NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
witteherders
blog.seniorennet.be/wittehe
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    2repman2cie
    blog.seniorennet.be/2repman
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    schalulleke
    blog.seniorennet.be/schalul
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    16-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsblanket met witloof en kriekbier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 g kalfsblanket
    400 g witloof, grof gesneden
    1 flesje kriekbier (25cl)
    1 dl water
    1 sjalotje, fijngesneden
    2 eetl olijfolie
    1 laurierblad, peper, zout
    ¼ koffielepel tijm
    sausbinder
    Snijd het vlees nog eventueel in kleinere blokjes. Bak het langs alle kanten goudbruin in de hete olijfolie. Voeg het sjalotje erbij en laat nog even verder bakken. Blus met het flesje kriek en water. Het vlees moet bijna volledig bedekt zijn. Kruid met laurier, tijm, peper en zout. Deksel op de pan en laat op een zacht vuur 1u 15 min stoven. Voeg het witloof toe en het vuur even hoger. Laat nog 20 minuten verder sudderen op zacht vuur. Verwijder laurierblad en bind de saus met sausbinder. Serveer met gekookte aardappelen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:kalfsvlees, blanquette, kriek, witloof, stoofpot, kalfsragout, stoofpotje
    >> Reageer (0)
    06-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme appelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij een wild, gevogelte en varkensvlees
    Klaar in 10 min.
    4 appelen
    2 eetl suiker
    boter
    Schil de appelen en doorboor. Schik ze op een microgolfschaal. Vul de gaatjes met klontjes boter en bestrooi de appelen met de suiker. Zet de schaal onafgedekt in microgolf, 6 à 8 min, 850 Watt. Kontroleer met een houten prikker of ze zacht zijn.
    Variaties:
    Je kan de gaatjes vullen met rode konfituur (kersen, viervruchten, rode bessen....)
    Rozijnen of fijngehakte walnoten met daarop een klontje boter.
    Bestrooid met een beetje kaneel bij de suiker.
    1 eetl fijne suiker en 1 zakje vanillesuiker.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appel, microgolf, fruit
    >> Reageer (0)
    30-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcompote
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klassieke appelcompote met stukjes of tot moes geplet. Lekker bij gebakken kip, worst, gehaktbal en varkensvlees. Appelcompote is laxerend, maar een rauwe appel die je wat laat liggen, zal bruin kleuren doordat de acide weg is, en daarom is die goed tegen diarree.
    Voor 4 personen
    1 kg appelen
    4 eetlepels suiker
    Spoel de appelen onder de waterkraan en schil ze. Snijd in kleine stukken en leg in een anti - kleefpan met een eetlepel water. Op een matig vuur ± 15 min stoven (zonder roeren) tot de appeltjes zacht zijn. Voeg de suiker toe en meng goed. Heb je liever appelmoes (mousseline) plet dan de appelen met een pureestamper of even mixen. Probeer ook eens wat fijngesnipperde verse muntblaadjes hierbij, zeer verfrissend!
    In microgolf
    Leg de geschilde appelstukjes in een microgolfschaal met deksel. ±10 minuten ca 750 Watt. Met een vork de appelstukjes tegen de zijkant van de schaal pletten en mengen met de suiker.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appelen, moes, compote, appel, mousseline, suiker, munt
    >> Reageer (0)
    15-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees met bruine Leffe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ½ kg stoofkarbonaden (rundsvlees)
    3 uien, stukgesneden
    2 eetl bloem
    1 flesje Leffe Bruin
    1 eetl azijn
    1 eetl bruine suiker
    laurierblad, tijm, peper, zout
    1 snee brood met dikke laag mosterd

    Stoof de ui glazig in olijfolie of bakboter en voeg het in kleine stukjes gesneden vlees toe. Laat langs alle kanten aanbraden. Strooi de bloem hierover en roer goed om. Overgiet met het bier tot het vlees juist onder staat. Voeg azijn, bruine suiker, laurier, tijm, peper en zout toe. Laat een uurtje op zacht vuur stoven. Leg nu een snee brood, zonder korst, met mosterd bovenop het vlees. Deksel op de pot. Roer af en toe en laat nog een ½ uurtje verder stoven.
    Tip
    Paardenvlees voor een zoetere smaak.
    Maak het de dag voordien klaar, dan smaakt het nog beter. Bij het opwarmen regelmatig omroeren, of in microgolf.
    Sausbinder gebruiken i.p.v. brood met mosterd.
    In plaats van Leffe kan je ook donker tafelbier gebruiken.

