NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
bijouke
blog.seniorennet.be/bijouke
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    joeltje
    blog.seniorennet.be/joeltje
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rikvanbeek2
    blog.seniorennet.be/rikvanb
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    15-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gedroogde witte bonen een hele nacht te week zetten of op deze snellere manier koken.
    Voor 8 personen
    500 g gedroogde bonen
    ½ kg juliennegroenten, fijngesneden
    takje tijm en peterselie
    1 ui, stukgesneden
    1 knoflookteentje (naar keuze)
    5 blokjes groentenbouillon
    spekblokjes
    De gedroogde bonen spoelen onder stromend water en met 1,5 liter water aan de kook brengen. Geen zout toevoegen, anders worden de bonen niet mals. Afgieten in zeef. De juliennegroenten met ui, tijm, peterselie, lookteentje, uitgelekte bonen en 3 liter koud water in kookpot aan de kook brengen. Op zacht vuur 2 uur laten garen. Een tas bonen uit kookpot nemen voor afwerking. De rest van de soep fijnmixen. Opnieuw aan de kook brengen met de bouillonblokjes. Als de soep kookt de spekblokjes toevoegen en de achtergehouden bonen. Kan als maaltijdsoep opdiend worden met broodkorstjes.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:bonen, juliennegroenten,spekblokjes,tijm,peterselie,ui,knoflook
    >> Reageer (2)
    06-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme appelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij een wild, gevogelte en varkensvlees
    Klaar in 10 min.
    4 appelen
    2 eetl suiker
    boter
    Schil de appelen en doorboor. Schik ze op een microgolfschaal. Vul de gaatjes met klontjes boter en bestrooi de appelen met de suiker. Zet de schaal onafgedekt in microgolf, 6 à 8 min, 850 Watt. Kontroleer met een houten prikker of ze zacht zijn.
    Variaties:
    Je kan de gaatjes vullen met rode konfituur (kersen, viervruchten, rode bessen....)
    Rozijnen of fijngehakte walnoten met daarop een klontje boter.
    Bestrooid met een beetje kaneel bij de suiker.
    1 eetl fijne suiker en 1 zakje vanillesuiker.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appel, microgolf, fruit
    >> Reageer (0)
    01-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastinaaksoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pastinaak is een witte wortel met lange dunne staart en heeft een eerder zoete smaak, zelfs licht anijsachtig en proeft wat naar knolselder. Deze wintergroente is te verkrijgen van oktober tot maart. Na de oogst worden de wortels slap. Koop dus stevige wortels en bewaar maximum 2 dagen in de groentelade van de koelkast.

    2 grote of 6 kleine pastinaak, ± 600 g
    2 uien, gepeld en grofgesneden
    witte selder (bleekselder), ± 300 g fijngesneden
    1 appel (golden), geschild, in stukjes
    tijmtakje en laurierblad
    1,5 liter water + 3 blokjes groenten–of kippenbouillon
    klont bakboter
    peper, zout
    Spoel de pastinaak onder stromend water. Snijd de bovenkant en de dunne staart eraf, schil met een dunschiller en snijd in blokjes of reepjes. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de uien toe. Laat even stoven tot ze glazig (niet bruin)zijn. De pastinaak, witte selder en appel toevoegen en een 5-tal minuten stoven. Roer tussentijds even om. Giet het water bij de groenten, alsook de bouillonblokjes, tijm en laurier. Breng aan de kook en laat dan op zacht vuur garen met deksel op de kookpot. Na 30 minuten het laurierblad en tijmtakje uit de soep halen en fijn mixen. Naar smaak kruiden met peper en zout. Je kan het soepbord afwerken met een plukje tuinkers. Naar keuze kan er na het mixen ook room toegevoegd worden, laat dan even opwarmen. Een lepel graanmosterd toevoegen geeft ook een aparte smaak aan deze soep.
    De resterende, fijngesneden witte selder (+ kern fijne blaadjes) kan je invriezen of stoof de selder als bijgerecht met gehaktballetjes (zie recept).


