NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!  

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
filfot
blog.seniorennet.be/filfot
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mary
    blog.seniorennet.be/mary
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    huco
    blog.seniorennet.be/huco
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    28-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peren in koffie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een oud recept van grootmoeder. Het werd met stoofperen uit de boomgaard gemaakt, overgoten met warme koffie en op de Leuvense stoof een paar uren zachtjes gestoofd. Het werd lauw of koud opgediend met een stevige boterham gesopt in de koffie. Dit is een modernere versie.
    Voor 2 personen
    2 peren (Conference..)
    warme koffie
    4 eetl fijne suiker

    Schil de peren en halveer in de lengte. Verwijder het klokhuis en schik ze in een microgolfschaal. Overgiet met de warme koffie tot de peren half onderstaan. Bestrooi met de suiker. Afgedekt in microgolf, 8 min, 850 Watt. Laat afkoelen en zet eventueel koel weg voor de volgende dag. Laat de peren even uitlekken en dien op als dessert of met een boterham.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:peren, koffie, suiker, boterham, brood, microgolf, fruit
    >> Reageer (4)
    25-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltjes in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer een appel per persoon en geef deze bij gevogelte, varkensvlees of wild.
    4 appelen
    50 g gesmolten boter
    1 zakje vanillesuiker
    konfituur (rodebessen, kersen, veenbessen....)
    of Siroop

    De appelen schillen en het klokhuis verwijderen met een appelboor. Zet de appelen in een ovenschaal. De opening vullen met de konfituur. De gesmolten boter mengen met de vanillesuiker en hiermee de appelen overgieten. In een voorverwarmde oven van 180°C zetten gedurende ± 20 – 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de appelen). Kontroleer met een houten prikker. Serveer bij gevogelte, varkensvlees of wild.
    Variaties:
    1 blikje smeerpaté – 1 fijngehakt uitje – melk – peper – gesmolten boter
    De smeerpaté met een beetje melk vermengen om deze romig te maken en op smaak brengen met uitje en peper. Vul de appelen hiermee en overgiet met gesmolten boter.
    100 g gehakt – rozijnen en/of walnoten
    Appelen hiermee vullen en overgieten met gesmolten boter.
    50 g bruine suiker – een beetje donker bier – boter
    De appelen opvullen met bruine suiker en een nootje boter. De bodem van de schaal bedekken met bier.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appelen, boter, vanillesuiker, bier, rozijnen, paté
    >> Reageer (2)
    24-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preisoep met aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 8 personen
    1 kg prei
    1/2 kg aardappelen
    2 eetl boter
    1 L water
    verse tijmtakjes
    3 dl melk
    zout, peper

    Snijd de geschilde aardappelen in stukjes. De schoongemaakte preistengels in stukken snijden. Boter smelten en prei toevoegen. Laat ± 5 min stoven met deksel op de pot. Roer af en toe. Aardappelblokjes, water en takje tijm toevoegen. Alles moet net onderstaan. Breng aan de kook en 30 min op zacht vuur laten koken. Melk toevoegen en kruiden met peper en zout. Nog 30 min laten verder koken. De uiteengevallen aardappelen zullen de soep binden. Schep de soep in borden en strooi er eventueel wat verse afgeritste tijmblaadjes over.
    Tip:
    Bij dikke winterprei gebruik ik het donker- en lichtgroene deel van de prei voor de soep. Het witgedeelte gestoofd als groente of in ham gerold.
    Je kan deze soep ook fijnmixen. Verwijder dan eerst de tijmtakjes.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, aardappel, tijm, melk, soep, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    23-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 eihapjes
    6 hardgekookte eieren

