NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
hilly
blog.seniorennet.be/hilly
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jefrenoir
    blog.seniorennet.be/jefreno
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    vlaamsepolitie
    blog.seniorennet.be/vlaamse
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    06-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Lekker bij gebakken vlees. Voor 2 personen.
    300 g witloof ( fijngesneden )
    klontje boter ( 30 gr)
    3 eetlepels water
    1 dl room
    peper, zout
    Smelt de boter en voeg het fijngesneden witloof en het water toe. Stoof het gedurende ± 10 min met deksel op de kookpot. Kruid het witloof naar smaak met peper en zout. Voeg de room toe en laat op hoog vuur inkoken (± 5 min). Regelmatig roeren met klopper. Serveer de saus bij gebakken steak of varkensvlees (gekruid met een weinig nootmuskaat).

    Categorie:Sauzen
    Tags:witloof, room, steak,varkensvlees, mignonettes, kotelet, gebraden vlees
    >> Reageer (0)
    04-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bolognesesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In deze saus kan je naar eigen keuze wortel of selderstukjes toevoegen, maar is evengoed zonder. Laat langzaam sudderen. Voor 4 personen
    500 gr gehakt

    2 eetlepels olijfolie

    1 knoflookteentje, fijngesnipperd

    1 dikke ui, fijngesneden

    1 wortel, geschild en stukgesneden

    1 takje bleekselderij, stukgesneden

    2 dl water of rode wijn

    2 à 3 koffielepels Italiaanse kruiden

    1 blik gepelde tomaten of tomatenstukjes ( 400 ml)

    1 blikje tomatenpuree (70 g)

    gemalen kaas (parmesan, grana padano, gruyere)
    Warm olijfolie op middelmatig vuur en laat ui even glazig bakken (niet bruin). Voeg knoflook, wortel- en selderstukjes toe en laat enkele minuten stoven. Het gehakt met kleine hoeveelheden toevoegen en regelmatig omroeren. Plet met een vork en bak tot het kruimelig en grijs van kleur is. Snijd de gepelde tomaten in kleinere stukjes en voeg toe, samen met water of wijn, tomatenpuree en Italiaanse kruiden. Laat minstens  ½ u zachtjes stoven. Wil je de saus de volgende dag gebruiken, koel de kookpot dan in een bodem koud water. Als de saus is afgekoeld zet je ze afgedekt in de koelkast.  Je kan deze saus invriezen. Ook lekker op een croque-monsieur = croque-boem-boem.


    Categorie:Sauzen
    Tags:tomaat, gehakt, look, wortel, selder, wijn, tomatenpuree, croque boem-boem
    >> Reageer (0)
    30-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provencaalse saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    2 uien,grofgesneden
    400 g gepelde en ontpitte tomaten (of blik)
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ½ rode, ½ groene en ½ gele paprika
    50 g boter provençaalse kruiden
    peper, zout
    De paprika’s halveren, zaadjes verwijderen, schillen met dunschiller en in reepjes snijden. Smelt 50 g boter op middelmatig vuur en doe de uien, paprika’s en knoflook in de pan. Laat 10 minuten stoven (niet bruinbakken) en roer regelmatig om. Voeg dan de tomaten en kruiden aan toe. Omroeren en met deksel op de stoofpan 15 minuten op zacht vuur laten pruttelen. Naar keuze kan de saus wat gebonden worden met sausbinder of maïzena express.

    Categorie:Sauzen
    Tags:tomaat, ui, look, paprika, kruiden, saus
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleessaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlees kruiden met peper en zout en bakken in een klont bakboter. Vlees uit de pan nemen en de pan blussen met een half glas water. Omroeren en even inkoken tot de aanbaksels loskomen van de pan. Zo bekom je een vleessaus. Je kan eventueel een weinig sausbinder toevoegen en even indikken.
    OF
    Vlees uit de pan nemen en een eetlepel griessuiker in de pan strooien. Laat ± 1 min bruin kleuren. Blussen met een half glas water. Omroeren en even inkoken.


    Categorie:Sauzen
    Tags:vleesjus, saus, vleessaus
    >> Reageer (0)
    28-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosterdsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker bij vis en varkensvlees
    1 dl water
    4 eetl mosterd
    2 dl room ( light of soyaroom)
    peper en zout
    Bak het vlees, neem uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Blus de braadpan met het water en schraap de aanbaksels los. Zet de pan even van het vuur en doe er de room en de mosterd bij en roer goed om met klopper. Breng al roerend aan de kook en laat even indikken.


