NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
willy_dekindt
blog.seniorennet.be/willy_d
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gerrit1937
    blog.seniorennet.be/gerrit1
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    martjuh
    blog.seniorennet.be/martjuh
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    22-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis met mosterdsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 visfilets
    100 g boter
    50 g bloem
    2 eetl mosterd
    ½ l warm water + 1 visbouillonblokje
    zout, peper
    aardappelpuree
    Het verkruimelde bouillonblokje al roerend oplossen in het warme water.
    Voor de mosterdsaus: 50 g boter smelten op middelmatig vuur. Bloem toevoegen en mengen met klopper. De visbouillon bijvoegen en dan de mosterd ondermengen. De visfilets droogdeppen met huishoudpapier en kruiden met peper en zout. In een tefalpan 50 g boter verhitten en de visfilets een paar minuten bakken langs iedere kant. Bak de vis op hoog vuur. Na een paar minuten met de pan schudden. Als de vis verschuift in de pan is het korstje mooi gebakken en kan je de vis omdraaien. Opdienen met aardappelpuree. Deze saus past ook bij gekookte of gepocheerde vis.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, mosterd, visbouillon, puree, boter, bloem, mosterdsaus
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeetong
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    2 zeetongen, gekuist
    75 g boter
    peper, zout
    frieten
    sla

    Droog de vis met keukenpapier en kruid met peper en zout. Smelt 50 g boter in een tefalpan en laat lichtjes bruin kleuren. Bak de vis 5 min langs iedere kant op hoog vuur. Dek af met deksel. De pan regelmatig schudden zodat de vis niet kan aanbakken. Bak ondertussen de frietjes. Haal de vis uit de pan en leg op het bord. Laat nog 25 g boter smelten in dezelfde pan en giet over de vis. Meteen opdienen met frietjes. Geef hierbij een fris slaatje met eventueel een fijngesneden sjalotje en stukje tomaat. Tip: Neem één grote tong of meerdere kleine tongschar per persoon naar gelang de grootte van de tong. Je kan de tong even warm houden in de oven op ongeveer 100°.
     

    Categorie:Visgerechten
    Tags:zeetong, tong, noordzeetong, tongschar, gebakken vis, vis van het jaar,
    >> Reageer (0)
    16-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visrolletjes met courgettes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 visfilets (zoals pangasius, tong..)
    2 courgettes
    8 kleine trostomaatjes of kerstomaten
    1 kleine ui, fijngesneden
    2 grote sneetjes gekookte of gerookte ham
    peterselie, fijngeknipt
    3 eetl olijfolie
    zout, peper
    Spoel de courgettes in water. Niet schillen. Snijd de bittere uiteinden af en snijd in staafjes. Verwarm de olijfolie in een diepe tefalpan en bak de ui glazig (niet bruin) op middelmatig vuur. Voeg de courgettes toe. Kruid met peper en zout en laat afgedekt op middelmatig vuur ± 10 minuten sudderen. Af en toe omroeren. Ondertussen de visfilets halveren in de lengte. Verwijder eventueel vet van de ham en snijd deze ongeveer evengroot als de visfilets. Leg op elke visfilet een sneetje ham, rol ze op (van kop naar staart met velzijde naar binnen) en prik vast met een houten stokje. Leg ze bij in de pan , samen met de in twee gesneden trostomaatjes (met kroontje is zeer decoratief). Deksel op de pan. Na 5 min de visrolletjes omdraaien en nogmaals 5 min verder garen. Bestrooi met peterselie en geef hierbij gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:courgette, trostomaat, vis, visfilet, visrolletjes
    >> Reageer (2)
    02-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilet met pizzaiola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een pittige Italiaanse tomatensaus gegaard op zacht vuur en lekker met vis, gebakken vlees of gepelde scampi.
    Voor 2 personen
    2 visfilets (diepgevroren)
    400 g gepelde tomaten (blik)
    2 eetlepels boter
    3 eetlepels olijfolie
    2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    1 koffielepel oregano
    1 koffielepel tijm
    peper, zout, cayennepeper, suikerklontje
    Verwarm de olijfolie in een diepe tefalpan. Voeg knoflook toe en laat op een zacht vuur goudbruin worden. Giet het blik tomaten erbij en plet ze fijn. Kruid met peper en zout, flink wat cayennepeper, oregano, suiker en tijm. Meng alles goed en laat zonder deksel zachtjes stoven. Roer af en toe. Na ± 15 min. is de saus wat ingedikt en het sap verdampt. Leg de diepgevroren visfilets in de pan en bedek met de saus. Na 5 min. omdraaien. Laat nog ± 5 min. verder sudderen. Tijdens de laatste 5 minuten het vuur wat hoger zetten, zodat het overtollige vocht van de vis kan verdampen, en de saus niet te vloeibaar is. Schep de vis op de borden. Roer de boter bij de saus en meng even goed op een hoog vuur. Lepel de saus over de vis. Geef hierbij gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:vis, tomaat, olijfolie, look, kruiden, saus
    >> Reageer (0)
    06-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tonijn met kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 tonijnsteaks (vers of ontdooid)
    4 eetl olijfolie
    3 eetl citroensap
    zout, peper
    kruidenboter (handel verkrijgbaar)
    broccoliroosjes
    aardappelen, gekookt
    Leg de tonijnsteaks in een schaal. Meng olie, citroensap, zout en peper en schenk dit over de vis. Dek af en zet 1 à 2 uur in de koelkast. Keer ze een paar keer om. Kook de broccoli 8 min in kokend gezouten water en giet af. Laat de vis uitlekken en dep droog met keukenpapier. Bak in een grillpan, zonder vetstof, 4 min en keer ze halverwege. Serveer op een warm bord en leg op elk een sneetje kruidenboter. Schik de broccoliroosjes hierbij en de gekookte aardappelen .


