NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!  

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
hopeloos
blog.seniorennet.be/hopeloo
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    snitt
    blog.seniorennet.be/snitt
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tiraenlouis126
    blog.seniorennet.be/tiraenl
    Foto
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    17-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pittige tomatensaus Voor ± 6 dl saus
    200 g gepelde tomaten
    2 wortelen
    2 ui of sjalot
    2 eetlepels olijfolie
    ½ koffielepel cayennepeper
    ½ koffielepel suiker
    1 dl water
    Schraap of schil de wortelen en snijd in staafjes of rondellen. Pel de ui en snijd in stukken. Warm de olijfolie en voeg de uien toe. Op matig vuur even bakken tot ze glazig zijn(niet bruinbakken). Voeg de wortelen en tomaten toe. Na enkele minuten blussen met water en kruiden met cayennepeper en suiker. Laat 30 minuten zachtjes sudderen. Mix de saus fijn. Lekker met gehaktballen, vis ….


    Categorie:Sauzen
    Tags:tomaat, wortel, sjalot, cayennepeper, suiker, olijfolie, saus
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijke uiensoep opgediend met geraspte kaas. Als volledige maaltijd met een warm knoflookbroodje.
    Voor 2 – 3 personen
    ½ kg uien
    2 eetlepels boter
    2 aardappelen, geschild
    1 teentje knoflook (naar keuze), fijngesneden
    6 dl water + 1 bouillontabletje (runder–of groenten)
    50 g geraspte kaas (emmental, gruyere...)

    Snijd de uien in ringen en de aardappelen in schijfjes. Smelt de boter op een matig vuur en stoof de uien (niet bruinbakken) ±10 min met deksel op de kookpot. Roer regelmatig om met spatel, en schraap telkens over de bodem. Schep 2 eetlepels uit de kookpot en zet apart. Aardappelen, look, water en bouillonblokje bijvoegen en aan de kook brengen. Laat 30 min garen op een zacht vuur. Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout. Roer de apart gehouden uien onder de soep. Serveer heet in borden en bestrooi onmiddellijk met de kaas, zodat deze kan smelten.
    Variatie:
    Een beschuit of broodkorstjes in het bord leggen en daarop de hete soep gieten. Dan bestrooien met kaas.
    Knoflookbroodjes kan je kant en klaar in diepvriesafdeling vinden. Of bestrijk stokbrood met knofloof en boter en zet even onder de hete grill.
    Tip:
    Neem ook een kijkje bij de variant: ajuinsoep


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:uien, aardappel, geraspte kaas, knoflookbrood, soep, ajuinsoep, broodkorstjes,
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mayonaise met mixer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lukt altijd en klaar in 1 minuut.
    1 ei (helemaal)
    1 eetl mosterd
    2 eetl azijn of citroensap
    2 eetl water
    ½ liter slaolie (vb zonnebloemolie)
    peper, zout

