NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
benidorm
blog.seniorennet.be/benidor
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    stopkeschieters
    blog.seniorennet.be/stopkes
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    krabbeltjes
    blog.seniorennet.be/krabbel
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    20-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfondue
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    Ingrediënten
    1,2 kg visfondue (diepvries, Kelvin)
    1 wortel
    1 sjalot
    2 dl droge witte wijn
    1 teentje knoflook
    1 blaadje laurier (Topaz)
    Voorbereiding
    Laat de vis ontdooien en dep droog.
    Snij de wortel in schijfjes.
    Snipper de sjalot en knoflook fijn.
    Bereiding (5 min.)
    Giet de visfumet (die zit in de verpakking van de visfondue) samen met de witte wijn en 2 dl water in een kookpan. Voeg de wortelschijfjes, de fijngesnipperde sjalot, de knoflook en het blaadje laurier toe. Verwarm tot net onder het kookpunt. Giet over in de fonduepan. Zorg ervoor dat de bouillon warm blijft, zonder te koken. Zet de visschotel op tafel. Ieder gaart zijn eigen stukjes vis door ze op een fonduevork te prikken en in de bouillon te dompelen. Dien op met verschillende sausjes, brood of rijst, groentjes, enz.
    Bron Colruyt


    Categorie:Steengrill - Gourmet - Fondue
    Tags:feest, visfondue, wijn, look, laurier, bouillon
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steengrill-Gourmet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezellig tafelen en ieder stelt zijn eigen maaltijd samen. Een toestel is meestal voor 4 personen. Voorzie 200 à 250 gr vlees per persoon. Op de steen strooien we eerst zout voor het bakken (tegen aankleven). We kiezen kleine, magere en fijne sneetjes voor een korte baktijd. Op de steengrill bakken we o.a biefstukjes – kalfsvlees – varkensvlees – kipfilet – kalkoenfilet – lamskoteletjes – kleine stevige vis of zalmfilets – scampi – St jacobsnoten - schijfjes champignon – uiringen. Bak vis en vlees gescheiden op de steen. Verder voorzie je een fris slaatje, koude voorgekookte groenten zoals bloemkoolroosjes, fijne boontjes of aardappelsalade, ½ stokbrood per persoon. In de gourmetpannetjes bakken we o.a kaassneetje - mini-hamburgers – worstjes – tomaat met kaassneetje – champignon met boter – roerei – spekreepjes – hamblokjes met kaas - boontjes met spek – gekookte aardappeltjes – zwarte of witte pens (in schijfjes). Hierbij horen ook sausjes naar keuze. Je kan ze zelf maken op basis van mayonaise, met knoflook, ketchup enz.. Fruit kan ook gebakken worden. Stukjes banaan, appel of peer eerst met citroensap inwrijven en fris wegzetten tot gebruik. Een beetje boter in het pannetje en fruit bestrooien met suiker. Uitgelekt fruit uit blik zoals ananas, abrikoos en druiven gewoon opwarmen. Op het bord kan je het fruit overgieten met chocolade, vruchtensaus of slagroom. Smakelijk!
    Tip: Voorzie voldoende verluchting voor de dampen.


    Categorie:Steengrill - Gourmet - Fondue
    Tags:feesten, gourmet, steengrill, fruit, fonduevlees, feestmenu
    >> Reageer (4)
    19-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minibroodjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Decoratief is een uitgehold brood naar keuze. Met vierkant brood of mie-brood snijden we het brood overlangs in driehoekjes. Beleg de sneetjes met verschillende slaatjes zoals krab, tonijn, kip curry of seizoenslaatjes. Een sneetje kaas naar keuze of brie met wat raketsla of tuinkers. Charcuterie zoals kippefilet, varkensgebraad, gekookte of gerookte ham of americain préparé. Besmeerd met paté naar keuze en een toefje confituur (kersen, viervruchten..) of ajuinconfijt. Werk de schotel af met wat tuinkers en verse groentjes. Een bordje apart met wat vers fruit zoals kiwischijfjes, druiven en meloensneetjes ..... Zet alles afgedekt koel tot gebruik.