    Categorie:Visgerechten
    Tags:tonijn, broccoli, olijfolie, kruidenboter, vis
    >> Reageer (0)
    29-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 zalmfilets
    bearnaisesaus (bokaal)
    100 g grijze garnalen
    tuinkers
    bakboter
    Smelt boter en leg de zalmfilets in de pan. Op middelmatig vuur 6 à 10 min bakken, naar gelang de grootte van de vis, en eventueel deksel op de pan. Halverwege baktijd de vis omdraaien. Saus opwarmen in microgolf of pannetje. Garnalen toevoegen aan de saus (hou enkele apart als bordversiering). Nog even opwarmen (niet te lang anders worden de garnalen taai). Schik de zalm op een bord en serveer de saus erover. Strooi enkele garnaaltjes op het bord en een plukje tuinkers. Geef hierbij gekookte of gebakken aardappeltjes.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalm, garnaal, tuinkers, bearnaise
    >> Reageer (1)
    14-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm met prei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets ( ± 125g)
    50 g boter
    400 g fijngesneden preiwit
    125 ml water
    1 dl room
    peper, zout

    Laat de boter smelten en voeg prei toe. Laat enkele minuten, afgedekt, stoven op middelmatig vuur, zonder dat de prei verkleurt. Regelmatig omroeren. Kruid naar smaak met peper en zout. Water bijvoegen en aan de kook brengen. Vuur lager zetten en zalm op de prei schikken. Deksel op de kookpot en 5 min laten stoven. Zalm omdraaien en nogmaals 5 min. Haal de vis uit de kookpot en dek even af met alufolie. Voeg de room bij de prei en laat even inkoken op hoog vuur. Regelmatig roeren. Schik de vis op een bedje van prei. Serveer met gekookte aardappelen of puree.

