NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
myplace
blog.seniorennet.be/myplace
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pekingezen
    blog.seniorennet.be/pekinge
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    alix
    blog.seniorennet.be/alix
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    06-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Lekker bij gebakken vlees. Voor 2 personen.
    300 g witloof ( fijngesneden )
    klontje boter ( 30 gr)
    3 eetlepels water
    1 dl room
    peper, zout
    Smelt de boter en voeg het fijngesneden witloof en het water toe. Stoof het gedurende ± 10 min met deksel op de kookpot. Kruid het witloof naar smaak met peper en zout. Voeg de room toe en laat op hoog vuur inkoken (± 5 min). Regelmatig roeren met klopper. Serveer de saus bij gebakken steak of varkensvlees (gekruid met een weinig nootmuskaat).

    Categorie:Sauzen
    Tags:witloof, room, steak,varkensvlees, mignonettes, kotelet, gebraden vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met kruidenkorst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk haasje met verse kruiden.
    Verrukkelijke geuren in de keuken.
    Voor 2 personen
    1 varkenshaasje ( ± 400 g)
    1 bosje peterselie
    1 bosje basilicum
    2 tijmtakjes
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 sjalot, fijngesnipperd
    6 eetl paneermeel
    6 eetl olijfolie
    50 g boter, gesmolten
    peper, zout

    Kruiden afspoelen en droogdeppen. De peterselie en basilicumblaadjes fijnknippen met schaar. Tijmblaadjes van de takjes afritsen. Vermengen met paneermeel, olijfolie, sjalot, knoflook en kruiden met peper en zout. Varkenshaasje droogdeppen met keukenpapier en rondom inwrijven met peper en zout. Twee eetlepels olijfolie verhitten en het vlees rondom mooi bruin bakken. Uit de pan nemen, het fijne uiteinde omvouwen en in een vuurvaste schotel leggen. Het vlees bedekken met een laag kruidenmengsel. Verdeel de rest over de schaal. De gesmolten boter over het geheel verdelen. In een voorverwarmde oven 220° C braden gedurende 30 – 35 min. Na 20 min temperatuur minderen naar 200° C. en het vlees bedruipen met het braadvocht. Serveer hierbij gekookte aardappelen en gestoofde erwtjes of wortelen.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:varkenshaasje, kruidenkorst, familiefeest, peterselie, basilicum, tijm, look, sjalot, paneermeel, olijfolie
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    500 g wortelen, grofgesneden
    1 ui, grofgesneden
    1 liter water + 2 blokjes groente-of kippebouillon
    laurierblad, peterselie
    1 teentje look, fijngesneden (naar keuze)
    2 geschilde aardappelen, in stukjes gesneden
    klontje boter
    variatie: sinaasappelsap, kervel en paprikapoeder
    Smelt de boter en stoof de ui glazig op middelmatig vuur. Voeg hierbij de wortelen, aardappelen en het lookteentje. Laat even stoven. Water toevoegen, bouillonblokjes en laurierblad. Breng aan de kook en laat op zacht vuur gaarkoken. Gaarkooktijd voor winterwortelen ± 45 min, voor jonge wortelen ± 30 min. Haal laurierblad uit de soep. Fijnmixen. Kruiden naar smaak met peper en zout. Versier met fijngehakte peterselie.
    Als variatie of voor een feestelijke soep voeg je 2 dl vers geperst sinaasappelsap toe na het mixen en een beetje paprikapoeder. Voeg 2 eetlepels gehakte kervel bij en warm nog even op. Schep de soep in borden en versier eventueel met geraspte sinaasappelschil (bio).


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:soep, wortelen, sinaasappelsap, appelsiensap, kervel, peterselie
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte of rode koolsalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een zoetzure salade met witte of rode kool, die zeer fris smaakt bij gebraden vlees.
    150 g fijngeraspte witte kool (of rode)
    3 eetlepels olijfolie
    3 eetlepels azijn
    2 eetlepels fijne suiker of honing
    peper, zout
    De wittekool mengen met de olie, azijn en suiker. Kruiden met peper en zout. Een uurtje in een afgedekt potje in de koelkast zetten. De kool zal wat zachter worden en zal nu een zoetzure smaak krijgen. Als variatie kan je bij witte koolsalade nog stukjes tomaat of sinaasappel of rozijnen bijvoegen. Bij rodekoolsalade zijn stukjes appel lekker.