    Categorie:Snacks - Brood
    Tags:mie, broodbeleg, groenten, fruit
    >> Reageer (0)
    18-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje - Pens met appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 14 hapjes
    1 witte pens
    1 zwarte pens of bloedworst
    1 appel (jonagold)
    1 koffielepel fijne suiker
    kandijsiroop of limburgse stroop
    Met een scherp mes de pensen in schijfjes snijden van ± 3 cm. De appel in blokjes snijden en in een microgolfbordje met suiker bestrooien. Zet 5 minuten onafgedekt in microgolf en laat nagaren. Neem een tefalpan en bak de schijfjes pens, zonder vetstof, op middelmatig vuur, 3 minuten langs iedere kant. Op een schaal eerst de stukjes pens, een stukje appel en steek er een prikker in. Doe een weinig siroop of stroop op een bordje en met een mespunt op ieder hapje een druppel laten vallen.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:witte pens, bloedworst, suiker, stroop, appel, tapas, hapjes
    >> Reageer (0)
    17-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddestoeltjes met eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer leuk bij koude schotels of als voorgerecht.
    hardgekookte eieren

    trostomaten (evengroot als eieren)

    mayonaise

    verse peterselie

    vulling: zalm, tonijn, grijze garnalen….

    peper, zout
    Leg de eieren op een lepel en dompel onder in kokend water. Kooktijd is 8 à 10 minuten, vanaf het moment dat het water opnieuw kookt. Giet het water af en laat de eieren schrikken in koud water (zo stopt kooktijd). Laat afkoelen en pel de eieren. Snijd een klein stukje onderaan het ei af zodat het ei blijft rechtstaan op een schaal. Bovenaan een deel afsnijden en het eigeel uithalen. Plet het eigeel met een vork en meng met een paar lepels mayonaise, een weinig fijngeknipte peterselie en de vulling naar keuze. Plet zalm (blik) of tonijn met vork. Vul de eieren met dit mengsel en schik ze op een schotel. Snijd van de tomaten het bolle gedeelte en verwijder pitjes en vruchtvlees, zodat je een kapje bekomt. Zet het bovenop de gevulde eieren en breng kleine witte stippen aan met mayonaise. Versier met een paar plukjes tuinkers of peterselietakjes.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:eieren, hardgekookt, tomaat, mayonaise, zalm, tonijn, garnalen, paddestoelen, koud buffet
    >> Reageer (0)
    16-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde aardappeltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 4 personen
    12 kleine nieuwe aardappeltjes
    250 g grijze garnalen
    1 bosje waterkers
    1 eetl bieslook, fijngesnipperd
    klontje echte boter
    peper, zout, muskaatnoot
    Kook de aardappeltjes beetgaar in de schil. Snij er hoedjes af en hol ze gedeeltelijk uit met een lepeltje. Plet het aardappelkruim met de boter, de helft van de garnalen, en de bieslook. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Vul de aardappeltjes hiermee. Schik per persoon en bordje 3 aardappeltjes op een bedje van waterkers en strooi de rest van de garnalen errond. Een paar bieslooksprieten is zeer decoratief.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:aardappeltjes, garnalen, waterkers, bieslook
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everzwijnragout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlees van jong everzwijn of marcassin. De dag voordien klaargemaakt is ideaal. Feestelijk opgediend met appelen met veenbessen en aardappelkroketten.
    Voor 4 personen
    ± 600 g everzwijnragout
    100 g gerookte spekblokjes
    ½ liter rode wijn
    500 g champignons
    2 sjalotjes, fijngesneden
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    bakboter, peper, zout, tijm, laurierblad
    4 appelen, veenbessencompote