     


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalmfilet, prei, room, soyaroom, vis, puree
    >> Reageer (4)
    21-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met preistoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 stukken kabeljauwhaasje of filet (vers of diepvries)
    400 g aardappelen
    250 g preiwit, fijngesneden
    1 klont bakboter
    boter voor stoemp
    muskaatnoot, peper, zout

    De kabeljauw eventueel laten ontdooien in de koelkast of in bevroren toestand onafgedekt in microgolf 5 minuten op ontdooistand zetten. Bestrooi met zout en laat even afgedekt staan zodat het overtollige water uit de vis komt. Schil de aardappelen en snijd in niet te grote stukken. Breng ze in lichtgezouten water aan de kook in kookpot met deksel. Voeg de fijngesneden prei toe als het water bijna kookt. Op zacht vuur 15 minuten laten garen met deksel op de kookpot. Giet de groenten af en opnieuw in de kookpot met pureestamper grof pletten. Kruid met voldoende nootmuskaat, peper, een weinig zout en een ferme klont boter. Goed omroeren. De vis droogdeppen met huishoudrol. Smelt een klont bakboter op middelmatig vuur in een antikleefpan en bak de vis ± 3 - 4 min. langs iedere kant zodat je een licht goudbruin korstje bekomt. Serveer de vis met de preistoemp.
    Kabeljauwfilets gepocheerd: Snijd een kleine ui in ringen en breng met œ liter melk aan de kook met een laurierblad en een paar peperbolletjes. De kabeljauw hierin ± 4 tot 6 min. pocheren naargelang de dikte.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:preiwit, kabeljauwfilet, kabeljauwhaasje, aardappel, boter
    >> Reageer (1)
    19-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilets met asperges en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 visfilets
    500 g asperges (vers of uit bokaal)
    100 g kruidenboter
    2 dl room
    100 g grijze garnalen
    peper, zout
    1 eetl water
    Kook de asperges volgens basisrecept of verwarm de asperges uit bokaal een paar minuten in microgolf met het vocht. Breng de room aan de kook en voeg van het vuur de kruidenboter in klontjes toe. Warm opnieuw op en laat zo’n 5 min inkoken. Roer regelmatig. Pocheer ondertussen de visfilets. Kruid ze met zout en peper en leg ze in een microgolfschaal met 1 eetl water, 4 - 5 min, afgedekt, ca 700 Watt. Laat even nagaren. Garnalen toevoegen aan de saus en nog even zachtjes opwarmen. Schik op het bord de visfilets naast de asperges en lepel er de saus over. Versier met peterselie en dien op met gekookte aardappelen.
    Tip:
    Diepvriesgarnalen kan je zo toevoegen zonder te ontdooien. Even opwarmen, anders krimpen de garnalen en worden ze taai.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, asperges, kruidenboter, grijze garnalen, garnalen
    >> Reageer (1)
    29-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde zalmfilet met kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    6 eetl olijfolie
    1 kg zalmfilets, zondergraten en vel
    1 eetl kristalsuiker
    2 citroenen
    8 eetl gehakte kruiden(dille, bieslook, tijm, koriander, rucola...)
    3 eetl grof zeezout
    ½ koffiel fijn zeezout
    Spoel de zalmfilets en dep ze droog. Meng het grof zeezout met de suiker en wentel de zalmfilets hierdoor. Rol ze in folie en laat 2 uur rusten in de koelkast. Schraap in een kommetje de citroenschillen. Pers de citroenen dan uit. Klop de olie door het citroensap, voeg de helft van de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Spoel de gemarineerde zalmfilets af onder de kraan en dep droog. Rol de zalmfilets door de rest van de kruiden, snij ze in reepjes en verdeel die over 4 borden. Overgiet met de kruidensaus. Serveer met een slaatje en vers brood.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalmfilet, olijfolie, suiker, citroen, kruiden, zeezout, brood, marineren
    >> Reageer (0)
    15-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met zalm en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    200 g zalmfilet (evt.diepgevroren)
    250 g spagetti of tagliatelle...
    150 g grijze gepelde garnalen
    200 ml droge witte wijn
    6 tomaten, gepeld en in stukjes
    150 ml room
    enkele takjes verse basilicum (ook als garnituur)

