NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
vadertjestaat
blog.seniorennet.be/vadertj
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jules
    blog.seniorennet.be/jules
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pokemonmax
    blog.seniorennet.be/pokemon
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    15-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spek met aardappelblokjes en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grootmoeders éénpansgerecht
    dikgesneden gezouten spek
    pijpajuintjes, fijngesneden
    aardappelen, geschild, in blokjes
    groenten: vb wortelen of erwten of boontjes
    laurierblad, tijm, peper, muskaatnoot
    water

    Snij het spek in stukjes van ± 3 cm en laat bruinbakken in tefalpan (zonder vetstof). Aardappelblokjes, groenten, pijpajuintjes en kruiden bijvoegen. Roer om. Water toevoegen zodat de groenten half onderstaan. Deksel op de pan en laten garen tot aardappelen en groenten mals zijn ( ± 30 min). De saus eventueel binden met sausbinder.
    Tip
    Neem een gelijke hoeveelheid aan groenten en aardappelen. 


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:spek, aardappel, groenten, kruiden, éénpansgerecht
    >> Reageer (1)
    14-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatentaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer deze pittige tomatentaart warm of koud met een fris slaatje.
    2 el olijfolie
    1 ui in ringen
    1 fijngesneden teentje knoflook
    4 ontvelde tomaten in stukjes (1 blik)
    1 pili-pilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt of poeder
    2 dl passata (gezeefde tomaten)
    1 eetl suiker
    200 g spekblokjes
    Kruimeldeeg
    Bak de kruimeldeeg eerst 10 min met droge bonen of rijst in taartvorm van 20-25 cm volgens gebruiksaanwijzing.
    De vulling: Verhit de olijfolie en fruit de ui 5 min op matig vuur, voeg knoflook toe en nogmaals 2 min. Voeg de stukjes tomaten en pepertje toe. Breng aan de kook en laat op een matig vuur 15 min doorkoken. Voeg de passata en suiker toe en laat de saus 10 min indikken. Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Bak de spekblokjes even in tefalpan zonder vetstof. Verdeel de tomatensaus en de spekblokjes over de taartbodem. Zet de taart 25-30 min in de oven 200° C.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:tomaten, tomaat, look, pili-pili, passata, spek, groentetaart
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijke uiensoep opgediend met geraspte kaas. Als volledige maaltijd met een warm knoflookbroodje.
    Voor 2 – 3 personen
    ½ kg uien
    2 eetlepels boter
    2 aardappelen, geschild
    1 teentje knoflook (naar keuze), fijngesneden
    6 dl water + 1 bouillontabletje (runder–of groenten)
    50 g geraspte kaas (emmental, gruyere...)

    Snijd de uien in ringen en de aardappelen in schijfjes. Smelt de boter op een matig vuur en stoof de uien (niet bruinbakken) ±10 min met deksel op de kookpot. Roer regelmatig om met spatel, en schraap telkens over de bodem. Schep 2 eetlepels uit de kookpot en zet apart. Aardappelen, look, water en bouillonblokje bijvoegen en aan de kook brengen. Laat 30 min garen op een zacht vuur. Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout. Roer de apart gehouden uien onder de soep. Serveer heet in borden en bestrooi onmiddellijk met de kaas, zodat deze kan smelten.
    Variatie:
    Een beschuit of broodkorstjes in het bord leggen en daarop de hete soep gieten. Dan bestrooien met kaas.
    Knoflookbroodjes kan je kant en klaar in diepvriesafdeling vinden. Of bestrijk stokbrood met knofloof en boter en zet even onder de hete grill.
    Tip:
    Neem ook een kijkje bij de variant: ajuinsoep