    Zie ook recept Oma's stoofkarbonaden


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:stoofkarbonaden, ui, bloem, azijn, tijm, laurierblad, Leffe, suiker, frieten, stoofschotel, stoofvlees
    >> Reageer (4)
    20-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensstoofvlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lekkere versgezette koffie geeft een aparte smaak aan het vlees.
    Voor 4 personen
    1 kg stoofkarbonaden (varkensvlees)
    2 uien, stukgesneden
    olijfolie of bakboter
    laurierblad, tijm, rozemarijn, peper, zout
    4 dl water
    4 dl warme koffie
    sausbinder
    Stoof de ui glazig in olijfolie of bakboter. Voeg het vlees met kleine hoeveelheden toe en laat langs alle kanten aanbraden. Als al het vlees een korstje heeft gehad overgiet het dan met het water en de koffie tot het vlees juist onder staat. Voeg laurier, tijm, rozemarijn, peper en zout toe. Deksel op de pot en laat een uurtje stoven op zacht vuur. Bind de saus met sausbinder en serveer met gekookte aardappelen en groenten.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:varkensvlees, koffie, stoofvlees, laurie, tijm, rozemarijn, stoofschotel
    >> Reageer (0)
    15-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ajuinstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een echte vlaamse stoemp met gestoofde ajuin, heerlijk met gebakken spek of worst en een glaasje tafelbier
    Voor 2 personen
    3 dikke uien (ajuin)
    bakboter of olijfolie
    4 sneetjes spek(ontbijt- of hespespek)
    of spekreepjes
    400 g aardappelen, geschild
    4 eetl water
    peper, zout
    Doe de geschilde aardappelen in een kookpot en zet onder water. Breng aan de kook en laat dan op matig vuur 20 minuten koken. Pel de uien en snijd in ringen. In een anti -kleefpan boter smelten of olijfolie opwarmen op matig vuur. Voeg de uiringen toe, laat lichtjes bruinbakken en roer regelmatig om. Voeg 4 eetlepels water toe, doe het deksel op de pan en laat ± 10 minuten gaarbakken. Bak de speksneetjes op matig vuur in een weinig bakboter. Snijd ze naar keuze in reepjes voor het bakken, dit bakt makkelijker en sneller. Giet het water van de gekookte
    aardappelen en met een pureestamper grof pletten. Voeg de gestoofde uien erbij en een klont boter en kruid naar smaak met peper en zout. Roer goed om en dien op met het spek.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ajuin, uien, aardappelen, stoemp, spek, vlaams, worst, tafelbier
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spek met aardappelblokjes en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grootmoeders éénpansgerecht
    dikgesneden gezouten spek
    pijpajuintjes, fijngesneden
    aardappelen, geschild, in blokjes
    groenten: vb wortelen of erwten of boontjes
    laurierblad, tijm, peper, muskaatnoot
    water

    Snij het spek in stukjes van ± 3 cm en laat bruinbakken in tefalpan (zonder vetstof). Aardappelblokjes, groenten, pijpajuintjes en kruiden bijvoegen. Roer om. Water toevoegen zodat de groenten half onderstaan. Deksel op de pan en laten garen tot aardappelen en groenten mals zijn ( ± 30 min). De saus eventueel binden met sausbinder.
    Tip
    Neem een gelijke hoeveelheid aan groenten en aardappelen. 


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:spek, aardappel, groenten, kruiden, éénpansgerecht
    >> Reageer (1)
    25-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunch: Salade Niçoise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Lekker fris als lunch of maaltijd. Voor 2 personen.
    2 blikjes tonijn in olie (± 190g elk)
    4 eetlepels citroensap
    100 g zwarte olijven, ontpit
    2 eieren
    slablaadjes (±100 g)
    8 trostomaatjes of 2 tomaten, in partjes snijden
    1 sjalot of ui, in fijne ringen snijden
    200 g fijne groene boontjes
    kruiden, zoals peterselie, basilicum…..
    blikje ansjovisreepjes in olijfolie, naar keuze
    De eieren 10 min in kokend water koken, afspoelen onder koud water, laten afkoelen, pellen en in vieren snijden. In lichtgezouten kokend water de verse boontjes 10 minuten koken. Onmiddellijk onder koud stromend water afkoelen, zo blijven ze krokant. Doe ieder blikje tonijn (met olie) in een kom en besprenkel telkens met 2 eetlepels citroensap. Roer voorzichtig om met een vork. Verdeel de slablaadjes op een groot bord met daarop enkele uiringen en olijven. De tonijn in het midden van het bord schikken met daarrond de groene boontjes, stukjes tomaat, gekookt ei en enkele ansjovisreepjes. Geef bij deze koude schotel nog een stuk brood of een weinig aardappelsalade.