    Neem een hoge smalle beker ( vb. maatbeker ). Giet hierin ½ l olie. Voeg het ei, mosterd, azijn, water, peper en zout toe. Zet de staafmixer op de bodem van de beker, zonder te roeren. Zet de mixer in werking en wel zo lang totdat u een gladde saus heeft verkregen ( ± een tiental seconden ). Haal de in werking zijnde staafmixer langzaam omhoog, zodat eventueel achtergebleven olie ook goed gemengd wordt. Dek af met plastiekfolie en bewaar in de koelkast.
    Weetje:
    Gebruik een staafmixer met gaatjes op zijkant onderaan.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:mayonaise, mixer, ei, mosterd, azijn, slaolie, zonnebloemolie
    >> Reageer (8)
    16-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ballekes met zachte currysaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    350 g bereid gehakt (naar keuze)
    1 appel, geschild en geraspt
    1 sjalotje, fijngesnipperd
    3 eetl boter
    2 eetl bloem
    2 eetl curry
    5 dl water
    peper, zout
    Rol ballekes van het gehakt. Breng het lichtgezouten water aan de kook tot juist onder het kookpunt. Voeg ballekes toe en laat 8-10 minuten garen. Schep ze uit het kookwater en houd ze afgedekt met bord warm. Stoof de sjalot glazig (niet bruin) in de boter. Roer er de bloem onder. Voeg de appel en curry toe en leng aan met 4 dl van de bouillon (kookwater v/d ballekes). Roer tot je een mooi gebonden saus bekomt. Voeg ballekes toe en laat 10 min zachtjes sudderen. Serveer met gekookte rijst.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:gehakt, kerrie, curry, appel, saus, rijst, gehaktbal, ballekes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peer met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht
    Voor 2 personen
    2 peren (conference...)
    4 fijne sneetjes gedroogde ham (vb Ganda)
    1 citroen
    3 eetl water
    1 eetl suiker
    Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Rol ze in citroensap om verkleuring te voorkomen. Schik ze in een kring, in een microgolfschaal, met de punten naar het midden. Water toevoegen en bestrooien met suiker. Zet afgedekt in microgolf, 800 Watt gedurende 6 min. Zet koel weg en laat afkoelen. Laat uitlekken, snijd iedere helft in partjes en schik op een bordje. Twee sneetjes gedroogde ham oprollen en als een bloem schikken in het midden van het bord. Kan ook met peren uit blik.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:peer, ganda, ham, voorgerecht
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    2 courgettes
    1 ui, fijngesneden
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    2 eetl bakboter of olijfolie
    1 groentebouillonblokje
    1 teelepel gedroogde oregano (naar keuze)
    6 dl water
    50 à 100 g verse roomkaas met kruiden
    tomaat (versiering)

    Verwijder de uiteinden van de courgettes en snijd in stukken. Stoof de ui en knoflook een paar minuten in de boter of olijfolie. Courgettes toevoegen en ± 10 min zachtjes laten stoven. Water, bouillonblokje en organo toevoegen. Aan de kook brengen en ± 15 min zachtjes laten gaarkoken. Mixen, kruiden met peper en zout en roomkaas (naar smaak) toevoegen. Dit gaat makkelijk in een soeplepel met een beetje soep. Soep nog een paar minuten verwarmen, maar niet meer koken. Ontpit de tomaat en snij in fijne reepjes. Versier de soep hiermee.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:courgette, knoflook, ui, olijfolie, groentebouillon, roomkaas, oregano, soep
    >> Reageer (8)
    15-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcompote
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klassieke appelcompote met stukjes of tot moes geplet. Lekker bij gebakken kip, worst, gehaktbal en varkensvlees. Appelcompote is laxerend, maar een rauwe appel die je wat laat liggen, zal bruin kleuren doordat de acide weg is, en daarom is die goed tegen diarree.
    Voor 4 personen
    1 kg appelen
    4 eetlepels suiker
    Spoel de appelen onder de waterkraan en schil ze. Snijd in kleine stukken en leg in een anti - kleefpan met een eetlepel water. Op een matig vuur ± 15 min stoven (zonder roeren) tot de appeltjes zacht zijn. Voeg de suiker toe en meng goed. Heb je liever appelmoes (mousseline) plet dan de appelen met een pureestamper of even mixen. Probeer ook eens wat fijngesnipperde verse muntblaadjes hierbij, zeer verfrissend!
    In microgolf
    Leg de geschilde appelstukjes in een microgolfschaal met deksel. ±10 minuten ca 750 Watt. Met een vork de appelstukjes tegen de zijkant van de schaal pletten en mengen met de suiker.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appelen, moes, compote, appel, mousseline, suiker, munt
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grissinistokjes met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grissinistokjes met ham
    Per persoon 2 à 3 stuks. Voor 4 personen
    12 grissini (soepstengels)
    4 sneden italiaanse ham
    2 eetlepels rode of groene pesto
    Ieder sneetje ham in 3 lange linten snijden. De soepstengels tot de helft insmeren met de pesto. De ham rond de stengels wikkelen zodat de pesto bedekt is.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:italiaanse ham, pesto, soepstengels, tapas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spek met aardappelblokjes en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grootmoeders éénpansgerecht
    dikgesneden gezouten spek
    pijpajuintjes, fijngesneden
    aardappelen, geschild, in blokjes
    groenten: vb wortelen of erwten of boontjes
    laurierblad, tijm, peper, muskaatnoot
    water

