In 1966 werden de Koninkrijksspelen voor het eerst gehouden met deelname van Nederland, de Nederlandse Antillen en Suriname. De onafhankelijkheid van Suriname in 1975 leidde tot een onderbreking van dit jaarlijkse sportevenement. In 1979 werden de Koninkrijksspelen hervat, nu met als deelnemende Rijksdelen Nederlandse Antillen en Nederland. Dit duurde slechts vier jaar en na 1983 zijn de Koninkrijksspelen niet meer gehouden en werd de KSL opgeheven.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Op 15 december 1994 vond de viering van het 40-jarig bestaan van het Statuut van het Koninkrijk plaats. Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba kozen hier voor voortzetting van de Koninkrijksband. Tijdens deze viering namen de bewindsvrouwen met sport in de portefeuille (mw. M. Dijkhoff -Nederlandse Antillen, mw. L. Beke -Aruba en mw. E. Terpstra -Nederland) het initiatief voor hervatting van de Koninkrijksspelen, vanaf dat moment voor de Jeugd. De bewindslieden stelden dat het organiseren van de Koninkrijksspelen mede zou kunnen bijdragen aan het besef tot één Koninkrijk te behoren.
De Koninkrijksspelen vinden bij toerbeurt plaats in een van de Rijksdelen, waarbij de speelperiode start op de 4e zaterdag van de maand juli. In 2007 in Nederland, in 2009 op Aruba, in 2011 wederom op de Nederlandse Antillen etc.
Deelname aan de Koninkrijksspelen is bedoeld voor de jongere jeugd van de Rijksdelen. De minimumleeftijd is 12 jaar op de openingsdag van de Koninkrijksspelen en de maximumleeftijd is 17 jaar (voor 2007 geboren op of na 1 januari 1990 en bij volgende Spelen schuift de leeftijdsgrens steeds met twee jaar op).
Een week lang met elkaar optrekken en tegen elkaar uitkomen op het sportveld kan het wederzijds begrip tussen de Antilliaanse, Arubaanse en Nederlandse jeugd ontwikkelen. Dit begrip vormt de basis voor wederzijds respect, wederzijdse waardering en saamhorigheidsgevoelens. Waarden die in elke samenleving van belang zijn.
|