NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
julien
blog.seniorennet.be/julien
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    thrillers
    blog.seniorennet.be/thrille
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rikki
    blog.seniorennet.be/rikki
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    13-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koop een bloemkool zonder lelijke plekken en frisse groene bladeren.
    Voor 4 personen
    1 bloemkool
    ½ liter koude melk
    50 g bloem
    50 g boter
    peper, zout, muskaatnoot
    1 eierdooier (naar keuze)
    Verwijder de groene bladeren en snijd de roosjes van de harde kern. Spoel in koud water. In een kookpot met kokend gezouten water 13 minuten gaarkoken. Ondertussen maken we een witte- of bechamelsaus. Boter smelten en de bloem toevoegen. Goed roeren met klopper tot een blond papje. Melk toevoegen en op middelmatig vuur de saus laten indikken, regelmatig roeren. Neem van het vuur en kruid met peper, zout, muskaatnoot. Meng de eierdooier door de witte saus. De gekookte bloemkool afgieten en in de kom of schotel overgieten met de saus.
    Variatie: Kaassaus
    Als de saus voldoende ingedikt is van het vuur 50 g geraspte kaas (emmenthal, gruyere...) bij de witte saus voegen. Kruid met peper en zout en laat nog even opwarmen.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:bloemkool, bechamelsaus, kaassaus, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    14-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wittekool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan de buitenkant is deze kool lichtgroen, maar binnenin wit.
    Voor 4 personen
    ½ wittekool
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ liter melk
    peper, zout, nootmuskaat

    Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool. Snijd ze in twee, bedek de andere helft met plastiekfolie en bewaar in de koelkast voor een ander gerecht (vb soep of wittekoolsalade), of je kan witte kool ook invriezen na eerst 2 minuten te blancheren (koken in kokend water en verfrissen met koud water). Snijd de halve kool in fijne reepjes of met een groenteschaaf. De harde kern gebruiken we niet. In kokend gezouten water de fijngesneden kool 15 à 20 minuten gaarkoken op middelmatig vuur. Afgieten in vergiet en met een stamper fijnpletten, zo bekom je fijne stukjes kool. Dek af met deksel en ondertussen maken we een witte saus. Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en melk toevoegen. Goed mengen en paar minuten doorkoken tot de saus dikker wordt. Kruid naar smaak met peper en zout, maar zeker met nootmuskaat. Neem van het vuur en meng de wittekool onder de saus. Laat nog even opwarmen met de restwarmte van het vuur. Lekker met gekookte aardappelen en varkensvlees, worsten of spek.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:witte kool, bechamelsaus, witte saus, spek, worst, chipolata, varkensvlees, wittekoolsoep, aardappelen, wittekoolsalade
    >> Reageer (1)
    02-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Savooikool met kotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van de oudste koolsoorten en een wintergroente met veel vitaminen en weinig kalorieën. Savooikool of groenekool heeft donkergroene bladeren en een gele kern.
    Voor 2 personen
    +- 400 g gesneden savooikool
    30 g bakboter
    zout, peper, nootmuskaat
    1 dl water
    1 dl melk
    ½ groentebouillonblokje
    2 varkenskotelet
    sausbinder
    Verwijder de harde buitenste verlepte bladeren van de kool. Snijd de kool in vier en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in fijne reepjes, zonder de dikke nerven. Spoel onder stromend water. Breng licht gezouten water aan de kook en laat de koolreepjes gaarkoken gedurende 5 à 7 minuten. Giet af en spoel onder stromend water. Knijp de kool even uit en het volume is aanzienlijk verminderd. Smelt de boter in de kookpot en voeg de savooikool toe. Het groentebouillonblokje verkruimelen en toevoegen met het water en de melk. Even omroeren en kruiden met wat zout, peper en muskaatnoot. Op middelmatig vuur 25 à 30 minuten stoven. Een lepel sausbinder toevoegen, goed omroeren en even laten indikken. Smelt een eetlepel boter en bak de koteletten goudbruin langs beide kanten op middelmatig vuur. Zet deksel schuin op de pan en laat 5 à 10 minuten (naargelang dikte) doorbakken op zachter vuur. Kruid naar smaak met zout, peper en nootmuskaat. Serveer het vlees met de savooikool en gekookte aardappelen.
    Variaties:
    Gezouten spekreepjes in de pan bakken en kool toevoegen.
    Savooikoolreepjes met 2 eetlepels water, afgedekt in microgolf, 4 à 7 minuten, 750 watt. Daarna stoven en afwerken zoals hierboven.
    Worst of gezouten spek passen uitstekend bij deze groente.
    Bekijk ook de andere recepten zoals groenekoolstoemp of groenekoolsoep.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:groenekool, savooikool, groentebouillon, spekreepjes, gezouten spek, worst
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode kool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rode kool is het gehele jaar verkrijgbaar en minstens een maand houdbaar op een koele, droge en donkere plaats. Kolen bevatten weinig calorieen. Eenmaal doorgesneden kleurt hij snel bruin en nog één dag houdbaar. Vermijd de aankoop van kolen met verwelkte buitenbladeren.
    1 ui, fijngesnipperd
    1 rode kool
    2 eetl azijn
    6 eetl water
    1 kg appelen
    100 g suiker
    2 eetl rode-bessenkonfituur
    boter, zout
    Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd in vieren en verwijder de stronk. Zeer fijn snijden of schaven. Kook ze eerst 15 min in kokend water, dat is beter voor de spijsvertering. Laat uitlekken. De ui in de boter stoven. De kool, azijn, water en zout toevoegen. Laat ± 30 min stoven op zacht vuur. Schil ondertussen de appelen, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. De appeltjes bijvoegen en nog ± 1 uur (zie tips) zachtjes laten stoven. Voeg er nu de suiker en de konfituur bij. De kool wordt nu opnieuw mooi rood. Roer om en laat nog even stoven zonder deksel om het overtollige sap te laten verdampen. Bind eventueel met sausbinder.
    Tips:
    Je kan er ook een kleine gepelde ui waarin je kruidnagels steekt bijvoegen. Op het einde verwijderen. Of een paar jeneverbessen bijvoegen. Als je de kool mixt is het niet nodig de saus te binden. Zomerkool, van mei tot september, heeft een kooktijd van ± 30 minuten. Winterkool heeft meer dan een uur kooktijd nodig.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:rode kool, azijn, appelen, konfituur, bessenkonfituur, kool, kruidnagel, jeneverbessen, seizoensgroenten, red cabbage, choux rouge, lombarda, rote kohl
    >> Reageer (3)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (30)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (8)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (32)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (21)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (15)