    Categorie:Sauzen
    Tags:mosterd, saus, room
    >> Reageer (0)
    02-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    1 bakje champignons,
    250 g bakboter
    peper, zout
    2 dl room of soyaroom
    1 eetlepel citroensap
    peterselie, fijngeknipt
    1 dl water Smelt een klontje boter en voeg de in stukjes of schijfjes gesneden champignons toe. Op hoog vuur enkele minuten bakken (piepend geluid). Roer regelmatig om. Besprenkel met het citroensap en voeghet water toe. Kruid met weinig zout en meer peper. Op middelmatig vuur de room in de pan gieten en de saus laten indikken (dit gaat wel snel). Bestrooi de saus eventueel met wat peterselie.

    Categorie:Sauzen
    Tags:champignon, boter, room, citroenasap, peterselie
    >> Reageer (0)
    27-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor ½ liter saus of voor 4 personen
    50 g boter
    50 g bloem
    1/2 liter koude melk (volle of halfvolle melk)
    150 g gemalen kaas (vb.emmenthal,gruyere,oude kaas,grana padano)
    1 eetlepel citroensap
    peper en zout
    Maak een roux door de boter te smelten op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Roer om en laat even bakken. Voeg de koude melk er bij en goed omroeren met de klopper. Laat de saus indikken tot je kringetjes in de saus ziet. Neem van het vuur en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Voeg ook 1eetlepel citroensap bij en roer er dan ¾ van de gemalen kaas onder. Gebruik de rest van de kaas om over de saus te strooien voor je het gerecht in de oven een lichtbruin korstje geeft (gratineren).

    Categorie:Sauzen
    Tags:kaas, melk, bloem, boter, citroensap, kruiden, kaassaus, gratineren
    >> Reageer (0)
    19-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archiducsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    bakje champignons, 500 g

    2,5 dl room of soyaroom

    1 eetlepel citroensap

    ¼ liter water + ½ blokje kippenbouillon

    peper, zout
    S
    melt het bouillonblokje in het warme water. Bak vlees naar keuze en haal het vlees uit de pan. Giet het bakvet weg en blus de pan met een paar lepels bouillon. Op hoog vuur de in blokjes of schijfjes gesneden champignons bakken tot ze beetgaar zijn (niet platkoken). Kruid met weinig zout en meer peper. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de room toe en laat de saus indikken tot de gewenste dikte. 


    Categorie:Sauzen
    Tags:champignon, room, kippenbouillon, citroen, soyaroom, sauzen
    >> Reageer (0)
    11-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene - peperroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    2 eetlepels groene - peperbolletjes (blikje, op nat)
    1 dl water
    2 dl room
    bakboter
    Bak uw vlees in bakboter en haal het dan uit de pan, dek eventueel af met aluminiumfolie of een omgekeerd bord en laat rusten. Blus de pan met het water en schraap met een spatel de bakresten los. Voeg de room en peperbolletjes toe en een koffielepel vocht van de groene-peper. Laat al roerend inkoken tot de saus mooi gebonden is.

    Categorie:Sauzen
    Tags:groene peper, bakboter, room, saus
    >> Reageer (0)
    07-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Currysaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker bij kip en varkensvlees
    2 sjalotjes, fijngesnipperd

    1 appel ( zoet)

    1eetlepel bakboter

    1 eetlepel huishoudbloem

    1 eetlepel currypoeder,

    2,5 dl melk of 2 dl room (soyaroom)
    Schil de appel, rasp of snijd in stukjes. Smelt de boter op middelmatig vuur. Voeg de sjalot toe, de appelstukjes en het currypoeder, peper en zout toe. Laat 5 à 10 minuten lichtjes bakken (niet bruin) en roer regelmatig. Voeg de bloem toe en laat even bakken. Voeg de melk of room toe en laat de saus even goed opkoken.


    Categorie:Sauzen
    Tags:appel, sjalot, currypoeder, room, soyaroom, saus
    >> Reageer (0)
    28-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zure eiersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor ½ liter saus. Voor lekkere vol au vent of kipfricassee.
    50gr huishoudbloem

    50gr bakboter

    ½ l bouillon

    1 eierdooier

    sap van ½ citroen

    zout, peper, muskaatnoot

    ½ dl room (light,soyaroom,koffieroom)
    Smelt boter op matig vuur. Roer de bloem er ineens onder. Voeg er, onder flink roeren met de klopper, de bouillon bij en laat doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Naar keuze kan er ook room toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en citroensap.