    Snijd het vlees eventueel in dobbelstenen. Smelt de boter in een stoofpan. Leg het vlees en de spekblokjes in de pan en kruid met peper en zout. Als het vlees een paar minuten gebakken is, de wijn, knoflook, sjalot, tijm en laurierblad toevoegen. Breng aan de kook en zet vuur lager. Laat ± 1 uur zachtjes stoven. Bak ondertussen de champignons op een hoog vuur met een klontje boter. Na ± 5 minuten zijn ze klaar. Voeg bij de ragout en laat nog een half uur verder stoven. De ragout laten afkoelen en in de koelkast zetten tot ’s anderendaags. Opnieuw opwarmen en de saus binden met sausbinder of maizena. Laat even indikken. Ondertussen 4 appelen schillen en doorboren om het klokhuis te verwijderen. Strooi in een bord 2 eetlepels griessuiker (+ 1 zakje vanillesuiker) en rol de appelen hierin. Schik in een microgolfschaal, onafgedekt, 6 à 8 min (naargelang grootte), 800 Watt. Vul dan de holte op met een lepeltje veenbessencompote. Serveer op ieder bord de ragout met een gevulde appel en geef hierbij aardappelkroketten.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:everzwijn, spek, wijn, champignon, appelen, kroketten, feestmenu
    >> Reageer (5)
    15-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met mandarijntjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kippenfilets
    1 klein blik mandarijnen (± 300 g)
    50 g rozijnen
    sap van 2 sinaasappels
    ½ tabletje kippenbouillon
    2 eetl bakboter
    peper, zout
    2 eetl sausbinder
    De rozijnen een paar uur in het verse sinaasappelsap laten wellen. De mandarijntjes laten uitlekken en het sap opvangen. De kippenfilets kruiden met peper en zout. Smelt de boter in een tefal-stoofpan en bak de kippenfilets rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet opzij. De pan blussen met het mandarijnensap. Het sinaasappelsap met rozijnen en het bouillonblokje toevoegen. Breng even aan de kook en leg de kippenfilets opnieuw in de pan. Op een zacht vuur ± 20 minuten laten pruttelen. De kip uit de pan nemen (eventueel afdekken met alufolie om warm te houden). Vuur hoger zetten en sausbinder aan de saus toevoegen. Als de saus gebonden is, de mandarijnen toevoegen aan de saus en op laag vuur even opwarmen. Bak ondertussen de aardappelkroketten naar keuze. Serveer de kip met de saus en de kroketjes.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, mandarijnen, rozijnen
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Jakobsschelp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 4 personen
    500 g Sint-Jakobsnoten
    50 g bakboter
    50 g bloem
    0,5 d1 dl witte wijn
    4 dl visfond of bouillon
    1 dl room
    100 g gemalen kaas
    100 g (blikje) champignons, uitgelekt

    Schik de Sint-Jacobsnoten in een microgolfschaal met de witte wijn en laat afgedekt ± 4 min op 750 Watt pocheren. Laat afgedekt nagaren. Maak ondertussen een roux. Laat de boter smelten en voeg van het vuur, onder voortdurend roeren, de bloem bij. De visfond en de witte wijn (uit microgolfschaal) bijvoegen onder voortdurend roeren. Voeg champignons en de room toe. Kruid met peper en zout. Laat goed opwarmen en haal van het vuur. Voeg de helft van de kaas toe. Schik de Sint-Jakobnoten op een bordje of schelp en overgiet met de saus. Strooi er nog wat geraspte kaas over en laat gratineren in een voorverwarmde oven 200°C zodat je een mooi goudbruin korstje krijgt. Serveer met een stukje stokbrood.
    Tip: Je kan dit vooraf klaarmaken en tijdens het aperitief in de oven zetten. Bij Sint-Jakobsnoten uit de diepvries eerst ontdooien.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:feest, kommuniefeest, champignon, sint jacobsschelp, wijn,coquilles
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi in lookboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    12 scampi
    lookboter