    1 aardappel

    2 eetlepels mayonaise

    1 koffielepel citroensap

    3 eetlepels lente-uitjes, fijngesneden

    50 gr gerookte zalm, fijngesneden

    zout, peper
    Snijd de aardappel in kleine stukjes en met water aan de kook brengen. 10 à 12 minuten op zacht vuur laten garen. Giet af en zet apart. Halveer de gekookte eieren en haal het eigeel eruit. Zet de halve eiwitten koud. In een kom de aardappelstukjes, eigelen, mayonaise en citroensap goed mengen en kruiden met wat zout en peper. In een andere kom de zalmsnippers en de lente-uitjes mengen. Zet apart koud. Maak de eieren klaar met de vulling. Lepel het aardappelmengsel met het zalmmengsel en vul hiermee de 12 eiwitten. Je kan deze gevulde eieren nog minstens 2 uur tot 24 uur in de koelkast zetten tot bij het opdienen.

    Andere vullingen

    50 g grijze garnalen met wat fijngeknipte dille en het eimengsel. Op ieder ei een garnaaltje.

    50 gr gerookte forel mengen met het eimengsel. Garneer met peterselie.

    50 gr tonijn, krab of zalm (uit blik op eigen nat, uitgelekt en fijngeplet) met eimengsel. Garneer de tonijn met stukjes olijf, de krab met krabstukjes, de zalm met plukje dille of tuinkers.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, aardappel, mayonaise, lente-ui, zalm, garnaal, forel, krab, zalm
    >> Reageer (0)
    22-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met beenham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 gr verse witte asperges of bokaal
    4 fijne sneetjes beenham
    2 hardgekookte eieren
    100 g echte boter
    fijngesnipperde peterselie

    Schil en kook de asperges volgens basisrecept of verwarm de asperges uit bokaal een paar minuten in de microgolf met het vocht. Versnipper de eieren of verdeel ze in stukken. Smelt de boter in een pannetje of in microgolf op half vermogen.Kruid eventueel met peper en zout. De asperges op een bord schikken. Leg beenham een minuutje in het kookvocht van de asperges, laat uitlekken en schik naast de asperges. Strooi de versnipperde eieren onderaan de asperges of leg de stukken ernaast en garneer met peterselie. Overgiet het geheel met gesmolten boter.Serveer met kleine gekookte aardappelen of krielaardappelen.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperge, krieltjes, beenham, peterselie, eieren
    >> Reageer (1)
    21-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmrolletje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 rolletjes
    Snijd twee sneetjes zalm in repen van ± 3 cm breed. Neem een blik kleine, fijne, asperges en laat uitlekken. Snijd de aspergepunten af, en rol ze in een zalmreepje zodat ze mooi uitsteken boven de zalm. Steek er een prikker in en bestrooi de aspergekopjes met wat fijngeknipte peterselie. Gebruik de overgebleven aspergestukjes in een aperitiefglaasje.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:gerookte zalm, asperge, hapje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met een korstje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 g verse asperges of bokaal
    1,25 dl kookvocht of kalfsbouillon
    1,25 dl melk
    50 g geraspte gruyere of emmenthal
    2 eierdooiers
    4 eetl room
    1 ui
    3 eetl bloem