    Leg de zalm in een pan. Giet de wijn erover, voeg de blaadjes van de basilicum toe en kruid met peper en zout. Breng de wijn aan de kook, deksel op de pan, en laat 5 min zachtjes koken. Haal de vis uit de pan. Voeg de tomaten en de room toe aan de wijn en breng aan de kook. Op middelmatig vuur, zonder deksel, 15 min laten inkoken. Kook ondertussen de pasta. Snijd de zalm in stukken en voeg samen met de garnalen toe aan de roomsaus. Roer voorzichtig om. Giet de pasta af en doe hem opnieuw in de kookpot. Giet de saus over de pasta en meng alles voorzichtig. Versier met enkele verse blaadjes basilicum en dien onmiddellijk op.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalm, garnalen, pasta, basilicum, tomaten, wijn, tagliatelle
    >> Reageer (3)
    10-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauwfilets in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekkere visschotel met korstdeeg (crumble).
    Voor 2 personen
    2 kabeljauwfilets (of andere visfilets)
    2 kleine tomaten
    50 g geraspte emmenthal
    1 eetl paneermeel
    3 eetl peterselie, fijngehakt
    2 sjalotjes, fijngesnipperd
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    1 citroen, in schijfjes (eventueel geschild)
    1 dl olijfolie

    Oven voorverwarmen op 200°. Kook aardappelen. Meng peterselie en emmenthal. Snij een kapje van de tomaten, hol ze een beetje uit. Kruid met peper en zout. Vul de holte op met het mengsel van peterselie en emmenthal en zet het kapje erop. Kruid de vis met peper en zout. Doe in een ovenschaal de sjalotjes, knoflook en olijfolie. Leg de vis hierop en leg de citroenschijfjes bovenop de vis. Bestrooi met het paneermeel en overgebleven peterselie en emmenthal. Schik de tomaten hierbij of in een andere ovenschotel. Zet in oven gedurende 20 min, naargelang de dikte van de vis. Na de helft van de braadtijd kan je de vis overgieten met de braadjus, dan krijgt die een goudbruin korstje. Serveer met aardappelpuree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:kabeljauw,tomaat,paneermeel,peterselie,sjalot,look,citroen, visgerechten, crumble
    >> Reageer (6)
    14-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met provencaalse saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kabeljauwfilets (of pangasius)
    2 uien, grofgesneden
    400 g gepelde en ontpitte tomaten (of blik)
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ½ rode en ½ groene paprika
    100 g boter
    provençaalse kruiden
    peper, zout

    De paprika halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Smelt 50 g boter op middelmatig vuur en doe de uien, paprika’s en knoflook in de pan. Laat 10 minuten stoven (niet bruinbakken) en roer regelmatig om. Voeg dan de tomaten en kruiden aan toe. Omroeren en met deksel op de stoofpan 15 min. op zacht vuur laten pruttelen. Bestrooi de kabeljauwfilets met peper en zout. Verhit 50 g boter en bak de kabeljauwfilets 5 min goudbruin langs iedere kant. Serveer met gekookte aardappelen of rijst.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:kabeljauw, visfilets, paprika, tomaat, ui, look,rijst, aardappel, visgerecht, pangasius
    >> Reageer (0)
    08-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visgratin met spinazie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoofdgerecht voor 2 personen
    Als voorgerecht in vier aparte schaaltjes met stokbrood of hotelbroodje
    400 g visfilets, diepgevroren
    250 g spinazie, diepvries
    20 g boter
    20 g bloem
    100 g geraspte kaas
    2,5 dl melk
    peper, zout, nootmuskaat
    Leg de diepgevroren vis in een microgolfschaal, afgedekt, 6 min 800 Watt. Omdraaien in de helft van de kooktijd en kruiden met peper en zout. Laat afgedekt staan. De spinazie 2 min verwarmen, omroeren en nogmaals 2 min. Laat uitlekken in een fijne zeef om het overtollige water weg te nemen. De boter laten smelten in pannetje, bloem bijvoegen en omroeren . De melk toevoegen en goed mengen met klopper. Op zacht vuur laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de helft van de kaas toe. De vis in een ovenschotel of twee individuele schaaltjes leggen. Een laagje spinazie hierover en met de kaassaus overgieten. Bestrooi met de rest van de kaas. Een paar minuten onder de ovengrill laten gratineren om een mooi korstje te bekomen. Serveer met gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, spinazie, kaassaus, geraspte kaas, visgratin
    >> Reageer (3)
    02-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pangasius met romige tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als voorgerecht of hoofdgerecht
    Voor 4 personen
    4 pangasiusfilets (of andere visfilets)
    3 gepelde tomaten, in stukjes
    1 sjalot, fijngesnipperd
    70 g tomatenpuree
    1 blaadje laurier
    ½ koffielepel paprikapoeder
    30 gr echte boter
    2 dl visbouillon (2 dl water + ½ blokje)
    2 dl room