     


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:tonijn, olijven, eieren, sla, trostomaatjes, sjalot, boontjes, ansjovisreepjes, slaatje
    >> Reageer (0)
    24-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterham met platte kaas en radijzen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Radijsjes zijn rijk aan vezels, maar bevatten nauwelijks calorieën. Een snee boerenbrood geserveerd met een lekker streekbier. Heerlijk op een zomers terras. 
    boerenbrood (naar keuze)
    platte kaas
    radijs
    lente-ui
    peper, zout
    bier (kriek, geuze, hoegaarden.....)
    Besmeer het boerenbrood met platte kaas. Kruid naar smaak met een weinig peper en zout. Snijd de radijs in schijfjes en leg op de platte kaas. Snijd het wit en groen van de lente-ui in ringetjes en strooi op de belegde boterham.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:platte kaas, radijs, pijpajuintjes, lente-ui, streekbier, geuze, lambiek, kriekbier, hoegaarden, boerenbrood
    >> Reageer (0)
    20-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slastoemp met eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 kg aardappelen
    200 g spekblokjes
    4 hardgekookte eieren, gepeld
    300 g ijsbergsla, fijngeknipt
    2 sjalotjes of 1 ui, fijngesnipperd
    1 dl melk
    1 klontje boter

    Bak de spekblokjes knapperig. Kook de aardappelen gaar en plet ze fijn met de boter en melk. Kruid met peper en zout. Schep er de spekblokjes, sjalotjes en sla door. Serveer op ieder bord met de in partjes gesneden eieren.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ijsbergsla, aardappelen, eieren, spekblokjes, aardappelen
    >> Reageer (0)
    13-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma's stoofkarbonaden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 kg rundsstoofkarbonaden
    2 uien, stukgesneden
    1 eetlepel bloem
    8 dl water + 1 rundsbouillonblokje
    1 eetlepel azijn
    1 eetl tijm, laurierblad
    peper, zout
    klont bakboter

    De boter smelten in een stoofpan en de uien toevoegen. Glazig tot lichtbruin bakken en in bord opzij zetten. Wat boter toevoegen en het vlees in de pan rondom bruinbakken op middelmatig vuur. Uien opnieuw toevoegen en bestrooien met de bloem. Goed omroeren zodat de bloem goed kleeft aan het vlees en uien. Water toevoegen (het vlees moet juist onder staan) en over de bodem de aanbaksels losschrapen. Breng aan de kook en bouillonblokje, tijm, laurierblad, azijn, peper en zout toevoegen. Deksel op de pan en op zacht vuur 1 u 30 min laten garen. Saus binden met sausbinder of maizena opgelost in een weinig water. Serveer met frietjes of gekookte aardappelen om lekker in de saus te pletten. Voor liefhebbers wat mosterd bijgeven.
    Tip:’s Anderdaags smaakt het nog beter. Kan ingevroren worden. Bij het opwarmen wat water toevoegen of de saus dan pas binden na het opwarmen.
    Zie ook Stoofvlees met Leffe


