leffe en ½ water.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:varkenshaasje, sjalot, bruin bier, kruiden, suiker, champignon, kruidnagel, rozemarijn, marjolein, paprikapoeder, laurier, tijm, leffe
    >> Reageer (15)
    19-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 blinde vinken ( vogels zonder kop)
    2 uien, fijngesneden
    2 wortelen, stukgesneden
    200 g gepelde tomaten
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    2 eetlepels olijfolie of bakboter
    ½ koffielepel cayennepeper
    ½ kollielepel suiker
    250 g tagliatelli, linguine of andere lintpasta
    Olijfolie opwarmen en uien, wortelen en look gedurende een paar minuten glazig (niet bruin) stoven op middelmatig vuur. Blus met 1 dl water en laat even verdampen. Voeg de in stukken gesneden tomaten en suiker toe. Laat ½ uur sudderen op laag vuur en mix fijn. Warm 1 eetlepel olijfolie of bakboter en bak de blinde vinken rondom mooi bruin. Blus met 2 eetlepels water en laat 25 min. zachtjes braden met deksel op de pot. Draai regelmatig om en prik in het vlees zodat de sappen vrijkomen. Kook de pasta gaar. Haal het vlees uit de pan, snijd in dikke sneden en schik op een bord. Meng ondertussen het braadvocht bij de tomatensaus. Lepel wat saus over het vlees. De uitgelekte pasta mengen met wat olijfolie of boterklontje en op het bord schikken. Serveer de resterende saus in een sauskom. Ieder neemt wat saus op de pasta en bestrooid naar keuze met gemalen kaas.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tomaten, blinde vinken, slavinken, wortelen, look, cayennepeper, tagliatelle, linguine, lintpasta
    >> Reageer (0)
    18-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met ballekes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker stoofpangerecht. Doe er ook eens appelsnippers bij.
    Voor 2 personen
    4 witloofstronken
    400 g gehakt
    1 klontje bakboter
    1 dl water
    peper, zout
    Variatie: met appelstukjes
    Verwijder verkleurde blaadjes en stukje van de stronk. Spoel het witloof even onder de kraan en snijd het in de lengte door. Rol 6 gehaktballekes van middelmatige grootte. Smelt de boter in een tefalpan. Voeg het witloof met aanhangend water toe en laat even kleuren in de boter. Kruid met peper en zout. Voeg 1 dl water toe en leg de gehaktballekes in het midden van de pan. Dek af met deksel en laat 30 min stoven op matig vuur. Draai de ballekes halverwege de stooftijd om. Serveer met gekookte aardappelen.
    Tip:
    Om te stoven kan je kleine witloofkropjes kopen van ongelijke grootte. Ze zijn voordeliger. Wij noemden dat vroeger uitsteek.
    Variatie: Snijd een zoete ongeschilde appel (vb Jonagold, Kanzi, Pink Lady….)in stukjes en laat meegaren in de pan.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:gehakt, witloof, appelen, gekookte aardappel, stoofpangerecht, eenpansgerecht
    >> Reageer (6)
    17-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 400 g aardappelen ( zachtkokend )
    50 g boter
    1 ei
    peper, zout, nootmuskaat
    Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Spoel ze in koud water en leg ze in een kookpot. Overgiet met koud water en naar smaak wat zout toevoegen. Breng aan de kook met deksel op de pot en dan op een zacht vuur ± 20 min laten garen (naargelang soort). Aardappelen afgieten en wat opschudden. Pureer met een stamper. Maak in het midden een kuiltje en voeg de boter en het volledige ei toe. Kruid naar smaak met peper en nootmuskaat. Goed omroeren tot een smeuige puree. Variatie: Het ei kan je vervangen worden door 1 dl melk. Bij een feestelijke schotel nemen we puree met een lepel en leggen die in de vorm van een ei op het bord.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:aardappel, zachtkokend, ei, boter, peper, nootmuskaat, puree
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelschotel met groene boontjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 aardappelen, vastkokend (Nicola, Amandine...)
    1 ui, fijngesnipperd
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 goed handvol gehakte basilicum
    400 g fijne sperziebonen, diepvries of vers
    4 eetl olijfolie
    peper, zout
    Kook de geschilde aardappelen 13 min. Giet af en snijd in grote dobbelstenen. Kook ondertussen de fijne boontjes, voor diepvries 8 min in kokend water, voor verse 12 min. Giet af en verfris onder stromend water. Verhit de olijfolie in een tefalpan. Voeg de ui, aardappelenblokjes, knoflook en boontjes toe. Goed blijven omroeren gedurende ± 5 min en glazig, maar niet bruin bakken. Kruid naar smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur en roer de gehakte basilicum goed om met de andere groenten. Serveer bij gebakken vlees of vis.
    Tip: De aardappelen en boontjes kunnen op voorhand gekookt worden. Laat dan wel iets langer bakken en opwarmen met deksel. Andere overschotjes van gekookte groenten kan je ook toevoegen. Ter afwisseling een stukgesneden verse tomaat bijvoegen. Voor een éénpansgerecht voeg je spekblokjes of vleesoverschotjes toe.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:sperziebonen, prinsessenbonen, aardappel, vastkokend, look, basilicum, eenpansgerecht
    >> Reageer (0)
    16-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mayonaise met mixer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lukt altijd en klaar in 1 minuut.
    1 ei (helemaal)
    1 eetl mosterd
    2 eetl azijn of citroensap
    2 eetl water
    ½ liter slaolie (vb zonnebloemolie)
    peper, zout

