Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    05-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlogskeuken, of iets later.

    Op het blog van ASG , over koken tijdens de oorlog vraagt men: wat aten jullie tijdens de oorlog ?

    Wel, ik weet dat niet. Ik was toen nog niet, of toch nog maar nauwelijks en beetje geboren.

    Laat ons zeggen dat mijn verste herinneringen over voeding terug gaan naar einde de jaren veertig, begin vijftig , van de vorige eeuw. Wat klinkt dit reeds lang geleden ! Dat is het ook !

    Bij navraag aan mijn moeder kwam er niet veel uit bus. Haar ouders waren boeren, keuterboerkes, zoals zovelen toen, en zij hadden geen nood.

    Eierpoeder kenden ze wel maar ze wilden dat niet eten omdat hun eigen kippen echte eieren legden. Naar het schijnt werd dit eierpoeder gratis uitgedeeld aan de bevolking.

    Wat aten we toen thuis ?

    ’ s Morgens .

    Was er steevast een pan gebakken spek, zo van dat zeer vet rugspek.

    De pan kwam zo op tafel !

    De boterhammen, handgesneden, werden dan in het vet van de pan “gesopt”.

    Het overschot van het vet dat vrij kwam tijdens het bakken werd verzameld in een kommetje en diende later als broodsmeersel. Boterhammen met spekvet en bruine suiker er op !

    Ikzelf heb het nooit lekker gevonden, ik kreeg boter, het verwende jochie...!

    Het zwoerd werd extra hard gebakken en diende als een soort snoepje. Dat vond ik wel lekker.

    ( Enkele jaren geleden heb ik in Hasselt nog een slager gekend die gebakken zwoerdjes verkocht als snack ....!)

    Als er eieren waren, werden die ook wel gebakken bij het spek.

    Slappe koffie, wij wisten toen ook niet beter, werd gezet in zo een geëmailleerde koffiepot met een lange teut. Lekker was het om direct aan de teut te drinken, liefst als de koffie al wat afgekoeld was, anders verbrandde je , je eigen teut ...

    Koffie werd gemengd met evenveel “cichorei” , van die blauwe pakjes van “ De Beuckelaar”.

    Dat mengsel deed men in een koffiebeurs die aan een ring in de koffiekan hing. Hierover werd dan traagjes kokend water gegoten.

    De rest van de koffie bleef de ganse dag, in die kan, in de kelder staan om verder de dorst te lessen van de gegadigden.

    Direct drinken aan de teut.... tuit is het juiste woord!

    We aten toen, vijf , zes sneden brood, dik gesneden , dat was het overlevingsrantsoen.

    Het brood werd geleverd door de bakker, meestal in de loop van de voormiddag.

    Sommige bakkers hadden reeds een auto, maar één van de grootste bakkerijbedrijven bracht het nog met paard en kar, een zeer mooie kar trouwens.

    Moeder klemde het brood dan tegen haar boezem en sneed met een broodmes daar dikke sneden van. Vooraleer het brood aangesneden werd maakte ze het mes een kruisteken op de onderkant van het brood. Tik, tik, tik, tik....

    Als dat niet gebeurde ging je waarschijnlijk naar de hel...?

    Ja, en dan moest ik naar school.....

    ’ s Middags.

    Toen was er in school nog een middagpauze tussen twaalf en twee, een zee van tijd....

    Mijn vader was werken, dus alleen moeder en ikzelf aan tafel.

    Dikwijls waren er gebakken aardappeltjes,”patatten” zegden wij....

    Een overschotje van de avond voordien.

    Die aardappelen werden gebakken in rundvet, god betere....

    Rundervet, samen met “zoete lies” of “smout, voor die van West Vlaanderen” , werd bij de slager verkocht in stevige papieren bakjes.

    Rundvet, nu valt men daar op staande voet dood van ! Cholesterol?! Jongens en meisjes toch , rundvet ....cholesterol !

    Wij wisten ook weer niet beter. Maar dat was wel lekker....echt ...

    Een compleet verloren gegane smaak. Bij sommige “frietkoten” kan men die geur nog wel eens waarnemen, maar ’t is zeldzaam.

    Die geur is één van de weinige dingen die mij nu nog steeds doet watertanden...

    Terug naar de patatjes.

