Op pensioen , maar ook op reis !
Inhoud blog
  • Dardennen in Mei , deel vier
  • Dardennen in Mei , deel drie
  • Dardennen in Mei , deel twee
  • Het is groen en het begint met een D !
  • Een zonnige dag in Domein De Gavers te Harelbeke .

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Veel tripjes en vooral veel natuur .
    01-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud adres ?

    Voor wie mij nog niet kent , u kan nog even naar mijn oude blog gaan om mijn vorige trips en reizen te bekijken .

    www.bloggen.be/johanvervaeke1959 

    Vanaf nu zit ik dus hier op dit adres , laat gerust weten wat jullie er van vinden en als jullie foutjes zien ook . 

    Groeten , Johan

    01-04-2024, 19:00 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    30-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WELKOM !

    30-03-2024, 19:11 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    07-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dardennen in Mei , deel vier

    Meer paardenbloemen dan gras , dat dacht ik deze morgen aan mijn favoriete bosje in Rodt . Hier kom ik vroeg wandelen om zangvogels te zien . 

    Als je heel stil bent tijdens het wandelen , kan je hier wel wat zien . In de wintermaanden zit hier Goudvink en Appelvink , maar nu is het heel wat minder. 

    Maar de aanhouder wint altijd , een tijdje blijven staan als een standbeeld en daar was er al eentje . Een Grote Lijster met iets in zijn bek . Nu zijn er twee mogelijkheden , ofwel is het voedsel (rups ) ofwel ontlasting . Dat laatste zou willen zeggen dat er al jongen in het nest zitten . De ontlasting van de jongen wordt uit het nest verwijderd . Propere beestjes !

    Iets later in de voormiddag sta ik aan de Col de Wanne , voor de kenners , een heuvel uit Luik-Bastenaken-Luik . De grijze streep rechtdoor is slechts het eerste deel van de col , daarna gaat het nog 800 meter aan een iets minder stijl gedeelte verder . Een echte kuitenbijter !

    Een beweging gezien in de graskant van het pad , niets meer te zien . Even wachten en daar is het terug ! Nu nog proberen uit te maken of dit een levendbarende hagedis is of een Muurhagedis . Maar dat is voer voor specialisten . Ik geraak er niet uit , maar een mooi beestje is het wel .

    Ondertussen zitten we op de laatste dag in de namiddag , in het hoekje tussen Duitsland , Luxemburg en Belgie . Ook hier is de natuur ongerept en prachtig. 

    0ok nu zit er een Grauwe Klauwier op mij te wachten,een vrouwtje deze keer.  

    Heel even te voet tot in Luxemburg geweest en een foto genomen van de grenspalen die daar reeds staan van in de jaren 1800 . Vroeger zou je hier niet voorbij kunnen komen . Of er zat een douanier of er was geen weg .

    En als een soort van eerbetoon , voor ik naar huis reed , vloog er boven mijn hoofd , de zoveelste Rode Wouw . Ik ga ze nu terug enkele maanden moeten missen . 

    Maar deze zomer ben ik hier al terug voor de Libellen , de vlinders en natuurlijk , voor de Rode Wouw .

    Groeten , Johan

    07-05-2024, 09:57 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dardennen in Mei , deel drie

    Vandaag zit ik nog steeds in Duitsland , de streek rond Auw bei Prum heeft nog weinig geheimen voor mij . Ik kan hier een paar uur wandelen zonder een mens tegen te komen . 

    De ontmoetingen die ik wel heb , zijn soms heel divers . Zoogdieren zoals Ree , Edelhert en Vos , maar ook vreemde vogels zoals deze Visarend die rustig overvloog . Een wauw momentje !

    Maar meestal is het gewoon zalig wandelen en uw hoofd leegmaken .

    Nog een nieuwe waarneming , deze kleine Asbij heeft een pullover aan met    zwart-wit streepjespatroon . Mooi beestje . 

    Terwijl ik wandel is dat ook een goed moment om na te denken over mijn  volgende reizen . Voorlopig is er nog geen idee naar boven gekomen .

    Het stappen gaat nu wel heel traag , als ik iedere paardenbloem moet controleren op aanwezige beestjes , ben ik hier de ganse week .... Gewoon doorlopen dus .

    Een vlindertje dat ik reeds zag in Spanje en Frankrijk , maar nog nooit bij ons ! Ondertussen zijn we de grens over en in ons land , hier zag ik dit Groentje .