    Categorie:Salades
    Tags:wittekool, rodekool, zoetzuur, honing, appel, slaatje
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensoep met venkel en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk roomsoepje
    Voor 4 – 6 personen
    750 g gepelde tomaten
    1 venkelknol
    1 ui, 1 wortel
    1,5 l water + 3 tabletjes kippenbouillon
    1 eetl bloem
    1 eetl boter
    1 dl room
    200 g noordzeegarnalen (eventueel diepvries)
    Snij de ui, de wortel en de venkel in grove stukken. Hou het fijne groen van de venkel opzij voor de afwerking. Verwijder de pitjes eventueel uit de tomaten en snij in stukken. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de gehakte ui, wortel en venkel toe. Laat enkele minuten stoven met deksel op de kookpot. Strooi de bloem over de groenten en roer goed om. Overgiet met het water en voeg de bouillontabletjes en stukjes tomaat toe. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 45 min koken. Mix de soep fijn en breng opnieuw aan de kook. Neem de kookpot van het vuur en voeg de room en de garnaaltjes toe. Versier het bord met het groen van de venkel.
    TIP:
    De soep kan de dag voordien klaargemaakt worden tot het mixen. Verwarm op het moment zelf en voeg dan de garnaaltjes en de room toe.
    Garnalen nooit spoelen onder water. Laat ze uitlekken op huishoudrol, anders verliezen ze aan smaak.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:tomaten, venkel, wortel, ui, garnalen, tomatensoep, venkelsoep, roomsoep
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen

    1 kg aardappelen

    ¼ liter karnemelk

    peper, zout

    50 gr boter

    250 gr grijze garnalen

    bladpeterselie, fijngeknipt

    4 eieren

    2 eetlepels azijn
    Kook de aardappelen, giet af en pureer ze met een pureestamper. Giet de karnemelk bij de puree en zet opnieuw op het vuur. Warm even opnieuw op en roer er van het vuur de boter onder. Kruid met peper en zout.  Breng een liter water aan de kook met 2 eetlepels azijn. Breek de eieren één voor één in een kopje. Zet het vuur zachter zodat het niet meer kookt. Roer in het water zodat het een draaikolk vormt en laat de eieren erin glijden. Laat ongeveer 3 minuten gaar worden. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een propere keukendoek (huishoudrol blijft plakken). Schep de smeus op een warm bord en leg het gepocheerd ei er voorzichtig bovenop. Bestrooi met de garnalen en wat peterselie. Ieder doorprikt de dooier en zo kan het eigeel er lekker uitlopen.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:karnemelk, aardappelen, grijze garnalen, eieren, azijn, noordzeegarnalen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassoep met balletjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker en klaar in 15 minuten.
    Voor 4 personen.
    4 eetl boter
    3 eetl bloem
    1 ¼ liter warme bouillon (3 blokjes + water)
    400 g doperwten, blik uitgelekt of diepvries
    ± 150 g verse kaas (vb.Philadelphia)
    2 eetl gehakte bieslook
    200 g gehakt
    1 klein fijngesneden sjalotje

    De sjalot mengen met het gehakt, kruiden met peper en zout en kleine soepballetjes rollen. Boter smelten, bloem toevoegen en al roerend de bouillon bijgieten. Aan de kook brengen en doperwten toevoegen. Op laag vuur 5 min laten koken. Meng apart in een pollepel de kaas met een beetje warme bouillon. Giet bij de soep. Soepballetjes aan de soep toevoegen en in 5 min laten garen (niet koken) . Van het vuur nemen en bieslook erin strooien. Serveren.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:doperwten, bouillon, verse kaas, bieslook, gehakt, ballekes, soep
    >> Reageer (0)
    05-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolseldersalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De pittige smaak van knolselder past goed bij slaatjes of als garnituur bij vleesbeleg.
    knolselder
    mayonaise
    citroensap of azijn
    peper, zout
    Knolselder schillen en fijnschaven met grove rasp. Onmiddellijk met citroensap of azijn besprenkelen. Voeg mayonaise toe, kruid met peper en zout en goed mengen. Zet een paar uur of zelfs tot ’s anderendaags afgedekt in de koelkast. Je kan dit een paar dagen bewaren.