    Tijdens de lente of zomer was er sla , salaad, bij en van die zwarte rammenas in schijfjes en zeker en vast groene uienpijpjes. Het groen van de opgroeiende uien. Ajuin, voor de Aalstenaars...

    Een lekje mayonaise kon ook wel. Meestal een restje van de avond voordien.

    Tijdens de koude maanden werden de aardappelen, als we ze gebakken beu gegeten waren, gestoofd.

    Simpel, lekker...Ik doe het nu af en toe nog wel eens.

    Een gesnipperde ui, eigenlijk gebruikten we alleen sjalotten toen, aanstoven in wat vetstof.

    Geen rundvet nu! Boter, margarine...daar de aardappelen bij doen en prakken met een vork.

    Er mogen zeker nog wat brokjes in zitten. Dan royaal melk daarover, en nu laten stoven, sudderen, tot de melk gedeeltelijk verdampt is . Natuurlijk wat muskaatnoot er over raspen. Een dikke smeuïge brij is het eindresultaat.

    In noodgevallen werden die aardappelen dan op een snee brood gesmeerd en zo gegeten.

    Naderhand heb ik begrepen dat ze daar in West Vlaanderen botermelk in plaats van gewone volle melk voor gebruiken. Dan wordt het “taatjespap”...

    Later, ik bedoel in de tijd, was er bij de kruideniers meer en meer charcuterie verkrijgbaar.

    We kochten dan gekookte hesp,...ham voor de puristen. Maar ham is nog niet half zo lekker als hesp !

    Ook gerookt paardenvlees of “ wit en zwart” wat salami of meestal “boulogne” is.

    “Bloende” voor de Gentenaars. Een speciaal soort gedroogde worst gemaakt van paardenvlees en in een vierkante vorm geperst.

    Nu nog moeilijk te vinden.

    Ook aten we van die dikke roze boterhamworst. Mij neefje noemde dat soort worst steeds, ”zakdoekenvlees” , omdat de slager dat altijd aan de kinderen die ongeduldig stonden te wachten met de mama , als beloning voor het niet agressief worden, zo een schelleke van die “roze worst” aanbood...

    Thuis

    Tijdens de zomermaanden aten we boterhammen met verse aardbeien. Ja ...!

    En bruine suiker daar op...Lekker.

    Aardbeien hadden we thuis in de tuin staan natuurlijk. Soms werden die ook wel eens gekocht aan de groentekar.

    De groenteboer deed zijn ronde , met paard en kar, later met de vrachtwagen, en bracht dan allerlei groenten mee. Wat ik mij nog steeds herinner is een soort mengsel, alleen in het voorjaar verkrijgbaar, speciaal voor lentesoep.

    Dat was een mengsel van jonge preitjes, ajuintjes, wortel, kervel en enkele dunne asperges.

    Misschien zat er ook wel een takje selderij bij.

    Ook tijdens de zomermaanden werden tomaten voor soep verkocht aan één, één frank per kilogram... Hoeveel is dat nu in euro ? Neem je rekenmachine...

    Verder hadden we thuis pruimenbomen, perzikenbomen ( eentje toch) , kersen en krieken.

    Kriekenspijs...met frikadellen, jongens toch...

    Dus voor een middagmaal, geen enkel probleem.

    Dan maar weer naar school. Twee maal twee is vier, twee maal drie is zes, twee maal vier is ...en het nu niet moeilijk maken, hé.

    Avondeten!

    Vader kwam dan thuis, hij had steevast een snoepje voor ons bij, niet alleen voor mij. Alles moest gedeeld worden ..!

    Aardappelen, gewoon gekookt of liever, af en toe eens frietjes...Handgesneden frieten. Waar horen we dat nu weer ?

    Aardappelen , dat was het basisvoedsel toen.

    Als groente waren er dikwijls sperziebonen, of groene kool, “slodderkool” of boerenkool een groente die nu in België bijna niet meer te vinden is. Des te meer in Nederland.

    Spinazie, erwtjes in de lente, of gewoon sla met mayonaise, de aardappelen moesten dan wel gebakken zijn . Een lekkernij, vond ik toch en zonder schaamrood op de wangen, was de inhoud van een blik groene bonen, die laten uitlekken en mengen met uiteraard, zelf gemaakte mayonaise. Eén van mijn tantes deed muskaatnoot in de mayonaise. Probeer eens...