    Snij het spek in stukjes van ± 3 cm en laat bruinbakken in tefalpan (zonder vetstof). Aardappelblokjes, groenten, pijpajuintjes en kruiden bijvoegen. Roer om. Water toevoegen zodat de groenten half onderstaan. Deksel op de pan en laten garen tot aardappelen en groenten mals zijn ( ± 30 min). De saus eventueel binden met sausbinder.
    Tip
    Neem een gelijke hoeveelheid aan groenten en aardappelen. 


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:spek, aardappel, groenten, kruiden, éénpansgerecht
    >> Reageer (1)
    13-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sperziebonensoep met kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sperziebonen en geraspte kaas vormen een simpele maar heerlijke combinatie. Verrassend lekker.
    Voor 4 personen
    250 g sperziebonen of prinsessenbonen (vers of diepvries)
    1 knoflookteen, fijngesneden
    5 dl water + 1 groentenbouillontabletje
    50 g geraspte kaas (Grana Padano of Parmezan)
    1 koffielepel fijngehakte peterselie
    0,5 dl room
    bakboter

    Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de bonen en knoflook toe. Stoof gedurende ± 5 min. met deksel op de kookpot en roer regelmatig om. Giet het water en het bouillonblokje erbij. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 15 – 20 minuten koken tot de bonen zacht zijn. Mix de soep en warm opnieuw op. Voeg de room toe en neem van het vuur. Roer de geraspte kaas onder de soep. Serveer en bestrooi met een weinig peterselie.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:sperziebonen, geraspte kaas, knoflook, prinsessenbonen, soep, grana padano
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas van mosselen en serranoham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    24 rauwe mosselen (groot kaliber)
    serranoham
    knoflook, geperst
    peterselie, fijngeknipt
    zout en peper
    Haal de mosselen uit hun schelp. Bestrooi ze met knoflook, peterselie, zout en peper. Omwikkel ze met een stukje serranoham. Steek ze op houten prikkers. Zet ze ± 1 min op de barbecue of onder de grill.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:mosselen, serranoham, look, peterselie, peper, zout, BBQ, tapas, hapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanillepudding met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    250 g aardbeien
    sap van ½ appelsien
    1 eetlepel poedersuiker
    ½ zakje (25 g) vanillepuddingpoeder
    5 dl melk
    5 eetlepels fijne suiker

    Spoel de aardbeien onder stromend water, verwijder dan de steeltjes en laat uitlekken. Snijd de aardbeien in stukjes en leg ze in een afsluitbaar (plastiek) potje. Strooi er de poedersuiker over en het appelsiensap. Schud even en zet minstens ½ uur in koelkast. Tussentijds even omschudden. Maak de vanillepudding volgens de uitleg op de verpakking met de melk en suiker. Spoel individuele potjes, kopjes of tulbandvorm met koud water. Giet de pudding erin en laat een paar uur afkoelen en opstijven. Stort de pudding op een bordje en schik de aardbeistukjes rondom. De rand van het bord eerst bestrooien (met behulp van een zeef) met poedersuiker oogt zeer mooi. Eventueel een muntblaadje als versiering.
    Variaties: Kan ook met ander fruit zoals frambozen, bosvruchten, tropisch fruit.....


    Categorie:Desserten
    Tags:aardbei, pudding, munt, dessert, frambozen, bosvruchten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bechamel of witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier twee manieren voor deze saus, voor 2 personen, die je kan opdienen met gekookte groenten zoals bloemkool, broccoli, schorseneren, wittekool, prei, knolselder…Voor 1/4 liter witte saus (voor 2 personen) smelt je 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper en je bekomt een papje. Even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper. De saus zal nu dikker worden. Even kruiden met peper, zout en eventueel nootmuskaat.