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:stoofkarbonaden, ui, bloem, azijn, tijm, laurierblad, mosterd, stoofschotel
    >> Reageer (0)
    26-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rosbief met groentenkrans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klassiek met kroketten en groenten.
    Voor 2 – 3 personen
    rosbief van ½ kg
    50 g bakboter
    peper, zout
    sausbinder
    Smelt de boter in een braadpan. Het rosbiefgebraad kruiden met zout en peper en rondom bruin bakken ( ± 5 min ). Niet in het vlees prikken, anders gaan alle sappen verloren. Blus de pan met 2 eetlepels water en zet het deksel erop. Op een matig vuur 15 min. (saignant) tot 20 min. laten verder braden. Haal het vlees uit pan, dek af met aluminiumfolie en laat 5 à 10 minuten rusten. Voeg ondertussen nog wat water bij het braadvocht in de pan, zodat de aanbaksels loskomen. Laat even inkoken en eventueel wat sausbinder toevoegen. Snijd het vlees in sneetjes. Serveer met groenten zoals erwtjes en wortelen, asperges, schorseneren.... met kroketten of gekookte aardappelen. Geef de saus er apart bij.
    In de oven:
    Oven voorverwarmen op 200°C. Bakboter smelten in oven en rosbief 10 min. bruinbakken. 2 eetlepels water toevoegen en 35 minuten braden per kilo vlees. Regelmatig bedruipen met de saus. Verder zoals hierboven.

     


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:rosbief, kroketten, groenten, erwtjes, wortelen, feestelijk
    >> Reageer (0)
    10-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selder in tomatensaus met balletjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verse witte selder (bleekselderij) gestoofd, ofwel voetselder of stukjes selder uit blik, samen met tomatensaus bij gebakken gehaktballetjes. Serveer met gekookte aardappelen. Voor 2 personen

    350 g gehakt

    1 witte selder (bleekselderij)

    3 tomaten, gepeld of blikje (± 400 g)

    4 dl water

    2 eetlepels bakboter

    cayennepeper, suiker

    peper, zout

    maïzena of sausbinder

    Met verse selder

    Snijd onderaan de witte selder de harde kern af. Breek de buitenste stengels met plekken af en snijd verlepte blaadjes weg. Snijd de brede takken in stukjes van ± 3 - 4 cm en neem ± 400 gr. Spoel onder de waterkraan. Snijd de rest van de selder fijn en vries eventueel in voor het maken van een soepje of als groente bij mosselen. Het gehakt wordt gewoonlijk gekruid verkocht, dus rollen we er vier gehaktballetjes van. Smelt de boter in een stoofpan en op middelmatig vuur de balletjes even licht aanbakken. Na een paar minuten omdraaien. Voeg het water toe in kleine hoeveelheden. De selder toevoegen en onder de balletjes roeren. Kruiden met peper en weinig of geen zout. Alles moet bijna onder water staan. Even het vuur hoger zetten, tot het kookpunt en dan op middelmatig vuur verder stoven gedurende 30 – 40 minuten. Draai de balletjes tussenin even om. De gepelde tomaten in stukjes snijden en in een microgolfpotje 3 minuten in microgolf garen. Fijn mixen en kruiden met cayennepeper, wat suiker en zout. Als de selder mals is de tomatensaus toevoegen en mengen. Nu binden we de saus. Los in wat water één eetlepel maïzena op en roer onder de saus. Laat even indikken. Naar keuze kan de saus ook gebonden worden met een paar lepels sausbinder.

    Selder uit blik

    Bak de gehaktballetjes in gesmolten bakboter en op middelmatig vuur gedurende ± 30 minuten met deksel op de pan. Voeg indien nodig wat boter toe en keer de balletjes regelmatig om. Voeg dan de selder uit blik toe met de fijn gemixte en gekruide tomaten en omroeren. Opwarmen en de saus binden zoals hierboven.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:witte selder, voetselder, tomatensaus, gehaktballen, gehakt, maizena
    >> Reageer (2)
    07-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterham met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 boterhammen

    500 g aardbeien sap van ½ citroen
    4 eetlepels fijne suiker
    4 grote sneetjes wit brood (naar keuze)
    smeerboter

    Spoel de aardbeien voorzichtig in koud water. Laat uitlekken en verwijder dan het steeltje. Snijd ze in kleine stukjes, doe ze in een plastiek potje, en besprenkel met het citroensap. Bestrooi met de fijne suiker en zet afgedekt in de koelkast. Na een half uur de aardbeien pletten. Besmeer de sneetjes brood met boter en de aardbeienmoes.