    Categorie:Salades
    Tags:knolselder, mayonaise, citroensap, kruiden, slaatje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Croque-Monsieur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook gekend onder de naam tosti. Twee sneetjes brood belegd met gekookte ham en kaas roosteren. Meestal gebruiken we geen dagvers, maar oud brood en snijden het op maat van het tosti-ijzer of toestel. Toastbrood is handig en heeft een zoetere smaak. Bij Croque-Hawaienne komt er nog een uitgelekt schijfje ananas tussenin bij. Voor Croque-Madame wordt er nog een spiegelei bovenop gelegd. Een weinig bolognesesaus bovenop wordt dan een Croque-boem-boem. Minder gekend een Croque-vidée met kipragout (vidée) bovenop.
    Besmeer het brood langs beide kanten lichtjes met smeerboter of olijfolie. Beleg een sneetje brood met een sneetje ham en een handvol geraspte kaas (emmenthal of gruyere) of een sneetje kaas. Hierop het tweede sneetje brood. Enkele minuten in het croque-monsieur toestel tot het mooi goudgeel gekleurd is. Serveer naar keuze met fijne augurkjes, enkele blaadjes sla, tomaatstukjes, wittekoolsalade, geraspte wortel, mayonaise en/of ketchup. Als we de croque in kleine driehoekjes snijden is dit een lekker aperitiefhapje. We steken er dan leuke prikkers in.
    Originele vullingen:
    Gerookte zalm en verse kaas met kruiden (zoals boursin), of geitenkaas
    Roastbeef in sneetjes met mosterd en gehakt uitje
    Tomaatschijfjes bestrooid met Grana Padano, anjovisfilets en olijven
    Koude sneetjes varkens- of kippevlees met appelmoes
    Tonijn (uitgelekt) met tomaatschijfjes, peper en zout
    Sneetjes gerookt spek met ¼ appel in schijfjes gesneden.
    Weens worstje met geraspte kaas of mosterdkaas.
    Parmaham met mozzarella en fijne reepjes gedroogde tomaten. Kruid met provencaalse kruiden.
    Spekplakjes met raclettekaas en schijfjes gekookte aardappelen.


    Categorie:Snacks - Brood
    Tags:Croque-monsieur, kaas, hesp, tosti, ananas, slaatje, ketchup, toastbrood, croque-vidée, croque-boem boem, croque-hawai
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met veldsla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witloofstronken
    50 g veldsla
    Mayonaise of slasaus
    knoflookteentje, fijngesneden (naar keuze)

    De veldsla spoelen in koud water, laten uitlekken en de wortel afsnijden. Verwijder de verkleurde buitenste blaadjes van de witloofstronken en spoel in koud water. Heel fijn snijden. De harde kern onderaan wegwerpen. Meng het witloof onmiddellijk met de mayonaise (om verkleuring te voorkomen) en voeg de veldslablaadjes en knoflookteentje toe. Zeer lekker bij gebraden vlees en frietjes.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:veldsla, witloof, look, mayonaise, slaatje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccoli en tomaten gegratineerd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    3 tomaten (middelgroot)
    ½ broccoli
    25 g boter
    25 g bloem
    ¼ liter melk
    3 eetl geraspte kaas (zoals Parmesan of Grana Padano)
    peper, zout
    Tomaten pellen en halveren. Broccoli spoelen onder de kraan en zes roosjes afsnijden. In kokend water 5 minuten koken en onmiddellijk verfrissen onder stromend water, of in microgolf afgedekt, 3 min in schaal met een bodempje water. Oven voorverwarmen op 200°C. Een ovenschaal invetten en de halve tomaten en broccoli afwisselend schikken. Een kaassaus maken: smelt boter en voeg de bloem toe. Goed mengen met de klopper en de melk toevoegen. Even laten indikken en de kaas door de saus mengen. Kruiden naar smaak met zout en peper en over de groenten gieten. In het midden van de oven zetten gedurende 20 à 25 minuten. Er vormt zich nu ook een mooi bruin korstje.
    Tip: Het gerecht krijgt een andere smaak als u er champignons bijvoegt. Maak met de rest van de broccoliroosjes en steeltjes een soepje.


