Enkele dagen geleden kreeg ik een leuke mail binnen. Het gaat over een wedstrijd: maak een gerecht met garnalen en win een weekendje uit naar weet-ik-veel en maak een boottochtje met een garnalenvisser.
Normaal kieper ik zoiets onmiddellijk in het verdomhoekje
maar nu is er zoiets van, wie niet waagt blijft maagd
!?
- Eerste voorwaarde: een link leggen naar dit : http://blog.grijzegarnaal.be/
Zo, dat is hiermee dan gebeurd
- Tweede voorwaarde: een recept op mijn blog zetten met garnaal.
Dus dat ga ik nu doen
.
Maar eerst moet ik hier wat over nadenken, een recept dat bedenk je niet zo maar, snel snel
Dus morgen, vandaag is vrijdagnacht, ga ik de grondstoffen kopen, s anderdaags zal ik het receptje maken en maandag zal ik proberen om het op dit blog te krijgen, want maandag wordt weer eens een hectische dag
Receptje, schreef ik, want ik zal proberen om een zeer eenvoudig recept uit te werken, iets wat iedereen kan namaken en waar geen halve winkelkar aan grondstoffen voor nodig is, waarvan sommige nergens te vinden zijn. ( Behalve het ISPC)
Zo dacht ik er aan om de oude afgezaagde garnalencocktail een nieuw jasje aan te trekken.
Oude wijn in nieuwe zakken noemt men zoiets!
Vroeger, hoelang is dat weeral geleden, was de garnalencocktail een paradepaardje op de chique tafels
Zelfs bij bruiloften kwam het op tafel, soms waren het zijn broertjes of zusjes zoals daar zijn: de kreeftcocktail, de krabcocktail en de zeevruchtencocktail, die de eer waarnamen.
Voor de jeugdige lezer: een cocktail in den ouden tijd was geen mojito of sex on the beach maar een klein voorgerecht dat opgediend werd in een vrij groot glas, liefst een champagnecoupe.
Daarin zat gesnipperde sla, daarop een handvol gepelde garnalen, overgoten met een cocktailsaus en versierd met de obligate stukjes tomaat, ei en citroen
Een cocktailsaus is een sausje gemaakt met mayonaise, ketchup en whisky en/of cognac. Nog enkele andere ingrediënten die vooral de smaak afmaakte, konden toegevoegd worden zoals Engelse saus, tabasco of cayennepeper en eventueel wat opgeklopte room
Deze saus is duidelijk van Amerikaanse origine
In de USA is een shrimpcocktail nog steeds iets zoals wij het hier kennen maar de saus bestaat daar uit alle bovengenoemde ingrediënten, behalve de mayonaise.
De mayonaise is gegarandeerd een Vlaamse aanpassing.
De wedstrijd wordt georganiseerd via het Nederlands Visbureau
Hollanders dus!
Nu weet ik niet hoe ik aan Hollandse garnaal moet komen?
De Hollanders vinden dat de gewone kleine grijze garnaal, Hollandse garnalen zijn en wij hier in België spreken van Belgische garnalen. Toch gaat het over dezelfde beestjes.
Ik kan eens proberen of ze Aantwaarps of Brugs verstaan, dan zullen het wel Belgische crevetten zijn. En dan zijn het niet de juiste
ik moet er hebben die , asjemenou, zeggen
Allemaal flauwe kul natuurlijk!
Wel is het zo dat de grijze garnaal bijna alleen maar voorkomt voor de Nederlandse en de Belgische kusten. Een klein beetje ook aan de Noord-Franse kust. Daar worden de garnalen gevangen door speciaal daarvoor uitgeruste schepen.
De gevangen garnalen worden reeds aan boord van het schip gekookt. Bij voorkeur in zeewater. Dat zijn dan de beste ritselende verse garnalen die je zelf nog moet pellen. Een mooi maar geduldwerkje.
Zeer veel garnalen, vooral de Nederlandse, worden naar lage loonlanden zoals Marokko gestuurd om ze daar te laten pellen. Je ziet ze wel eens rijden op de E 17, die reuzengrote vrachtwagens van Klaas Puul of Heiploeg
op weg naar een tevreden Marokkaan
Na zeer veel pogingen is men er nog steeds niet in gelukt om een rendabele garnalen pelmachine te construeren.
Voor mij geen probleem. Het liefst eet ik de garnalen zo uit het vuistje, ongepeld, alleen de kop er af
dat kraakt zo heerlijk tussen de tanden
en je hebt de volle smaak. t Doet wat een sprinkhanen denken. Maar dat is dan weer een ander hoofdstuk
Goed, dus conclusie:
Morgen ga ik kopen: courgette, tuinkers, garnalen natuurlijk, één appel, een potje bieslook. De rest heb ik in huis.
Verder zien we wel.
Dus afspraak volgende maandag, dit is uitzonderlijk... maar dan zal ik een mooi netjes uitgewerkt receptje hier neerpoten, zoals dat moet
met foto!
Met de ingrediëntenlijst, de bereiding, de tijd dat het in de oven moet en aan hoeveel graden want dit laatste vooral schijnt een onoverkomelijk probleem te zijn voor velen
Het is nu ondertussen maandag en het receptje staat hieronder te lezen.
De titel is niet denderend maar de inspiratie is op!
|