NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Klassieke Oudheid in de Bioscoop
Ga terug
 • naar filmlijst
 • naar Klassieke oudheid in de opera
 • naar Esthetische Vorming
 • naar Film en klassieke muziek
  10-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L' asino d' oro

     Film uit 1970 van Sergio Spina / De titel refereert aan de 'Metamorphoses' van Apuleius.


  Voor een bespreking 


  Inhoud                                              De jonge Romein Lucio Apuleio en zijn Griekse vriend Aristomene zijn in Mauritanië de gasten van de rijke Milone wiens vrouw Panfilia de reputatie heeft een tovenares te zijn en in staat is mannen in haar macht te krijgen door ze te veranderen in dieren.
   


  Na een nacht van liefde met haar en haar meid Fotis, zetten de twee vrienden hun reis verder, achtervolgd door Romeinse soldaten, die hen beschuldigen van toverpraktijken. Slachtoffer van een betovering door Fotis (opgeleid door Panfilia in het gebruik van de magie) valt Aristomene als dood en Lucio, die op dat ogenblik door de legioenen wordt ingehaald, wordt gearresteerd en beschuldigd van de moord op zijn vriend . Hij weet echter te ontsnappen en komt terecht in een stadje dat in rouw is wegens de dood van de rijke Epulone. In ruil voor duizend sestertiën gaat hij akkoord met het lichaam van de man te bewaken om te voorkomen dat de heksen het verminken, maar een nachtelijk bezoek van Pudentilla, de weduwe, brengt hem van zijn taak. Om te voorkomen dat hij volgens de overeenkomst de verminking zou moeten ongedaan maken met een stuk van zijn eigen lichaam, slaat hij op de vlucht maar komt terecht in het hol van de heksen, die hem straffen door hem in een ezel te veranderen. In deze hoedanigheid blijft hij echter in staat te denken en zich te gedragen als een mens, komt in een circus terecht en zelfs in de armen van een overspelige vrouw, met wie hij als ezel copuleert.

   

  Ten slotte eindigt de betovering en Lucio herwint zijn menselijke trekken, maar wordt aangehouden door legioensoldaten en berecht voor moord en magie.. Aristomene komt echter op tijd om hem uit de problemen te helpen.
  10-02-2008, 00:00 geschreven door Willy
  Reacties (0)
  Foto
  Foto

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!