    Neem een hoge smalle beker ( vb. maatbeker ). Giet hierin ½ l olie. Voeg het ei, mosterd, azijn, water, peper en zout toe. Zet de staafmixer op de bodem van de beker, zonder te roeren. Zet de mixer in werking en wel zo lang totdat u een gladde saus heeft verkregen ( ± een tiental seconden ). Haal de in werking zijnde staafmixer langzaam omhoog, zodat eventueel achtergebleven olie ook goed gemengd wordt. Dek af met plastiekfolie en bewaar in de koelkast.
    Weetje:
    Gebruik een staafmixer met gaatjes op zijkant onderaan.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:mayonaise, mixer, ei, mosterd, azijn, slaolie, zonnebloemolie
    >> Reageer (8)
    15-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ajuinstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een echte vlaamse stoemp met gestoofde ajuin, heerlijk met gebakken spek of worst en een glaasje tafelbier
    Voor 2 personen
    3 dikke uien (ajuin)
    bakboter of olijfolie
    4 sneetjes spek(ontbijt- of hespespek)
    of spekreepjes
    400 g aardappelen, geschild
    4 eetl water
    peper, zout
    Doe de geschilde aardappelen in een kookpot en zet onder water. Breng aan de kook en laat dan op matig vuur 20 minuten koken. Pel de uien en snijd in ringen. In een anti -kleefpan boter smelten of olijfolie opwarmen op matig vuur. Voeg de uiringen toe, laat lichtjes bruinbakken en roer regelmatig om. Voeg 4 eetlepels water toe, doe het deksel op de pan en laat ± 10 minuten gaarbakken. Bak de speksneetjes op matig vuur in een weinig bakboter. Snijd ze naar keuze in reepjes voor het bakken, dit bakt makkelijker en sneller. Giet het water van de gekookte
    aardappelen en met een pureestamper grof pletten. Voeg de gestoofde uien erbij en een klont boter en kruid naar smaak met peper en zout. Roer goed om en dien op met het spek.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ajuin, uien, aardappelen, stoemp, spek, vlaams, worst, tafelbier
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Messinaroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 à 8 kleine glaasjes
    250 g platte kaas
    0,5 dl melk
    2 eieren
    75 g bloemsuiker
    1 pakje vanillesuiker
    1 klein blikje gemengd fruit, uitgelekt
    of vers fruit ± 250 gr zoals ananas, aardbeien, banaan...

    Platte kaas en melk romig roeren. Vanillesuiker, bloemsuiker en eierdooiers toevoegen. Klop het eiwit stijf met een snuifje suiker en roer dit er voorzichtig onder. Vul de bodem van ieder glaasje met het uitgelekte fruit. Giet de room erover en versier eventueel met een kers (uit het blikje) of een ander stukje fruit. Zet een paar uur in de koelkast alvorens op te dienen.


    Categorie:Desserten
    Tags:platte kaas,melk,ei,bloemsuiker,vanillesuiker,seizoensfruit, fruit, cocktailfruit
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pittige tomatensaus Voor ± 6 dl saus
    200 g gepelde tomaten
    2 wortelen
    2 ui of sjalot
    2 eetlepels olijfolie
    ½ koffielepel cayennepeper
    ½ koffielepel suiker
    1 dl water
    Schraap of schil de wortelen en snijd in staafjes of rondellen. Pel de ui en snijd in stukken. Warm de olijfolie en voeg de uien toe. Op matig vuur even bakken tot ze glazig zijn(niet bruinbakken). Voeg de wortelen en tomaten toe. Na enkele minuten blussen met water en kruiden met cayennepeper en suiker. Laat 30 minuten zachtjes sudderen. Mix de saus fijn. Lekker met gehaktballen, vis ….