    Of

    Je neemt van 1/4 liter melk een weinig melk in een tas en mengt met 1 volle eetlepel maïszetmeel (Maïzena). Breng de rest van de melk aan de kook en meng van het vuur het papje hieronder. Met klopper goed omroeren en opnieuw op het vuur zal de saus dikker worden. Nu kies je zelf hoe dik die wordt, maar een papperige saus is niet ideaal. Dus als je roert en ziet kringetjes in de saus is ze ideaal. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Een paar druppels citroensap geven een frisse toets.


    Categorie:Sauzen
    Tags:witte saus voor groenten, melk, roux, bloem, saus voor lasagne, kaassaus
    >> Reageer (1)
    12-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwtjes met appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    400 g erwtjes (diepvries)
    1 sjalot
    1 rode appel
    2 dl appelsap
    peper, zout
    bakboter
    sausbinder

    Op middelmatig vuur een klontje bakboter smelten en de fijngesnipperde sjalot toevoegen. Roer even om en voeg de diepvrieserwten toe. Na een paar minuten omroeren, kruiden met peper en zout. Zet het vuur even hoger en blus met het appelsap. Snijd de appel in stukken, verwijder het klokhuis en leg bovenop de erwten. Zet het vuur lager en laat 15 minuten gaarstoven. Naar keuze een lepeltje sausbinder toevoegen  langs de zijkant van de kookpot en voorzichtig omroeren.


    Categorie:Groenten
    Tags:erwten, appel, appelsap, kindergerecht, groenten
    >> Reageer (0)
    11-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met spekblokjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    300 g gezouten spekblokjes
    3 sjalotten, fijngesnipperd
    1 dl water
    2 eetl citroensap
    2 eieren, losgeklopt
    250 g pasta ( tagliatelli, spagetti...)
    Grana Padano of Parmesankaas
    Rucola

    Op een hoog vuur de spekblokjes knapperig bakken in een tefalpan, zonder vetstof. Haal uit de pan en laat de sjalotten glazig stoven in het spekvet (niet bruinbakken). Overgiet met het water en citroensap. Laat inkoken tot de helft en zet het vuur uit. Voeg de spekblokjes opnieuw toe en laat afgedekt staan. Kook ondertussen de pasta. Giet af en doe onmiddellijk terug in de kookpot. De losgeklopte eieren onder de pasta roeren (door de warmte van de pasta zullen deze stollen). De speksaus eveneens onder de pasta mengen. Schik onmiddellijk op een bord en bestrooi met de geraspte kaas. Serveer hierbij eventueel een fris rucolaslaatje.

    Categorie:Pasta's
    Tags:rucola, spek, sjalot, pasta, lintpasta, gemalen kaas
    >> Reageer (0)
    10-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofde selder met gehaktballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het loof van een witte selder of bleekselderij is fris van kleur en heeft geen slappe, maar knapperige stengels. Zeer lekker rauw met of zonder dipsausje en de rest gebruiken we in de soep of bij mosselen.
    Voor 2 personen
    350 g gehakt
    1 bleekselder
    4 dl water
    2 eetlepels bakboter
    peper, zout
    maizena of sausbinder

    Snijd onderaan de bleekselder de harde kern af. Breek de buitenste stengels met plekken af en snijd verlepte blaadjes weg. Snijd de kleine vertakkingen met blaadjes af , snijd fijn en vries eventueel in voor het maken van een soepje of als groente bij mosselen. Snijd de brede takken in stukjes van ± 3 - 4 cm en neem ± 400 gr. Spoel onder de waterkraan. Het gehakt wordt gewoonlijk gekruid verkocht, dus rollen we er vier gehaktballetjes van. Smelt de boter in een stoofpan en op middelmatig vuur de balletjes even licht aanbakken. Na een paar minuten omdraaien. Voeg het water toe in kleine hoeveelheden. De bleekselder toevoegen en onder de balletjes roeren. Kruiden met peper en weinig of geen zout. Alles moet bijna onder water staan. Even het vuur hoger zetten, tot het kookpunt en dan op middelmatig vuur verder stoven gedurende 30 – 40 minuten. Draai de balletjes tussenin even om. Als de selder mals is binden we de saus. Los in wat water één eetlepel maizena op en roer onder de saus. Laat even indikken. Naar keuze kan de saus ook gebonden worden met een paar lepels sausbinder. Serveer met gekookte aardappelen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:witte selder, bleekselderij, selder, ballekes, gehakt
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettes gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 à 3 personen
    2 courgettes
    3 sjalotten of 1 ui, fijngesneden
    2 knoflookteentjes, fijngesneden
    3 eetlepels olijfolie
    1 takje tijm
    1 takje rozemarijn
    ½ groentebouillonblokje
    2 dl water
    peper, zout

