Ik ben Jos
Ik ben een man en woon in Deurne () en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 01/05/1933 en ben nu dus 91 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Knutselen ,verlof en pc.
Citroenen onder de loep Met zijn knalgele vruchten is de citroenboom een populaire verschijning aan de Costa Blanca. De veelzijdige vrucht wordt van oudsher veel verbouwd in de Levantekuststreek van Spanje, vooral omdat het klimaat zich daar bij uitstek leent voor citrusvruchten maar ook omdat de Valenciaanse keuken veel gebruik maakt van de citroen. In onze serie waarin we de loep leggen op veel voorkomende gewassen, deze keer de citroen. Het landschap aan de Costa Blanca wordt in de wintermaanden enorm opgefleurd door de oranje sinaasappels en gele citroenen. Met hun felle kleuren geven ze een tropische aanblik in een tijd waarin andere bomen kaal zijn en er ook niet al te veel bloemen bloeien. Mede daardoor worden citroen- en sinaasappelbomen vaak in siertuinen neergezet maar eigenlijk zijn het natuurlijk bomen die vanwege hun vrucht op grote schaal worden gekweekt. Dit jaar is het voor de eerste keer in een aantal jaren voor de akkerbouwers weer de moeite waard om hun citroenen van de bomen te halen. Vooral vorig jaar waren de prijzen die op de markt werden geboden voor de ovale gele vrucht zó laag dat het meestal duurder was om te oogsten, dan om ze te laten hangen. Het kwam dan ook heel vaak voor dat je midden in de zomer nog boomgaarden vol met citroenen kon zien. Door diverse omstandigheden ligt de marktprijs dit jaar aanmerkelijk hoger en dus worden de citroenen weer geoogst. Maar de meeste zijn op dit moment net zon beetje rijp aan het worden en dus nog niet geplukt. Als we het over de citroen hebben, gaat het over de boom met de Latijnse naam Citrus limón, een lid van de uitgebreide Citrus-familie, waartoe ook bijvoorbeeld de sinaasappel, de mandarijn, de grapefruit en de limoen behoren. De Citrus limón is net als haar familieleden oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Het waren de Grieken en de Romeinen die de vruchten en de bomen meenamen naar het westen. Pas na de intrede van de Moren in Spanje, kwam de citroen op het Iberisch schiereiland terecht. Daar bleek al snel dat het klimaat uitermate geschikt was voor citrusvruchten maar toch duurde het nog een paar eeuwen tot de citroen in grote hoeveelheden zou worden verbouwd. Pas in de negentiende eeuw ontstonden overal in de streek Valencia plantages van citrusvruchten. Enkele decennia later hadden de sinaasappel en de citroen zich ontwikkeld tot twee van de belangrijkste exportproducten van Spanje. De Citrus limón is een kleine boom, die maximaal een meter of zes hoog kan worden. Hij krijgt in het voorjaar kleine, witte bloemen, met vijf bloemblaadjes en een grote stamper. De bloemen van de citroenboom ruiken lekker maar niet zo doordringend als die van de sinaasappelboom.Uit de bevruchte bloem ontstaat al snel een vruchtbeginsel dat in het najaar de karakteristieke, ovale vorm krijgt en uitgroeit tot een vrucht van ongeveer tien centimeter lengte. Na de eerste koude nachten kleuren de vruchten geel en vanaf december en tot april kunnen ze geoogst worden. De citroenboom behoudt zijn bladeren het hele jaar door en is ook daarom populair als siergewas. De langwerpige, lichtgoene bladeren geven de boom het hele jaar door een frisse aanblik. Het hout is heel stevig en duurzaam en het wordt veel gebruikt in de meubelmakerij.De citroenboom is niet moeilijk in het onderhoud. Hij moet regelmatig een beetje bijgesnoeid worden, het dode hout moet worden verwijderd en in de tijd dat de vruchten groeien, heeft hij vrij veel water nodig. De rest van het jaar kan hij normaal gesproken toe met het water dat uit de hemel valt. Hij houdt van zon en warmte en kan slecht tegen temperaturen onder nul. Daarom zult u op grote hoogte geen citrusbomen tegenkomen. De citrusboom is wel vrij kwetsbaar voor insectenplagen. Vooral de witte luis zorgt er regelmatig voor dat de akkerbouwers naar de insecticiden moeten grijpen. Maar gaat hier natuurlijk bij uitstek om de vrucht zelf De citroen is vooral populair vanwege zijn vele gezonde eigenschappen. Al eeuwen geleden werden citroenen meegenomen op reis omdat men ontdekt had dat de vrucht veel vitamine C bevatte (53 mg per 100 gram) en uitermate geschikt was om scheurbuik tegen te gaan. Ook werd en wordt citroensap gebruikt om water te zuiveren en drinkbaar te maken. Door de hoge zuurgraad zijn vier of vijf druppels citroensap in een glas water van bedenkelijke afkomst genoeg om het risico op buikloop tegen te gaan en het water bovendien een frisse smaak te geven. Citroensap werd en wordt ook gebruikt om leverkwalen te bestrijden en voor het afbreken van vet voedsel en cholesterol. Een mengsel van heet water, versgeperste citroen en honing is het ideale middel bij koorts, griep en keelpijn. De citroen zuivert de ingewanden en de honing verzacht de keel en gaat de zure smaak tegen. De citroen wordt ook veel gebruikt in de keuken. Geraspte citroenschil is een populair ingrediënt in gebak en toetjes, het sap van de citroen wordt in de Spaanse keuken veel gebruikt in salades en om over bijvoorbeeld vis en paella te sprenkelen, en de zuurgraad van de citroen wordt aangewend om bederf bij andere producten tegen te gaan. Zo helpen een paar druppels citroensap bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat stukjes appel of avocado niet bruin worden. Van citroensap, suiker en ijskoud water kan in de zomer ook een heel verfrissend drankje worden gemaakt.Citroenen zijn lang te bewaren maar ze zijn het best houdbaar aan de boom. Als u dus zelf een citroenboom heeft, kunt u de vruchten het best tot vlak voor gebruik lang laten hangen. Eenmaal geplukt, drogen ze langzaam maar zeker uit.