    Warm het water met bouillonblokje 2 min in microgolf. De sjalot in weinig boter glazig stoven. Tomaten, tomatenpuree, laurier en paprikapoeder toevoegen en overgieten met de visbouillon. Op middelmatig vuur ongeveer 10 min koken en regelmatig roeren tot de tomaatblokjes uiteenvallen. Laurierblad verwijderen en fijnmixen. Kruiden met peper en zout. De visfilets in de lengte halveren en kruiden met peper en zout. Oprollen van kop naar staart met velzijde naar binnen en houten prikker insteken. In microgolfschaal leggen met 2 eetl water. Gedurende 6 min, afgedekt, pocheren op ca 700 Watt. Laat afgedekt nagaren. Ondertussen de saus opnieuw aan de kook brengen en de boter erdoor kloppen met de garde. Room toevoegen en ongeveer 5 min inkoken. Regelmatig roeren. Op ieder bord een paar lepels saus. Verwijder de prikkers uit de visrolletjes en schik op de saus. Geef hierbij aardappelpuree, gekookte rijst of lintpasta.
    Als voorgerecht de hoeveelheid halveren en serveren met stokbrood.
    Tip:
    De basis van de tomatensaus kan op voorhand klaargemaakt worden.
    Diepvriesvis ontdooien of 5 min op ontdooistand, onafgedekt, in microgolf zetten.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, tomatensaus, voorgerecht, visbouillon, paprikapoeder, tomatenpuree, vis
    >> Reageer (5)
    01-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispotje met lengfilet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leng is een vaste vis, zoals kabeljauw, en op z’n best van oktober tot maart. Je kan deze vis bakken, stoven en grillen, en is ook ideaal voor brochette op de BBQ. 

    Voor 2 personen
    400 gr lengfilet (of kabeljauw, victoriabaars….)

    2 dikke preistengels, witte gedeelte, fijngesneden

    3 wortelen, in staafjes gesneden

    400 gr aardappelen, in grote stukken gesneden

    2 eetlepels boter

    6dl visbouillon (1 blokje opgelost in heet water)

    1 koffielepel gedroogde tijm + laurierblaadje

    verse kervel ( ½ bosje)

    peper, zout

    sausbinder
    Smelt de boter in een diepe stoofpan (tefal). Voeg de wortelen en prei toe. Op middelmatig vuur even stoven. Roer om en voeg ook de aardappelblokjes, visbouillon, tijm en laurier toe (alles moet juist onderstaan). Laat 10 minuten stoven met deksel op de pan. Snijd de vis in twee stukken en leg die bovenop de groenten. Kruid met peper en zout en laat nog 10 minuten stoven met deksel op de pan. Leg de vis op een warm bord (of even op de zijkant van de pan) en bestrooi de groenten met een eetlepel sausbinder. Laat even indikken en serveer met de vis. Bestrooi met kervelblaadjes.

    Warme borden: zet 1 minuut in microgolf. Pas op bij het uitnemen, warm!