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:uien, aardappel, geraspte kaas, knoflookbrood, soep, ajuinsoep, broodkorstjes,
    >> Reageer (5)
    13-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuiderse varkenskotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenpansgerecht. Voor 2 personen
    2 varkenskoteletten
    1 blik witte bonen (200 ml)
    3 eetl bakboter of olijfolie
    1 fijngesneden knoflookteentje
    1 fijngesneden ui
    1 rode paprika
    6 middelgrote vastkokende aardappelen (Nicola, Charlotte)
    1 rood pepertje of pili-pili, laurierblad
    3 dl warm water + ½
    blokje groentebouillon
    Snij de geschilde aardappelen in dikke frieten. Verwijder de pitten uit de rode paprika en het rode pepertje. Snijd in fijne repen. Het bouillonblokje oplossen in het warme water. Verwarm 2 eetlepels bakboter of olijfolie en bak de koteletten goudbruin. Haal ze uit de pan. Voeg 1 eetlepel bakboter toe in de stoofpan. Doe ui, knoflook, paprika, aardappelen en rode pepertje in de pan. Laat een paar minuten stoven en roer regelmatig om. Overgiet met de bouillon, kruid naar smaak met zout en voeg laurierblad toe. Leg de koteletten bovenop de groenten. Deksel op de stoofpan en 20 minuten garen op matig vuur. De uitgelekte witte bonen bijvoegen. Nog ± 10 min verder stoven zonder deksel om het overtollige vocht te laten verdampen. Kotelet op een bord schikken en de saus eventueel binden met sausbinder. Garneer met peterselie.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:kotelet, witte bonen, look, paprika, pili-pili, bouillon, aardappelen, stoofpot, eenpansgerecht
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bechamel of witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier twee manieren voor deze saus, voor 2 personen, die je kan opdienen met gekookte groenten zoals bloemkool, broccoli, schorseneren, wittekool, prei, knolselder…Voor 1/4 liter witte saus (voor 2 personen) smelt je 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper en je bekomt een papje. Even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper. De saus zal nu dikker worden. Even kruiden met peper, zout en eventueel nootmuskaat.

    Of

    Je neemt van 1/4 liter melk een weinig melk in een tas en mengt met 1 volle eetlepel maïszetmeel (Maïzena). Breng de rest van de melk aan de kook en meng van het vuur het papje hieronder. Met klopper goed omroeren en opnieuw op het vuur zal de saus dikker worden. Nu kies je zelf hoe dik die wordt, maar een papperige saus is niet ideaal. Dus als je roert en ziet kringetjes in de saus is ze ideaal. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Een paar druppels citroensap geven een frisse toets.


    Categorie:Sauzen
    Tags:witte saus voor groenten, melk, roux, bloem, saus voor lasagne, kaassaus
    >> Reageer (1)
    12-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sperziebonensoep met kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sperziebonen en geraspte kaas vormen een simpele maar heerlijke combinatie. Verrassend lekker.
    Voor 4 personen
    250 g sperziebonen of prinsessenbonen (vers of diepvries)
    1 knoflookteen, fijngesneden
    5 dl water + 1 groentenbouillontabletje
    50 g geraspte kaas (Grana Padano of Parmezan)
    1 koffielepel fijngehakte peterselie
    0,5 dl room
    bakboter

    Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de bonen en knoflook toe. Stoof gedurende ± 5 min. met deksel op de kookpot en roer regelmatig om. Giet het water en het bouillonblokje erbij. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 15 – 20 minuten koken tot de bonen zacht zijn. Mix de soep en warm opnieuw op. Voeg de room toe en neem van het vuur. Roer de geraspte kaas onder de soep. Serveer en bestrooi met een weinig peterselie.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:sperziebonen, geraspte kaas, knoflook, prinsessenbonen, soep, grana padano
    >> Reageer (3)
    10-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBQ: Gegrilde sardines
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    2 à 3 sardines per persoon
    zeezout (naar keuze)
    citroenen
    rauwkost naar keuze (tomaat, sla…)
    aardappel in de schil of stokbrood
    Maak de sardines schoon, maar laat kop en staart zitten. Maak met een mes drie dwarse inkepingen in beide zijden van elke sardine. Leg ze op een grillrooster en bestrooi met zeezout. Bak ze ± 4 minuten aan beide kanten, tot ze gaar zijn, het vel vertoont dan blaasjes. Serveer met citroenhelften om ze te besprenkelen, rauwkost naar keuze, aardappel of brood en een fris biertje.


    Categorie:Barbecue
    Tags:sardine, zeezout, citroen, barbecue, aardappel, biertje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwtjes met appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    400 g erwtjes (diepvries)
    1 sjalot
    1 rode appel
    2 dl appelsap
    peper, zout
    bakboter
    sausbinder

    Op middelmatig vuur een klontje bakboter smelten en de fijngesnipperde sjalot toevoegen. Roer even om en voeg de diepvrieserwten toe. Na een paar minuten omroeren, kruiden met peper en zout. Zet het vuur even hoger en blus met het appelsap. Snijd de appel in stukken, verwijder het klokhuis en leg bovenop de erwten. Zet het vuur lager en laat 15 minuten gaarstoven. Naar keuze een lepeltje sausbinder toevoegen  langs de zijkant van de kookpot en voorzichtig omroeren.