    Kook de asperges volgens het basisrecept of uit bokaal. Laat uitlekken en leg in beboterde ovenschaal. Stoof de gesnipperde ui glazig in de boter. Bestrooi al roerend met de bloem. Voeg de melk en kookvocht toe en laat roerend aan de kook komen tot ze goed gebonden is. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot. Roer de kaas erdoor. Neem de pan van het vuur. Klop de eierdooiers los met de room en roer door de saus. Giet over de asperges. Laat 10-15 min in voorverwarmde oven van 200° kleuren. Je kan versieren met stukjes tomaat.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, melk, gruyere, eierdooiers, room, ui, bloem
    >> Reageer (2)
    19-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toast Champignon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht of lunch.
    Voor 2 personen
    250 g champignons (in schijfjes gesneden)
    2 eetl boter
    1 kofielepel tijmblaadjes
    nootmuskaat, peper, zout
    1 dl water
    1 dl room
    2 grote of 4 kleine sneetjes brood of toastbrood
    peterselie (versiering)
    citroenpartjes
    Snijd de korsten van het brood (bij toastbrood niet nodig) en steek in toaster. Smelt de boter in een tefalpan en bak de champignons op hoog vuur gedurende 10 min. zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Goed omroeren (champignons maken piepend geluid). Blus met het water en laat even doorkoken. Bestrooi met tijm en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg de room toe en laat al roerend inkoken tot een romige saus. Dit gaat snel. De champignons verdelen over de toast. Versier met verse peterselie en geef hierbij een partje citroen om uit te knijpen.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:champignon, toast, tijm, voorgerecht, lunch
    >> Reageer (1)
    17-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolrabi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze knollen zijn zacht van smaak, supergezond en bevatten weinig calorieën. Ze smaken rauw naar radijs en gekookt naar een pittige bloemkool. Vooral de wit, lichtgroene koolrabi vind je meer dan de paarse van kleur, maar binnenin zijn ze beiden wit. De lange fijne bladeren kan je fijngesneden voor de soep gebruiken. Per persoon neem je één gekookte koolrabi en je kan ze enkele dagen bewaren in de koelkast. Je kan deze groente stoven, stomen of koken en serveren met witte saus.

    Voor 2 personen
    2 kleine koolrabi
    1 klont bakboter of olijfolie
    peper, zout, nootmuskaat
    weinig water, melk

    Verwijder eventueel de groene bladeren. Spoel de koolrabi in water, schil en snijd in kleine blokjes. Smelt de boter of olijfolie op middelmatig vuur. Voeg de blokjes toe en laat even stoven. Blus met een weinig water en voeg daarna melk toe, zodat de groente bijna onder staan. Kruid met wat zout en peper. Zet het vuur wat zachter en laat ± 20 minuten gaarstoven. De koolrabi moet nog wat krokant blijven. Roer tussenin even om en kruid met een weinig nootmuskaat. Geef hierbij gekookte aardappelen en gebraden vlees zoals chipolata, worst…..


    Categorie:Groenten
    Tags:vergeten groenten, knollen, koolrabi
    >> Reageer (0)
    16-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen op z'n italiaans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer bij in olijfolie gebakken vlees of vis en bij hamburgers of vleesbrood.
    Voor 2 personen
    6 vastkokende aardappelen (Nicola, Charlotte....)
    1 fijngesnipperde grote ui
    4 eetl olijfolie
    1 fijngesneden teentje knoflook
    ½ bosje gehakte basilicum

    Kook de geschilde aardappelen 12 min (ze moeten nog half hard zijn). Snij ze dan in grote dobbelstenen. Verhit de olijfolie en voeg de stukken aardappel en ui toe en blijf roeren gedurende 4 minuten ( ze moeten glazig worden maar niet bruin). Voeg het knoflook toe en roerbak nog gedurende 1 minuut. Kruid met peper en zout. Neem de pan van het vuur en roer de gehakte basilicum door de aardappelen.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:vastkokend, aardappel, basilicum, knoflook, olijfolie, ui, nicola
    >> Reageer (0)
    15-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met zalm en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    200 g zalmfilet (evt.diepgevroren)
    250 g spagetti of tagliatelle...
    150 g grijze gepelde garnalen
    200 ml droge witte wijn
    6 tomaten, gepeld en in stukjes
    150 ml room
    enkele takjes verse basilicum (ook als garnituur)