    Categorie:Groenten
    Tags:broccoli, tomaten, kaas, melk, bloem, ovenschotel
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaat - Basilicumtaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    150 g mozzarella, in dunne plakken
    4 grote tomaten, in dikke plakken
    ± 10 verse basilicumblaadjes
    2 eetl olijfolie
    2 versnipperde teentjes knoflook
    Pizzadeeg

    Leg de plakken mozzarella op het deeg en daarbovenop de plakjes tomaat. Doop de basilicumblaadjes in olijfolie en verdeel ze over de tomaten. Bestrooi de taart met de knoflook, besprenkel met de olie, versgemalen peper en zout. Bak de taart ± 30 min. op 200° tot de korst goudbruin is en de tomaten zacht zijn. Serveer warm.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:basilicum, mozzarella, tomaat, groentetaart, look, pizzadeeg
    >> Reageer (1)
    04-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterham met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 boterhammen

    500 g aardbeien sap van ½ citroen
    4 eetlepels fijne suiker
    4 grote sneetjes wit brood (naar keuze)
    smeerboter

    Spoel de aardbeien voorzichtig in koud water. Laat uitlekken en verwijder dan het steeltje. Snijd ze in kleine stukjes, doe ze in een plastiek potje, en besprenkel met het citroensap. Bestrooi met de fijne suiker en zet afgedekt in de koelkast. Na een half uur de aardbeien pletten. Besmeer de sneetjes brood met boter en de aardbeienmoes.

    Je kan de geplette aardbeienmoes ook invriezen. Nadien volledig laten ontdooien in de koelkast.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:aardbei, boterham, brood, lunch, aardbeienmoes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bolognesesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In deze saus kan je naar eigen keuze wortel of selderstukjes toevoegen, maar is evengoed zonder. Laat langzaam sudderen. Voor 4 personen
    500 gr gehakt

    2 eetlepels olijfolie

    1 knoflookteentje, fijngesnipperd

    1 dikke ui, fijngesneden

    1 wortel, geschild en stukgesneden

    1 takje bleekselderij, stukgesneden

    2 dl water of rode wijn

    2 à 3 koffielepels Italiaanse kruiden

    1 blik gepelde tomaten of tomatenstukjes ( 400 ml)

    1 blikje tomatenpuree (70 g)

    gemalen kaas (parmesan, grana padano, gruyere)
    Warm olijfolie op middelmatig vuur en laat ui even glazig bakken (niet bruin). Voeg knoflook, wortel- en selderstukjes toe en laat enkele minuten stoven. Het gehakt met kleine hoeveelheden toevoegen en regelmatig omroeren. Plet met een vork en bak tot het kruimelig en grijs van kleur is. Snijd de gepelde tomaten in kleinere stukjes en voeg toe, samen met water of wijn, tomatenpuree en Italiaanse kruiden. Laat minstens  ½ u zachtjes stoven. Wil je de saus de volgende dag gebruiken, koel de kookpot dan in een bodem koud water. Als de saus is afgekoeld zet je ze afgedekt in de koelkast.  Je kan deze saus invriezen. Ook lekker op een croque-monsieur = croque-boem-boem.