  • Inhoud blog
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Everzwijnragout
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Witloofstoemp
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Kip op jagerswijze
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visrolletjes met courgettes
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Kip met mandarijntjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree
  • Messinaroom
  • Witloof met ballekes
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Waterkerssoep
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Osso Bucco met pasta
  • Croque-Monsieur
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Peer met ham
  • Courgettesoep
  • Appelcompote
  • Grissinistokjes met ham
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Courgettes gestoofd
  • Tortilla
  • Broodpudding of bodding
  • Slasoep
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham
  • Kaassoep met balletjes
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Paella
  • Komkommersoep
  • Tortilla met courgette
  • Bloemkoolsalade
  • Sperzieboontjes met spek
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Visfilet met pizzaiola
  • Martini - Zalm
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Komkommerschuitje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Rode bietensoep
  • Tomatensla
  • Verse tomatensoep
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Provencaalse saus
  • Snijbonen
  • Gerookte zalm met toast
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Salade Niçoise
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Soepvleesfricassee
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Aardbeien met sabayon
  • Knolseldersalade
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Tonijn met kruidenboter
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Seldersoep
  • Aardbeibloesem
  • Doperwten
  • Avocado met krab
  • Trostomaatjes gegrild
  • Spagetti Bolognese
  • Paprikasoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Meloen met gerookte zalm
  • Steak met champignonsaus
  • Gehaktballen met krieken
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Prei - witloofsoep
  • Wortelen
  • Bolognesesaus
  • Witloof - appelsalade
  • Witloof met veldsla
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelstoemp
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Rosbief met groentenkrans
  • Ratatouille
  • Wortelsoep
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Chocomousse
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Witloof met champignonsaus
  • Bonensoep
  • Zeetong
  • Kippenbouillon met asperges
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Gevulde avocado
  • Pangasius met asperges en garnalen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Witloofroomsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Kaassaus
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Vissoep
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Aspergeslaatje
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Kip met preiroomsaus
  • Gele-Paprikasoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Knolselderstoemp
  • Witloofsoep
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Kip en paddestoelensalade

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    liefdeenleed
    blog.seniorennet.be/liefdee

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!