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:pastinaak, tijm, laurier, bleekselder, witte selder, appel, ui, vergeten groenten, soep, creme de panais
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met preistoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 stukken kabeljauwhaasje of filet (vers of diepvries)
    400 g aardappelen
    250 g preiwit, fijngesneden
    1 klont bakboter
    boter voor stoemp
    muskaatnoot, peper, zout

    De kabeljauw eventueel laten ontdooien in de koelkast of in bevroren toestand onafgedekt in microgolf 5 minuten op ontdooistand zetten. Bestrooi met zout en laat even afgedekt staan zodat het overtollige water uit de vis komt. Schil de aardappelen en snijd in niet te grote stukken. Breng ze in lichtgezouten water aan de kook in kookpot met deksel. Voeg de fijngesneden prei toe als het water bijna kookt. Op zacht vuur 15 minuten laten garen met deksel op de kookpot. Giet de groenten af en opnieuw in de kookpot met pureestamper grof pletten. Kruid met voldoende nootmuskaat, peper, een weinig zout en een ferme klont boter. Goed omroeren. De vis droogdeppen met huishoudrol. Smelt een klont bakboter op middelmatig vuur in een antikleefpan en bak de vis ± 3 - 4 min. langs iedere kant zodat je een licht goudbruin korstje bekomt. Serveer de vis met de preistoemp.
    Kabeljauwfilets gepocheerd: Snijd een kleine ui in ringen en breng met œ liter melk aan de kook met een laurierblad en een paar peperbolletjes. De kabeljauw hierin ± 4 tot 6 min. pocheren naargelang de dikte.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:preiwit, kabeljauwfilet, kabeljauwhaasje, aardappel, boter
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cake met appelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenvoudige cake met appeltjes en zo klaar !!
    4 eieren
    250 g suiker
    160 g echte boter
    250 g zelfrijzende bloem
    2 pakjes vanillesuiker
    2 appelen (golden), middelgroot

    Oven voorverwarmen 165°C. Doe in een grote ronde kom eerst de eieren ( helemaal) + de suiker + vanillesuiker. Mix even tot schuimig en luchtig. Doe er dan de gesmolten boter bij. Opnieuw even mixen. Dan beetje bij beetje de bloem bijvoegen. Schil de appelen en snijd ze in schijfjes. Beboter een cakevorm en giet een laagje deeg, daarna een laag met alle appelen. Opnieuw de rest van de deeg zodat alle appeltjes bedekt zijn. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 1 uur op 165°C of 4-5. Gegarandeerd succes. De appelen kunnen vervangen worden door schijfjes van banaan of peren of ananasstukjes.