    Neem per persoon een schaaltje. Snij de scampi onderaan in (met schaar), zodat je ze kan pellen, maar laat het staartje eraan ( handig om vast te nemen). Leg 6 scampi in een schaaltje en zet onafgedekt 1 min. in microgolf ca. 750 Watt. Doe hetzelfde met het tweede schaaltje. De scampi omdraaien en een klontje lookboter toevoegen. Ieder schaaltje nogmaals 1 min in microgolf. Dien onmiddellijk op met stokbrood. Tips:
    Door toevoeging van paprikapoeder of pili-pili krijgt dit gerecht een pikante toets.
    Maak je liever zelf lookboter: look, fijngesneden sjalot en boter vermengen en kruiden.
    Hou de tijd bij: scampi drogen vlug uit en worden dan taai.
    Diepvriesscampi een paar minuutjes in warm water zetten en droogdeppen met keukenrol.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:scampi, lookboter, magnetron
    >> Reageer (0)
    14-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenrollade met champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker met gekookte rijst of feestelijk met veenbessen en kroketten.
    Voor 4 personen
    kalkoenrollade (diepvries ± 700g)
    250 g champignons
    2 dl vleesbouillon (water + ½ tabletje)
    1 dl room
    bakboter
    peper, zout
    veenbessenconfituur
    De kalkoenrollade de avond tevoren in de koelkast leggen om volledig te ontdooien. Het netje rondom het vlees niet verwijderen. Bak de fijngesneden champignons een 5-tal minuten in een tefalpan met boter. Haal ze uit de pan en zet opzij. Smelt opnieuw boter in de pan (iets groter dan de rollade) en bak het vlees rondom bruin. Op middelmatig vuur 40 minuten braden met deksel op de pan. Draai regelmatig om. Haal de rollade uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Giet de vleesbouillon in de pan en breng aan de kook. Schraap de bodem zodat de aanbaksels loskomen. Voeg de room toe en laat inkoken tot een romige saus. Voeg de champignons toe en kruid naar smaak met peper. Laat even verder opwarmen op laag vuur. Verwijder ondertussen met een schaar het netje (en folie) van de rollade, snijd in sneetjes en schik ze op een verwarmde schotel. Giet de saus over het vlees.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kalkoen,veenbessenmoes, aardappelkroketten, rijst, rollade, champignon, feestelijk
    >> Reageer (4)
    13-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peren met vijgenpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Geef dit verrassend lekker gerecht bij wild en gevogelte of als dessert met sabayon.
    Voor 2 personen
    2 peren (conference, doyenné..)
    2 verse vijgen
    3 eetl suiker
    3 eetl water
    sap van 1 citroen
    Snijd de geschilde peren doormidden en verwijder het klokhuis. Rol ze in citroensap om verkleuring te voorkomen. Schik ze in een kring in een microgolfschaal. Water toevoegen en bestrooien met één eetlepel suiker. Afgedekt in microgolf 6 min ± 750 Watt. Laat afkoelen. Halveer de vijgen en meng het vruchtvlees met 2 eetlepels suiker in een pannetje. Warm op en laat 3 à 4 min doorkoken op zacht vuur. Roer af en toe. Laat afkoelen. Leg op ieder bord 2 halve uitgelekte peren met de snijkant naar boven en vul met de vijgenpuree. Kan ook met uitgelekte peren uit blik.
    Sabayon met porto:
    Per persoon: 1 eierdooier, 1 eidopje kristalsuiker, 1 eidopje porto Klop in een hoog microgolfkommetje de eierdooier met de suiker tot het mengsel als een lint van de klopper loopt. Roer er dan de porto door en zet in microgolf, onafgedekt 30 seconden, ca 750 Watt. Roer nogmaals flink en zet nog 30 seconden in microgolf. Klop de sabayon vervolgens los en lepel rond de peren. Kan ook met zoete witte wijn.

    Categorie:Desserten
    Tags:vijgen, peer, sabayon, gevogelte
    >> Reageer (0)
    12-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartels met abrikozensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Geroosterde kwartels met lichte fruitsaus. Als hoofdgerecht 2 kwartels per persoon. Bij een menu volstaat 1 kwartel. Voor 4 personen
    4 kwartels bakboter
    1 groot blik abrikozen
    1 sjalot, fijngesnipperd
    1 koffielepel currypoeder
    50 g boter
    50 g boter
    3 dl water + 1 kippenbouillonblokje
    peper, zout
    Spoel de kwartels indien nodig onder stromend water en dep droog met keukenpapier. In een passende ovenschaal een klont boter smelten tijdens het opwarmen van de oven op 200°C.De kwartels kruiden met zout en peper. Schik in de ovenschotel, zet de oven op grill, en bak gedurende ± 25 min. Bedruip enkele keren met de saus zodat je een mooi korstje krijgt. Maak ondertussen de fruitsaus. Los het bouillontabletje op in het warme water. Smelt 50 g boter op middelmatig vuur en doe er de sjalot en currypoeder bij. Laat even stoven. Voeg dan de bloem toe en roer goed om. Overgiet met de kippenbouillon en het sap van de abrikozen. Laat de saus inkoken. Eenmaal de gewenste dikte kruiden met peper en zout naar smaak. Meng de abrikozen met de saus en laat nog even opwarmen. Verwijder de touwtjes van de kwartels en schik ze op een bord. Omring met de abrikozensaus en serveer met aardappelkroketten.