    Het weer was ondertussen iets minder zonnig geworden en af en toe dacht ik dat ik mijn regenkledij nodig zou hebben,maar nee ,het bleef droog .

    Het laatste beestje voor vandaag is weeral een nieuwe , ik dacht eerst dat het wantsen waren die ik kende , maar er was iets wat niet klopte . En ja , dit zijn Valse Zuringrandwantsen . 

    Nu terug naar mijn hotel voor een halve liter en dan morgen mijn laatste dag .

    Groeten, Johan

    06-05-2024, 09:27 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    05-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dardennen in Mei , deel twee

    Gisteren hier een feestje meegemaakt op 1 Mei , overal waar ik voorbij kwam stonden er mensen samen te feesten . Blijkbaar leeft dat hier in het Duitstalig gebied nog echt . Op 1 Mei zingen de jongens die nog niet getrouwd zijn voor ongehuwde meisjes onder de Meiboom . Nu worden er door de jeugd niet veel liedjes meer gezongen , het is meer een drank en muziek feestje geworden . De ouderen doen wel nog echt mee met het eeuwenoude gebruik . Deze morgen was rust het enige wat ik wou , een wandeling dan maar . 

    In de velden wemelt het hier van de Paardenbloemen en heel veel beestjes zijn daar zot van . Tot wel 200 soorten insecten eten hier van . Ook deze zweefvlieg lust er wel pap van , mijn eerste Zwartsprietwimperzweefvlieg

    Die zweefvlieg was trouwens mijn duizendste soort die ik reeds zag in vijf jaar . Gelukkig zitten ze nu allemaal in de computer en moet ik ze niet onthouden . Overal waar ik wandel hou ik één oog op de grond en één oog in de lucht , soms kan het landschap mooi zijn zoals op de volgende foto , maar hebben jullie de Rode Wouw gezien die net over vloog ?

    Ik anders wel ...

    Als je veel beken en riviertjes hebt , dan is er ook af en toe een vijver of meer . Hier is het altijd heerlijk om even te rusten in de koelte onder de bomen .

    Nu ben ik een beetje lui geweest en op de bank blijven zitten om het volgende vlindertje te fotograferen , met een tele lukt dat van op 10 meter , maar dan krijgen je foto's wel gemakkelijk een " flew artistic

    Het was een mannetje Oranjetipje trouwens , niet scherp maar toch mooi . Uitgerust trok ik dan maar terug de velden in , ik zit ondertussen in Duitsland . Vanuit mijn hotel is dat ook maar 45 minuten rijden . Ook hier is het prachtig wandelen . 

    De boeren hebben hier zoveel land dat ze veel minder intensief moeten omspringen met de natuur . Hier heb je overal nog velden met lang gras en broedende Veldleeuwerikken . 

    Je ziet de vogels niet , maar je hoort ze wel en af en toe vliegt er eentje op , waarna hij een baltsvlucht uitvoert en luid zingend terug naar beneden komt . Sommige dieren zijn iets groter en kunnen zich niet helemaal wegsteken . Gelukkig maar , anders had ik deze mooie Vos niet gezien ...

    Pientere kijkers zullen zeker de staart gezien hebben in de muil van de Vos , blijkbaar zijn muizen heel lekker .  

    Groeten , Johan

     

    05-05-2024, 00:00 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is groen en het begint met een D !

    Degene die mij al een tijdje volgen zullen zeggen , hij is daar weer met zijn Dardennen ... Maar sorry , ik kan het echt niet laten en dus zit ik weer in het rustigste deel van het Duitstalig deel van ons land . 

    Wandelwegen zijn er genoeg en wat zo mooi is aan de streek , ze denken ook na over de iets oudere wandelaar . Er staan veel banken . Je kan er niet nooit te veel hebben , het is hier constant bergop . En nog lastiger , bergaf !

    Maar terwijl ik wandel doe ik mijn waarnemingen en probeer ik zoveel mogelijk dieren te leren kennen . Vandaag in de venen rond Baraque de Fraiture zag ik een nieuwe waarneming . Dit is een Gestreept Moerashaantje

    Af en toe moet je ook rekenen op natte voeten , hier stromen overal prachtige beekjes die snel stromen en soms gaat het pad daar recht door , zoals hier .

    Die beekjes zijn nooit rechtgetrokken zoals bij ons , maar kronkelen door het landschap . Heel erg mooi en het water kan ook nog eens optimaal in de grond trekken .