    Categorie:Sauzen
    Tags:bloem, boter, bouillon, eierdooier, citroen, nootmuskaat, peper, zout, saus
    >> Reageer (0)
    15-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pittige tomatensaus Voor ± 6 dl saus
    200 g gepelde tomaten
    2 wortelen
    2 ui of sjalot
    2 eetlepels olijfolie
    ½ koffielepel cayennepeper
    ½ koffielepel suiker
    1 dl water
    Schraap of schil de wortelen en snijd in staafjes of rondellen. Pel de ui en snijd in stukken. Warm de olijfolie en voeg de uien toe. Op matig vuur even bakken tot ze glazig zijn(niet bruinbakken). Voeg de wortelen en tomaten toe. Na enkele minuten blussen met water en kruiden met cayennepeper en suiker. Laat 30 minuten zachtjes sudderen. Mix de saus fijn. Lekker met gehaktballen, vis ….


    Categorie:Sauzen
    Tags:tomaat, wortel, sjalot, cayennepeper, suiker, olijfolie, saus
    >> Reageer (0)
    13-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bechamel of witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier twee manieren voor deze saus, voor 2 personen, die je kan opdienen met gekookte groenten zoals bloemkool, broccoli, schorseneren, wittekool, prei, knolselder…Voor 1/4 liter witte saus (voor 2 personen) smelt je 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper en je bekomt een papje. Even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper. De saus zal nu dikker worden. Even kruiden met peper, zout en eventueel nootmuskaat.

    Of

    Je neemt van 1/4 liter melk een weinig melk in een tas en mengt met 1 volle eetlepel maïszetmeel (Maïzena). Breng de rest van de melk aan de kook en meng van het vuur het papje hieronder. Met klopper goed omroeren en opnieuw op het vuur zal de saus dikker worden. Nu kies je zelf hoe dik die wordt, maar een papperige saus is niet ideaal. Dus als je roert en ziet kringetjes in de saus is ze ideaal. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Een paar druppels citroensap geven een frisse toets.


    Categorie:Sauzen
    Tags:witte saus voor groenten, melk, roux, bloem, saus voor lasagne, kaassaus
    >> Reageer (1)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (11)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (10)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (21)
  • Vleesgerechten (12)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Trostomaatjes gegrild
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Boterboontjes
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Asperges met garnalen
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Toast Champignon
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Seldersoep
  • Venkelsoep
  • Tomaat met vinaigrette
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Avocado met krab
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Appelsoep
  • Witloofsoep
  • Witloofroomsaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Wortelsoep
  • Witte of rode koolsalade
  • Asperges gestoofd
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Witloof met veldsla
  • Boterham met aardbeien
  • Bolognesesaus
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges met beenham
  • Asperges en Serranoham
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Asperges: Basisrecept
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Aspergeslaatje
  • Veldsla met uien en spek
  • Spinazie
  • Appelcake
  • Verse tomatensoep
  • Rijstpap
  • Chili Con Carne
  • Provencaalse saus
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preisoep met aardappelen
  • Gehaktballen met krieken
  • Bloemkoolsoep
  • Preirolletjes met ham
  • Varkenskotelet charcutiere
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Mosterdsaus
  • Kip met preiroomsaus
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Wortelstoemp
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Prei - witloofsoep
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Uitsmijter
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Tomaten met eieren
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Andijvie, gestoofd
  • Rond Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Omelet met champignons en kaas
  • Aardappelkroketten
  • Zalmrolletje
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Gevulde eieren
  • Witloof met champignonsaus
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Gevulde eitjes
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Soepvleesfricassee
  • Wortelen in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Spaanse omelet
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Courgette in tomatensaus
  • Koolrabi
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Kaassaus
  • Rijst met tonijn
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Wafels
  • Archiducsaus
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Rode bietensoep
  • Stoofvleespotje met appel
  • Pasta met zalm en garnalen
  • Venkelvelouté met scampi
  • Bleekselder of witte selder
  • Groene - peperroomsaus
  • Gehaktbrood
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Havermoutpap en koekjes
  • Vispotje met lengfilet
  • Appeltjes in de oven
  • Macaroni met tonijn
  • Knolselderstoemp
  • Schorseneren
  • Rundtong met champignonsaus
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Doperwtensoep
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Vleesballekes
  • Knolselder met witte saus
  • Peren in koffie
  • Preistoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Cordon blue
  • Eieren gefrituurd
  • Lasagne met zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Scampi pikant
  • Visfilets gegratineerd
  • Gevulde paprika's
  • Champignonsoep
  • Groenekoolsoep
  • Spruiten
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Tortelloni
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Goelash
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Witloofstoemp
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekoolsoep
  • Visfilet met pizzaiola
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Ajuinsoep
  • Wittekool
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Kwartels met druiven
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloof met ham en kaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2019
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Krabgratin
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Vispannetje
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Oesters met kruidenboter
  • Aperitiefglaasjes
  • Gerookte zalm met toast
  • Martini - Zalm
  • Messinaroom
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Osso Bucco met pasta
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Minibroodjes

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    annerie1959
    blog.seniorennet.be/annerie

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!