    Categorie:Groenten
    Tags:erwten, appel, appelsap, kindergerecht, groenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommersoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    2 komkommer
    2 sjalotjes, fijngesneden
    ½ liter water + kippenbouillonblokje
    1 dl melk of room
    rauwe ham, in stukjes ( naar keuze)
    bakboter

    Was de komkommer en snij de uiteinden weg. Snij er 12 dunne schijfjes van en hou opzij voor afwerking. Schil de komkommer, snij middendoor, verwijder de pitten met een lepeltje en snij in stukjes. Stoof de sjalotjes even in boter, voeg de komkommerblokjes bij en laat een 5-tal minuten meestoven. Water en bouillonblokje toevoegen, aan de kook brengen en 15 min zachtjes laten koken. Fijn mixen en melk of room toevoegen. Kruiden naar smaak met peper en zout. Soep opdienen en ieder bord met komkommerschijfjes en stukjes ham versieren.
    Variatie:
    Een teentje knoflook bijvoegen. Vervang de komkommerschijfjes door lente-uitjes.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:komkommer, sjalot, ham, soep, knoflook, soyaroom, lente-uitjes, lunch
    >> Reageer (8)
    09-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas van mosselen en serranoham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    24 rauwe mosselen (groot kaliber)
    serranoham
    knoflook, geperst
    peterselie, fijngeknipt
    zout en peper
    Haal de mosselen uit hun schelp. Bestrooi ze met knoflook, peterselie, zout en peper. Omwikkel ze met een stukje serranoham. Steek ze op houten prikkers. Zet ze ± 1 min op de barbecue of onder de grill.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:mosselen, serranoham, look, peterselie, peper, zout, BBQ, tapas, hapjes
    >> Reageer (0)
    04-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommerschuitje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Een aperitiefhapje met tonijn, krab of grijze garnalen.
    komkommers
    mayonaise
    citroen
    peterselie, bieslook
    blik tonijn op eigen nat
    Schil de komkommers helemaal of een fijn reepje van de schil. Snijd ze in blokjes van 3 à 4 cm. Hol een beetje uit zodat je een holte bekomt. Bestrooi met zout, laat omgekeerd uitlekken en zet minstens ½ u koel weg. Verbrokkel de uitgelekte tonijn met een vork en meng met de mayonaise en fijngeknipte peterselie. Steek er een paar bieslooksprieten in en versier het bord met citroenschijfjes. Vul de komkommerschuitjes juist voor het opdienen.
    Tip: Kan ook met platte kaas (zoals philadelphia) in plaats van mayonaise. Voor een blik van 200 g neem je 100 g platte kaas. Kruid ook met peper, zout en beetje paprikapoeder.

    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:komkommer, aperitiefhapje, tapas, tonijn, platte kaas, mayonaise, bieslook, peterselie
    >> Reageer (0)
    03-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettes gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 à 3 personen
    2 courgettes
    3 sjalotten of 1 ui, fijngesneden
    2 knoflookteentjes, fijngesneden
    3 eetlepels olijfolie
    1 takje tijm
    1 takje rozemarijn
    ½ groentebouillonblokje
    2 dl water
    peper, zout

    De courgettes afspoelen onder de kraan en in dikke schijfjes van ± 1 cm snijden. Warm het water met het groentebouillontabletje op in microgolf (± 1 min 30). Olijfolie opwarmen in kookpan, sjalotten en look toevoegen en enkele minuten glazig stoven (niet bruinbakken) op middelmatig vuur. Regelmatig omroeren. De courgettes toevoegen. Rozemarijnblaadjes fijnknippen boven de kookpot en ook tijmtakje en bouillon toevoegen. Kruiden met peper en zout naar smaak. Met deksel op de kookpan 15 tot 20 minuten zachtjes laten garen tot de courgettes beetgaar zijn. Roer tussendoor even om. Naar keuze kan de saus gebonden worden met sausbinder.


    Categorie:Groenten
    Tags:courgette, rozemarijn, sjalot, ui, knoflook, tijm, olijfolie, groente
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommer Polonaise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 komkommer
    250 g zure room
    een afgestreken koffielepel suiker
    peper, zout





    Verwijder de bittere uiteinden van de komkommer. Snijd in niet te dunne schijfjes.
    Meng met de zure room, suiker, flink wat peper en een weinig zout.
    Zet koel weg. Gebruik dezelfde dag.
    Weetje:
    Geen zure room in huis, neem dan room of koffiemelk met citroensap. Laat een tijdje staan.