    Categorie:Visgerechten
    Tags:vis, leng, kabeljauw, victoriabaars, preiwit, wortel, aardappel, visbouillon, tijm, laurier, kervel, BBQ
    >> Reageer (0)
    04-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispannetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    400 gr diepvriesvisfilets (zalm,kabeljauw,pollak,pangasius)
    200 gr grijze garnalen ( eventueel mosselen, of beide )
    4 dl visfond, of bouillon
    75 gr boter
    75 gr bloem
    0,5 dl witte wijn (of water)
    2 dl room
    125 gr champignons of blik (uitgelekt)
    100 gr geraspte kaas
    De visfilets naast mekaar in een microgolfschaal leggen, witte wijn of water toevoegen, gedurende ± 4 minuten afgedekt verwarmen in de microgolf, tot ze halfgaar zijn. Laat even nagaren en verdeel in blokjes. Maak een roux: smelt de boter en voeg al roerend de bloem toe. Laat even inbakken om bloemsmaak te vermijden. De visfond of bouillon toevoegen en mengen. De champignons apart stoven in een beetje boter, of uitgelekte uit blik bij de saus voegen. Blijf goed roeren en vervolgens de witte wijn (uit microgolfschaal) en de room erbij doen. Opnieuw laten inkoken en op smaak brengen met peper en zout. Van het vuur halen en er de garnalen en 2/3 van de geraspte kaas doorroeren. De visblokjes in vuurvaste schoteltjes (of soepborden) schikken en overgieten met de saus. Er de rest van de geraspte kaas over strooien en ± 10 min laten gratineren in een voorverwarmde oven op 200°. Serveren met aardappelpuree of met stokbrood.
    Tip: Neem steeds twee verschillende soorten vis, vb zalm en pollak.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:vis, grijze garnalen, champignon, kaas, visfond, oostends vispannetje
    >> Reageer (5)
    03-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispasteitje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    200 g vis (diepvries), pollak, kabeljauw...
    200 g zalmfilets (diepvries)
    150 g grijze garnalen
    2,5 dl water + ½ visbouillonblokje of visfond
    2 eetl boter, 2 eetl bloem
    1 eierdooier
    1 koffielepel citroensap
    1 dl room( of light)
    peper, zout, nootmuskaat
    2 bladerdeegpasteitjes (vidés), ronde of visvorm

    Laat de vis en zalm wat ontdooien zodat je ze in blokjes kan snijden. Breng de visbouillon aan de kook en leg de visblokjes hierin. Breng opnieuw tot tegen kookpunt en zet het vuur zacht en laat 10 min garen. Oven ondertussen voorverwarmen op 200° C. Haal de vis uit de bouillon en zet afgedekt opzij. In een kookpot boter smelten op een matig vuur en de bloem ineens onderroeren met klopper. Even laten bakken. Voeg er, onder flink roeren, eerst de bouillon en dan room bij en laat even doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de saus. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap. Voeg nu de visblokjes en garnalen toe en verwarm zachtjes. Af en toe omroeren. Roer met een spatel op de bodem dat is makkelijker. Snijd de dekseltjes van de pasteitjes los met een mes en verwarm ± 5 min in de oven. Vul de pasteitjes juist voor het opdienen zodat het bladerdeeg knapperig blijft. Schik op een bord en lepel er evenveel vis rond. Versier met enkele garnalen en een takje peterselie of dille. Geef hierbij aardappelpuree of frietjes. Als voorgerecht of tussengerecht kleine bladerdeegpasteitjes vullen.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:videeke, vis, zalm, garnaal, visfond, room
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visrolletjes met garnalensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer feestelijk. 
    Neem fijne visfilets zoals tong of pangasius. Als hoofdgerecht 1 visfilet per persoon of kleine visfilets als voorgerecht. Hier garnalensaus voor 2 personen of voorgerecht voor 4 personen.
    2 visfilets
    2 eetl boter, 2 eetl bloem
    1,5 dl visbouillon ( water + ½ blokje)
    1 dl witte wijn
    2 eetl room
    1 eidooier, sap van ½ citroen
    125 g champignons (blik), uitgelekt
    125 g grijze garnalen
    De visfilets halveren in de lengte, kruiden met peper en zout en oprollen van kop naar staart, met velkant naar binnen. Vastprikken met houten stokje. In diepe microgolfschaal leggen met 1 dl witte wijn, afgedekt, 4 – 5 min ( ½ -1 min per stuk), ca 600 Watt. Laat afgedekt nagaren. Maak ondertussen een roux met de gesmolten boter en de bloem. Voeg visbouillon en witte wijn ( uit de microgolfschaal) toe. Goed omroeren en even indikken. Room, eidooier, champignons, citroensap en garnalen onderroeren. Even goed opwarmen tot de saus mooi gebonden is. Niet laten koken, anders worden de garnalen taai. Verwijder houten stokjes en schik de visrolletjes op een bord of in aparte schaaltjes. Overgiet met de saus. Versier met enkele garnalen en plukjes peterselie. Serveer als hoofdgerecht met aardappelpuree (hier met peterselie). Als voorgerecht met hotelbroodje of stokbrood.
    Tip:
    Je kan dit vooraf klaarmaken en opwarmen in de oven.
    Diepvriesfilets laten ontdooien, of in microgolf op ontdooistand, onafgedekt, gedurende ongeveer 5 min zodat je de filets kan oprollen. Diepvriesgarnalen ontdooien en met keukenrol droogdeppen, niet afspoelen, anders is de smaak ook weg. 
    Vervang witte wijn eventueel door visbouillon of visfond.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:garnalensaus, vis, hotelbroodje, stokbrood
    >> Reageer (6)
    02-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde zalm met witloofstronkjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets, elk 125g (diepvries)
    4 witloofstronkjes
    rozemarijn
    mosterdsaus ( of eigen keuze)
    aardappelpuree