    Leg de zalm in een pan. Giet de wijn erover, voeg de blaadjes van de basilicum toe en kruid met peper en zout. Breng de wijn aan de kook, deksel op de pan, en laat 5 min zachtjes koken. Haal de vis uit de pan. Voeg de tomaten en de room toe aan de wijn en breng aan de kook. Op middelmatig vuur, zonder deksel, 15 min laten inkoken. Kook ondertussen de pasta. Snijd de zalm in stukken en voeg samen met de garnalen toe aan de roomsaus. Roer voorzichtig om. Giet de pasta af en doe hem opnieuw in de kookpot. Giet de saus over de pasta en meng alles voorzichtig. Versier met enkele verse blaadjes basilicum en dien onmiddellijk op.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalm, garnalen, pasta, basilicum, tomaten, wijn, tagliatelle
    >> Reageer (3)
    13-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risotto met zeevruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    3 kg mosselen
    2 uien, fijngesneden
    200 g grijze garnalen
    300 g rijst
    2 eetl boter, 3 eetl olie
    3 eetl tomatenpuree
    fijngehakte peterselie
    1 dl witte wijn of water
    Smelt de boter en voeg de witte wijn of water, de mosselen en peper toe. Laat op een hevig vuur de mosselen opengaan (± 5 min). Verwijder van een dozijn mooie mosselen 1 schelp en van al de andere allebei. Zeef het kookvocht en voeg water toe zodat je 6 dl bekomt. Meng met de tomatenpuree. Naar smaak kruiden met peper en zout. Rijst en olie toevoegen en met deksel op de pot 15 min laten koken. Als de rijst gaar is de mosselen, zonder schelp, en garnalen toevoegen. Warm nog even op. Opdienen in een diep bord en versieren met de mosselen met 1 schelp en gehakte peterselie.


    Categorie:Rijst
    Tags:mosselen, garnalen, rijst, tomatenpuree, wijn, water
    >> Reageer (0)
    10-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preirolletjes met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    4 stengels prei
    ½ l water
    4 sneetjes gekookte ham
    Kaassaus: ½ liter
    50 g boter
    50 g bloem
    25 dl melk en 25 dl kookvocht
    100 g geraspte kaas (emmenthal of gruyere)
    Neem alleen het wit van de prei en in kokend water gaarkoken ± 10 min. Laat uitlekken. Rol ze in de ham en leg in een beboterde ovenschaal.
    Maak de kaassaus: smelt boter op matig vuur en roer er de bloem ineens onder. Voeg melk en kookvocht van de prei toe onder voortdurend roeren. Voeg 50 g geraspte kaas toe. Laat even aandikken. Kruiden naar smaak met peper en zout.
    Giet de kaassaus over de prei. Bestrooien met overgebleven kaas, enkele klontjes boter en ± 15 min laten gratineren in een oven van 200° C zodat de korst licht kleurt.


    Categorie:Groenten
    Tags:prei, gekookte hesp, ham, kaassaus, emmenthal, gruyere, gratineren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijst met tonijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenpansgerecht zo klaar
    Voor 3 - 4 personen
    250 g rijst
    5 dl warm water + 1 groentenbouillonblokje
    1 blik uitgelekte erwtjes (400 g)
    3 gepelde ontpitte tomaten, in stukjes gesneden
    1 blik uitgelekte tonijn in olie (200 g)
    1 fijngesneden sjalot
    2 eetl boter

    Smelt boter in tefalpan en laat de sjalot samen met de rijst glazig stoven. Bouillonblokje in warm water oplossen. De pan blussen met de warme bouillon. Kruiden met peper en zout. Deksel op de pan en op een matig vuur laten pruttelen. Na 10-15 min (naargelang rijstsoort) stukjes tomaat en erwtjes toevoegen. Omroeren en nog 5 min verder afgedekt laten pruttelen. Tonijn uitlekken, losmaken met vork en met de rijst mengen. Laat nog een paar minuten verder doorwarmen.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:rijst, tonijn, erwtjes, tomaten, eenpansgerecht
    >> Reageer (0)
    01-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Roereieren of omelet