    Categorie:Sauzen
    Tags:tomaat, gehakt, look, wortel, selder, wijn, tomatenpuree, croque boem-boem
    >> Reageer (0)
    03-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanillepudding met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    250 g aardbeien
    sap van ½ appelsien
    1 eetlepel poedersuiker
    ½ zakje (25 g) vanillepuddingpoeder
    5 dl melk
    5 eetlepels fijne suiker

    Spoel de aardbeien onder stromend water, verwijder dan de steeltjes en laat uitlekken. Snijd de aardbeien in stukjes en leg ze in een afsluitbaar (plastiek) potje. Strooi er de poedersuiker over en het appelsiensap. Schud even en zet minstens ½ uur in koelkast. Tussentijds even omschudden. Maak de vanillepudding volgens de uitleg op de verpakking met de melk en suiker. Spoel individuele potjes, kopjes of tulbandvorm met koud water. Giet de pudding erin en laat een paar uur afkoelen en opstijven. Stort de pudding op een bordje en schik de aardbeistukjes rondom. De rand van het bord eerst bestrooien (met behulp van een zeef) met poedersuiker oogt zeer mooi. Eventueel een muntblaadje als versiering.
    Variaties: Kan ook met ander fruit zoals frambozen, bosvruchten, tropisch fruit.....


    Categorie:Desserten
    Tags:aardbei, pudding, munt, dessert, frambozen, bosvruchten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gele-Paprikasoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    3 gele paprika’s
    2 sjalotten, fijngesnipperd
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 groentebouillonblokje
    2 eetl boter
    6 dl water
    peterselie, fijngeknipt

    Paprika’s doormidden snijden en pitten en steel verwijderen. Spoelen onder kraan en in reepjes snijden. Boter smelten en sjalot, paprika en knoflook toevoegen. Op middelmatig vuur stoven gedurende ± 5 minuten met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Water en verkruimeld bouillonblokje toevoegen. Aan de kook brengen en dan 20 à 30 min zachtjes laten koken. Fijnmixen. Eventueel kruiden naar smaak met peper en zout. Dien op en bestrooi met fijngehakte peterselie.
    Variatie:
    Een eetlepel room of soyaroom in ieder bord.
    Feestelijk:
    Versier de soep met in stukjes gesneden gerookte zalm.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:gele paprika, soep, familiefeest, feestelijk, gerookte zalm
    >> Reageer (8)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met beenham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 gr verse witte asperges of bokaal
    4 fijne sneetjes beenham
    2 hardgekookte eieren
    100 g echte boter
    fijngesnipperde peterselie

    Schil en kook de asperges volgens basisrecept of verwarm de asperges uit bokaal een paar minuten in de microgolf met het vocht. Versnipper de eieren of verdeel ze in stukken. Smelt de boter in een pannetje of in microgolf op half vermogen.Kruid eventueel met peper en zout. De asperges op een bord schikken. Leg beenham een minuutje in het kookvocht van de asperges, laat uitlekken en schik naast de asperges. Strooi de versnipperde eieren onderaan de asperges of leg de stukken ernaast en garneer met peterselie. Overgiet het geheel met gesmolten boter.Serveer met kleine gekookte aardappelen of krielaardappelen.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperge, krieltjes, beenham, peterselie, eieren
    >> Reageer (1)
    02-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees met bruine Leffe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ½ kg stoofkarbonaden (rundsvlees)
    3 uien, stukgesneden
    2 eetl bloem
    1 flesje Leffe Bruin
    1 eetl azijn
    1 eetl bruine suiker
    laurierblad, tijm, peper, zout
    1 snee brood met dikke laag mosterd

    Stoof de ui glazig in olijfolie of bakboter en voeg het in kleine stukjes gesneden vlees toe. Laat langs alle kanten aanbraden. Strooi de bloem hierover en roer goed om. Overgiet met het bier tot het vlees juist onder staat. Voeg azijn, bruine suiker, laurier, tijm, peper en zout toe. Laat een uurtje op zacht vuur stoven. Leg nu een snee brood, zonder korst, met mosterd bovenop het vlees. Deksel op de pot. Roer af en toe en laat nog een ½ uurtje verder stoven.
    Tip
    Paardenvlees voor een zoetere smaak.
    Maak het de dag voordien klaar, dan smaakt het nog beter. Bij het opwarmen regelmatig omroeren, of in microgolf.
    Sausbinder gebruiken i.p.v. brood met mosterd.
    In plaats van Leffe kan je ook donker tafelbier gebruiken.