    Je kan de geplette aardbeienmoes ook invriezen. Nadien volledig laten ontdooien in de koelkast.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:aardbei, boterham, brood, lunch, aardbeienmoes
    >> Reageer (0)
    24-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peren in koffie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een oud recept van grootmoeder. Het werd met stoofperen uit de boomgaard gemaakt, overgoten met warme koffie en op de Leuvense stoof een paar uren zachtjes gestoofd. Het werd lauw of koud opgediend met een stevige boterham gesopt in de koffie. Dit is een modernere versie.
    Voor 2 personen
    2 peren (Conference..)
    warme koffie
    4 eetl fijne suiker

    Schil de peren en halveer in de lengte. Verwijder het klokhuis en schik ze in een microgolfschaal. Overgiet met de warme koffie tot de peren half onderstaan. Bestrooi met de suiker. Afgedekt in microgolf, 8 min, 850 Watt. Laat afkoelen en zet eventueel koel weg voor de volgende dag. Laat de peren even uitlekken en dien op als dessert of met een boterham.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:peren, koffie, suiker, boterham, brood, microgolf, fruit
    >> Reageer (4)
    08-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelen gevuld met prei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groenten en fruit als bijgerecht.
    Voor 4 personen
    400 g preiwit
    4 appelen (jonagold,....)
    4 eetlepels griessuiker
    bakboter

    Het preiwit fijnsnijden. In een pan ½ eetlepel boter smelten, prei toevoegen en ± 5 minuten stoven op middelmatig vuur. De appelen schillen en doorboren om het klokhuis te verwijderen. Schik ze op een microgolfschaal en bestrooi iedere appel met een lepel suiker. Vul de gaatjes met een klontje boter en de gestoofde prei. De overige prei in de schaal schikken. Zet onafgedekt 6 à 8 minuten in microgolf, ± 850 Watt. Kontroleer of ze zacht zijn met een houten prikker. Of in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 25 à 30 min. Geef hierbij gebraden kip, varkensvlees, worsten of pensen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:prei, suiker, appel, magnetron, bijgerecht
    >> Reageer (1)
    03-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltjes in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer een appel per persoon en geef deze bij gevogelte, varkensvlees of wild.
    4 appelen
    50 g gesmolten boter
    1 zakje vanillesuiker
    konfituur (rodebessen, kersen, veenbessen....)
    of Siroop

    De appelen schillen en het klokhuis verwijderen met een appelboor. Zet de appelen in een ovenschaal. De opening vullen met de konfituur. De gesmolten boter mengen met de vanillesuiker en hiermee de appelen overgieten. In een voorverwarmde oven van 180°C zetten gedurende ± 20 – 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de appelen). Kontroleer met een houten prikker. Serveer bij gevogelte, varkensvlees of wild.
    Variaties:
    1 blikje smeerpaté – 1 fijngehakt uitje – melk – peper – gesmolten boter
    De smeerpaté met een beetje melk vermengen om deze romig te maken en op smaak brengen met uitje en peper. Vul de appelen hiermee en overgiet met gesmolten boter.
    100 g gehakt – rozijnen en/of walnoten
    Appelen hiermee vullen en overgieten met gesmolten boter.
    50 g bruine suiker – een beetje donker bier – boter
    De appelen opvullen met bruine suiker en een nootje boter. De bodem van de schaal bedekken met bier.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appelen, boter, vanillesuiker, bier, rozijnen, paté
    >> Reageer (2)
    30-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsfricassee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijk hoofdgerecht of als voorgerecht in warme bladerdeegpasteitjes (vidés).
    500 g kalfsblanket
    7,5 dl water
    ½ koffiel tijm, peper, zout, laurierblad
    1 ui
    250 g gehakt
    1 blikje champignons, uitgelekt (naar keuze)
    zure eiersaus

    Het kalfsblanket eventueel nog in kleinere blokjes versnijden. 4- 5 cm is ideaal. Water aan de kook brengen met de kruiden. Voeg het vlees en de ui toe. Het vlees moet juist onder water staan. Breng even opnieuw aan de kook. Dan op zacht vuur 1u 30 minuten gaarkoken. Rol balletjes van het gehakt en voeg de laatste vijf minuten toe (als ze bovendrijven zijn ze gaar). Haal het vlees en balletjes uit de kookpot en zeef de bouillon. Houd ½ liter apart en maak een zure eiersaus. Het vlees, de balletjes en champignons toevoegen. Voorzichtig omroeren. Dien op met gekookte aardappelen, gekookte rijst, aardappelpuree of lintpasta. Als voorgerecht de bladerdeegpasteitjes 10 minuten opwarmen in de oven (150°C) en vullen juist voor het opdienen zodat het bladerdeeg knapperig blijft.
    ZURE EIERSAUS:50gr bloem, 50gr boter, ½ l bouillon, 1 eierdooier, sap van ½ citroen, zout, peper, muskaatnoot, ½ dl room (light of soya)
    Smelt boter op matig vuur. Roer de bloem er ineens onder. Voeg er, onder flink roeren, de bouillon bij en laat doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Naar keuze kan er ook room toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en citroensap.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:Kalfsblanquette, gehakt, champignon, zure eiersaus, kalfsragout, kalfsblanket, blanquette de veau
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soepvleesfricassee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 g soepvlees
    1 takje of 1 koffiel gedroogde tijm
    peper, zout
    ½ liter bouillon (kookvocht)
    3 eetl boter
    3 eetl bloem
    sap van ½ citroen
    1 eierdooier
    1 klein doosje champignons

