Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!
Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
01-11-2017
Vol au vent met tomatensaus
Voorgerecht voor 4 personen 100 g bloem 100 g bakboter 1 liter melk 1 blikje champignons 140 g tomatenconcentraat 200 gr emmentaler, gemalen 450 g gekookte beenham 4 bladerdeegpasteitjes Peper, zout, nootmuskaat Peterselie, fijngeknipt
Verwarm de oven voor op 150°C. Laat de boter smelten en voeg de bloem al roerend toe. Laat het mengsel even bakken en voeg geleidelijk de melk toe onder voortdurend roeren tot je een gladde saus bekomt (= bechamelsaus). Roer er het tomatenconcentraat door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er de champignons met vocht aan toe. Snij de ham in stukjes en roer samen met de gemalen kaas door de saus. Verwarm de pasteitjes in de oven. Vul de pasteitjes en werk af met gehakte peterselie.
Voor 2 personen 350 g erwten (diepvries) 3 eetlepels water peterselie klontje boter peper, zout De doperwtjes in een microgolfschaal doen met het water. Afgedekt, 5 minutenca 800 Watt in microgolf zetten. Halverwege omroeren. Op de hete erwtjes een klontje boter laten smelten en eventueel kruiden met peper en zout. Even omroeren en versieren met peterselie. Desgewenst kan men 1 fijngesneden ajuintje toevoegen.
Voor 2 personen 1 blik voetselder (800 g) 4 sneetjes gerookte of gekookte ham ¼ liter kaassaus
Oven voorverwarmen op 200 °. Snijd de uitgelekte voetselder in twee en rol iedere helft in de ham. Schik in een ovenschotel en overgiet met de kaassaus. Bestrooi eventueel met een beetje gemalen kaas. In de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten. Serveer met gekookte aardappelen of puree. Kaassaus: 25 g boter – 25 g bloem – ¼ liter koude melk – 25 g gemalen kaas (parmesan, grana padano, gruyere, emmenthal of oude kaas) - peper en zout Maak een roux. Smelt de boter en voeg de bloem er ineens aan toe. Voeg de koude melk erbij en laat onder voortdurend roeren indikken. Kruiden. Neem van het vuur en roer er de gemalen kaas onder.
Hou het groene gedeelte van de prei voor een soep, want hierin zitten de meeste vitamienen Voor 2 personen 400 gr preiwit 1 dl water peper en zout 1 klont bakboter
Snij de wortel af en verwijder de verdroogde groene bladeren en bladpunten. Preiwit in stukken van ± 5 cm snijden en grondig wassen (met lauw water indien veel zand). In een klont gesmolten boter de prei stoven samen met het water en deksel op de kookpot. Eerst een paar minuten op hoog vuur, daarna op middelmatig vuur 10 - 15 minuten. Eventueel de laatste minuten deksel wegnemen om het overtollige water te laten verdampen of sausbinder toevoegen om saus te binden. Kruid naar smaak met peper en zout. Serveer met aardappelen en gebakken vlees of gestoomde vis of gevogelte.
Prei met warme vinaigrette Preiwit in stukken van ± 4 cm snijden en in gezouten kokend water 10 min gaarkoken. Giet af en laat uitlekken. Warm mosterdvinaigrette even kort op in de microgolf en giet over de warme prei.
Een lekkere ovenschotel met prei, tonijn en kaassaus Voor 4 personen 300 g preiwit, fijngesneden 2 eetl olijfolie 300 g macaroni 2 blikjes tonijn (185g), eigen nat, uitgelekt zout, peper, nootmuskaat 1 eetlepel citroensap kaassaus Verwarm de olijfolie en voeg het preiwit toe. Kruid met een weinig zout en peper. Op middelmatig vuur, met deksel op de pot, ongeveer 15 min laten verder garen. Roer tussenin even om. Maak ondertussen een kaassaus. Kaassaus: 50 g boter 50 g bloem 1/2 liter koude melk 150 g gemalen kaas (emmenthal of andere) peper en zout Maak een roux: smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Roer om en laat even bakken. Voeg de koude melk er bij en laat onder voortdurend roeren indikken. Neem van het vuur en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Voeg ook 1eetlepel citroensap bij en roer er dan ¾ van de gemalen kaas onder.