    Zie ook recept Oma's stoofkarbonaden


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:stoofkarbonaden, ui, bloem, azijn, tijm, laurierblad, Leffe, suiker, frieten, stoofschotel, stoofvlees
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges: Basisrecept
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In februari krijgen we eerst de serreteelt. De asperges uit volle grond zijn er vanaf half april tot 24 juni (Sint - Jan), zo kort duurt het aspergeseizoen. Asperges zijn rijk aan mineralen en vitaminen. Koop frisse asperges. De onderkant mag niet ingedroogd en houterig zijn.
    Basisrecept
    Reken 250 à 300 g per persoon. Bewaar asperges in een vochtige doek in de koelkast, en niet langer dan 2 dagen. Leg ze een half uur in koud water en het schillen gaat veel makkelijker. Schil de witte asperges met een dunschiller. Begin voorzichtig te schillen van net onder het kopje naar onderkant toe. Asperges moeten dik geschild worden, anders heb je nadien draderige asperges. Snij het houterige gedeelte onderaan ± 2 cm weg of breek het af. Bind ze eventueel opnieuw met de koord die er rond was bij de aankoop. Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Alleen onderkant verwijderen. Kook ze in kokend gezouten water ± 4 à 5 minuten. Ze moeten nog krokant zijn. Je vindt ook wilde asperges: heel dun en heel lekker.(lijken op strohalmen). Ze hebben amper een paar minuutjes nodig, gewoon even stomen of pocheren in gezouten, kokend water...en klaar.
    Klassiek:
    Leg de asperges in een kookpot met koud water, breng aan de kook en voeg wat zout toe. Als het water kookt de asperges ± 5 minuten laten koken. Neem de pot van het vuur en laat nog 15 à 20 minuten afgedekt staan zodat de asperges verder garen. De kooktijd is afhankelijk van de versheid en de dikte. Prik even in het onderste gedeelte om te kontroleren. Neem de asperges voorzichtig uit de kookpot, met een schuimspaan of met twee vorken en laat uitlekken op een zuivere keukendoek of dikke keukenrol.
    Microgolf: 500 gr asperges
    In een ovale microgolfschaal de asperges met de punten in dezelfde richting naast elkaar leggen. Voeg water toe tot ze juist onder staan. De afgedekte schaal 8 – 10 min op 850 Watt (naargelang dikte) in microgolf zetten. Neem schotel uit microgolf (pas op heet) en laat nog ongeveer 10 min afgedekt rusten en nagaren. Controleer met prikker of ze gaar zijn. Neem ze uit het water en even laten uitlekken. Hierbij een witte saus of op z'n Vlaams.
    Zoete aspergepunten met ijs
    Heel langzaam de 3 à 4 cm fijne aspergepunten met veel poedersuiker laten garen in echte boter, gedurende 15 à 20 min met deksel op de pan tot ze zacht zijn. Als ze nog wat meer tijd nodig hebben, een scheutje water toevoegen om verkleuring te vermijden. Verrassend lekker met een bolletje vanille-ijs.
    Tip:
    Hou het kookvocht van de asperges voor een volgende aspergesoep of groentesoep in vb. diepvries. De schillen en onderkantjes kunnen ook gekookt worden. Laat nadien ± 30 min. trekken in kokend water en giet door zeef. Het kookvocht kan je verspreid over de dag, opdrinken en werkt bloedzuiverend, urine en vochtuitdrijvend. Ze bevat de stof asparagine. Dit heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, reuma, vermoeidheid, lage bloeddruk.
    Invriezen:
    Asperges laten zich goed invriezen. Schil de asperges, droog ze daarna zorgvuldig, verpak ze in een plastic zakje en doe ze onmiddellijk rauw in de diepvries (niet blancheren). Blijven 4 tot 6 maanden houdbaar zonder kwaliteitsverlies. Bij gebruik moet je de asperges niet ontdooien, maar in bevroren toestand in kokend water laten garen gedurende ± 20 min.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, seizoengroenten, invriezen, slankmakend, jicht, reuma, bloedzuiverend, vochtafdrijvend, Sint-Jan, Vlaams, a la flamande, aspergeseizoen
    >> Reageer (6)
    01-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sperzieboontjes met spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    300 g fijne sperziebonen
    6 fijne sneetjes gezouten spek
    1 klont bakboter

