hier zult u alles kunnen vinden wat betrefd de klarinet. van hoe het instrument in elkaar steekt tot handige links. van bekende klarinettisten tot de diverse klarinetten.
de klarinet behoort tot de houten blaas instrumenten. anderen blaasinstrumenten die hier toe behoren zijn o.a. de: -saxofoon - fluit - fagot - hobo de klarinet behoort tot de enkel riet instrumenten. (net als de saxofoon) dit wil zeggen dat het geluid onstaat door één rietje tegen het mondstuk aan te laten trillen dor er in te blazen.
er zijn verschillende versies van klarinetten, dit is om verschillende hoge tonen en lage tonen te gebruiken. of ze staan in een andere toonsoort. om het aantal voortekens te beperken. de meest gebruikte hiervan zal ik elders toelichten. de populairste klarinet is de besklarinet. hier zal ik het verder dit bericht over gaan hebben.
de onderdelen: de klarinet bestaat uit vijf onderdelen. - het mondstuk - het tonnetje - het bovenstuk - het onderstuk - de beker
het mondstuk:
dit is een zeer belangrijk onderdeel, dit omdat hier het geluid onstaat. door een met behulp van je adem te laten trillen, ontstaat het geluid. Een mondstuk kan gemaakt zijn van diverse materialen zoals (in volgorde van gebruik) eboniet, kristal of glas, plastic metaal of zilver. het mondstuk heeft verschillende gebieden die er voor zorgen hoe een klarinet klinkt. op het plaatje hierboven zie je de namen al staan ik zal ze even nader toelichten: de tipopening: dit is de afstand tussen het riet en het mondstuk. die word in honderste millimeters aangegeven. als de tipopening klein is, heb je meer weerstand tijdens het blazen, wat zorgt voor een donkere klank. als je een mondstuk hebt met een grotere tipopening, blaast dit makkelijker en zorgt het voor een fellere klank en meer volume. dit laatste word meestal gebruikt om pop en jazz te spelen. rietbinder: hiermee houd je het rietje tegen het mondstuk aangedrukt. deze is gemaakt van leer of metaal. ook word er wel eens een touwtje gebruikt om het vast te binden. de riet binder zit zeer dicht op het riet en kan daardoor ook de klank mede bepalen. kamer: dit is de ruimte binnenin het mondstuk. in de grote van de kamer zijn ook weer veel verschillen. die ook verschillende klanken maken. zo zorgt een grotere kamer voor een rondere klank voort. en een kleine kamer voor scherpere klank. baffle: dit is zeg maar het "plafond" van de kamer. omdat dit zorgt voor de grote van de ruimte in de kamer, geeft een "lage" baffle een scherpere klank. en een "hoge" baffle de rondere klank baanlengte: dit is de afstand over de lengte waar het rietje het mondstuk net niet raakt. dit word aangegeven in milimeters. tafel: met de tafel word bedoeld het vlakke gedeelte waarop het rietje ligt. het staat hierboven dus een beetje verkeerd afgebeeld. sommige tafels zijn een beetje krom. zodat de baanlengte wat groter word, waardoor het rietje iets vrijer kan trillen. hals: de hals is het gedeelte wat in het volgende deel verwdijnt als je de onderdelen in elkaar zet. hierop zit ook de kurk. kurk: dit zorgt voor een stevige luchtdichte verbinding tussen de onderdelen. zodat er geen lucht uit de klarinet "lekt". om de kurk in goede conditie te houden (zodat het niet scheurt) en om de verschillende delen makkelijker op elkaar te krijgen moet je de kurk regelmatig invetten met speciaal kurk vet.
het tonnetje: hier word het geluid van de klarinet verder gevormd. de "boring" oftewel de breedte van de ruimte binnenin, zorgt hiervoor. de boring verschilt in de loop dat de klarinet doorgaat. het begint van wijd naar smal, en naarmate het einde van de klarinet nadert gaat het weer van smal naar wijd.
boven- en onderstuk:
hier worden de verschillende tonen gevormd. er zitten 17 kleppen op een klarinet. hiermee kunnen 24 toongaten afgedekt worden. De klep is een verlenging van de vingertop en om het toongat volledig af te sluiten is het voorzien van polsters. Deze polsters zijn bekleed met vilt en leer en moeten o.a. waterdicht zijn, niet verharden en gelijkmatig afsluiten. De conditie van de polsters en de afregeling van het kleppensysteem is hierbij essentieel.
beker:
De beker zorgt voor het afronden van de klank en een voor grotere resonantie. Daarbij is de vorm, gewicht en houtsoort van de beker van belang. De ring van de beker heeft geen akoestische voordelen, maar is ter bescherming van de rand.