    Leg het soepvlees in ± 2 liter kokend water. Het vlees moet juist onder water staan. Kruid met peper, zout en tijm. Laat op een zacht vuur 2 uur koken. Zo stollen de eiwitten onmiddellijk en blijft het vlees sappiger en voedzamer. Meet ½ liter af voor de fricassee en maak met de rest van de bouillon een lekker soepje of vries in. Verwijder eventueel het vetgedeelte van het gekookt soepvlees en snijd het magere vlees in blokjes. Maak nu een zure eiersaus: smelt de boter, roer er de bloem onder, voeg de bouillon toe en laat onder flink roeren de saus indikken. Kruiden naar smaak met peper en zout. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Breng op smaak met citroensap. Het soepvlees en de champignons toevoegen. Goed opwarmen. Serveer met aardappelen, puree (met peterselie), in korstgebak (vol-au-vent) of met brood.
    Tips
    Meng onder de puree fijngesneden pijpajuintjes of peterselie.
    Maak eventueel soepballetjes, laat ze even koken in de bouillon en voeg erbij.
    Of ter afwisseling met fijngesneden hesp en geraspte kaas.
    Soepvlees kan ook klaargemaakt worden met tomatensaus, currysaus of gegratineerd in een ovenschotel met een dikke kaassaus.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:soepvlees, zure eiersaus, fricassee, ragout, runderborst, boelie, bouilli
    >> Reageer (2)
    26-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hutsepot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit gerecht zit boordevol vitaminen.
    Voor 2 personen
    stuk hutsepotvlees, hammetje of 500 g vleesribben.
    2 preiwit, grof gesneden
    200 g wortelen, in staafjes gesneden
    200 g spruitjes
    2 kleine raapjes, geschild en in blokjes gesneden
    400 g kookvaste aardappelen, in blokjes gesneden
    1,2 l water
    ½ koffiel tijm, 1 laurierblad
    peper, zout
    Het vlees in de kookpot leggen en overgieten met het water. Tijm, laurier, zout en peper toevoegen. Breng aan de kook en laat dan minstens 1 uur zachtjes sudderen. Alle groenten toevoegen en opnieuw tot kookpunt brengen. Laat 30 min verder koken op zacht vuur. Verwijder laurier. Haal het hammetje of hutsepotvlees uit de kookpot. Snijd in stukken en verwijder het vet van het vlees ( bij vleesribben is dit niet nodig). Leg opnieuw in de kookpot en laat nog even opwarmen. Serveer in ieder bord vlees en groenten. De bouillon kan ieder naar believen zelf inscheppen. Geef hierbij mosterd.
    Tip: Naargelang het seizoen kan wittekool, witte selder, pastinaak, groenekool, knolselder, uien en witte geweekte bonen gebruikt worden. Eventueel diepvries-erwtjes, maar deze toevoegen 10 min. voor het einde van de kooktijd. Als vlees kan ook vers spek, schenkel of braadworst ( die je eerst even aanbakt in de pan) toegevoegd worden.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:hammetje, hutsepotvlees, vleesribben, prei, wortel, aardappel, spruitjes, rapen, pastinaak, knolselder, kool, bonen, spek, schenkel, worst, mosterd, eenpansgerecht
    >> Reageer (11)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Warme appelen
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Cake met appelen
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Witloof - Hamtaart
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Chili Con Carne
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Seldersoep
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Prei - witloofsoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Witloof met champignonsaus
  • Courgette in tomatensaus

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lancia1
    blog.seniorennet.be/lancia1

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!