    Een beestje met een handicap , of dat denk ik toch ...Als je moet vliegen met voelsprieten die even lang zijn als je lichaam , kan dat niet makkelijk zijn . De Gevlekte Langsprietmot is wel een mooi beestje .

    Jullie moeten mij niet geloven , maar vanaf de eerste dag dat ik wandel in dit landschap voel ik mij helemaal zen en is alle stress weg . Hoe zouden jullie je voelen in zo een prachtig landschap ? 

    Het laatste beestje van de dag is een vogel die ik hier vanaf de lente kan zien , deze Grauwe Klauwier is een mannetje en zit hier in zijn broedbiotoop . 

    Na deze prachtige eerste dag , ga ik een groot biertje drinken en daarna lekker eten . Hier doet men niet aan halve werken , de borden liggen vol en de pintjes zijn halve liters .

    Groeten,Johan 

    03-05-2024, 15:43 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    23-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een zonnige dag in Domein De Gavers te Harelbeke .

    Onder het motto , wie het kleine niet eert , was ik deze morgen vertrokken richting Harelbeke . Ik wou nog een aantal kleine beestjes bekijken , maar eerst eens naar de Vogelkijkhut . De Visdief dacht exact hetzelfde , klein maar lekker ...

    Mijn eerste kleintje van de dag is er eentje die ik geen exacte naam kan geven , Sluipwespen zijn mooi , maar moeilijk op naam te brengen .

    Ondanks de kou , zag ik toch enkele vlinders . Deze kwam ontbijten aan het heerlijke buffet . Het Klein Geaderd Witje . 

    Als ik van sommige kleine beestjes , mijn eerste exemplaar zie van het jaar , dan voel ik mij content . Een mens heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn . Een Roodkopvuurkever is al genoeg .

    Nog zo een verse nieuwkomer uit het zuiden , de Oeverlopers zijn eindelijk terug te zien in onze streken . Een ongeduldig vogeltje dat nooit stilzit . 

    Ik had trouwens enkele nieuwe waarnemingen vandaag , allemaal kleine beestjes waarvan de meeste niet goed op foto staan . De volgende was ook te klein om deftig te fotograferen zonder macro lens . Maar zijn naam alleen al ! Dit is de Vliegende Speld . (ik ben niet aan het zeveren )

    Ongelooflijk welke namen ze soms aan dieren geven , er zijn dus nogal wat wetenschappers met gevoel voor humor . 

    Groeten, Johan

    23-04-2024, 18:12 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    19-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.April in Zeeuws-Vlaanderen .

    Nu zijn er al heel veel van onze zomergasten terug in onze streken , deze Steltkluut is ook mijn eerste van het jaar . En nu maar zoeken naar een partner en een plek om je nest te maken ...

    Sommige van de kleinere beestjes zijn niet alleen heel mooi om te zien , maar hebben ook een mooie naam . De volgende is eigenlijk een zweefvlieg die er uit wil zien als een wesp , dan heeft ze minder vijanden . Niet alle vliegen zien er dus hetzelfde uit . Dit is een Terrasjeskommazweefvlieg . Heel veel punten op scrabble , maar misschien gaan ze u niet geloven als je het legt .

    Een eendensoort die ook nog maar net terug is , deze Zomertalingen zijn een koppeltje . Zoals bijna altijd bij de vogels is het vrouwtje onopvallend en zijn de mannetjes het mooiste van kleur . 

    Er was eens een vlieg met een grote snuit en het vertellingske ... Als je goed kijkt , zie je waarom ze deze de Gewone Snuitvlieg hebben genoemd . 

    Nog een minder geziene gast is deze Groenpootruiter , bij ons is het echt wel even zoeken om er te vinden . Hier in Nederland , waar 20% van het land natuur is , is dat redelijk gemakkelijk .

    Ook de volgende twee komen net terug uit het zuiden en zullen nu de zomer doorbrengen in deze streek , ze danken hun naam aan hun bek : Lepelaars .

    Nog een heel mooi beestje met een dubbele naam , ze zou graag twee soorten verenigen in hetzelfde lijfje . Een heel erg mooie Gewone Wespbij .

    Als er ergens "gewone" voor een naam staat , is dat niet door mij omdat ik dat een gewone soort vind , dat is haar volledige naam . Bij de volgende vogel is dat gemakkelijk , ook hij komt juist terug uit het zuiden , de Gele Kwikstaart .