    Categorie:Sauzen
    Tags:tomaat, wortel, sjalot, cayennepeper, suiker, olijfolie, saus
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccolispagetti met mignonette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g spagetti (of pasta naar keuze)
    1 broccoli
    200 g verse roomkaas of philadelphia
    2 à 3 eetl kookvocht
    2 mignonette of kalfsneetjes
    bakboter
    peper, zout
    De stam van de broccoli verwijderen en roosjes afsnijden. In een ruime kookpot water aan kookpunt brengen. Voeg zout en een scheutje olijfolie toe en broccoliroosjes. Na 2 min. de spagetti toevoegen en regelmatig omroeren. Ondertussen het vlees bakken in boter. Na 8 min spagetti en broccoli afgieten en een paar eetlepels kookvocht opvangen. Opnieuw in kookpot brengen en de roomkaas en kookvocht toevoegen. Goed omroeren op laag vuur (resterende warmte kookplaat) tot de kaas volledig gesmolten is en kruiden met peper en zout. Serveer met het vlees.
    Tip:
    De broccoli heeft 10 min kooktijd nodig. De kooktijd van de spagetti kan varieren en daarom de pasta toevoegen naargelang kooktijd.


    Categorie:Pasta's
    Tags:broccoli, kaas, mignonette, kalfsvlees, spagetti,
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    2 courgettes
    1 ui, fijngesneden
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    2 eetl bakboter of olijfolie
    1 groentebouillonblokje
    1 teelepel gedroogde oregano (naar keuze)
    6 dl water
    50 à 100 g verse roomkaas met kruiden
    tomaat (versiering)

    Verwijder de uiteinden van de courgettes en snijd in stukken. Stoof de ui en knoflook een paar minuten in de boter of olijfolie. Courgettes toevoegen en ± 10 min zachtjes laten stoven. Water, bouillonblokje en organo toevoegen. Aan de kook brengen en ± 15 min zachtjes laten gaarkoken. Mixen, kruiden met peper en zout en roomkaas (naar smaak) toevoegen. Dit gaat makkelijk in een soeplepel met een beetje soep. Soep nog een paar minuten verwarmen, maar niet meer koken. Ontpit de tomaat en snij in fijne reepjes. Versier de soep hiermee.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:courgette, knoflook, ui, olijfolie, groentebouillon, roomkaas, oregano, soep
    >> Reageer (8)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spek met aardappelblokjes en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grootmoeders éénpansgerecht
    dikgesneden gezouten spek
    pijpajuintjes, fijngesneden
    aardappelen, geschild, in blokjes
    groenten: vb wortelen of erwten of boontjes
    laurierblad, tijm, peper, muskaatnoot
    water

    Snij het spek in stukjes van ± 3 cm en laat bruinbakken in tefalpan (zonder vetstof). Aardappelblokjes, groenten, pijpajuintjes en kruiden bijvoegen. Roer om. Water toevoegen zodat de groenten half onderstaan. Deksel op de pan en laten garen tot aardappelen en groenten mals zijn ( ± 30 min). De saus eventueel binden met sausbinder.
    Tip
    Neem een gelijke hoeveelheid aan groenten en aardappelen. 


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:spek, aardappel, groenten, kruiden, éénpansgerecht
    >> Reageer (1)
    14-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatentaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer deze pittige tomatentaart warm of koud met een fris slaatje.
    2 el olijfolie
    1 ui in ringen
    1 fijngesneden teentje knoflook
    4 ontvelde tomaten in stukjes (1 blik)
    1 pili-pilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt of poeder
    2 dl passata (gezeefde tomaten)
    1 eetl suiker
    200 g spekblokjes
    Kruimeldeeg
    Bak de kruimeldeeg eerst 10 min met droge bonen of rijst in taartvorm van 20-25 cm volgens gebruiksaanwijzing.
    De vulling: Verhit de olijfolie en fruit de ui 5 min op matig vuur, voeg knoflook toe en nogmaals 2 min. Voeg de stukjes tomaten en pepertje toe. Breng aan de kook en laat op een matig vuur 15 min doorkoken. Voeg de passata en suiker toe en laat de saus 10 min indikken. Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Bak de spekblokjes even in tefalpan zonder vetstof. Verdeel de tomatensaus en de spekblokjes over de taartbodem. Zet de taart 25-30 min in de oven 200° C.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:tomaten, tomaat, look, pili-pili, passata, spek, groentetaart
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijke uiensoep opgediend met geraspte kaas. Als volledige maaltijd met een warm knoflookbroodje.
    Voor 2 – 3 personen
    ½ kg uien
    2 eetlepels boter
    2 aardappelen, geschild
    1 teentje knoflook (naar keuze), fijngesneden
    6 dl water + 1 bouillontabletje (runder–of groenten)
    50 g geraspte kaas (emmental, gruyere...)