    Categorie:Dessert - Cake
    Tags:bloem, suiker, eieren, boter, vanillesuiker, appelen, dessert, gebak
    >> Reageer (4)
    30-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Savooikool met kotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van de oudste koolsoorten en een wintergroente met veel vitaminen en weinig kalorieën. Savooikool of groenekool heeft donkergroene bladeren en een gele kern.
    Voor 2 personen
    +- 400 g gesneden savooikool
    30 g bakboter
    zout, peper, nootmuskaat
    1 dl water
    1 dl melk
    ½ groentebouillonblokje
    2 varkenskotelet
    sausbinder
    Verwijder de harde buitenste verlepte bladeren van de kool. Snijd de kool in vier en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in fijne reepjes, zonder de dikke nerven. Spoel onder stromend water. Breng licht gezouten water aan de kook en laat de koolreepjes gaarkoken gedurende 5 à 7 minuten. Giet af en spoel onder stromend water. Knijp de kool even uit en het volume is aanzienlijk verminderd. Smelt de boter in de kookpot en voeg de savooikool toe. Het groentebouillonblokje verkruimelen en toevoegen met het water en de melk. Even omroeren en kruiden met wat zout, peper en muskaatnoot. Op middelmatig vuur 25 à 30 minuten stoven. Een lepel sausbinder toevoegen, goed omroeren en even laten indikken. Smelt een eetlepel boter en bak de koteletten goudbruin langs beide kanten op middelmatig vuur. Zet deksel schuin op de pan en laat 5 à 10 minuten (naargelang dikte) doorbakken op zachter vuur. Kruid naar smaak met zout, peper en nootmuskaat. Serveer het vlees met de savooikool en gekookte aardappelen.
    Variaties:
    Gezouten spekreepjes in de pan bakken en kool toevoegen.
    Savooikoolreepjes met 2 eetlepels water, afgedekt in microgolf, 4 à 7 minuten, 750 watt. Daarna stoven en afwerken zoals hierboven.
    Worst of gezouten spek passen uitstekend bij deze groente.
    Bekijk ook de andere recepten zoals groenekoolstoemp of groenekoolsoep.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:groenekool, savooikool, groentebouillon, spekreepjes, gezouten spek, worst
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcompote
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klassieke appelcompote met stukjes of tot moes geplet. Lekker bij gebakken kip, worst, gehaktbal en varkensvlees. Appelcompote is laxerend, maar een rauwe appel die je wat laat liggen, zal bruin kleuren doordat de acide weg is, en daarom is die goed tegen diarree.
    Voor 4 personen
    1 kg appelen
    4 eetlepels suiker
    Spoel de appelen onder de waterkraan en schil ze. Snijd in kleine stukken en leg in een anti - kleefpan met een eetlepel water. Op een matig vuur ± 15 min stoven (zonder roeren) tot de appeltjes zacht zijn. Voeg de suiker toe en meng goed. Heb je liever appelmoes (mousseline) plet dan de appelen met een pureestamper of even mixen. Probeer ook eens wat fijngesnipperde verse muntblaadjes hierbij, zeer verfrissend!
    In microgolf
    Leg de geschilde appelstukjes in een microgolfschaal met deksel. ±10 minuten ca 750 Watt. Met een vork de appelstukjes tegen de zijkant van de schaal pletten en mengen met de suiker.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appelen, moes, compote, appel, mousseline, suiker, munt
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preisoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het groene gedeelte van prei zitten vele vitamientjes en daarom maken we daar een fijne soep van. Het witte gedeelte gebruiken we als groente, gestoofd, in stoemp of in een ovenschotel.
    2 dikke uien, grofgesneden
    4 aardappelen, middelgroot en geschild
    ± ½ kg prei, groene gedeelte
    knoflookteentje,gepeld
    1,5 liter water + 3 bouillonblokjes
    zout, peper, provencaalse kruiden
    50 g bakboter of olijfolie
    Snijd de geschilde aardappelen in schijfjes of blokjes. De verdroogde en lelijke uiteinden van de prei verwijderen en het groene gedeelte in ringen snijden. Smelt de boter op middelmatig vuur. Voeg de uien toe en stoof even tot ze glazig (niet bruin) zijn. Dan de aardappelen, prei, knoflook toevoegen en even stoven. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en kruid naar smaak met peper, zout en provencaalse kruiden. Breng aan de kook met deksel op de kookpot. Dan op een laag vuur 30 minuten gaarkoken. De soep fijnmixen. Smakelijk.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, look, aardappel, bouillon, kruiden, soep
    >> Reageer (2)
    22-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis met mosterdsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 visfilets
    100 g boter
    50 g bloem
    2 eetl mosterd
    ½ l warm water + 1 visbouillonblokje
    zout, peper
    aardappelpuree
    Het verkruimelde bouillonblokje al roerend oplossen in het warme water.
    Voor de mosterdsaus: 50 g boter smelten op middelmatig vuur. Bloem toevoegen en mengen met klopper. De visbouillon bijvoegen en dan de mosterd ondermengen. De visfilets droogdeppen met huishoudpapier en kruiden met peper en zout. In een tefalpan 50 g boter verhitten en de visfilets een paar minuten bakken langs iedere kant. Bak de vis op hoog vuur. Na een paar minuten met de pan schudden. Als de vis verschuift in de pan is het korstje mooi gebakken en kan je de vis omdraaien. Opdienen met aardappelpuree. Deze saus past ook bij gekookte of gepocheerde vis.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, mosterd, visbouillon, puree, boter, bloem, mosterdsaus
    >> Reageer (1)
    18-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip op jagerswijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 kippefilets (of bouten)
    4 eetl olijfolie
    2 uien, fijngesneden
    3 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ± 225 g champignons (blik)
    2 dl rode wijn
    450 g gepelde tomaten (blik)
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    1 koffielepel basilicum, laurierblad
    1 eetl sausbinder
    In een brede tefalbraadpan de kip rondom bruin bakken in olijfolie. Schuif de kip naar de kant en voeg in het midden de uien en knoflook toe. Op middelmatig vuur een paar minuten glazig, maar niet bruin, bakken. De tomaten, champignons en wijn toevoegen. Kruid met peper en zout. Basilicum, peterselie en laurierblad bijvoegen. Aan de kook brengen, dan vuur lager zetten en afgedekt ± 45 min laten sudderen tot de kip gaar en mals is. Roer af en toe. Sausbinder toevoegen Serveer met gekookte rijst of pasta (tagliatelli).
    Tip:
    Je kan dit ook met kalkoenfilets of mager varkensvlees.
    Verwijder het vel als u minder vet en calorieen wil.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, wijn, tomaten, peterselie, basilicum, champignon, pasta, knoflook, rijst, pasta
    >> Reageer (7)
    16-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterkerssoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4-6 personen
    1 bosje waterkers of 2 bakjes tuinkers
    2 preiwit, fijngesneden ( 300 g )
    1 grote aardappel, geschild
    7 dl water
    3 dl volle melk
    2 groentenbouillonblokjes
    Olijfolie of mespuntje boter (voorkomt overkoken)
    peper, zout