    Per ei voeg je een lepel melk bij opgeklopte eieren. Kruid met wat peper en zout. Giet de eieren in een tefalpan met gesmolten boter. Op een matig vuur de eieren regelmatig roeren, zodat ze lichtjes stollen, zonder aan te bakken. Roer de buitenste delen die al gestold zijn naar het midden. De roereieren moeten nog smeuïg zijn. Je kan er geraspte kaas, stukjes ham of spek, stukjes tomaat of tuinkruiden zoals bieslook bijvoegen. Vouw eventueel de omelet dicht en vul met bijvoorbeeld gekookte asperges, gebakken champignons of grijze garnalen. Fijn gesneden spek eerst in pan krokant bakken en daarover de geklutste eieren. Bak tot de eieren gestold zijn.  
    Spiegeleieren

    Smelt op middelmatig vuur wat boter in een anti-kleefpan. Breek het ei op de zijkant van een tas en laat het voorzichtig in de pan glijden. Kruid naar keuze met peper en strooi wat zout op het eiwit (dat stolt dan makkelijker), nooit op de dooier (die wordt dan hard). Laat bakken tot het eiwit volledig gestold is. Laat zachtjes uit de pan op een warm bord glijden.( Warm het bord 30 seconden in de microgolf)
    Gekookte eieren
    Haal de eieren liefst enige tijd op voorhand op kamertemperatuur. In een kookpot water aan de kook brengen. Met wat zout in het water zullen de eieren niet barsten. Leg de eieren op een lepel en dompel ze in het water. Ze moeten volledig met water bedekt zijn.

    Zachtgekookt: 4 minuten. Lekker met lange broodreepjes, noem het soldaatjes.

    Hardgekookt: 10 minuten. Niet langer want anders kleurt de rand van de dooier zwart.

    Giet het water af en hou de eieren even onder koud stromend water om ze af te koelen. Laat volledig afkoelen. Hardgekookte eieren bewaren enkele dagen in de koelkast. Om ze gemakkelijk te pellen rol ze onder de handpalm om de schaal te breken. Serveer ze doorgesneden bij een koude schotel, uit het vuistje bij de pic-nic, of omhuld met gehakt heten ze vogelnestjes. 

    Gepocheerde eieren

    Breng een liter water aan de kook met 2 eetlepels azijn. Breek de eieren één voor één in een kopje. Zet het vuur zachter zodat het niet meer kookt. Roer in het water zodat het een draaikolk vormt en laat het ei erin glijden. Laat ongeveer 3 minuten gaar worden. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een propere keukendoek (huishoudrol blijft plakken). Lekker bij aardappelpuree of stoemp. Doorprik de dooier, zo kan het eigeel lekker uitlopen.

    Eiermimosa

    Snijd een hardgekookt ei doormidden en scheid het eiwit van het eigeel. Plet ieder apart met een vork en kruid met wat peper en zout. Meng met gesmolten boter en met fijngeknipte peterselie. Serveer onmiddellijk met gekookte asperges, lamsfilet, hamrolletjes enz…

    Liaison voor romige binding in soep: 1 eidooier met 1 dl room opkloppen en onder de warme soep mengen. Niet in kokende soep anders stollen de eieren en schift de soep.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, spiegelei, roerei, omelet, gekookte eieren, zachtgekookt, hardgekookt, gepocheerd, eiermimosa, liaison, pasen
    >> Reageer (0)
    30-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten met eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Eenvoudige ovenschotel als lunch met een stuk brood
    4 grote tomaten (zoals coeur de boeuf)
    4 eieren
    oregano, gedroogd
    geraspte kaas (grana padano, parmesan)
    gerookte ham, in stukjes gesneden
    peper, zout
    Oven voorverwarmen op 180°C. Spoel de tomaten onder de waterkraan en snijd bovenaan een deel weg. Met een lepeltje de pitjes en vruchtvlees uithalen. Bestrooi de binnenkant met zout en laat ze omgekeerd een kwartiertje uitlekken. Een ovenschaal insmeren met bakboter. Bestrooi de tomaten met wat gedroogde oregano en kruid met peper. Wrijf de buitenkant in met wat olijfolie en schik ze in de ovenschaal. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven, breek telkens een ei in een kopje en laat het ei in de tomaat glijden. Bestrooi met de ham. Als het ei wat uitloopt langs de tomaat is dit niet erg. Zet de schaal opnieuw in de oven gedurende 5 minuten, tot de eieren gestold zijn. Haal de schotel uit de oven en bestrooi naar eigen keuze met wat geraspte kaas.

