Over enkele weken begint de renovatie aan de watermolen en de Sint-Janspoort, waar de taverne gepland is. Tussen de twee gebouwen komt een nieuwbouw. Langs de vijver krijgt de zaak een terras.

‘De horecazaak ligt in stiltegebied, dus de rust van de site moet wel gevrijwaard blijven. De zaak moet sluiten om middernacht. Fuiven of trouwfeesten zijn dus niet mogelijk. Maar in de vergaderzaaltjes is een rustig doopfeest wel een optie', zegt schepen van Monumenten Dirk Vansina (CD&V). De renovatie is nog niet begonnen maar de stad zoekt wel een uitbater. Die mag meteen opdraven als molenaar.

‘Het moet een geëngageerd persoon zijn die zich verbonden voelt met de stad en de site van de Parkabdij. Die link kan zich bijvoorbeeld uiten in streekproducten of verwijzingen naar tentoonstellingen in de abdij', zegt Vansina. ‘We zoeken nu al een uitbater, zodat hij kan meedenken.'

De concessiehouder moet bovendien kunnen opdraven als molenaar. Na de renovatie wordt de watermolen minstens een keer per maand in werking gezet om bloem te malen.
© Het Nieuwsblad