Kook de macaroni in kokend, gezouten water 8 min of volgens verpakking. Meng dan de uitgelekte tonijn, gestoofde prei en gekookte macaroni samen met de kaassaus en roer goed om. Je kan het gerecht zo serveren of alles in een ovenschaal gieten en bestrooien met de rest van de kaas. In een voorverwarmde oven 180°C laten gratineren 10 à 15 minuten tot een goudbruin korstje gevormd is ( let op dat het korstje niet zwart kleurt).Maak je de schotel vooraf klaar verwarm dan eerst 35 min. in de voorverwarmde oven vooraleer je deze laat gratineren.
Gedroogde witte bonen een hele nacht te week zetten of op deze snellere manier koken. Voor 8 personen 500 g gedroogde bonen ½ kg juliennegroenten, fijngesneden takje tijm en peterselie 1 ui, stukgesneden 1 knoflookteentje (naar keuze) 5 blokjes groentenbouillon spekblokjes De gedroogde bonen spoelen onder stromend water en met 1,5 liter water aan de kook brengen. Geen zout toevoegen, anders worden de bonen niet mals. Afgieten in zeef. De juliennegroenten met ui, tijm, peterselie, lookteentje, uitgelekte bonen en 3 liter koud water in kookpot aan de kook brengen. Op zacht vuur 2 uur laten garen. Een tas bonen uit kookpot nemen voor afwerking. De rest van de soep fijnmixen. Opnieuw aan de kook brengen met de bouillonblokjes. Als de soep kookt de spekblokjes toevoegen en de achtergehouden bonen. Kan als maaltijdsoep opdiend worden met broodkorstjes.
Categorie:Soepen A - J Tags:bonen, juliennegroenten,spekblokjes,tijm,peterselie,ui,knoflook
Voor 2 personen 1 pakje bladerdeeg droge bonen of rijst ( blindbakken) ½ kg witloof, fijngesneden 250 g gekookte ham 100 g gemalen kaas 3 eieren 6 eetl room peper, zout, nootmuskaat klontje boter Oven voorverwarmen op 200°. Bladerdeeg in taartvorm leggen met het bakpapier langs de bovenkant. De bodem een paar keer inprikken met een vork en volledig bedekken met droge bonen of rijst. Laat 20 min blindbakken op 200°. Smelt de boter en stoof het witloof 10 min op middelmatig vuur. Roer af en toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Het vocht moet volledig verdwenen zijn. Haal het deeg uit de oven, verwijder bakpapier en bonen ( houd ze voor een volgende keer). Vul de bodem met de helft van de ham. Hierop het witloof verdelen en daarop de rest van de ham. Bestrooien met de kaas. De eieren loskloppen met de room. Kruiden naar smaak met peper, zout en nootmuskaat en over de kaas gieten. In het midden van de oven 30 min bakken.
Voor 4 personen 4 visfilets 100 g boter 50 g bloem 2 eetl mosterd ½ l warm water + 1 visbouillonblokje zout, peper aardappelpuree Het verkruimelde bouillonblokje al roerend oplossen in het warme water. Voorde mosterdsaus: 50 g boter smelten op middelmatig vuur. Bloem toevoegen en mengen met klopper. De visbouillon bijvoegen en dan de mosterd ondermengen. De visfilets droogdeppen met huishoudpapier en kruiden met peper en zout. In een tefalpan 50 g boter verhitten en de visfilets een paar minuten bakken langs iedere kant. Bak de vis op hoog vuur. Na een paar minuten met de pan schudden. Als de vis verschuift in de pan is het korstje mooi gebakken en kan je de vis omdraaien. Opdienen met aardappelpuree. Deze saus past ook bij gekookte of gepocheerde vis.
Smelt boter in de pan en voeg de in fijne ringen gesneden ui toe. Op middelmatig vuur enkele min. glazig bakken, niet bruin. Eieren klutsen met een scheut melk en kruiden met een weinig peper en zout. Giet de eieren over de uien en voeg onmiddellijk bieslook toe. Serveer de omelet als de eieren gestold, maar nog smeuig zijn.