    Onze laatste soort voor vandaag is een vogel die we beetje bij beetje terug willen zien in Vlaanderen broeden . Natuurpunt kocht heel wat natte weiden aan in de buurt van Uitkerke en in de polders om de volgende soort een kans te geven in onze streek . Vroeger zaten die in grote aantallen bij ons , de Grutto .

    Aan de foto's kon je het al zien , het was een dag met wolken , regen en zon . Echte Aprilse grillen dus . Hopelijk krijgen we snel beter weer . 

    Groeten , Johan

    19-04-2024, 20:55 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    12-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zo een mooie lentedag komt iedereen buiten .

    Op een echt aangename lentedag ben ik meestal vroeg op pad , heel veel beestjes komen nu voor het eerst naar buiten . Ik zag vandaag dan ook mijn eerste Oranjetipje , het was een mannetje .

    In het zonnetje spelen is plezant zullen deze beestjes gedacht hebben ,waarschijnlijk weten jullie hun naam niet en kan het jullie ook niet schelen .  Dieren zoals deze zie je enkel op je wandeling als je goed kijkt . Maar als jullie het persé willen weten , dit zijn Aglaostigma FulvipesJullie hadden er om gevraagd ! 

    Mijn allereerste in ons land , deze zag ik vorig jaar in Duitsland , maar nooit bij ons Dit is een mannetje van de Bruine Winterjuffer . Mooi toch , wat je allemaal kan zien tijdens een wandeling ...

    Bij ons zie je ze niet zoveel meer , maar in Wallonie maken ze minder werk van de verdelging . Het is altijd een beetje verschieten als er eentje naar je toe zwemt . De Muskusrat .

    Meestal zie ik deze juffers in de Ardennen , maar vandaag eens eentje op minder grote afstand . Dit mannetje Vuurjuffer zat waarschijnlijk te wachten tot de eerste vrouwtjes zouden verschijnen .

    Iedereen kent ze wel en het is wachten op een mooie dag om ze te zien , mijn eerste Atalanta van het jaar zag ik ook vandaag . Alles is eindelijk wakker geworden . Hij was van de bloesems aan het smullen .

    Het was reeds enkele jaren geleden dat ik er nog eentje zag , deze  Koolschildwants zie ik heel weinig , heel blij dus .

    Altijd een verrekijker meenemen als jullie gaan wandelen , dan zien jullie geen stipjes op de vijver , maar zijn ze plots heel dichtbij , dit koppeltje Geoorde Fuut .

    Alle kleine vogels , muizen en hagedissen slaan nu alarm . Deze meneer is aan het jagen en dat zijn de prooien . De Bruine Kiekendief vliegt rustig over de rietvelden op zoek naar eten .

    De vlinder die het meest bij ons gezien is tot nu toe is waarschijnlijk de Dagpauwoog , hij is altijd één van de eerste om te vliegen . Maar een beetje nectar drinken doet hij ook graag . 

    En dat is nu precies wat ik vanavond ook ga doen , een beetje nectar uit de Bordeaux streek op mijn terras ....

    Groeten

    Johan

    12-04-2024, 19:15 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking van de maand .

    Weeral een nieuwe maand en dus maken jullie kennis met een beestje uit onze streken . Deze keer een kleine strandloper die je in de wintermaanden aan onze kust kan zien . 

    Dit is een Drieteenstrandloper , ik noem hem ook wel eens het duracell strandlopertje . Hij loopt constant met de golven mee om te kijken of er geen kleine zeediertjes aanspoelen die hij kan opeten . In zijn winterkleed ziet hij er nogal flets grijs uit .

    Dat hij heel erg klein is , zie je aan de Scholekster die achter hem staat . Drieteenstranlopers worden tussen 18 en 21 cm .

    Als je geluk hebt kan je er soms wel een een aantal samen zien en dan is het meestal een drukte van jewelste , ze lopen heel snel rond en lijken nooit moe te worden . Hier zie je er een aantal met twee Scholeksters en een Tureluur .

    De volwassen vogels zullen nu reeds vertrokken zijn naar hun artctische broedgebieden en de kans om er nu nog te zien is wel heel klein . Aan de verschillen op de foto's ziet u dat er heel wat verschillende kleden zijn waarin je ze kan zien . 

    Dus als jullie in de wintermaanden een strandlopertje zien dat een beetje loopt als een duracell vogeltje , dan hebben jullie waarschijnlijk een Drieteenstrandloper gezien .

    Groeten , Johan .

    03-04-2024, 18:32 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!