    Koop steeds frisse groene boontjes, zonder bruine vlekken, spoel ze in koud water en verwijder slechte exemplaren. Snijd de steeltjes af en de puntjes onderaan. Kook in gezouten kokend water beetgaar gedurende 8 minuten. Giet af en spoel onmiddellijk onder stromend water. Nu kan je de boontjes afdekken en eventueel bewaren in de koelkast tot een later tijdstip. Rol een bundeltje boontjes in een sneetje spek. Smelt de boter en bak de bundeltjes op middelmatig vuur ongeveer 2 à 3 minuten langs iedere kant, zodat het spek lichtbruin gebakken is en de boontjes warm. Kruid naar smaak met peper en een weinig zout. Lekker en feestelijk bij gebraden vlees.


    Categorie:Groenten
    Tags:sperziebonen, groene boontjes, prinsessenboontjes, gezouten spek, feestelijk
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (11)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (10)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (21)
  • Vleesgerechten (12)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Tomaat tonijn
  • Tomaat Garnaal
  • Garnalentoren
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Meloen met gerookte zalm
  • Aardbeien met roomijs
  • Citroendrankje
  • Salade Niçoise
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Gazpacho
  • Ijsbergsla met fruit
  • Mosselsoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Varkensruggebraad
  • Paella
  • Prei op vlaamse wijze
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Spagetti Bolognese
  • Tonijn met kruidenboter
  • Broccolisoep
  • Paprikasoep
  • Lamskoteletje met ananas
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Tomatensla
  • Mayonaise met mixer
  • Cake met appelen
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Zalm met prei
  • Venkel en tomatengratin
  • Tortilla
  • Tortilla met courgette
  • Erwtjes met appel
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Wortelen
  • Mosselen natuur
  • Groene boontjes
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met een korstje
  • Doperwten
  • Ratatouille
  • Snijbonen
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Slasoep
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Pasta met spekblokjes
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Appeltaart
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Aardbeien met sabayon
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Kippenbouillon met asperges
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergerolletje
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalensaus
  • Aardbeibloesem
  • Trostomaatjes gegrild
  • Nieuwe aardappelen
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Boterboontjes
  • Meloen met Gandaham
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Bloemkool
  • Asperges met garnalen
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Toast Champignon
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Seldersoep
  • Venkelsoep
  • Pensen met appeltjes
  • Tomaat met vinaigrette
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Avocado met krab
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Appelsoep
  • Witloofsoep
  • Witloofroomsaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Wortelsoep
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Kaassoep met balletjes
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Witloof met veldsla
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Boterham met aardbeien
  • Bolognesesaus
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges met beenham
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Asperges: Basisrecept
  • Sperzieboontjes met spek
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Aspergeslaatje
  • Veldsla met uien en spek
  • Spinazie
  • Doperwten in microgolf
  • Appelcake
  • Verse tomatensoep
  • Rijstpap
  • Chili Con Carne
  • Provencaalse saus
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preisoep met aardappelen
  • Gehaktballen met krieken
  • Bloemkoolsoep
  • Preirolletjes met ham
  • Varkenskotelet charcutiere
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Mosterdsaus
  • Kip met preiroomsaus
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Wortelstoemp
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Prei - witloofsoep
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Uitsmijter
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Tomaten met eieren
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Andijvie, gestoofd
  • Rond Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Omelet met champignons en kaas
  • Aardappelkroketten
  • Zalmrolletje
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Gevulde eieren
  • Witloof met champignonsaus
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Gevulde eitjes
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Soepvleesfricassee
  • Wortelen in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Spaanse omelet
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Courgette in tomatensaus
  • Koolrabi
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Kaassaus
  • Rijst met tonijn

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    buxus
    blog.seniorennet.be/buxus

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!