Droog de vis met keukenpapier en kruid met peper en zout. Smelt 50 g boter in een tefalpan en laat lichtjes bruin kleuren. Bak de vis 5 min langs iedere kant op hoog vuur. Dek af met deksel. De pan regelmatig schudden zodat de vis niet kan aanbakken. Bak ondertussen de frietjes. Haal de vis uit de pan en leg op het bord. Laat nog 25 g boter smelten in dezelfde pan en giet over de vis. Meteen opdienen met frietjes. Geef hierbij een fris slaatje met eventueel een fijngesneden sjalotje en stukje tomaat. Tip: Neem één grote tong of meerdere kleine tongschar per persoon naar gelang de grootte van de tong. Je kan de tong even warm houden in de oven op ongeveer 100°.
Categorie:Visgerechten Tags:zeetong, tong, noordzeetong, tongschar, gebakken vis, vis van het jaar,
Voor 2 personen 500 g kalfsblanket 400 g witloof, grof gesneden 1 flesje kriekbier (25cl) 1 dl water 1 sjalotje, fijngesneden 2 eetl olijfolie 1 laurierblad, peper, zout ¼ koffielepel tijm sausbinder Snijd het vlees nog eventueel in kleinere blokjes. Bak het langs alle kanten goudbruin in de hete olijfolie. Voeg het sjalotje erbij en laat nog even verder bakken. Blus met het flesje kriek en water. Het vlees moet bijna volledig bedekt zijn. Kruid met laurier, tijm, peper en zout. Deksel op de pan en laat op een zacht vuur 1u 15 min stoven. Voeg het witloof toe en het vuur even hoger. Laat nog 20 minuten verder sudderen op zacht vuur. Verwijder laurierblad en bind de saus met sausbinder. Serveer met gekookte aardappelen.
Voor 4 personen 800 g pompoenvlees, geschild, zonder draden en pitten 2 kippenbouillonblokjes 1 liter water 2 uien, grof gesneden 2 aardappelen, in stukjes 2 eetl olijfolie of margarine 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
Snijd de pompoen in vier en verwijder de pitten en draden. Om de pompoen makkelijk te schillen leg je de grote pompoenstukken met de schil op de zijkant 2 min. in de microgolf ca 700 Watt. Schil dan en snijd de pompoen in blokjes. Stoof op middelmatig vuur de uien, aardappelen, knoflook en pompoenvlees in de olijfolie. Voeg het water en bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat 40 – 45 min zachtjes gaarkoken. Mixen en kruiden met peper en zout. Deze soep kan je invriezen. Serveer of werk af naar keuze. Voor de kleintjes zijn griezelballetjes wel leuk. Afwerking: Voor een feestelijke afwerking room of kruidenkaasje. Meng dit eerst met een weinig soep in de pollepel en meng dan onder de soep. Niet meer koken. Of meng één koffielepel curry met 1 dl room en schenk een lepeltje in ieder bord. Versier met een plukje peterselie of kervel. Griezelballetjes: Rol van 300 g gemengd gehakt balletjes en steek er kleine stukken cappelini of spagetti in. Telkens 3 dan krijg je een spin. Doe de balletjes in de hete soep, maar laat niet koken, gedurende 8 min. zodat de spagetti gaar wordt.
Categorie:Soepen K - S Tags:pompoen, ui, knoflook, aardappel, kruidenkaasje, room, curry, griezelballetjes, soepspinnetjes, halloween, seizoensgroenten
Een lekker stukje rundvlees zoals dunne lende, chateaubriand, rumsteak..... Voor 2 personen 2 biefstukken 2 eetlepels groenepeperbolletjes (blikje, op nat) 1 dl water 2 dl room 2 eetlepels bakboter peper, zout
Verhit de boter in een pan en bak de steaks op hoog vuur zodat het vlees kan dichtschroeien en een mooi korstje krijgt. Kruid met peper en zout en draai het vlees na ± 3 minuten om. Bak evenlang aan deze kant. Het vlees is nu lichtroze. Haal uit de pan, dek eventueel af met aluminiumfolie of een omgekeerd bord en laat rusten. Blus de pan met het water en schraap met een spatel de bakresten los. Voeg de room en peperbolletjes toe en een koffielepel vocht van de groenepeper. Laat al roerend inkoken tot de saus mooi gebonden is. Serveer de saus op de biefstuk en geef hierbij frietjes. Werk af met wat tuinkers of ander slaatje.