    Snijd de harde kern van het witloof kegelvormig weg. Schik in microgolfschaal met 1 eetl water en afgedekt, 9- 10 min op max vermogen. Zet de diepgevroren zalmfilets in microgolf, afgedekt, 6 min. Schik de zalm en witloof in aparte ovenvaste schaaltjes. Bestrooi het witloof met de rozemarijn. Zet 8-10 min onder de ovengrill. Neem het witloof op met een vork en laat het overtollige water eruit lopen. Serveer met aardappelpuree en mosterdsaus.
    Tip:
    Mosterdsaus: ¼ l melk en ¼ l water met 1 visbouillonblokje al roerend aan de kook brengen. 2 eetl mosterd bijvoegen en 4 eetl sausbinder, zodat de saus mooi gebonden is. Kruiden met zout en peper.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalmfilet, witloof, mosterdsaus, aardappelpuree, rozemarijn
    >> Reageer (1)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (8)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekool
  • Knolseldersoep
  • Savooikool met kotelet
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Groenekoolstoemp
  • Rode kool
  • Hete bliksem
  • Spruitjessoep
  • Chocomousse
  • Garnaalkroketten
  • Pannenkoeken
  • Wittekoolsoep
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Prei
  • Witloofsoep
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bonensoep
  • Witloof - Hamtaart
  • Vis met mosterdsaus
  • Omelet met uien
  • Zeetong
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Everzwijnragout
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Witloofstoemp
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Kip op jagerswijze
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visrolletjes met courgettes
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Kip met mandarijntjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree
  • Messinaroom
  • Witloof met ballekes
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Waterkerssoep
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Osso Bucco met pasta
  • Croque-Monsieur
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Peer met ham
  • Courgettesoep
  • Appelcompote
  • Grissinistokjes met ham
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Courgettes gestoofd
  • Tortilla
  • Broodpudding of bodding
  • Slasoep
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham
  • Kaassoep met balletjes
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Paella
  • Komkommersoep
  • Tortilla met courgette
  • Bloemkoolsalade
  • Sperzieboontjes met spek
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Visfilet met pizzaiola
  • Martini - Zalm
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Komkommerschuitje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Rode bietensoep
  • Tomatensla
  • Verse tomatensoep
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Provencaalse saus
  • Snijbonen
  • Gerookte zalm met toast
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Salade Niçoise
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Soepvleesfricassee
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Aardbeien met sabayon
  • Knolseldersalade
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Tonijn met kruidenboter
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Seldersoep
  • Aardbeibloesem
  • Doperwten
  • Avocado met krab
  • Trostomaatjes gegrild
  • Spagetti Bolognese
  • Paprikasoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Meloen met gerookte zalm
  • Steak met champignonsaus
  • Gehaktballen met krieken
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Prei - witloofsoep
  • Wortelen
  • Kippenbouillon met asperges
  • Bolognesesaus
  • Witloof - appelsalade
  • Witloof met veldsla
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelstoemp
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Rosbief met groentenkrans
  • Ratatouille
  • Wortelsoep
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Witloof met champignonsaus
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Witloofroomsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Kaassaus
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    peeters
    blog.seniorennet.be/peeters

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!