    De courgettes afspoelen onder de kraan en in dikke schijfjes van ± 1 cm snijden. Warm het water met het groentebouillontabletje op in microgolf (± 1 min 30). Olijfolie opwarmen in kookpan, sjalotten en look toevoegen en enkele minuten glazig stoven (niet bruinbakken) op middelmatig vuur. Regelmatig omroeren. De courgettes toevoegen. Rozemarijnblaadjes fijnknippen boven de kookpot en ook tijmtakje en bouillon toevoegen. Kruiden met peper en zout naar smaak. Met deksel op de kookpan 15 tot 20 minuten zachtjes laten garen tot de courgettes beetgaar zijn. Roer tussendoor even om. Naar keuze kan de saus gebonden worden met sausbinder.


    Categorie:Groenten
    Tags:courgette, rozemarijn, sjalot, ui, knoflook, tijm, olijfolie, groente
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tortilla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze aardappeltortilla komt uit de Spaanse keuken en is eigenlijk een dikke omelet met als basis eieren, aardappelen en olijfolie. Meestal ook ui, knoflook en chorizoworst. Allerlei keukenrestjes en groenten kan je hieraan toevoegen zoals fijngesneden witloof, champignon, paprika, tomatenblokjes, kip, spekjes en ham. Tortilla kan je warm of koud eten. In blokjes als tapa. 
    4 grote aardappelen

    12 eieren

    1 ui, gepeld

    olijfolie (of bakboter)

    zout en peper

    anti-kleefpan (tefal) doorsnee 20 à 24 cm
    Schil de aardappelen en snijd in dunne schijfjes, niet spoelen. Snijd de ui in dunne ringen. Verwarm 1 dl olijfolie en bak de aardappelschijfjes zacht en lichtbruin onder regelmatig scheppen. Voeg de uiringen en eventueel andere groenten of vleesrestjes toe. Laat alles een kwartiertje bakken op zacht vuur. Klop de eieren zeer luchtig en kruid met wat zout en peper. Voeg het aardappelmengsel bij de opgeklopte eieren en meng goed. Giet nog 2 eetlepels olijfolie in de pan en giet alles in de pan.  Nu niet meer roeren. Even met de pan schudden en 10 minuten op zeer zacht vuur verder bakken tot het ei gestold is. Schuif de tortilla op een bord of plat deksel, keer om en laat opnieuw in de pan glijden. Zet het deksel op de pan en laat nog een paar minuten verder bakken. Snijd in stukken en dien onmiddellijk op. Serveer naar keuze met enkele olijven, fijngeknipte bieslook of frisse sla.  


