Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    22-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale garnaal

    Bij leven en welzijn, zoals Jos Geysen het vroeger altijd zegde, zit ik volgende week deze tijd ergens in Nederland op een terrasje of misschien in een hippe tent, slappe pils of smaakloze zoete witte wijn te drinken. Slappe pils, want Heineken durf ik zelfs niet schrijven…!

    Jullie herinneren zich misschien nog de dag dat heel België op zijn gat lag omdat het wel vijf centimeter dik gesneeuwd had?

    Nee? Vorig jaar op 17 december.

    Juist op die dag was ik één van de finalisten van de kookwedstrijd : “ Win een weekend Waddenzee”.

    Om van het Zuiden van Antwerpen naar Deurne naar “Het kookeiland” te rijden heb ik er toen twee uur over gedaan en, nu komt het, ik heb wel gewonnen….!

    Daarom zal ik nu volgende week aan de boorden van de Waddenzee op een terras zitten Heineken te drinken… en broodjeskroket te eten… wie weet.

    Samen met mijn vrouw. Alleen mag ik toch niet buiten. Mijn broer en zijn madam mogen ook mee, allemaal inbegrepen in de prijs.
    Daarom: Merci aan de mensen van: http://www.grijzegarnaal.be/ !

    Daarom ook zal volgende week het nieuwe berichtje waarschijnlijk wat later komen.

    Ik kan geen garnalen vangen en berichtjes schrijven tegelijk! En foto’s maken.

    Maar het zal dan ook een uitgebreid relaas worden met foto’s.

    We vertrekken in “Den Oever” een kleine gemeente aan de boorden van de Waddenzee met schipper Jan Rotgans op het schip, de MS "Johanna II"

    Wij zijn evenzeer benieuwd.

    Ondertussen loopt er een nieuwe wedstrijd; Kook internationaal met grijze garnaal.

    Ik voelde mij een beetje zedelijk verplicht om hier eveneens aan deel te nemen.

    Dat kunnen jullie trouwens ook nog als je, je haast. Op 30 augustus sluit de wedstrijd af.

    Lees maar via bovenstaande link.

    Dus op zoek naar een nieuw recept met grijze garnaal met het subjectief; internationaal!

    Probleem één; grijze garnaal is niet internationaal! Holland, België, een beetje Frankrijk en de omgeving… In Thailand, Vietnam of Jamaica hebben ze nog nooit van die kleine petieterige maar uiterst lekkere garnaaltjes gehoord…

    Eerst heb ik geprobeerd om een helder soepje te maken… Maar dat leek me te ingewikkeld met het klaren van de fond en zo.. Trouwens ik vond het ook niet lekker… Mijn schuld natuurlijk.

    Toen ik dan een avocado “ready to eat” onder handen kreeg, vol met rotte vlekken, wist ik het!

    Iets met avocado en maïs want dat vinden wij, mijn vrouw vooral, best lekker.

    Het recept was dan snel gemaakt. Zowel avocado als maïs zijn typische Mexicaanse ingrediënten. Guacamole is hier vrij bekend. De garnalen moeten de Mexicanen later maar leren kennen…!

    Mexicaans getinte garnalensalade

    Nodig:

    1 Goed rijpe avocado

    1 Grote tomaat

    1 Kopje gekookte maïs

    200 Gram gepelde garnalen

    1 Eetlepel mayonaise

    Sap van een halve citroen of één limoen

    Een half sjalotje, zeer fijn gesnipperd

    Enkele drupjes tabasco

    Enkele eetlepels maïsolie

    Een paar sprietjes lente-ui of bieslook

    Peper en zout

    Bereiding :

    Pel de tomaat en verwijder alle pitjes. Snijd in mooie blokjes.

    Kook een kolf maïs of neem maïs uit blik.

    Snijd de bieslook of lente-ui op lengte en versnipper de rest.