    Spoel de geschilde aardappel en snijd in blokjes. Breng de melk, water, bouillonblokjes en een paar druppels olie of boter samen aan de kook. Voeg de prei en aardappelblokjes toe, kruid met peper en zout. Breng opnieuw aan de kook, dek af en laat ± 25 min garen op een zacht vuur. Mix de soep fijn, voeg de waterkers of tuinkers toe en mix nog even fijn. Versier met een paar plukjes water- of tuinkers. Voor een feestelijke afwerking een paar snippers gerookte zalm in elk bord schikken. Waterkersroomsoep: Klop een eidooier met 2 dl room en voeg net voor het opdienen bij de soep. Niet meer koken.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:waterkers, preiwit, aardappel, melk, bouillon, olijfolie, soep
    >> Reageer (2)
    15-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees met bruine Leffe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ½ kg stoofkarbonaden (rundsvlees)
    3 uien, stukgesneden
    2 eetl bloem
    1 flesje Leffe Bruin
    1 eetl azijn
    1 eetl bruine suiker
    laurierblad, tijm, peper, zout
    1 snee brood met dikke laag mosterd

    Stoof de ui glazig in olijfolie of bakboter en voeg het in kleine stukjes gesneden vlees toe. Laat langs alle kanten aanbraden. Strooi de bloem hierover en roer goed om. Overgiet met het bier tot het vlees juist onder staat. Voeg azijn, bruine suiker, laurier, tijm, peper en zout toe. Laat een uurtje op zacht vuur stoven. Leg nu een snee brood, zonder korst, met mosterd bovenop het vlees. Deksel op de pot. Roer af en toe en laat nog een ½ uurtje verder stoven.
    Tip
    Paardenvlees voor een zoetere smaak.
    Maak het de dag voordien klaar, dan smaakt het nog beter. Bij het opwarmen regelmatig omroeren, of in microgolf.
    Sausbinder gebruiken i.p.v. brood met mosterd.
    In plaats van Leffe kan je ook donker tafelbier gebruiken.

    Zie ook recept Oma's stoofkarbonaden


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:stoofkarbonaden, ui, bloem, azijn, tijm, laurierblad, Leffe, suiker, frieten, stoofschotel, stoofvlees
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hou het groene gedeelte van de prei voor een soep, want hierin zitten de meeste vitamienen
    Voor 2 personen
    400 gr preiwit
    1 dl water
    peper en zout
    1 klont bakboter

    Snij de wortel af en verwijder de verdroogde groene bladeren en bladpunten. Preiwit in stukken van ± 5 cm snijden en grondig wassen (met lauw water indien veel zand). In een klont gesmolten boter de prei stoven samen met het water en deksel op de kookpot. Eerst een paar minuten op hoog vuur, daarna op middelmatig vuur 10 - 15 minuten. Eventueel de laatste minuten deksel wegnemen om het overtollige water te laten verdampen of sausbinder toevoegen om saus te binden. Kruid naar smaak met peper en zout. Serveer met aardappelen en gebakken vlees of gestoomde vis of gevogelte. 

    Prei met warme vinaigrette
    Preiwit in stukken van ± 4 cm snijden en in gezouten kokend water 10 min gaarkoken. Giet af en laat uitlekken. Warm mosterdvinaigrette even kort op in de microgolf en giet over de warme prei.


