de ziekenfonds-code waarmee een klein procentje een fortuin wordt
Beste lezer,
Zoals ik heb gezegd wil ik graag mijn bedenkingen kwijt over aspecten van sociale zekerheid. 5 mei las ik in De Standaard dat het Verzekeringscomitee van het RIZIV overweegt om de administratievergoeding van de ziekenfondsen met slechts 3.66% te verhogen. Inderdaad amper meer dan men op een spaarboekje krijgt. Amper meer dan de inflatie. Maar als men weet dat de ziekenfondsen in 2005 847. 000.000 (34.167.900.000 Bf) ontvingen om facturen te maken dan is het supllementje wel 31.000.000 euro of 1.250.000.000 Bf waard. Dat is een feëriek bedrag om niets aan meerwerk te compenseren. Alles wordt gedaan door computers. Voor geneesmiddelen gekocht in de apotheek werd zeker minder werk voor facturering gepresteerd omdat er in 2005 zowat 1.000.000 eenheden minder werden gekocht. In ziekenhuizen steeg dat getal wel. Stel dat er globaal een nulgroei was. Het is de "gewoonte" op het RIZIV om de administratievergoedingen te koppelen aan de omzet! Handig: hoe meer er wordt uitgegeven, hoe meer de ziekenfondsen verdienen. Dat houdt geen steek en ik hoop dat onze parlementariërs, indien ze toevallig aanwezig zouden zijn bij de goedkeuring van de budgetten, rekening houden met deze vasstelling van gezond verstand. Sinds 1996 evolueerde de inkomsten van de ziekenfondsen van 608 miljoen naar 878 miljoen voor 2006. Dat is een stijging van 39%. Het aantal doosjes pillen dat wij allen verbruikte steeg met slechts 6%. Waarom dan die fenomenale stijging van 270.000.000 of 10.800.000.000 Bf? Wie kan mij dat verklaren? Is in die periode de meerwaarde van het ziekenfondswerk dusdanig gestegen? Zijn die tussenpersonen er nog nodig of zou het RIZIV rechtstreeks hetzelfde werk niet evengoed kunnen doen? Wij krijgen het verschil tussen de ziektekosten en de eigen bijdrage van de ziekenfondsen, maar in feite zijn het slechts tussen schakels, want het geld komt van het RIZIV. Deze astronomische vergoeding is groter dan het inkomen van apotheker en tandartsen samen en volgens De Standaard groter dan het inkomen van de huisarts. Waar zijn de waardeschalen naartoe? Is een ziekenfonds meer waard dan de huisarts? Moest het hierbij blijven zouden wij eens slikken en voortleven. Dat doen wij allen tesamen. Wij stellen ons geen vragen en dat is voor mij een probleem. Ofwel ben ik goed gek ofwel is er iets dat niet klopt. Als zelfstandige betaal ik naast die onsrechtsreekse afhouding langs de Sociale Zekerheid, nogmaals 1.500 per jaar voor 2 personen. Daarin zit de verzekering kleine risico's én een hospitalisatieverzekering. Dat maakt dat het totale plaatje toch wel echt veel is. Waar zit de fout in mijn redenering? Of als ze niet fout is, zou het dan geen goed idee zijn om aan de ziekenfondsen te suggereren hun milde vergoeding voor 1 jaartje over te slaan en door de Minister van Sociale Zaken te laten besteden aan het mengitis-vaccin waarvoor er heden geen geld genoeg was om het terug te betalen.
Ik wens met dit initiatief een uitwisseling van gedachten en ideeën te bekomen met andere lotgenoten zoals u.
Mijn vrouw en ik zochten al lang naar een soort uitlaatklep om eens te spreken over sociale zaken waarmee wij allen geconfronteerd worden en waar niemand blijkbaar aanstoot aanneemt of altans deze veruiterlijkt. Zeg maar banale dingen die onze (politieke) leiders zomaar de wereld insturen of de blunders waar niemand blijft bij stilstaan omdat wij ons tenslotte knusjes genoeg voelen aan de passieve kijkkant van de TV.
Het is onze mening dat 50-plussers meer tijd hebben om aan retrospectie te doen en meer kritisch al het gedoe gadeslaan.
Daarom zal ik nu en dan mijn gedachten op papier zetten en wachten op een reactie.
De tema's zijn ongelimiteerd en zeker niet alleen politiek.