    Bereid een slaatje door alles te mengen met de olie en citroensap. Peper en zout en de gesneden lente-ui.

    Maak een grof prakje door het vruchtvlees van de rijpe avocado te mengen met de mayonaise, de tabasco, peper en zout, de sjalot en wat citroensap. Zorg dat er nog wat brokjes in zitten, geen pap maken. Voor degenen die het lusten kan ook wat gehakte koriander toegevoegd worden.

    Leg een lange streep van de avocadopuree op een bord. ( Liefst een langwerpig bord)

    Leg langs de twee zijden het kleurige slaatje.

    Leg de garnalen in het midden boven op de avocado.

    Versier langs de zijkanten met sprietjes bieslook of een andere decoratie naar keuze.

    Het recept staat hier ook te lezen maar je zal misschien een beetje moeten zoeken want het is een website met variabele afbeeldingen…

    Vooraleer ik het recept gepost heb ben ik natuurlijk eerst eens gaan kijken wat de “concurrentie” reeds geschreven had… en…

    Je gelooft het niet! Wat zie(n) ik ?

    Mijn vorig recept waarmee ik de wedstrijd voor de Waddenzee gewonnen heb. Mijn foto… van garnalen in een courgettejasje op mijn, (onze) borden…!

    Klakkeloos gekopieerd en de foto evenzo gepikt !

    http://wedstrijd.grijzegarnaal.be/nl/galerij.cfm?limit=9&id=136 Klik hier ook …

    Het is eigenlijk niet te geloven dat er mensen zijn die zo brutaal en vooral zo dom zijn om recepten te pikken en die dan door te geven alsof ze van hun zijn.

    Op recepten staat geen copyright, OK. Maar dit is gewoon een grove brutaliteit. Een gepubliceerd recept van iemand ander inzenden alsof het van jou is…!

    Op de koop toe ken ik de dame die deze streek uithaalt. Niet persoonlijk, maar toch!

    Haar naam : Vera Massa… Haar naam staat duidelijk te lezen bij “haar” inzendingen want ondertussen heeft ze reeds verscheidene gestolen inzendingen gepleegd.
    Denkt zij nu echt dat een prof jury zo stom is ?

    Zulke zaken zijn zeer gemakkelijk te achterhalen. Ooit van Google gehoord?
    Dat is alles wat je nodig hebt om de bron van een recept te vinden en een beetje gezond verstand, wat die dame (?) in kwestie zeker niet heeft.

    Mocht ze dan nog zo slim zijn om een beetje aan de tekst te veranderen… maar nee…!

    Ik heb al dat plagiaat al doorgeven aan de” bevoegde instanties” zoals dat genoemd wordt.

    Goed, dit gezegd zijnde ga ik mijn valies pakken en stiekem een paar flessen behoorlijke wijn naast het reservewiel van de auto stoppen. Kurkentrekker en bekertjes niet vergeten. Als de Hollanders naar Frankrijk of Pelgië gaan nemen zij toch ook hun aardappelen mee, of niet soms?

    En mijn botten (laarzen), tandenborstel, fototoestel, goed humeur en een paar propere onderbroeken…

    Tot volgende week. Tenzij…?




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    22-08-2010
    proberen
    Hallo Fons, niet nodig de "Ollanders na te apen, als je daar in 't noorden een beetje uitkijkt kan je daar al heel wat beter eten dan pakweg twintig jaar geleden. En wat dat bier betreft ne "Grolsch" is daar ook overal verkrijgbaar en ere wie ere toekomt, naar mijn mening is dat heel wat beter dan de Heineken en Oranjeboom toestanden. Volgende week eens naar de visboer als we terug in Belgenland zijn en Fons' zijn recept eens uitproberen zie (zelf zo'n beetje jury spelen) We hebben alles in huis behalve de avocado, dat moet lukken hé... Amuseer je alvast bij de "Kezen" en eet lekker.

    22-08-2010 om 11:09 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Jan Faes




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!