    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kwartels, curry, abrikozen, feestelijk
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Snel klaar en verrassend lekker. Voor 2 personen
    200 g grijze gepelde garnalen
    1 sjalotje, fijngesnipperd
    2 eetl tomatenpuree (of passata)
    5 dl kippenbouillon (water + 1 blokje)
    1 dl room
    paprikapoeder
    peper
    2 eetl witte droge wijn of sherry (naar keuze)
    Los het bouillonblokje op in heet water (microgolf). Doe 150 gr garnalen , sjalotje, tomatenpuree, bouillon in kom of blender en mix tot een gebonden soep. Breng aan de kook en roer regelmatig. Laat op zacht vuur nog een paar minuten pruttelen. Voeg room, een beetje paprikapoeder en peper toe. Laat nog een paar minuten opwarmen. Roer naar keuze de wijn of sherry erdoor en serveer onmiddellijk. Leg in ieder bord enkele garnalen en schep de soep erover. Versier met een takje peterselie.
    Tip:
    De sherry of wijn geeft een uitgesproken smaak aan deze soep, maar het kan uiteraard ook zonder.
    Kan ook met twee verse gepelde en ontpitte tomaten. Zet ze een paar minuten, afgedekt, samen met het sjalotje, in de microgolf en plet ze zodat je een passata bekomt.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:garnalen, sjalot, tomatenpuree, kippebouillon, paprikapoeder, wijn, sherry, feestelijk
    >> Reageer (2)
    11-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preiroomsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze soep is snel klaar en kan later afgewerkt worden naar keuze.
    Voor 4 – 6 personen
    2 preiwit, fijngesneden ( 300 g )
    1 grote aardappel, geschild
    7 dl water
    3 dl volle melk
    2 groenten of kippenbouillonblokjes
    Olijfolie of mespuntje boter (voorkomt overkoken)
    peper, zout
    Spoel de geschilde aardappel en snijd daarna in blokjes. Breng de melk, water, bouillonblokjes en een paar druppels olie of boter samen aan de kook. Voeg de prei en aardappelblokjes toe, kruid met peper en zout. Breng opnieuw aan de kook, dek af en laat ± 25 min garen op een zacht vuur. Mix de soep fijn. Voor een feestelijke afwerking in ieder bord een paar garnalen, snippers gerookte zalm, fijne reepjes gandaham of gebakken spekblokjes.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, aardappel, melk, bouillon, olijfolie, soep
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grissinistokjes met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grissinistokjes met ham
    Per persoon 2 à 3 stuks. Voor 4 personen
    12 grissini (soepstengels)
    4 sneden italiaanse ham
    2 eetlepels rode of groene pesto
    Ieder sneetje ham in 3 lange linten snijden. De soepstengels tot de helft insmeren met de pesto. De ham rond de stengels wikkelen zodat de pesto bedekt is.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:italiaanse ham, pesto, soepstengels, tapas, hapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi en Sint-Jakobsvruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 2 – 4 personen
    12 kleine of 6 grote Sint-Jakobsvruchten
    6 - 8 scampi
    bloem
    3 eetl olijfolie, 1 eetl boter
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 eetl verse basilicum of peterselie, fijngeknipt
    6 eetl droge witte wijn
    peper, zout

