Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    28-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes voor oudejaarsavond.

    Ook hier een laatste recept, afscheid wou ik bijna schrijven, afscheid aan een lam...

    Maar het is opvallend hoe weinig mensen er voor de feestdagen lamsvlees op het menu zetten.

    Nochtans is het gemakkelijk verkrijgbaar en levert het vlees van lammetjes uitmuntende gerechten op.

    Dus een laatste poging om het jaar, “vet” af te sluiten want volgend jaar zal schraalhans waarschijnlijk voor de deur staan, als alles verder gaat zoals het nu gaat... Behalve, als Luc Dehaene premier zou worden... dan krijgen we weer vet in voorraad.

    Daarom enkele gemakkelijk realiseerbare gerechten geschikt voor de oudejaarsavond.






    Lamskoteletjes met kaas van ..:vul hier zelf iets in naar keuze. Passendale bv...

    Benodigdheden voor 4 personen :

    •8 lamskoteletjes van ong. 80 g

    •40 g boter

    •40 g gekookte ham

    • 1 ei

    •80 g geraspte kaas naar keuze...

    • 2 eetlepels licht opgeklopte room

    • 4 dl lamsjus

    • 2 eetlepels gesneden bieslook

    Een eetlepel fijn gesneden bieslook.

    Bereiding :

    •Klop het ei los en roer de kaas erdoor.

    •Voeg er de in fijne stukjes gesneden ham, het bieslook en de geklopte room erbij.

    •Bak de lamskoteletten rosé.

    •Ontvet de pan en voeg de lamsjus toe, en laat inkoken tot de gewenste sausdikte bekomen wordt.

    •Verdeel het kaasmengsel over de gebakken koteletjes en gratineer deze onder de salamander.

    •Giet een sausspiegel op het bord, leg de lamskoteletten er op en serveer met een groente en aardappelbereiding naar keuze.

    Voila, dat is een recept zoals ik er enkele honderden heb maar nu staan ook de juiste hoeveelheden die nodig zijn opgegeven. En dat gebeurt niet dikwijls.

    De lamsjus dat is misschien een probleem. Ik denk dat zoiets wel te koop is in de supermarkten. Ik weet het niet want dergelijke “convenience” koop ik nooit.

    Zelf maken is een beetje bewerkelijk maar het is haalbaar :

    Neem daarvoor kleine beenderen en afsnijdsels van lamsvlees (vraag het aan de slager) en bak dit in een braadpan met wat kleingesneden groenten zoals, wortel, ui, lookteentjes... Alles moet goed bruin worden. Voeg er een lepeltje tomatenpuree bij en een kruidenbosje, waarbij ook een takje rozemarijn.

    Bevochtig met water of beter met bruine fond ( bokaaltje) of een reeds zelf gemaakte bouillon. Eventueel witte wijn en laat minstens een tweetal uurtjes trekken.

    De doorgezeefde jus afkoelen en het gestolde vet verwijderen. Bijkruiden en eventueel de saus zeer lichtjes binden met bruine sausbinder.

    Indien u een uitgesproken rozemarijnsmaak wilt, stop dan nu nog een takje in de saus maar let op, de smaak wordt snel veel te sterk!

    De saus kan afgewerkt worden door er blokjes koude boter in op te kloppen.

    Het teveel aan jus kan zeer gemakkelijk in de diepvriezer bewaard worden.

    Lamskroontje , groene boontjes en spek, aardappelgratin

    Benodigdheden :

    •2 lamscarré’s

    •8 dungesneden reepjes gerookt spek, zonder zwoerd.

    • look

    • 400 g fijne groene boontjes

    • lamsfond

    • gehakte peterselie

    • Voor de gratin :

    • 500 g aardappelen geschild en in schijfjes gesneden van 3 mm dikte.

    • Ongeveer 200 g melk en 200 g room

    • Een teentje look

    • 100 g geraspte kaas.

    • Peper en zout

    Bereiding :

    •Kook de boontjes beetgaar, spoel ze in koud water, leg ze in pakketjes samen en omwikkel ze met een reepje spek. Snijd de zijkanten weg zodat elk pakje even groot is.

    •Voor de aardappelgratin; de aardappelschijfjes in een geboterde vuurvaste schotel leggen. Bestrooien met de gehakte look. De melk en room aan de kook brengen en kruiden met peper en zout en muskaatnoot. Over de aardappelen gieten, bestrooien met de kaas en gaar maken in een niet te hete oven gedurende Ong. 40 minuten. Voelen met een mespunt of ze gaar zijn.

    •Deze aardappelen kunnen nadien terug opgewarmd worden.

    •Kruid en braad de lamscarré’s mooi bruin en zorg ervoor dat het vlees rosé blijft. Braad een kleine mirepoix en een teentje look mee, ontvet en deglaceer met de lamsfond. Het braden duurt ongeveer acht tot tien minuten. Hangt af van de kwaliteit van de oven en de graad van gaarheid die gewenst is.

    •Laat het vlees 10 minuten rusten op een warme plaats na de braadtijd.

    •Verwarm de boontjes in een pan met boter of in de oven. Let wel op dat ze niet uitdrogen !

    •Snijd het vlees in plakken, en serveer met de groenten, de aardappelen en de saus.

    •Versier eventueel met waterkers.

    Een mirepoix is een mengsel van groenten, wortel, ui, knolselder... een beetje naar keuze..

    Hier in dit geval fijn gesneden. Het dient om meer smaak te geven aan de braadjus. Alhoewel tijdens zo een korte braadtijd haalt dat niet veel uit.

    Lekker is ook om een peterseliekorst op het vlees aan te brengen.

    Neem daarvoor een handvol wit broodkruim, meng dat met gehakte peterselie, geperste knoflook en een lepeltje sterke mosterd. Peper en zout. Meng dit met een stevige klont boter. Het resultaat moet een kneedbare pasta worden.

    Laat de lamscarré’s kleuren. Lamscarré’s zijn ribbetjes van boven de schouder, zeer mals en smakelijk, in één stuk, geschikt voor twee personen. Er zitten gemiddeld een zestal of zeven beentjes aan vast.

    Leg een dikke laag van die peterseliepasta op het vooraf gekleurde en afgekoelde vlees en laat het geheel braden.

    De korst wordt nadien, of toch een gedeelte ervan, door de saus geroerd om ze smakelijk te maken en te binden.

    Prettige eindejaarsfeesten aan alle lezers !



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    30-12-2008
    ppsjes en nog wat anders
    Nieuwe jaar komt er aan maar geniet nog maar van die ene dag van dit jaar want hij komt niet meer terug Groetjes uit middelkerke 2lky5ps.gif

    30-12-2008 om 22:08 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door georges


    28-12-2008
    beste wensen
    Hallo Fons,ale ik heb juist de laatste serie bereidingen voor 2008 gelezen en verheug mij al op de crisis gerechten ,proficiat met je 1 ste plaats en een volle boek crisis gerechten het komende jaar die plaats heb je dik verdiend mijn boudin voor de soep is voor de crisis tijd ik laat het je wel weten ,de beste wensen voor 2009 voor heel de familie,groetjes Simonevl

    28-12-2008 om 16:47 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door simonevl




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!