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:eieren, aardappel, ui, olijfolie, tortilla, tapas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding of bodding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gerecht om oud brood en/of koffiekoeken te verwerken. Zeer lekker tussendoortje.
    500 g oud brood
    300 g griessuiker
    ¾ l lauwe melk
    4 eieren
    50 g rozijnen
    1 zakje vanillepoeder
    1 koffielepel kaneel (of vanillesuiker)
    2 eetl rum (naar keuze)
    Breek het brood met korsten in kleine stukken en doe in grote kom. Los de suiker op in ½ liter lauwe melk en giet over het brood. Plet alles en laat 30 minuten weken. Plet en roer in de kom zodat een dikke brij ontstaat. Meng het zakje vanillepoeder met ¼ liter melk Voeg samen met de rozijnen, kaneel, rum en de geklutste eieren toe aan de brij. Roer alles goed door elkaar en giet in een ingevette bakvorm. Bak in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 50 à 60 min. De broodpudding eerst wat laten afkoelen en uit de vorm halen.
    Weetje:
    Je kan ook een beetje peperkoek, speculaas, koekjesoverschot of chocoladestukjes toevoegen. Eventueel een eetlepel honing samen met de suiker oplossen. Koffie i.p.v. melk kleurt de pudding donkerer.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:oud brood, melk, ei, vanillepoeder, suiker, kaneel, rum, koffiekoeken, overschotjes
    >> Reageer (2)
    06-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slasoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 sla (kropsla)
    1 klontje boter
    4 pijpajuintjes, fijngesneden
    6 dl water
    1 groentenbouillonblokje
    peper, zout
    verse kaas met kruiden (vb philadelphia, boursin....)

    Snijd de pijpajuintjes fijn en hou twee eetlepels opzij voor de afwerking. Snijd een stukje van de verkleurde slastronk en was de sla in ruim water. Smelt de boter en voeg pijpajuintjes en slablaren toe. Deksel op de kookpot en ± 1 min. stoven zodat de sla kan slinken. Roer even om. Voeg water, bouillonblokje, peper en zout toe. Zachtjes 20 à 30 minuten verder garen. Fijnmixen. Voeg 2 à 3 eetlepels verse kaas toe en mix nog even om alles egaal te mengen. Nog even opwarmen (niet koken) en opdienen. Werk af met wat fijngesneden pijpajuintjes.
    Variatie
    Een teentje knoflook toevoegen aan de soep.
    Broodkorstjes in boter gebakken als afwerking.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kropsla, sla, kaas, lenteuitjes, soep
    >> Reageer (4)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (30)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (8)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (32)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (15)

  • Inhoud blog
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Kip op jagerswijze
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visrolletjes met courgettes
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Kip met mandarijntjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree
  • Messinaroom
  • Witloof met ballekes
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Waterkerssoep
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Osso Bucco met pasta
  • Croque-Monsieur
  • Steak met groene pepersaus
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Peer met ham
  • Courgettesoep
  • Appelcompote
  • Grissinistokjes met ham
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Courgettes gestoofd
  • Tortilla
  • Broodpudding of bodding
  • Slasoep
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham
  • Kaassoep met balletjes
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Paella
  • Komkommersoep
  • Tortilla met courgette
  • Bloemkoolsalade
  • Sperzieboontjes met spek
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Visfilet met pizzaiola
  • Martini - Zalm
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Komkommerschuitje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Rode bietensoep
  • Tomatensla
  • Verse tomatensoep
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Provencaalse saus
  • Snijbonen
  • Gerookte zalm met toast
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Salade Niçoise
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Soepvleesfricassee
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Aardbeien met sabayon
  • Knolseldersalade
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Tonijn met kruidenboter
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Seldersoep
  • Aardbeibloesem
  • Doperwten
  • Avocado met krab
  • Trostomaatjes gegrild
  • Spagetti Bolognese
  • Paprikasoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Meloen met gerookte zalm
  • Steak met champignonsaus
  • Gehaktballen met krieken
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Prei - witloofsoep
  • Wortelen
  • Bolognesesaus
  • Witloof - appelsalade
  • Witloof met veldsla
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelstoemp
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Rosbief met groentenkrans
  • Ratatouille
  • Wortelsoep
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Chocomousse
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Witloof met champignonsaus
  • Bonensoep
  • Zeetong
  • Kippenbouillon met asperges
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Gevulde avocado
  • Pangasius met asperges en garnalen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Witloofroomsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Kaassaus
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Vissoep
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Aspergeslaatje
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Kip met preiroomsaus
  • Gele-Paprikasoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Knolselderstoemp
  • Witloofsoep
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Kip en paddestoelensalade
  • Komkommer Polonaise
  • Peren met vijgenpuree
  • Champignonsaus
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Goelash

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    hexaeder
    blog.seniorennet.be/hexaede
    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!