    Categorie:Eiergerechten
    Tags:tomaat, ei, oregano, kaas, ham, hesp, ovenschotel, lunch
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met champignons en kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    150 g champignons
    1 sneetje ham (gekookt of gerookt)
    3 eieren
    2 eetl melk
    3 eetl geraspte kaas (emmenthal, gruyere...)
    boter
    1-2 eetl bieslook, fijngesnipperd
    Snijd de champignons in schijfjes, de ham in stukjes en bak ± 5 min in een beetje boter. Goed omroeren. Giet het mengsel op een bordje. Eieren even met een beetje melk loskloppen. Kruiden met peper en zout. Een goede klont boter smelten, vuur lager zetten, en de eieren in de pan gieten. De boter en eieren meteen mengen met een spatel of vork, want eieren houden van boter en zo bekom je een smeuige omelet. Verdeel onmiddellijk het champignonmengsel over de eieren en bestrooi met de kaas. Deksel op de pan en laat verder bakken op zacht vuur tot de eieren gestold zijn. Bestrooien met bieslook en onmiddellijk serveren.
    Tip: Een blikje uitgelekte champignons kan ook. Gebruik liefst verse kruiden.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:omelet, ham, gekookte hesp, eieren, kaas, melk, champignon, verse kruiden
    >> Reageer (0)
    23-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker hapje of bij een koud buffet.
    10 hardgekookte eieren (large)

    2 eetlepels mayonaise

    1 koffielepel mosterd

    De eieren 8 minuten koken, afkoelen en pellen. Snijd ze doormidden met een scherp mes, haal de eigelen er voorzichtig uit en plet ze fijn met een vork. Meng ze met de mayonaise en mosterd en kruid met versgemalen peper en zout. Doe het mengsel in een spuitzak en vul de eieren met een toefje. Garneer naar keuze met fijne stukjes zwarte olijf, tomaat of plukjes kruiden.

    Variaties

    Gerookte zalm: Snijd de zalm heel fijn en meng door de basisbereiding, vul de eieren en werk af met fijne reepjes zalm en bieslooksnippers

    Tuinkruiden: Meng verse fijngehakte kruiden door de basisbereiding  zoals peterselie, kervel en bieslook.

    Kip: Vul de eieren met tuinkruidenvulling en garneer met fijne reepjes kip, plakjes olijf en schilfers parmezaan

    Tonijn: Mix uitgelekte tonijn (blik, in eigen nat) door de basisbereiding en kruid naar smaak met peper en zout.  


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:eieren, ei, mayonaise, mosterd, tuinkruiden, kip, zalm, tonijn, pasen
    >> Reageer (0)
    21-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g tagliatelli
    2 eieren
    ± 150 g gerookte zalm
    ± 15 blaadjes verse basilicum
    peper, zout
    olijfolie
    Parmesan of Grana Padano
    tomatensla ( naar keuze)

    Leg de gerookte zalm ½ u op kamertemperatuur en snijd in reepjes. Knip de basilicum in stukjes. Kluts de eieren en meng de basilicum hieronder. Kruid met peper en zout. Kook de tagliatelli in lichtgezouten water met een scheutje olijfolie. Giet af, behoud een bodempje kookwater, en breng de pasta onmiddellijk opnieuw in de kookpan. Giet er de geklutste eieren over en schep goed om. Door de warmte van de pasta zullen de eieren lichtjes stollen. Schep er de reepjes gerookte zalm door. Laat even opwarmen en voeg een beetje olijfolie toe. Goed omscheppen. Dien onmiddellijk op. Naar keuze bestrooien met Parmesan of Grana Padano. Geef hierbij tomaten, in schijfjes gesneden, gekruid met peper en zout. 