Voor 4 - 6 personen 1 kleine rode pompoen, ± 1 kg 1 rode, gele en groene paprika 1 ui, fijngesneden 1 knoflookteentje, fijngesneden 2 tomaten, gepeld en ontpit 1,5 liter warm water + 3 kippebouillonblokjes cayennepeper, zout 1 klont bakboter Snijd de pompoen in vier stukken. Verwijder pitten en draden. Om de pompoen makkelijk te schillen leg je de pompoenstukken met de schil op de zijkant 2 min. in de microgolf ca 700 Watt. Laat even afkoelen, schil dan en snijd de pompoen in blokjes (er blijft ongeveer 1/2 kg over). De drie paprika’s spoelen onder de kraan, in de lengte halveren, de pitten verwijderen en eveneens in stukjes snijden. De boter smelten in de kookpot op middelmatig vuur. Alle groenten toevoegen en 10 minuten stoven met deksel op de kookpot. Tussentijds even omroeren. Het warme water en de bouillonblokjes toevoegen. Kruiden naar smaak met wat cayennepeper en zout. Laat 30 minuten zachtjes garen op laag vuur.
Categorie:Soepen K - S Tags:pompoen, paprika, soep, tomaat, look, halloween
Gebakken in een kookpot is de kip sappiger en in de oven krijgt de kip een krokant velletje en dat is zeer lekker. Lekker met sla of fruit. 1 braadkip
peper, zout,
bakboter
kippenkruiden
knoflookteen, niet gepeld
2 sjalot, gepeld en grof gesneden
tijm of dragon In de oven:
Oven voorverwarmen 200°C. Droog de kip met huishoudrol. Kruid de binnenkant met peper en zout en steek er een klont boter in. Wrijf de buitenkant in met olijfolie en naar keuze met kippenkruiden. Leg de kip in een ovenschotel, of een “ultra plus” ovenschaal met deksel van Tupperware. Zet de ovenschaal in de oven en bak de kip bruin in ± 10 minuten. Verminder de oven tot 175°C en bak 1 uur per kilo (kip 1,5 kg = 1u30 min). Bedruip de kip regelmatig ( om de 20 minuten) met de saus. Na de baktijd de oven afzetten en de kip nog een kwartier laten rusten vooraleer uit de oven te halen.
In de kookpot:
Droog de kip met huishoudrol. Kruid de binnenkant van de kip met zout en peper, steek er een takje tijm of dragon (zeer lekker) in. Kies een passende hoge kookpot (naargelang grootte van de kip). Smelt op middelmatig vuur een klont bakboter en bak de kip rondom bruin in ± 5 à 10 minuten. Als de boter te donker kleurt voeg dan een klontje boter toe, zodat de boter (en de kip) niet verbrandt. Leg de ongepelde look en sjalotten naast de kip. Voeg 1 dl water toe of flesje bier. Zet deksel op de kookpot en laat de kip op middelmatig vuur verder garen gedurende 45 minuten. Neem de kip uit de pot en bind de saus eventueel met sausbinder. Snijd de gebraden kip in stukken. Met een kippenschaar is dit makkelijk. Eerst de billen afsnijden, dan vleugeltjes en dan de borst in het midden(naast het kraakbeen) halveren. Het onderste deel bevat twee kleine stukjes vlees, en de rest gebruiken we niet. De kip kan ook helemaal in tweeën doorgesneden worden, zodat je een ½ kip bekomt. Serveer de kip met koude of warme appelmoes, warme kriekjes of perziken, malse kropsla of fijngesneden witloof met mayonaise. En natuurlijk frietjes, kroketten of stokbrood.
Categorie:Gevogelte en wild Tags:kip, kruiden, sjalot, look, tijm, dragon
2 eetlepels azijn Kook de aardappelen, giet af en pureer ze met een pureestamper. Giet de karnemelk bij de puree en zet opnieuw op het vuur. Warm even opnieuw op en roer er van het vuur de boter onder. Kruid met peper en zout.Breng een liter water aan de kook met 2 eetlepels azijn. Breek de eieren één voor één in een kopje. Zet het vuur zachter zodat het niet meer kookt. Roer in het water zodat het een draaikolk vormt en laat de eieren erin glijden. Laat ongeveer 3 minuten gaar worden. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een propere keukendoek (huishoudrol blijft plakken). Schep de smeus op een warm bord en leg het gepocheerd ei er voorzichtig bovenop. Bestrooi met de garnalen en wat peterselie. Ieder doorprikt de dooier en zo kan het eigeel er lekker uitlopen.
