Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    12-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De oven

    Koen, uit Agde schrijft in een reactie op het artikeltje over aubergines :
    Ik heb de aubergines zoals jij ze beschreef klaar gemaakt. Enorm lekker. Ik heb wel een beetje meer look gebruikt, daar lamsgehakt nogal flauw van smaak is. Echter: 20 min op 160°C lijken mij niet voldoende. De huid van de aubergine was nog erg taai en het vruchtvlees achtergebleven in de vrucht, nog niet geheel gaar. Een volgende keer eerst even een 5 tal minuutjes stomen misschien? Dank Sir Koen.

    Ja, probleem, hé...
    Hoe komt dat ?
    Koen ik garandeer je, als ik aubergines volgens het recept in mijn oven in school zet, dan zijn de aubergines na twintig minuten op 160 graden Celcius perfect gebakken. Als ik diezelfde aubergines in de oven bij mij thuis in de oven stop dan zijn ze na twintig minuten ook niet gaar en als ik die aubergines in mijn keuken in de Dordogne stop dan zien ze na twintig minuten zwart omdat daar de cijfertjes van de thermostaat zijn uitgewist zijn door het intensieve gebruik. ( Ook omdat het een Frans fabricaat is ...niet vertellen aan Sarkozy ! ) Dus natte vingerwerk...
    Hoe komt dat ?
    Gewoon omdat precisie thermostaten dure onderdelen zijn en dat die in een gewone huis, tuin en keukenoven niet ingebouwd worden. Dat kost te veel. Ook omdat het vermogen van een huishoudoven veel te laag is.... Dat heeft te maken met de maximum stroom die door een gewone elektriciteitsleiding mag vloeien. Ovens die werken op gas bestaan nog nauwelijks. Behalve in prof keukens.
    De professionele oven waar ik het eerst over had die heeft een vermogen van 8 kilowatt. Dat is ongeveer 4 keer krachtiger dan een gewone huishoudoven. Op drie minuten warmt die op van 20 graden naar 160. Zonder probleem. Als die schakelt omdat de temperatuur in de oven daalt , dan duurt dat enkele seconden om terug zijn ingestelde temperatuur te halen.... Dus als die ingesteld staat op 160 graden, dan is dat ook honderd zestig graden, niet meer, niet minder....
    Het enige nadeel aan dat oventje is de kostprijs van ongeveer 12.500 eurootjes.... Plus een waterleidingsaansluiting plus een dikke kabel voor de stroom, driefase stroom en een directe afvoer naar de riool....
    Dat is alles...
    Alle nadelen van kleine huishoudovens ga ik hier niet opsommen want dan krijg ik klachten van Atag en Smeg en Bauknecht enzovoorts.
    Velen, pinnen zich vast op: en hoeveel graden moet de oven hebben en hoelang ???
    Meestal krijg ik van dat soort vragen het vliegend en heen en weer. (Maar Koen mag dat vragen !)
    Ik ken die tijden, maar die gelden alleen voor mijn oven.... Zo simpel is dat. Iedereen moet zijn oven maar leren kennen , maar dat is dikwijls reeds een beetje te veel van het goede gevraagd...
    In plaats van een thermostaat kan men ook zijn ogen, reuk, tastzin en gezond verstand gebruiken. Er is geen enkele thermostaat die daar kan aan tippen... De oven in Frankrijk waar ik het hierboven over had, die zonder cijfertjes, wel die geeft ongeveer 160 graden als de regelknop zo een beetje voorbij de helft naar links staat, denk ik.... Toch werk ik daar vlot mee... geen problemen....
    Om even wat cijfers te geven. Er zijn mensen die ook hier niet mee weg kunnen, want hoeveel graden is warm, zeer warm, enz....
    Dus ; bij een zachte oven dan hebben we het over 140, 150 graden....Goed voor kip en varkenvlees. 160 Graden, dat is redelijk normaal warm. Voor gestoofde gerechten zoals onze aubergines.
    180 Graden is standaard voor soezen en alles wat een kleurtje moet krijgen, rood vlees enz. Tweehonderd dat is zeer warm. Om een brood te bakken, bladerdeeg, bake-off producten...
    Boven de tweehonderd dat is goed voor pizza en om een stuk rood vlees te starten zonder het eerst gekleurd te hebben in een braadpan...
    Temperaturen, reële temperaturen van 240 graden en dergelijk die staan misschien wel aangegeven op de oven maar in werkelijkheid bereikt men die temperaturen nooit. Alle ovenplaten en dergelijk beginnen dan krom te trekken. Dat is dan letterlijk gloeiend heet. Bij die temperatuur beginnen sommige metalen zoals tin te smelten....
    Dus Koen, laat die auberginekes wat langer in de oven staan of bak de omhulsels even voor in een beetje olie en haal ze uit de oven als het er lekker uit ziet en stoor je niet aan de tijden die ik of een ander recept opgeven. Dit laatste geldt voor iedereen, niet alleen voor Koen.
    Nog iets; als die schil niet gaar wordt, ook dat is normaal. Jij gebruikt aubergines die geteeld zijn in de Provençe of daar toch ergens. Die groenten hebben de zon gezien en die zijn wat steviger dan de bleekscheten die wij hier kennen.... Bleekscheetjes uit de serres...!
    Trouwens, de schil blijft er aan maar die moet niet per sé opgegeten worden.
    Nog een laatste puntje: indien je werkelijk wil weten hoe warm je oven is, schaf je dan een losse elektronische thermometer aan. Een temperatuursonde. Voor 20 euro zijn er al te koop. Je zal er verstomd van staan wat je oven dan zal vertellen....


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!