    Snijd de uien in ringen en de aardappelen in schijfjes. Smelt de boter op een matig vuur en stoof de uien (niet bruinbakken) ±10 min met deksel op de kookpot. Roer regelmatig om met spatel, en schraap telkens over de bodem. Schep 2 eetlepels uit de kookpot en zet apart. Aardappelen, look, water en bouillonblokje bijvoegen en aan de kook brengen. Laat 30 min garen op een zacht vuur. Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout. Roer de apart gehouden uien onder de soep. Serveer heet in borden en bestrooi onmiddellijk met de kaas, zodat deze kan smelten.
    Variatie:
    Een beschuit of broodkorstjes in het bord leggen en daarop de hete soep gieten. Dan bestrooien met kaas.
    Knoflookbroodjes kan je kant en klaar in diepvriesafdeling vinden. Of bestrijk stokbrood met knofloof en boter en zet even onder de hete grill.
    Tip:
    Neem ook een kijkje bij de variant: ajuinsoep


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:uien, aardappel, geraspte kaas, knoflookbrood, soep, ajuinsoep, broodkorstjes,
    >> Reageer (5)
    13-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuiderse varkenskotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenpansgerecht. Voor 2 personen
    2 varkenskoteletten
    1 blik witte bonen (200 ml)
    3 eetl bakboter of olijfolie
    1 fijngesneden knoflookteentje
    1 fijngesneden ui
    1 rode paprika
    6 middelgrote vastkokende aardappelen (Nicola, Charlotte)
    1 rood pepertje of pili-pili, laurierblad
    3 dl warm water + ½
    blokje groentebouillon
    Snij de geschilde aardappelen in dikke frieten. Verwijder de pitten uit de rode paprika en het rode pepertje. Snijd in fijne repen. Het bouillonblokje oplossen in het warme water. Verwarm 2 eetlepels bakboter of olijfolie en bak de koteletten goudbruin. Haal ze uit de pan. Voeg 1 eetlepel bakboter toe in de stoofpan. Doe ui, knoflook, paprika, aardappelen en rode pepertje in de pan. Laat een paar minuten stoven en roer regelmatig om. Overgiet met de bouillon, kruid naar smaak met zout en voeg laurierblad toe. Leg de koteletten bovenop de groenten. Deksel op de stoofpan en 20 minuten garen op matig vuur. De uitgelekte witte bonen bijvoegen. Nog ± 10 min verder stoven zonder deksel om het overtollige vocht te laten verdampen. Kotelet op een bord schikken en de saus eventueel binden met sausbinder. Garneer met peterselie.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:kotelet, witte bonen, look, paprika, pili-pili, bouillon, aardappelen, stoofpot, eenpansgerecht
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bechamel of witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier twee manieren voor deze saus, voor 2 personen, die je kan opdienen met gekookte groenten zoals bloemkool, broccoli, schorseneren, wittekool, prei, knolselder…Voor 1/4 liter witte saus (voor 2 personen) smelt je 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper en je bekomt een papje. Even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper. De saus zal nu dikker worden. Even kruiden met peper, zout en eventueel nootmuskaat.

    Of

    Je neemt van 1/4 liter melk een weinig melk in een tas en mengt met 1 volle eetlepel maïszetmeel (Maïzena). Breng de rest van de melk aan de kook en meng van het vuur het papje hieronder. Met klopper goed omroeren en opnieuw op het vuur zal de saus dikker worden. Nu kies je zelf hoe dik die wordt, maar een papperige saus is niet ideaal. Dus als je roert en ziet kringetjes in de saus is ze ideaal. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Een paar druppels citroensap geven een frisse toets.


    Categorie:Sauzen
    Tags:witte saus voor groenten, melk, roux, bloem, saus voor lasagne, kaassaus
    >> Reageer (1)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Oesters met kruidenboter
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Witloofsoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Currysaus
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Microgolf: Warme appelen
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Garnaalkroketten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Knolseldersoep
  • Groenekoolstoemp
  • Pudding met frambozen
  • Cappuccino van soep
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Cake met appelen
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Aperitiefglaasjes
  • Hemelse peer
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Spruitjessoep
  • Creme brulee
  • Rode kool
  • Venkel met kaaskorstje
  • Hete bliksem
  • Farfalle met krabvlees
  • Uientaart
  • Chili Con Carne
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Hazenrug
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Chocomousse
  • Geroosterde kwartels
  • Jenthes keuken
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Zuurkoolschotel
  • Marmercake
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Sabayon
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Gehaktballen in microgolf
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Risotto met zeevruchten
  • Witloof - Hamtaart
  • Rozijnenbrood
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Finettes met champignonsaus
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Prei op vlaamse wijze
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Doperwten in microgolf
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kes_3
    blog.seniorennet.be/kes_3

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!