Felix Dalle van Kerk en leven kwam voor een reportage op bezoek en tekende wat in ons gastenboek. Het staat hiernaast. Voor alle duidelijkheid nog eens de tekst: ZEGT DE ARABIER : VERGEET NIET/HET BLOEMPJE OP TIJD/WATER TE GEVEN/HET BLOEIT /MAAR/EEN PAAR DAGEN/MAAR /HET LEEFT/LANG VOORT/IN ONS HART. (30/1/1969)
Alhoewel Gaston Derkinderen, toenmalige grote baas van het ABOS, in grote letters een boodschap naliet voor zijn vriend de Wilde: « Lode hier is het bewijs dat ik me geïnteresseerd heb aan het project van ‘Gent’. Het zijn hier lieve mensen, (get.) Gaston », bleef de twijfel groeien omtrent de zin van het werk en het gevoel tegen stroom in te roeien. Het redetwisten met de Belgische Dienst voor Ontwikkelingssamenwerking over alles en nog wat, werd onverminderd voortgezet.
Na de overstromingsramp in de herfst van 1969 kregen we op 9 januari 1970 een hele meute bekende medialui over de vloer. Vic Lories van de TV, Jan Lambin van de radio. Tien journalisten van alle bekende Belgische kranten waaronder LDL en Jean d’Osta. Het interview met Jan Lambin kwam onder de vorm van een paar flashes op de radio. Ontdaan van voorwoord en nawoord klonken de uitspraken gedurfd. Er kwamen verschillende reacties uit het moederland. Bij sommigen rezen de haren ten berge. In die tijd werd het vormen van een eigen kleine mening weinig of niet geapprecieerd. Stout waren we zeker niet geweest. Alleen maar een en ander vrijmoedig gezegd over de technische samenwerking van Belgen met Tunesiërs.
In 1970 kwam de landbouwfaculteit van Gembloux onder leiding van rector Ch. Bonnier langs. Twee vermeldenswaardige feiten. Gaston Rondia, onze collega van Fretissa, een project van de landbouwfaculteit van Gembloux, ontmoette bij ons zijn toekomstige vrouw die als laatstejaars studente aan de reis deelnam. Een van de reisgezellen was ziek en werd thuis door Jacqueline verzorgd. Tien jaar later werd Jean Lekeu mijn medewerker op de Belgische ambassade te Bonn.
Op 9 mei 1971 mocht ik een grote groep mensen van de FAO uit Rome onder leiding van directeur generaal Boerma, ontvangen. Ik wou de personaliteiten een dronk aanbieden en vroeg onze boekhouder daarvoor te zorgen. Hij opende met groots gebaar onze mooie (Europese) ijskast waarin het midden één flesje spuitwater stond te pronken.
Wij bleven nog tot in mei 1973 op de SEM...om daarna te 'emigreren' naar ...STOCKHOLM!
|