    Categorie:Groenten
    Tags:prei, bakboter, seizoensgroenten, preiwit, mosterdvinaigrette, jonge prei
    >> Reageer (5)
    13-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen-Paprikasoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 - 6 personen
    1 kleine rode pompoen, ± 1 kg
    1 rode, gele en groene paprika
    1 ui, fijngesneden
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    2 tomaten, gepeld en ontpit
    1,5 liter warm water + 3 kippebouillonblokjes
    cayennepeper, zout
    1 klont bakboter
    Snijd de pompoen in vier stukken. Verwijder pitten en draden. Om de pompoen makkelijk te schillen leg je de pompoenstukken met de schil op de zijkant 2 min. in de microgolf ca 700 Watt. Laat even afkoelen, schil dan en snijd de pompoen in blokjes (er blijft ongeveer 1/2 kg over). De drie paprika’s spoelen onder de kraan, in de lengte halveren, de pitten verwijderen en eveneens in stukjes snijden. De boter smelten in de kookpot op middelmatig vuur. Alle groenten toevoegen en 10 minuten stoven met deksel op de kookpot. Tussentijds even omroeren. Het warme water en de bouillonblokjes toevoegen. Kruiden naar smaak met wat cayennepeper en zout. Laat 30 minuten zachtjes garen op laag vuur.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:paprika, knoflook, look, tomaten, bouillon, cayennepeper, boter, pompoen, ui, halloween
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep met griezelballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    800 g pompoenvlees, geschild, zonder draden en pitten
    2 kippenbouillonblokjes
    1 liter water
    2 uien, grof gesneden
    2 aardappelen, in stukjes
    2 eetl olijfolie of margarine
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd

    Snijd de pompoen in vier en verwijder de pitten en draden. Om de pompoen makkelijk te schillen leg je de grote pompoenstukken met de schil op de zijkant 2 min. in de microgolf ca 700 Watt. Schil dan en snijd de pompoen in blokjes. Stoof op middelmatig vuur de uien, aardappelen, knoflook en pompoenvlees in de olijfolie. Voeg het water en bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat 40 – 45 min zachtjes gaarkoken. Mixen en kruiden met peper en zout. Deze soep kan je invriezen. Serveer of werk af naar keuze. Voor de kleintjes zijn griezelballetjes wel leuk.
    Afwerking: Voor een feestelijke afwerking room of kruidenkaasje. Meng dit eerst met een weinig soep in de pollepel en meng dan onder de soep. Niet meer koken. Of meng één koffielepel curry met 1 dl room en schenk een lepeltje in ieder bord. Versier met een plukje peterselie of kervel.
    Griezelballetjes: Rol van 300 g gemengd gehakt balletjes en steek er kleine stukken cappelini of spagetti in. Telkens 3 dan krijg je een spin. Doe de balletjes in de hete soep, maar laat niet koken, gedurende 8 min. zodat de spagetti gaar wordt.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:pompoen, ui, knoflook, aardappel, kruidenkaasje, room, curry, griezelballetjes, soepspinnetjes, halloween, seizoensgroenten
    >> Reageer (5)
    12-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof - Hamtaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    1 pakje bladerdeeg
    droge bonen of rijst ( blindbakken)
    ½ kg witloof, fijngesneden
    250 g gekookte ham
    100 g gemalen kaas
    3 eieren
    6 eetl room
    peper, zout, nootmuskaat
    klontje boter
    Oven voorverwarmen op 200°. Bladerdeeg in taartvorm leggen met het bakpapier langs de bovenkant. De bodem een paar keer inprikken met een vork en volledig bedekken met droge bonen of rijst. Laat 20 min blindbakken op 200°.
    Smelt de boter en stoof het witloof 10 min op middelmatig vuur. Roer af en toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Het vocht moet volledig verdwenen zijn.
    Haal het deeg uit de oven, verwijder bakpapier en bonen ( houd ze voor een volgende keer). Vul de bodem met de helft van de ham. Hierop het witloof verdelen en daarop de rest van de ham. Bestrooien met de kaas. De eieren loskloppen met de room. Kruiden naar smaak met peper, zout en nootmuskaat en over de kaas gieten. In het midden van de oven 30 min bakken.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:bladerdeeg, witloof, kaas, hesp,
    >> Reageer (2)
    02-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode bietjes zoet-zuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 kg rode bieten
    2 tassen water
    2 tassen wijnazijn
    2 tassen suiker
    1 koffiel kaneel, 1 koffiel kruidnagel
    10 peperkorrels
    3 ajuinen
    takje tijm, laurier, zout

