Waar vooral oude en originele recepten welkom zijn Heeft U een origineel recept, het liefst van U groot of overgrootmoeder......plaats het hier.
30-11-2007
Oud Amsterdamse Bruine bonensoep
Hallo kookgrage luidjes
Als rasechte Amsterdammer, geboren in de Jordaan net voor de oorlog, had ik al vroeg een bende Ooms en Tantes en neven en nichten, dat was daar nou eenmaal zo. Hier een recept van een van die Tantes,namelijk Tante KO. Deze Tante Ko was de inwoner van Krelis een luidruchtige drinker die met vis in de biuurt vente. Als Tante Ko weer eens iets anders wilde dan Vis in welke vorm dan ook, greep ze terug op wat ze van haar moeder Tante Kee geleerd had...Bruine bonensoep. ------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor vier personen: Men neme 4 varkenspoten in de lengte en overdwars gespleten. Tevens een fijne schijf van Miss Piggy's fraaie bil 'Spoel die af onder de hete kraan en doe ze vervolgens in een pan en zet die met ruim water op. Als het kookt goed afschuimen en als het helder blijft de kookplaat op laag zetten enhet een uur of 4 /5 latten borrelen. Het vlees moet botergaar zijn en van de botten vallen.
Haal de pootjes uit het kookvocht en zet even appart. Het vlees dus niet het vel of die glibberstuken in stukjes snijden.
De pootjes van alle weke delen ontdoen en de botten weggoien. Die weke delen dus ook het vel en alles fijn snijden en in een schaal of grote soepkom doen, afdekken en in de koelkast zetten.
Verder: 1 dikke prei in grove stukken gesneden maar van het groen en het wit een stukje bewaren. 3 of 4 sellerystengels in stukjes 1 winterpeen een stukje bewaren bij de prei de rest in stukken snijden. 1 niet te grote ui in stukjes gesneden. een bosje peterseli en een bosje selderie een klein handje bonenkruid zout en peper en voor mij een theelepel gehakte Chilly. 1 grote pot of blik bruine bonen 1 half blik of pot red kidney beans.
.......................................................................................................................... Doe de gesneden groente in het kookvocht en laat dit zachtjes koken tot het allemaal gaar is. Doe de helft van het vlees in de pan.plus het bonenkruid. ..en laat even goed doorkoken. Neem een staafmixer en pureer de groente en het vlees. Doe een grote pot of blik bruine bonen in de pan en pureer die ook.
Als dit gedaan is, de rest van de wortel in heel fijne stukjes gesneden er bij ook de rest van de prei in halve ringetjes er bij. De selderie en Pieterselie fijn knippen in de pan de tweede helft van het vlees in de pan en even goed laten doorkoken Dan het blikje of potje Red Kidney Beans er bij ( dan is het visueel ook weer bruine bonen soep..) Proeven.....zout en peper ( ik doe er dan piri piri kruiden uit de molen bij) en als finnishing touch voor mij een thee lepel gehakte Chilly.
Serveren in een ruime bak of schaaltje, met vers stokbrood en/ of fries roggebrood met Katenspek.
Dit is een dunne bruine bonensoep, met weinig vet en ligt niet zwaar op de maag, net als een schone jonnkvrouw.
Als Uwes niet tegen varkens vlees kan vanwege allergiƫn of zulks....geen noot gebruik rund of lamsvlees....voor de soep dan toch.!
De varkens pootjes kookte alleen mee voor de pictine en de smaak, en het in de frigo gestopte vlees is heerlijk in niet te dunne plakken op de boterham met wat zout of met een fijne mosterd...............
Ik had nog twee schone billen van een Konijn in de frigo en bedacht dat ze stoven tot ze fijn van het bot af vallen, toch ook niet alles is. Ik heb ze 24 uur in de Terryyakie saus gelegd en bestrooid met piri piri uit de molen Daarna in een beboterder ovenschaal , de billekes van onder beboteren met gesmolten boter, en bestrooien met een weinig zout en peper. De blanke bovenkant eveneens beboterd en met zout enpeper bewerkt. Dit geheel in het midden van een voorverwarmde oven met boven en onder warmte op 200 gradenen dat voor een krap uurke. Serveren met wat gekookte rijst die afgekoeld in en weinig boter gesmoord is en verijkt mnet peterselie en selderie blad.
De Bouten zijn gaar en toch stevig terwijl de buitenkant heerlijk krokant is.