    Categorie:Pasta's
    Tags:carbonara, pasta, ei, zalm, tagliatelli, basilicum
    >> Reageer (3)
    17-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijvie, gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 andijvie
    1 sjalotje, fijngesneden
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat
    sausbinder

    Verwijder alleen de lelijke buitenste bladeren van de andijvie en spoel als struik in koud water. Laat uitlekken en neem de struik goed samen. Snijd met groot mes, van de top naar de wortel, in stukjes van ± 5 cm. Smelt boter en stoof de sjalot op middelmatig vuur een paar minuten glazig ( niet bruinbakken). Spoel de andijvie nogmaals onder de kraan en voeg met het aanhangende water bij de sjalot. Deksel op de kookpot en ± 5 min op middelmatig vuur laten stoven. Roer om. Laat 15 min stoven op zacht vuur en af en toe omroeren. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bind vocht met sausbinder.
    Tip: Voor 2 personen maak je de helft van de struik klaar en met de andere helft bijvoorbeeld andijviestoemp.


    Categorie:Groenten
    Tags:andijvie, sjalot, boter, seizoensgroenten
    >> Reageer (1)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (30)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (31)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (14)
  • Voorgerechten (15)

  • Inhoud blog
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Osso Bucco met pasta
  • Croque-Monsieur
  • Steak met groene pepersaus
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Chili Con Carne
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Appelcompote
  • Grissinistokjes met ham
  • Macaroni met tonijn
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Visrolletjes met courgettes
  • Courgettesoep
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Tortilla
  • Courgettes gestoofd
  • Broodpudding of bodding
  • Slasoep
  • Tomaat tonijn
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham
  • Kaassoep met balletjes
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Paella
  • Komkommersoep
  • Tortilla met courgette
  • Bloemkoolsalade
  • Sperzieboontjes met spek
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Visfilet met pizzaiola
  • Martini - Zalm
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Komkommerschuitje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Rode bietensoep
  • Tomatensla
  • Verse tomatensoep
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Provencaalse saus
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Salade Niçoise
  • Broccoli
  • Ajuinstoemp
  • Varkensruggebraad
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Aardbeien met sabayon
  • Knolseldersalade
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Tonijn met kruidenboter
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • BBQ: Aardappelspies
  • Seldersoep
  • Aardbeibloesem
  • Doperwten
  • Avocado met krab
  • Trostomaatjes gegrild
  • Spagetti Bolognese
  • Paprikasoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Meloen met gerookte zalm
  • Steak met champignonsaus
  • Gehaktballen met krieken
  • Prei - witloofsoep
  • Wortelen
  • Bolognesesaus
  • Witloof - appelsalade
  • Witloof met veldsla
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Rosbief met groentenkrans
  • Ratatouille
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Chocomousse
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Witloof met champignonsaus
  • Zeetong
  • Kippenbouillon met asperges
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Gevulde avocado
  • Pangasius met asperges en garnalen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Witloofroomsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Kaassaus
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Aspergeslaatje
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Kip met preiroomsaus
  • Gele-Paprikasoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Knolselderstoemp
  • Witloofsoep
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Kip en paddestoelensalade
  • Komkommer Polonaise
  • Peren met vijgenpuree
  • Champignonsaus
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Appelsoep
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Rijstpap
  • Tarte Tatin met groenten
  • Asperges: Basisrecept
  • Vleessaus
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Finettes met champignonsaus
  • Vogelnestjes
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Peren in koffie
  • Appeltjes in de oven
  • Preisoep met aardappelen
  • Gevulde eieren
  • Asperges met beenham
  • Zalmrolletje
  • Asperges met een korstje
  • Toast Champignon
  • Koolrabi

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    deprehistorie
    blog.seniorennet.be/deprehi
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!