    Categorie:Salades
    Tags:komkommer, zure room, suiker
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slasoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 sla (kropsla)
    1 klontje boter
    4 pijpajuintjes, fijngesneden
    6 dl water
    1 groentenbouillonblokje
    peper, zout
    verse kaas met kruiden (vb philadelphia, boursin....)

    Snijd de pijpajuintjes fijn en hou twee eetlepels opzij voor de afwerking. Snijd een stukje van de verkleurde slastronk en was de sla in ruim water. Smelt de boter en voeg pijpajuintjes en slablaren toe. Deksel op de kookpot en ± 1 min. stoven zodat de sla kan slinken. Roer even om. Voeg water, bouillonblokje, peper en zout toe. Zachtjes 20 à 30 minuten verder garen. Fijnmixen. Voeg 2 à 3 eetlepels verse kaas toe en mix nog even om alles egaal te mengen. Nog even opwarmen (niet koken) en opdienen. Werk af met wat fijngesneden pijpajuintjes.
    Variatie
    Een teentje knoflook toevoegen aan de soep.
    Broodkorstjes in boter gebakken als afwerking.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kropsla, sla, kaas, lenteuitjes, soep
    >> Reageer (4)
    01-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heb je graag confituur met stukjes fruit of liever niet, mix de vruchten dan even.

    Ik gebruik zakjes PEC van Imperial. De confituur is snel stijf.

    1 kg gereinigde vruchten nauwkeurig afwegen en in een grote open kookpot doen. Er langzaam een zakje PEC Imperial over strooien en mengen. Al roerend aan de kook brengen. Zodra het goed doorkookt (ook als je roert) 1.200 g fijne suiker toevoegen. Breng opnieuw aan de kook en vanaf dat ogenblik 1 volle minuut koken. Spoel niet te grote potjes (van mayonaise, pickles of zo) in heet zuiver water, alsook de deksels. Vul ze met een kleine pollepel tot boven met de konfituur. Kuis eventueel de hals af als je morst. Draai het deksel er direkt op en zet de potjes op een natte handdoek. Laat ze afkoelen en bewaar ze op een droge en koele plaats.

    Gebruik je PEC PLUS, dan gebruik je minder suiker, 500g voor 1 kg fruit.

    Tip: Heb je fruit uit de tuin probeer dan zeker ook aardbeien + rabarber.


    Categorie:Confituren
    Tags:aardbei, framboos, braambes, confituur, jam
    >> Reageer (0)
    26-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien met roomijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    aardbeien
    bolletje roomijs
    slagroom
    galettenkoekje
    fijne griessuiker
    sap van 1 sinaasappel

    Spoel de aardbeien onder stromend water en verwijder het kroontje. Snijd de aardbeien in stukjes en doe in een kom. Bestrooi met fijne griessuiker en het sinaasappelsap. Laat minstens ½ u rusten. Verdeel de aardbeien over glazen coupes. Schik in het midden een bolletje ijsroom met wat slagroom. Geef hierbij een galettenkoekje.


