Vorige week toevallig een bakje boerentenen gekocht.
Als in naar de Brico ga, kan ik het niet nalaten om ook eens in de Carrefour te gaan kijken of ze geen speciallekes hebben.
Dit keer was het dus een bakje met boerentenen, beter molbonen of pronkbonen genoemd alhoewel het niet altijd duidelijk is wat, wat is. ((Phaseolus coccineus, synoniem: P. multiflorus).
Het bakje met bonen stond in het rek bij de groenten, zonder prijsvermelding.
Naderhand aan de kassa kwam het uit dat ik er zeven euro en vijftig centen had voor betaald. Dit voor vijfhonderd gram bonen. Goedkoop is wel anders.
We hebben de bonen dan ook maar met kleine beetjes tegelijk opgegeten.
Ik herinner mij nog uit mn jeugd dat we thuis een groentesoep aten met tomaten er in en molbonen.
Dus dat werd de eerste bestemming van de dure bonen.
De bonen gewoon gekookt in water met een klein beetje zout. De bonen waren vers moet er wel bij vermeld worden. Na een kwartiertje koken waren ze reeds gaar denk ik. Ik heb er gewoon in geprikt met een tandenstoker om de gaarheid te controleren, zoals je met de patatjes doet.
Dan een eenvoudig groentesoepje gemaakt met een beetje prei, selder, ui en wortel, een lepel tomatenpuree er bij en een bouillonblokje
( Ik heb dat ook
)
Na een twintigtal minuutjes koken er een in stukjes gesneden verse tomaat bij gedaan, tomate concassée, zoals we zeggen en een portie reeds gare bonen met wat van hun kookvocht.
Het deed me niet aan mijn jeugd terug denken
Thuis smaakte dat anders maar het was best een lekkere soep.
Jeugdherinnering kan je gewoon niet terug halen
het gras uit het verleden was ook veel groener
!
Wat zeer belangrijk is: geen last in de darmen gekregen nadien! Zeer, zeer belangrijk
!
Dan is de rest van de kom met bonen in koelkast gegaan tot er betere tijden aanbraken.
De gekookte bonen lijken een beetje op gekookte testikels van, van, ja van wat nu
? Maar t zijn precies gekookte klootjes
of ongewassen boerentenen.
De volgende dag brak de betere tijd reeds aan. Ik herinnerde mij enkele blikken eendenconfit in de kelder in voorraad te hebben. Meegebracht uit Frankrijk.
Mooie confit in blikken van ongeveer één en een halve kilogram. Bevat vier tot vijf gekonfijte eendenbillen staat op het blik. Ik had weer eens geluk, er zaten zes stukken in één blik.
Dus Sarah als je morgen op bezoek komt, je weet reeds wat je te eten zal krijgen
Confit de canard, zijn meestal de bouten van eenden die gekweekt werden voor de foie gras, die gaar gekookt worden in hun eigen vet. Het wordt ook gedaan met de borststukken van de eend of de gans maar die zijn eerder zeldzaam. Trouwens de billetjes zijn lekkerder.
Desnoods kan je ze zelf maken.
Maar zo een blik confit kost alsjeblief zeven euro
. Zoveel als de vijfhonderd gram bonen
Ook had ik nog een stuk saucisse de Morteau in de koelkast. Dat is een Franse worst van zeer hoge kwaliteit met sterke rooksmaak. Ze wordt gerookt boven dennenhout en is gemaakt van zuiver varkensvlees. Dan nog enkele stukjes gerookt spek en een stukje verse worst gezocht en daar gingen we dan.
Eerst een sausje gemaakt met de rest van het blikje tomatenpuree, een gesnipperde ui, vele teentjes knoflook, een in stukken gesneden grote wortel en de spekjes. Alles eerst even aanfruiten, dan de jus van de bonen er bij gedaan, nog wat water en laat maar sudderen. Een half uurtje.
Dan gekeken in de voorraadkast wat er nog in zat aan specerijen. Dat werd gewoon een blaadje laurier een takje tijm en een snuf Provençaalse kruiden. Peper en zout natuurlijk.
De meeste recepten van tegenwoordig gebruiken veel te veel kruiden en specerijen, je proeft niet meer wat je daarna eet! Dikwijls ook wel eens cache misère genoemd
Nog snel een stukje braadworst gebakken en mee in de saus gedraaid. Dit is zo een gelegenheid dat ik ook eens worst kan eten
anders komt worst hier niet op tafel op straffe van verbanning naar Siberië of Oezbekistan.
De morteau werd in dikke schijven gesneden en gewoon opgewarmd in de saus.
Dan de bonen erbij gedaan, nog enkele minuten verder laten sudderen en klaar was kees.
Eigenlijk was dit een soort cassoulet minute. Bijna instant.
Terwijl heb ik wel de eendenboutjes op een roostertje in de oven gezet om het vet er laten af te smelten en de boutjes te laten bruinen tot het vel krokant werd!
Goed. Lekker was dat
zeer lekker zelfs. Daarna zeg je geen pap meer... maar neem je wel een horizontale positie aan.
Enne, patatjes, nee die waren er niet bij
?!
Vanavond hebben we dan de rest opgegeten
zonder eendenconfit. De overgebleven stukken komen morgen weer op tafel met aardappeltjes waarin eekhoorntjesbrood verwerkt is.
Sarah komt, weet je nog
Voor de bij aardappeltjes heb ik een doosje gedoogde cèpes gekocht. Normaal zou dit moeten gemaakt worden met verse paddenstoelen maar in Frankrijk was geen paddenstoel zo groot als een duim te vinden. Een veel te droge zomer is het geweest.
Als aardappel heb ik een belle de Fontenay genomen. Dat is een zeer lekkere aardappel die een beetje vast is maar toch ook smeuïg tegelijk. ( Ook zeer goed voor frieten.)
Da aardappelen gaan in een met eendenvet ingevette braadslede. Eerst in dunne schijfjes snijden. De paddenstoelen ook in schijfjes snijden en dit alles overgieten met bouillon. ( Van blokjes
) Dit moet ongeveer een veertigtal minuten in de oven tot de aardappelen gaar zijn, zelfs een beetje overgaar. Laat ze desnoods langer in de oven. Er mag een korstje op de aardappelen komen. Dat is zelfs lekker.
De smaak van de paddenstoelen trekt dan helemaal in de aardappelen.
Hetzelfde daarna, de eendenconfit gaat in de oven tot hij krokant wordt, op een roostertje zodat het vlees niet in het vet drijft en dat wordt dan geserveerd samen met de aardappelen. Nu nog een fris slaatje erbij, aangemaakt met notenolie en rode wijnazijn
Een fles Pécharmant erbij. Das straffe rode wijn uit de Périgord en een klein cognacske daarna
Laat de boeren maar dorsen
en geef ze ook een koffieke!
|