    Kruid de Sint-Jakobsvruchten met peper en zout en bestrooi met wat bloem. Schud de overtollige bloem af. Neem een brede pan (zodat alles in één laag naast elkaar ligt) en verhit de olijfolie. Voeg de scampi en Sint-Jakobsvruchten toe. Verminder het vuur, bak 2 min. en keer om. Voeg knoflook en basilicum (of peterselie) toe en roer om. Bak alles nog 2 min, tot de schelpdieren stevig aanvoelen en alles rondom goudbruin gebakken is. Blus met de witte wijn en laat even inkoken. Voeg de boter toe en blijf roeren tot de saus iets indikt. Serveer onmiddellijk op voorverwarmde bordjes of schelpen. Geef een stukje stokbrood bij.
    Tip:
    Dompel de diepgevroren scampi en Sint Jakobsnoten even onder in warm water om te ontdooien. Dep droog met keukenpapier. Snijd grote Sint-Jacobsvruchten doormidden (laat eventuele koraal heel).


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:scampi, jakobsschelpen, jacobsnoten, witte wijn, look,coquille
    >> Reageer (1)
    10-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispasteitje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    200 g vis (diepvries), pollak, kabeljauw...
    200 g zalmfilets (diepvries)
    150 g grijze garnalen
    2,5 dl water + ½ visbouillonblokje of visfond
    2 eetl boter, 2 eetl bloem
    1 eierdooier
    1 koffielepel citroensap
    1 dl room( of light)
    peper, zout, nootmuskaat
    2 bladerdeegpasteitjes (vidés), ronde of visvorm