    Categorie:Dessert - Aardbei
    Tags:aardbei, roomijs, ijskreem, sinaasappelsap, galettenkoekje, ijs
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaat Garnaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een klassiek gerecht met een fris bier zoals Rodenbach.... Als voorgerecht met een stukje stokbrood volstaat één tomaat per persoon. Als hoofdgerecht twee trostomaten geserveerd met fijne frietjes.
    4 stevige (tros)tomaten
    250 g grijze garnalen
    kropsla of malse jonge sla
    3 eetl mayonaise
    peterselie, fijngeknipt
    zout
    Spoel de tomaten onder de kraan en snijd een kapje van de tomaten aan de ronde kant (niet steelkant). Met een lepeltje de tomaten uithollen. Kruid de binnenkant met zout en laat omgekeerd uitlekken. Meng de helft van de garnalen met de mayonaise en vul iedere tomaat hiermee. Schik de tomaten op een paar blaadjes sla en bestrooi met de garnalen. Zet het hoedje op de tomaten en versier met peterselie.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:tomaat, grijze garnalen, sla, kropsla, mayonaise, trostomaat, slaatje
    >> Reageer (1)
    25-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunch: Salade Niçoise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Lekker fris als lunch of maaltijd. Voor 2 personen.
    2 blikjes tonijn in olie (± 190g elk)
    4 eetlepels citroensap
    100 g zwarte olijven, ontpit
    2 eieren
    slablaadjes (±100 g)
    8 trostomaatjes of 2 tomaten, in partjes snijden
    1 sjalot of ui, in fijne ringen snijden
    200 g fijne groene boontjes
    kruiden, zoals peterselie, basilicum…..
    blikje ansjovisreepjes in olijfolie, naar keuze
    De eieren 10 min in kokend water koken, afspoelen onder koud water, laten afkoelen, pellen en in vieren snijden. In lichtgezouten kokend water de verse boontjes 10 minuten koken. Onmiddellijk onder koud stromend water afkoelen, zo blijven ze krokant. Doe ieder blikje tonijn (met olie) in een kom en besprenkel telkens met 2 eetlepels citroensap. Roer voorzichtig om met een vork. Verdeel de slablaadjes op een groot bord met daarop enkele uiringen en olijven. De tonijn in het midden van het bord schikken met daarrond de groene boontjes, stukjes tomaat, gekookt ei en enkele ansjovisreepjes. Geef bij deze koude schotel nog een stuk brood of een weinig aardappelsalade.

     


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:tonijn, olijven, eieren, sla, trostomaatjes, sjalot, boontjes, ansjovisreepjes, slaatje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer fris bij gegrild vlees of met spagetti.
    Voor 2 personen
    300 g kers- of cocktailtomaten
    1 sjalot, fijngesneden
    handvol blaadjes verse basilicum, fijngeknipt
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    peper, zout
    ½ koffielepel suiker
    De tomaatjes spoelen onder de kraan en halveren. In een schotel mengen met sjalot, basilicumblaadjes, peper en zout. Tomaten met de handen uitknijpen gedurende enkele minuten. Knoflook toevoegen en ± 20 min laten rusten. Naar smaak een beetje suiker toevoegen.
    Variatie
    Meng tomaten, basilicum, knoflook, 1 eetlepel olijfolie en ½ eetlepel azijn. Kruiden met peper en zout. Spagetti koken, afgieten en nog warm mengen met de tomatensla. Fris en luchtig.


    Categorie:Salades
    Tags:kerstomaat, cocktailtomaat, sjalot, basilicum, look, suiker, spagetti, gegrild vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tortilla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze aardappeltortilla komt uit de Spaanse keuken en is eigenlijk een dikke omelet met als basis eieren, aardappelen en olijfolie. Meestal ook ui, knoflook en chorizoworst. Allerlei keukenrestjes en groenten kan je hieraan toevoegen zoals fijngesneden witloof, champignon, paprika, tomatenblokjes, kip, spekjes en ham. Tortilla kan je warm of koud eten. In blokjes als tapa. 
    4 grote aardappelen

    12 eieren

    1 ui, gepeld

    olijfolie (of bakboter)

    zout en peper

    anti-kleefpan (tefal) doorsnee 20 à 24 cm
    Schil de aardappelen en snijd in dunne schijfjes, niet spoelen. Snijd de ui in dunne ringen. Verwarm 1 dl olijfolie en bak de aardappelschijfjes zacht en lichtbruin onder regelmatig scheppen. Voeg de uiringen en eventueel andere groenten of vleesrestjes toe. Laat alles een kwartiertje bakken op zacht vuur. Klop de eieren zeer luchtig en kruid met wat zout en peper. Voeg het aardappelmengsel bij de opgeklopte eieren en meng goed. Giet nog 2 eetlepels olijfolie in de pan en giet alles in de pan.  Nu niet meer roeren. Even met de pan schudden en 10 minuten op zeer zacht vuur verder bakken tot het ei gestold is. Schuif de tortilla op een bord of plat deksel, keer om en laat opnieuw in de pan glijden. Zet het deksel op de pan en laat nog een paar minuten verder bakken. Snijd in stukken en dien onmiddellijk op. Serveer naar keuze met enkele olijven, fijngeknipte bieslook of frisse sla.  


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:eieren, aardappel, ui, olijfolie, tortilla, tapas
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Warme appelen
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Cake met appelen
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Witloof - Hamtaart
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Chili Con Carne
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Seldersoep
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Prei - witloofsoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Witloof met champignonsaus
  • Courgette in tomatensaus

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gondagrammet
    blog.seniorennet.be/gondagr

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!