    Rode bietjes wassen. Staartjes loof 1 a 2 cm eraan laten. Koken met de pel tot ze zacht zijn, ± 20 min. Spoelen en afkoelen. Pellen en in schijfjes snijden.Alle ingredienten 10 min koken. Dan de schijfjes biet bijdoen en nogmaals 10 min koken met deksel op de pan. Opletten dat de bieten niet te zacht worden!
    Bieten in bokalen scheppen en overgieten met de warme vloeistof. Bokalen goed afsluiten.
    Gebruik lege confituur, mayonaise of andere potjes, goed gespoeld met heet water. Ze moeten goed sluiten. Op deze manier blijven ze een jaar goed.
    De staartjes loof zorgen ervoor dat de bieten niet te veel sap verliezen tijdens het koken.
    Zomerbietjes zijn klein, rond en zoet van smaak. Ze zijn verkrijgbaar van maart tot september.
    Bietjes zijn rijk aan kalk. Bietensap heeft een hoog suikergehalte. Het sap heeft een laxerende werking.
    Bron: Gisela 


    Categorie:Opleggen en inmaken
    Tags:rodebiet,azijn,suiker,kaneel,kruidnagel,peper,ajuin,tijm,laurier
    >> Reageer (12)
    29-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visrolletjes met courgettes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 visfilets (zoals pangasius, tong..)
    2 courgettes
    8 kleine trostomaatjes of kerstomaten
    1 kleine ui, fijngesneden
    2 grote sneetjes gekookte of gerookte ham
    peterselie, fijngeknipt
    3 eetl olijfolie
    zout, peper
    Spoel de courgettes in water. Niet schillen. Snijd de bittere uiteinden af en snijd in staafjes. Verwarm de olijfolie in een diepe tefalpan en bak de ui glazig (niet bruin) op middelmatig vuur. Voeg de courgettes toe. Kruid met peper en zout en laat afgedekt op middelmatig vuur ± 10 minuten sudderen. Af en toe omroeren. Ondertussen de visfilets halveren in de lengte. Verwijder eventueel vet van de ham en snijd deze ongeveer evengroot als de visfilets. Leg op elke visfilet een sneetje ham, rol ze op (van kop naar staart met velzijde naar binnen) en prik vast met een houten stokje. Leg ze bij in de pan , samen met de in twee gesneden trostomaatjes (met kroontje is zeer decoratief). Deksel op de pan. Na 5 min de visrolletjes omdraaien en nogmaals 5 min verder garen. Bestrooi met peterselie en geef hierbij gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:courgette, trostomaat, vis, visfilet, visrolletjes
    >> Reageer (2)
    27-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitige varkenskotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 varkenskoteletten
    3 appelen
    1 ui, fijngesnipperd
    100 g boter



    Schil de appelen, verwijder klokhuis en snij in niet te dunne schijfjes. Bak de koteletten in de helft van de boter en neem uit de pan. Hou ze warm onder aluminiumfolie.Voeg de ui aan het braadvet toe en laat op middelmatig vuur, met deksel op de pan, ± 5 min stoven. Roer af en toe om.Voeg de rest van de boter en de appelschijfjes toe, roer om en laat ± 10 min verder stoven met deksel op de pan. Roer ondertussen nog eens om. Leg de koteletten een paar minuten bovenop de appeltjes zodat ze opnieuw kunnen opwarmen. Serveer het vlees en het appelmengsel op een bord. Geef hierbij gekookte of gebakken aardappelen.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:appel, kotelet, ui, boter, varkensvlees
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenskotelet met uiensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 varkenskoteletten
    3 uien, fijngesneden
    2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    2 dl water, ½ blokje bouillon
    2 eetl boter
    1 eetl azijn
    sausbinder
    Stoof de ui en knoflook in de boter, zonder bruin te kleuren, op middelmatig vuur met deksel op de kookpot. Roer regelmatig. Na ± 10 min het water en bouillonblokje toevoegen en kruiden met peper en zout. Laat het geheel ± 10 min doorstoven met deksel op de pot. Voeg de azijn toe. Blijf regelmatig roeren en sausbinder toevoegen. Laat nog een paar minuten doorkoken, zonder deksel, totdat de saus gebonden is. Intussen bak je de koteletten. Serveer ze met de uiensaus en gekookte aardappelen.
    Variatie
    Met gebakken spek is deze uiensaus ook heerlijk.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:varkensvlees, uien, kotelet, look, uiensaus, spek
    >> Reageer (1)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Chili Con Carne
  • Chocomousse
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Warme appelen
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Cake met appelen
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Witloof - Hamtaart
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Doperwten in microgolf
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Seldersoep
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    hetpinegeltje3
    blog.seniorennet.be/hetpine

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!