    Laat de vis en zalm wat ontdooien zodat je ze in blokjes kan snijden. Breng de visbouillon aan de kook en leg de visblokjes hierin. Breng opnieuw tot tegen kookpunt en zet het vuur zacht en laat 10 min garen. Oven ondertussen voorverwarmen op 200° C. Haal de vis uit de bouillon en zet afgedekt opzij. In een kookpot boter smelten op een matig vuur en de bloem ineens onderroeren met klopper. Even laten bakken. Voeg er, onder flink roeren, eerst de bouillon en dan room bij en laat even doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de saus. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap. Voeg nu de visblokjes en garnalen toe en verwarm zachtjes. Af en toe omroeren. Roer met een spatel op de bodem dat is makkelijker. Snijd de dekseltjes van de pasteitjes los met een mes en verwarm ± 5 min in de oven. Vul de pasteitjes juist voor het opdienen zodat het bladerdeeg knapperig blijft. Schik op een bord en lepel er evenveel vis rond. Versier met enkele garnalen en een takje peterselie of dille. Geef hierbij aardappelpuree of frietjes. Als voorgerecht of tussengerecht kleine bladerdeegpasteitjes vullen.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:videeke, vis, zalm, garnaal, visfond, room, feest
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visrolletjes met garnalensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer feestelijk. 
    Neem fijne visfilets zoals tong of pangasius. Als hoofdgerecht 1 visfilet per persoon of kleine visfilets als voorgerecht. Hier garnalensaus voor 2 personen of voorgerecht voor 4 personen.
    2 visfilets
    2 eetl boter, 2 eetl bloem
    1,5 dl visbouillon ( water + ½ blokje)
    1 dl witte wijn
    2 eetl room
    1 eidooier, sap van ½ citroen
    125 g champignons (blik), uitgelekt
    125 g grijze garnalen
    De visfilets halveren in de lengte, kruiden met peper en zout en oprollen van kop naar staart, met velkant naar binnen. Vastprikken met houten stokje. In diepe microgolfschaal leggen met 1 dl witte wijn, afgedekt, 4 – 5 min ( ½ -1 min per stuk), ca 600 Watt. Laat afgedekt nagaren. Maak ondertussen een roux met de gesmolten boter en de bloem. Voeg visbouillon en witte wijn ( uit de microgolfschaal) toe. Goed omroeren en even indikken. Room, eidooier, champignons, citroensap en garnalen onderroeren. Even goed opwarmen tot de saus mooi gebonden is. Niet laten koken, anders worden de garnalen taai. Verwijder houten stokjes en schik de visrolletjes op een bord of in aparte schaaltjes. Overgiet met de saus. Versier met enkele garnalen en plukjes peterselie. Serveer als hoofdgerecht met aardappelpuree (hier met peterselie). Als voorgerecht met hotelbroodje of stokbrood.
    Tip:
    Je kan dit vooraf klaarmaken en opwarmen in de oven.
    Diepvriesfilets laten ontdooien, of in microgolf op ontdooistand, onafgedekt, gedurende ongeveer 5 min zodat je de filets kan oprollen. Diepvriesgarnalen ontdooien en met keukenrol droogdeppen, niet afspoelen, anders is de smaak ook weg. 
    Vervang witte wijn eventueel door visbouillon of visfond.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:garnalensaus, vis, hotelbroodje, stokbrood, feestelijk, feestmenu
    >> Reageer (6)
    09-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leg de ontdooide en gepelde scampi in schaaltje en zet 1 minuut, onafgedekt, in microgolf, draai om en nog 1 min. Warm garnaalsoepje (zie soepen) op en serveer in kleine glaasjes. De scampi op een houten saté–prikker steken en op glaasje leggen. Nog een plukje kervel of peterselie.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:garnaal, scampi, soep, wachthapje, tapas, feest
    >> Reageer (1)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (11)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (10)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (21)
  • Vleesgerechten (12)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Kippenbouillon met asperges
  • Asperges met gerookte zalm
  • Nieuwe aardappelen
  • Witloof - appelsalade
  • Aardbeibloesem
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Aspergerolletje
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Trostomaatjes gegrild
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Boterboontjes
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Asperges met garnalen
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Toast Champignon
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Seldersoep
  • Venkelsoep
  • Tomaat met vinaigrette
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Avocado met krab
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Appelsoep
  • Witloofsoep
  • Witloofroomsaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Wortelsoep
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Witloof met veldsla
  • Boterham met aardbeien
  • Bolognesesaus
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges met beenham
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Asperges: Basisrecept
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Aspergeslaatje
  • Veldsla met uien en spek
  • Spinazie
  • Appelcake
  • Verse tomatensoep
  • Rijstpap
  • Chili Con Carne
  • Provencaalse saus
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preisoep met aardappelen
  • Gehaktballen met krieken
  • Bloemkoolsoep
  • Preirolletjes met ham
  • Varkenskotelet charcutiere
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Mosterdsaus
  • Kip met preiroomsaus
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Wortelstoemp
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Prei - witloofsoep
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Uitsmijter
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Tomaten met eieren
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Andijvie, gestoofd
  • Rond Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Omelet met champignons en kaas
  • Aardappelkroketten
  • Zalmrolletje
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Gevulde eieren
  • Witloof met champignonsaus
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Gevulde eitjes
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Soepvleesfricassee
  • Wortelen in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Spaanse omelet
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Courgette in tomatensaus
  • Koolrabi
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Kaassaus
  • Rijst met tonijn
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Wafels
  • Archiducsaus
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Rode bietensoep
  • Stoofvleespotje met appel
  • Pasta met zalm en garnalen
  • Venkelvelouté met scampi
  • Bleekselder of witte selder
  • Groene - peperroomsaus
  • Gehaktbrood
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Havermoutpap en koekjes
  • Vispotje met lengfilet
  • Appeltjes in de oven
  • Macaroni met tonijn
  • Knolselderstoemp
  • Schorseneren
  • Rundtong met champignonsaus
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Doperwtensoep
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Vleesballekes
  • Knolselder met witte saus
  • Peren in koffie
  • Preistoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Cordon blue
  • Eieren gefrituurd
  • Lasagne met zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Scampi pikant
  • Visfilets gegratineerd
  • Gevulde paprika's
  • Champignonsoep
  • Groenekoolsoep
  • Spruiten
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Tortelloni
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Goelash
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Witloofstoemp
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekoolsoep
  • Visfilet met pizzaiola
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Ajuinsoep
  • Wittekool
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Kwartels met druiven
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloof met ham en kaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2019
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Krabgratin
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Vispannetje
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Oesters met kruidenboter
  • Aperitiefglaasjes
  • Gerookte zalm met toast
  • Martini - Zalm

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    opoe1937
    blog.seniorennet.be/opoe193

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!