Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    28-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen

    Men moet geen mosselen roepen vooraleer ze aan wal zijn. Dit is een oud spreekwoord wat zoveel betekent als men moet het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is.

    Toch roep ik nu reeds : mosselen !!!

    Als jullie dit lezen zit ik waarschijnlijk reeds achter een bord dampende mosselen.

    Franse bouchot mosseltjes. Mosselen van hangcultuur zoals ze hier genoemd worden.

    Die zijn nu reeds verkrijgbaar.

    Sinds ik dit soort mosselen ken moet ik geen Hollandse mosselen meer.

    De Franse mosselen zijn klein maar fijn, met een fijne textuur en een heerlijke zilte smaak.

    De Hollandse mosselen zijn daarmee in vergelijking rubberen schoenzolen. Groot zijn ze ja, maar wat heb je daar aan ?

    Een kilo Hollandse jumbo mosselen bevat een veertig tal stuks. De Franse collega’s tellen 120 stuks en op de koop toe is het reële mosselgewicht veel hoger.

    Aan een kilo Franse bouchot’s heb je veel langer eetplezier.

    Ze bevatten ook minder water. Uit sommige Hollandse mosselen komt een halve liter vocht vrij. Ik heb liever mosselen en geen scheldewater !

    Nu zullen de Hollanders weer kwaad zijn op mij !

    Laat ze maar in hun wijsheid.

    De Hollandse mosselen zullen waarschijnlijk ook weer duurder worden dit jaar, zoals elk jaar, er is altijd wat, dat kan je nu al voelen met je ellebogen...

    Let op: er bestaan ook mosselen van slechte kwaliteit bij die Fransen, hoor!

    Bijvoorbeeld die waarin van die pietepeuterige krabbetjes zitten die de arme mossel al helemaal leeg gevreten hebben.

    De mosselen van de Mont-saint-Michel hebben zelfs een AOC.

    Genoeg gezaagd !

    Er zijn nog steeds mensen die niet weten hoe ze een mossel op eenvoudige wijze moeten klaarmaken.

    Normaal serveert men een kilo mosselen per persoon. Bij bouchots volstaat 800 gram, er zit meer vlees in, zie je !

    Neem één middelmatig grote ui en een stevige stengel groene selder. Dit is gemiddeld voldoende voor één portie. Laat je niet verleiden door de gedroogde rommel die ze in pakjes verkopen als mosselgroenten. Ook niet door de voorgesneden groenten die voor hetzelfde willen doorgaan, allemaal brol !

    Snij de groenten in hapklare brokjes. Stoof ze aan in een grote pot op een klein vuurtje, in een beetje vetstof, zoals boter of olie. Als de groenten glazig worden mogen de goed gespoelde mosselen er bij. Zet het vuur nu op zeer hoog, maximum, en zet een deksel op de pot.

    Na enkele minuten of nog sneller, de mosselen omgooien en proberen om daarbij de onderste mosselen van onder naar boven te halen.

    Herhaal dit omhusselen twee of drie keer.

    Als alle mosselen open gegaan zijn, zijn ze gaar, klaar om gegeten te worden. Voor een paar kilo mosselen gaat dit vliegensvlug. Een kwestie van minuten.

    Persoonlijk doe ik graag een takje tijm bij de mosselen. Voor het opdienen mag er ook wat gehakte peterselie over de mosselen gestrooid worden.

    In België eten we daar graag een klein dipsausje bij.

    Om de mosselen in te “soppen”.

    Hiervoor bestaan er zoveel recepten als er koks zijn maar ik doe het zo:

    één eetlepel mosterd, één eetlepel mayonaise uit een bokaaltje ( heb ik niet gezegd...), tesamen roeren met één eetlepel water. Nog wat olie er bij roeren en geef een stevige draai aan de pepermolen, boven het potje met saus, liefst!

    Indien de saus je te dik lijkt doe er dan een drupje water bij.

    Als de mosselen gegeten zijn, kan het resterende mosselvocht kan bewaard worden in de diepvriezer of ergens anders, tot later gebruik in vissoepen of sausen.

    Dit is een echt basisrecept.

    Er kan geëxperimenteerd worden door witte wijn toe te voegen of wit bier.

    Ook met room verkrijg je een lekker resultaat of met kokosmelk. Kruiden met currypoeder kan ook.

    Provençaals, door tomaten paprika’s en gesnipperde look toe te voegen.

    Lees hier nog wat meer over mosselen :

    http://blog.seniorennet.be/keukenweetjes/archief.php?ID=131

    http://blog.seniorennet.be/keukenweetjes/archief.php?ID=133

    Ik zeg nu alvast : smakelijk !



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (5)

    08-07-2008
    hondenkar
    Ik herinner me ,in de jaren 50 (ik moet een ukkie van 4 of 5 geweest zijn), kwam er iedere vrijdag een man met een hondenkar voorbij die luidop keelde: Musschels!! levende vesche musschels! Ja, 'twas in brugge. Soms was het dus vrijdag mossels, in een reusachtige pot. We waren immers met acht thuis en de mosselen waren toen blijkbaar nog goedkoop. Ik had wel altijd medelijden met die hond, een duitse schaper was het.

    08-07-2008, 13:59 Geschreven door Free


    01-07-2008
    dinsdagnamidaggroetjes
    dinsdagdj8.gif

                Ester en Leon
     wensen jullie een fijne dinsdag.

    01-07-2008, 16:05 Geschreven door Ester en Leon


    29-06-2008
    ..
    onlangs heb ik in de kantine van een sportzaal 'ongelooflijk' lekkere mosselen gegeten - maar da's gewoon nutteloze info natuurlijk
    - ik was eigenlijk op zoek naar het recept voor rog in't zuur.
    Ik had dat vroeger ergens genoteerd en nu ben ik het kwijt, 't is ook voor zeepaling in't zuur. Enfin ik lust alles in't zuur zelfs ne pekelharing, maar dat is iets te veel werk - (dat pekelen) en ge kunt ze op de markt niet meer vinden (de gepekelden) - maar 't gaat dus over 't zuur hé Fons, niet over de vis! Gij verstaat dat wel hé?
    Amuseer je ginds in het verre buitenland! Lieve groetjes.

    29-06-2008, 21:04 Geschreven door bojako


    28-06-2008
    mosselsaus
    Fons, deze saus smaakt ook Franse mosseltjes... Mosselsaus naar "moedersrecept" ; kookvocht van de mosselen, mengen met mosterd (naar smaak), beetje room, binden tot een vloeiende saus, dikwijls proeven ondertussen. Soppen maar. Hier in de Charente staan ze waarschijnlijk dinsdag op 't menu (dinsdag = verse aanvoer) smakelijk, Jan

    28-06-2008, 23:39 Geschreven door Jan Faes


    mosselen
    1 kg mosselen per persoon vind ik persoonlijk wat weinig. Meestal ga ik ze eten als men ze ergens " à volonté " verkoopt, zo heb ik vorige zomer ergens 4 kommen mosselen verorberd. Spijtig genoeg geraakt 'à volonté' steeds meer in onbruik. Indien U deze zomer ergens adressen vindt waar men ze nog à volonté verkoopt mag U die adressen altijd doormailen naar mij, waarvoor dank bij voorbaat.

    28-06-2008, 09:49 Geschreven door Marc Van Broeck


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!