Microgolfgerecht voor 2 personen. 2 kleine venkelvoeten 100 g geraspte kaas 250 g klaargemaakt gehakt 1 dl groentebouillon (warm water + ¼ tabletje oplossen) Snijd het onderste verkleurde deel van de venkelvoeten, halveer ze, haal de laagjes uit elkaar en houd de 8 grootste apart. Meng het gehakt met de helft van de kaas. Neem telkens 2 venkelschuitjes samen en vul met het gehaktmengsel. Schik in een microgolfschaal. Snijd de overige venkel in fijne stukjes en verdeel over de schotel. De groentebouillon in de schaal gieten. Afgedekt, ± 10 min op 850 Watt tot de venkel beetgaar is. Kontroleer met houten prikker. Strooi er de rest van de kaas over en laat deze onafgedekt, 1 ½ min op 850 Watt smelten. Serveer met gekookte aardappelen.
Rode bietjes wassen. Staartjes loof 1 a 2 cm eraan laten. Koken met de pel tot ze zacht zijn, ± 20 min. Spoelen en afkoelen. Pellen en in schijfjes snijden.Alle ingredienten 10 min koken. Dan de schijfjes biet bijdoen en nogmaals 10 min koken met deksel op de pan. Opletten dat de bieten niet te zacht worden! Bieten in bokalen scheppen en overgieten met de warme vloeistof. Bokalen goed afsluiten. Gebruik lege confituur, mayonaise of andere potjes, goed gespoeld met heet water. Ze moeten goed sluiten. Op deze manier blijven ze een jaar goed. De staartjes loof zorgen ervoor dat de bieten niet te veel sap verliezen tijdens het koken. Zomerbietjes zijn klein, rond en zoet van smaak. Ze zijn verkrijgbaar van maart tot september. Bietjes zijn rijk aan kalk. Bietensap heeft een hoog suikergehalte. Het sap heeft een laxerende werking. Bron: Gisela
Categorie:Opleggen en inmaken Tags:rodebiet,azijn,suiker,kaneel,kruidnagel,peper,ajuin,tijm,laurier
Serveer deze pittige tomatentaart warm of koud met een fris slaatje. 2 el olijfolie 1 ui in ringen 1 fijngesneden teentje knoflook 4 ontvelde tomaten in stukjes (1 blik) 1 pili-pilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt of poeder 2 dl passata (gezeefde tomaten) 1 eetl suiker 200 g spekblokjes Kruimeldeeg Bak de kruimeldeeg eerst 10 min met droge bonen of rijst in taartvorm van 20-25 cm volgens gebruiksaanwijzing. De vulling: Verhit de olijfolie en fruit de ui 5 min op matig vuur, voeg knoflook toe en nogmaals 2 min. Voeg de stukjes tomaten en pepertje toe. Breng aan de kook en laat op een matig vuur 15 min doorkoken. Voeg de passata en suiker toe en laat de saus 10 min indikken. Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Bak de spekblokjes even in tefalpan zonder vetstof. Verdeel de tomatensaus en de spekblokjes over de taartbodem. Zet de taart 25-30 min in de oven 200° C.
Voor 2 personen 2 tonijnsteaks van ± 125 g (ontdooid) 250 g groene tagliatelli 2 courgettes 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd 5 eetl olijfolie 1,5 dl room geraspte kaas Grana Padano of Parmesan )
Uiteinden van de courgettes afsnijden en fijnraspen. 3 eetl olie verhitten en courgette en knoflook ± 5 min stoven. Room toevoegen en aan de kook brengen. Laat even inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. Tagliatelli koken. Tonijnsteaks droogdeppen met keukenpapier en in 2 eetl hete olie ± 4 min bakken op middelmatig vuur. Draai regelmatig om. Serveer met de tagliatelli en saus. Bestrooi naar smaak met de geraspte kaas.
Categorie:Pasta's Tags:tagliatelli, tonijn, courgette, look, room, parmesan, Grana Padano