    Die Belgen toch , met hun mayonaise...

    Ook sluimererwten hadden we af en toe. Maar dat was gereserveerd voor zondag.

    Gewoon gemengd met een witte “melksaus”, bechamel noemen wij dat nu.

    Al die groenten kwamen meestal gewoon uit de tuin. Iets kopen ? Soms gebeurde dat wel eens.

    En vlees dan ?

    Wij waren geen vegetariërs, maar vlees, dat was iets voor de zondag. Of bij een occasionele gelegenheid.

    Normaal was dat dan een stukje, ik zeg wel een klein stukje, varkenvlees.

    Dat kon vlees geweest zijn, vers, van onmiddellijk na de slacht maar meestal kwam het uit weckbokalen waar stukken vlees in geconserveerd werden.

    In betere tijden mocht ik dan naar de “beenhouwer” gaan om daar biefstuk te gaan kopen voor “ ik weet niet meer hoeveel” frank. Belgische frank. Tijdens bare tijden werd het dan gehakt.

    Kalfs- of varkens gehakt. Rundergehakt, américain zoals wij nu zeggen bestond toen nog niet.

    De slager maakte daar ook, terwijl iedereen geduldig stond te wachten en de laatste roddeltjes vertelden, blinde vinken, sneed biefstukken af , terwijl vragend of het wel het mooie stukje was dat ze wilden...en of het wat meer mocht zijn. Ik moest dan voor één briefje van zoveel frank, biefstuk hebben...

    Als je stoofvlees vroeg, deed hij er altijd een stukje vet bij. Extra, zo maar. Dat gaf uiteindelijk de goede smaak. Dat wist ik toen natuurlijk nog niet. Ook nu nog zijn er velen die dit niet weten...

    Soms ging mijn moeder naar Antwerpen naar de “Crieé”. Ze kocht er dan, samen met een tante, niervet om te smelten, en koteletten. Deze “korteletten” werden dan gebakken. Ze werden in het gesmolten varkensvet bewaard. Zoals de “confit” die nu zo beroemd is.

    Na een tijdje kregen die koteletten een rare, speciale smaak, niet onaangenaam, maar ook weer een smaakje dat nu nergens meer te vinden is.

    Ooit hebben we een paard gehad. Waarschijnlijk heette het , Jules, of Max of Pol...

    Het beest werd een beetje agressief omdat, zoals nadien bleek, het een ernstige maagkwaal had.

    De lokale slager had het paardje gekocht en de volgende zondag zouden er dus biefstukken te koop zijn van “ ons paard”....

    Wel alle flappies en doggies en poesies ten spijt , ’t was lekker...

    Trouwens we hebben ooit ook eens een “poesie” op het menu gehad. Maar dat is iets voor later ...




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    11-05-2007
    jammie
    Jammie, fritten in gebakken in rundervet, mijn grootmoeder deed dat ook nog toen ik jong was, zijn de beste fritten en kroketjes die ik ooit gegeten heb, nadat ze gestorven is heb i het nooit meer gegeten, denk dat mijn ouders het niet zo gezond vonden...

    11-05-2007 om 15:54 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Imani


    09-03-2006
    nostalgie
    bij het lezen van het stuk,kwamen alle mooie herrineringen van mijn jeugd terug,het water kwam mij in de mond,geen hamburgers of chips met cola en al was er niet alle dagen vlees ,de groeten en patatten,de zelf gesneden dikke boterhammen met margerine en bruin suiker smaakten beter dan de ontvette hesp van nu ,dat is nu nostalgie bedankt en tot ziens annie

    09-03-2006 om 14:39 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Baetslé


    05-03-2006
    oorlogseten.
    Nou jij bent inderdaad niets te kort gekomen wat het eten aan gaat. Ikzelf heb het gelukkig ook niet echt slecht gehad, maar van manlief weet ik dat hij honden, katten en meeuwen heeft moeten eten en er zelfs een tijd was dat hij van ellende de voedsel bonnen van het hele gezin op at. Groetjes en tot ziens, Thea.



    05-03-2006 om 19:35 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door thea




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!